Lapsen oikeuksien viikko: Kouluruokailu on tärkeä osa koulupäivää

16.11.2020 15:00

Kategoria: Koulut Lapset Nuoret Lapsiystävällinen kunta

Jokaisella lapsella on oikeus hyvään elämään ja kasvuun

Suomessa on tarjottu ilmainen ruoka koululaisille jo yli 70 vuotta

Kouluruokailu on osa suomalaista ruokakulttuuria, joka on vuosikymmenten saatossa kehittynyt vastaamaan ajan tarpeita – 1940-50 -lukujen puuroista ja keitoista on edistytty ajoittain tarjottavien kansainvälisten vaihtoehtojen, kuten wrappien ja tortillojen maailmaan. Erityisruokavaliot tulivat koulukeittiöiden valmistettavaksi 70-luvulla ja kasvisruoka 90-luvulla – nykyään kasvisruokaa tarjotaan normaalisti perusruuan rinnalla. Koulukeittiöissä tehdään kestävää kehitystä tukevia valintoja raaka-aineita hankittaessa.

Kirkkonummella kouluruuasta pidetään – viimeisimmässä asiakastyytyväisyyskyselyssä (2018) selvisi, että 86 % vastaajista piti kouluruokaa hyvänä tai kohtalaisena, 6 % jopa erinomaisena! Vain 2 % vastaajista kertoi jättävänsä kouluruuan kokonaan nauttimatta. Nykyään palautetta kerätään jatkuvasti JAMIX-ruokalistasovelluksen kautta ja tulokset näyttäytyvät samansuuntaisena.

JAMIX-ruokalistasovellus

Kirkkonummella on otettu käyttöön JAMIX-mobiilisovellus, jonka avulla voi nähdä kaikkien sovellusta käyttävien ravintoloiden ruokalistat ja tarkastella mm. ainesosaluetteloita sekä ravintoarvotietoja. Sovelluksen kautta voi suoraan antaa palautetta ruokalajikohtaisesti. Katso esimerkiksi koulujen päivän ruokalista >>

 
Kirkkonummella kouluruokailun järjestää kunnan omat ruokapalvelut

Ruokapalveluhenkilöstöä on vuosien varrella palkittu alan valtakunnallisissa kilpailuissa; kouluille on myönnetty Kouluruokadiplomit ja päiväkodeille Makuaakkoset-diplomit. Kirkkonummen ruokapalvelut on ollut myös mukana kehittämässä molempia diplomeja.

    

Kouluruokailun asiakkailta saadun palautteen perusteella palveluja kehitetään. Kouluruokailua sivuttiin myös tämän vuoden Oppilaskuntien ja luottamushenkilöiden kyselytunnilla: oppilaskuntien ideat ovat äänestettävissä Nuortenideat.fi -palvelussa 18.11. saakka ja julkaisemme voittajan Lapsen oikeuksien päivänä 20.11.2020.

 
Kirkkonummella vietetään Lapsen oikeuksien viikkoa 16.-22.11.2020

Kerromme viikon aikana erilaisista toiminnoista, jotka liittyvät lapsen oikeuksien toteutumiseen kunnassamme – koordinoimme tätä työtä Lapsiystävällinen kunta -mallin kautta.

Tutustu Veikkolan koulun ideoimaan valtakunnalliseen Lapsen oikeuksien viikon #SaaUnelmoida -kampanjaan >>

#SaaUnelmoida-kampanjaan voi osallistua jokainen sosiaalisessa mediassa:

  1. Tee sosiaalisen median tilillesi kannustava päivitys, jossa kerrot lapsuuden/nuoruuden aikaisesta unelmastasi. Päivitys voi olla kuva-, teksti- tai videomuodossa, ja unelmasi voi olla pieni ja arkinen tai suuri ja utopistinen – ihan miten parhaaksi koet!
  2. Lisää päivitykseen tunniste #SaaUnelmoida.
  3. Haasta ystäväsi, työkaverisi, yhteistyökumppanisi tai muu valitsemasi taho mukaan luomaan lapsille ja nuorille tulevaisuususkoa!
  4. Voit halutessasi tagata mukaan myös Lapsen oikeuksien viestintäverkoston sometilin: @LapsenOikeudet

Hyvää Lapsen oikeuksien viikkoa!

Lisätietoja: lapsiystavallinenkunta@kirkkonummi.fi

  

Kouluruoka