Kuvataidekoulun Taikamatto lentää OODI-kirjaston avajaisiin

28.11.2018 16:51

Kategoria: Kulttuuri Lapset Nuoret

Helsingin keskustan uusi kirjasto OODI avataan itsenäisyyspäivän aattona. Kirkkonummen kuvataidekoulu on osallistunut upean teoksen valmistamiseen avajaisiin. Teos on monikielisiä tarinoita kertova Taikamatto-ääni-installaatio. Sen tarkoitus on innostaa lapsia ja perheitä jakamaan kokemuksia lukemisesta ja kirjoista sekä tarjota mahdollisuus kuunnella vieraita kieliä leikinomaisesti.

Taikamatto kertoo tarinoita 16 eri kielillä, kun sen päällä kävelee. Taikamaton muodostavat kuvataidekoulun lasten maalaamat kuvat, jotka liittyvät hyvin monenlaisiin tarinoihin tai kirjoihin.

– Lapset ja nuoret saivat itse valita, mistä tarinasta tekevät oman kuvansa, työtä ohjannut kuvataideopettaja Outi Korhonen kertoo. Pyysimme heitä miettimään tarinoita tai kirjoja, jotka ovat erityisesti jääneet mieleen. Lasten kuvien innoittajina on ollut mm. Harry Potter, Veljeni Leijonamieli, Stephen Kingin Se, Punahilkka, Tähkäpää, satu Fenix-linnusta, Soturikissat, Tatu ja Patu, Nälkäpeli, Aku Ankka, Muumit jne. Selkeitä kuvituslainoja pyysimme välttämään.  

Taikamaton tarinoiden vauhti reagoi matolla liikkuvan liikkeeseen. Äänimateriaalina on Lukulumon äänikirjoja ja kielivalikoima painottaa pääkaupunkiseudun eniten puhuttuja kieliä. Maton äänitekniikan rakentaa äänitaiteilija ja elektroakustisen musiikin pedagogi Alejandro Olarte.

 – Projektilla on ollut varsin tiukka aikataulu, ja alussa oli hankalaa saada käyttöoikeus haluamiimme äänikirjoihin, Outi Korhonen kertoo. Lukulumon kautta saimme sitten onneksi yhdestä paikasta kuusitoista toivomaamme kieltä ja luvat niiden käyttöön. Lukulumon tarjoama materiaali on Eva Lindströmin kirja ”Apan och jag” 16 kielelle käännettynä. Lisäksi lupia saatiin somalinkieliseltä Scansom-kustantamolta ja arabiankielellä julkaisevalta Hegas-kustantamolta. Kansainvälinen LibriVox-äänikirjakirjasto tarjoaa tekijänoikeuksista vapaita äänikirjoja myös, ja saatamme lisätä kokoelmaan niitä. Jos – ja toivottavasti kun – Taikamattoa käytetään myöhemmin, sen äänisisältöä on helppo muokata ja kartuttaa. 

Projektiin on osallistunut suuri osa kuvataidekoulun ryhmistä. Kaikki ovat käyttäneet samaa tekniikkaa ja aihe on ollut sama, mutta eri opettajat ovat käsitelleet sitä vähän eri tavoin eri ryhmissä. 

– Olemme todella iloisia siitä, miten taitavasti ja luovasti oppilaat onnistuivat rakentamaan omat kuvansa ja tuomaan monenlaisia maailmoja matolle, Outi Korhonen kertoo. Matosta tuli hienompi kuin uskalsimme toivoa ja palasia tuli niin paljon, että maton koko piti melkein kaksinkertaistaa. Myös Inkoon kuvataidekoulusta saimme töitä yhdeltä ryhmältä. Opettajille tuli lisätöitä silittämisestä ja pesemisestä ja nyt riittää ompelemista, mutta kaiken kaikkiaan tuntui siltä, että meillä kaikilla riitti motivaatiota. Ja ylpeinä levitämme Taikamaton Oodin lattialle avajaispäivinä! 

Oodin avajaiset ovat kaikille avoin tapahtuma 5.-6.12. Tervetuloa mukaan! (Matto on esillä avajaisten ajan.) Taikamatto sijaitsee toisen kerroksen ryhmätilassa, 20126.

Osa taikamatosta, Tylypahka