Kunnanjohtajan tilannekatsaus: Puuttuvat koronapuskurit

17.04.2020 10:57

Kategoria: Info, asiointi, päätöksenteko ja hallinto Koronatilanne

Viimeiset puolitoista kuukautta arkemme ja ajatuksemme ovat täyttyneet koronasta. Meille, jotka olemme onnistuneet itse viruksen vielä välttämään niin sen aiheuttamista vaikutuksista ei kuitenkaan kukaan ole välttynyt. Vaikka tilanne on nyt vakiintuneempi ja ennustettavampi epidemian alkuvaiheeseen verrattuna niin epätietoisuus on silti suurta.

Kriisin alkuvaiheessa päähuomio kiinnittyi terveydenhuollon turvaamiseen ja tehohoitopaikkojen riittävyyteen. Niistä on yhä syytä olla huolissaan, mutta kansantalouden ja sen myötä Kirkkonummen kuntatalouden ylle on muodostumassa syvä matalapaine, jonka kesto mitataan vuosissa. Tilannetta ei helpota se, että kuntamme vastustuskyky koronan kaltaisiin shokkeihin oli jo valmiiksi heikentynyt. Siksi me emme voi automaattisesti kopioida esim. naapurikuntiemme toteuttamia käytäntöjä, jotka liittyvät henkilöstöömme, kunnan järjestämiin palveluihin tai maksuperiaatteisiin.

Olen hieman hämmentyneenä seurannut sitä huolettomuutta, jolla julkisten menojen suorastaan räjähdysmäiseen kasvuun suhtaudutaan. Viittaukset 90-luvun alun lamaan kuitataan toteamuksella, että toisin kuin silloin niin nyt sekä valtio että kunnat saavat sentään lainarahaa toimintansa pyörittämiseksi. Ja että korot ovat matalia ja tässä tilanteessa ns. syömävelan ottokin on sallittua. Ehkäpä niin on välttämätöntäkin kriisin aivan akuuteimmassa vaiheessa, mutta tilanteen vakiintuessa jalka olisi vaihdettava kaasulta jarrulle mieluummin liian aikaisin kuin liian myöhään.

Kirkkonummen kunnalla on seuraavien viikkojen ja kuukausien aikana oma etsikkoaikansa syntyneestä tilanteesta selviytymiseen. Vaikka valtio on luvannut kompensoida osan koronaviruksen kunnille aiheuttamista menolisäyksistä ja toisaalta tulovajauksesta niin nämä mahdolliset valtion tukieurot korvaavat parhaimmillaankin vain pienen osan kuntien menetyksistä. Ja itsekin olen sitä mieltä, että mieluummin kuntien ahdinko kuin yritysten konkurssiaalto ja sitä seuraava työttömyys. Siitä aiheutuva lasku yhteiskunnalle ja kunnille on vielä suurempi inhimillisistä seurauksista puhumattakaan.

Tässä poikkeuksellisessa tilanteessa toivon kaikilta kuntamme asukkailta ja henkilöstöltämme ymmärtämystä sekä poliittisilta luottamushenkilöiltämme viisautta toimia tavalla, jolla turvaamme Kirkkonummen kunnan taloudellisen kantokyvyn myös koronan jälkeen.

TARMO AARNIO
kunnanjohtaja

Tarmo Aarnio