Kunnanjohtajan tilannekatsaus: Korona-exit

08.05.2020 11:35

Kategoria: Info, asiointi, päätöksenteko ja hallinto Koronatilanne

Vajaa kaksi kuukautta sitten kaiut koronaviruksesta vahvistuivat mutta kukaan ei vielä tuolloin voinut edes aavistaa, että miten syvälle arkeemme se tulisikaan. Aiemmin luonnollisilta pidetyt arjen rutiinit muuttuivat viikossa ja me sopeuduimme siihen lopulta yllättävänkin helposti. Mutta toki lopullinen lasku on vielä näkemättä, ja taistelu virusta vastaan yhä käynnissä.

Kuluneen viikon aikana on kuitenkin otettu ensimmäisiä askelia kohti entistä normaalia mutta joka kaiken koetun jälkeen voi silti olla erilaista kuin mitä pidimme normaalina vain pari kuukautta sitten. Jotkut puhuvat jopa uudesta normaalista. Joka tapauksessa maailmalla, Suomessa ja Kirkkonummellakin olemme ottaneet ensimmäisiä askelia rajoitusten purkamisessa. Koulujen avautuminen 14.5. alkaen merkitsee monessa perheessä muutoksia arkeen; ja oletan, että enemmistö kokee paluun entiseen helpottavana, vaikka huoli terveydestä on varmasti yhä läsnä.

Kunnallisten palvelujen ylösajo vaatii kuitenkin omat toimenpiteensä, joiden järjestäminen ei ole yksin kunnan omissa käsissä. Mm. koulukuljetukset sekä osa ruokahuolto- ja siivouspalveluista tulee suunnitella yhdessä yksityisten palveluntuottajien kanssa eikä kunnan omankaan henkilöstön paluu työtehtäviinsä tapahdu yhdessä yössä. Kirjastojen avautuminen tapahtuu valtioneuvoston ohjeiden mukaan vaiheittain mutta Kirkkonummellakin rajatut kirjastopalvelut käynnistyvät jo heti äitienpäivän jälkeen 11.5. alkaen; uimahallin avaamisesta päätetään myöhemmin erikseen. Kokoontumisrajoitteen väljentyminen kesäkuun alussa kymmenestä henkilöstä 50:een helpottaa myös monien muiden vapaa-aikapalveluiden järjestämistä. Kehotankin seuraamaan kunnan eri viestintäkanavia pysyäksenne muutosten mukana.

Moni meistä tuntee helpotusta edes pienistä askelista kohti normaalia, mitä se sitten itse kullekin merkitsee. Fyysisten ja henkisten kontaktien vähentyminen tai jopa loppuminen; huoli läheisten tai omasta terveydestä ja toimeentulosta sekä yleinen epävarmuus tulevasta ovat kalvaneet mieltä ja siksi pienetkin helpotukset tuovat valoa tunnelin päähän. Liikkumis- ja kokoontumisrajoitusten vaiheittainen purku lisännee tautitapauksia mutta sekin on jollakin tapaa helpompi hyväksyä uskoen pahimman olevan kuitenkin ohi.

Vaikka koronaa ei Kirkkonummella voi julistaa vielä alkuunkaan nujerretuksi ja arviointi pandemian aikana tehdyistä ja tekemättömistä toimenpiteistä on vielä edessä niin silti voi todeta jo nyt, että suomalainen yhteiskunta on tarvittaessa nopealiikkeinen. Kansalaisina ja kuntalaisina pääsääntöisesti hyväksymme oikeuksiimme ja saamiimme palveluihin kohdistuvat rajoitukset. Toivon vielä malttia ja ymmärrystä tämän epävarmuuden keskellä - olemme kuitenkin menossa kohti valoa ja kesää! 

TARMO AARNIO

Kunnanjohtaja

Tarmo Aarnio