Kunnanjohtajan koronakatsaus

28.10.2020 08:46

Kategoria: Info, asiointi, päätöksenteko ja hallinto Koronatilanne

Maaliskuussa yllättänyt koronakevät rauhoittui kesän aikana voimistuakseen jälleen. Useimmat meistä olettivat tai ainakin toivoivat pahimman olevan jo ohi, mutta olemme joutuneet pettymään. Maailmalla ja Suomessa toinen aalto on osoittamassa vahvuuttaan; viimeisen viikon aikana Kirkkonummellakin on todettu useita joukkoaltistumisia. Olemme jälleen olleet sen pohdinnan edessä, kuinka paljon on tarvetta sulkea tai rajoittaa yhteiskuntamme ja oman kuntamme palveluja uuden mutta keväästä jo hieman tutumman uhan edessä.

Poikkeuslain mahdollistamien valtiovallan suorien määräysten sijasta luotetaan nyt enemmän alueelliseen arviointiin. Täällä Uudellamaalla se ei tuo välttämättä suurta helpotusta; olemme edelleen suurinta riskialuetta, ja myös kunnan toimenpiteet on sopeutettava sen mukaisiksi. Luonnollisesti seuraamme valtion viranomaisten ja toisaalta pääkaupunkiseudun alueellista ohjeistusta ja sopeutamme kunnan omia suosituksia niihin – olemmehan kuitenkin samaa työssäkäynti- ja harrastusvyöhykealuetta.

Kuluneen puolen vuoden aikana olemme jo tottuneet rajoittamaan liikkumistamme ja kohtaamisia muiden kanssa. Osalle etätyö tarjoaa mahdollisuuden välttää kontakteja, mutta suuri osa meistä joutuu edelleen kohtaamaan asiakkaan tai työkaverin aivan kasvokkain – tai ainakin kasvomaskin kanssa. Ja tämä maskikysymys onkin noussut koronan toisen aallon ydinasiaksi: uskoako maskin käytön tuomiin hyötyihin vai ei. Myönnän itsekin suhtautuneeni tähän aluksi ristiriitaisesti, mutta rationaalisesti ajateltuna pärskeiden levittäminen tai vastaanottaminen ylipäänsä lisää kaikkia altistumisia. Eli maskit vaan rohkeasti kasvoille ja käyttöön!

Koronasta on tullut osa tämän päivän arkea. Se ei tarkoita, että väheksyisimme virusta tai siihen varautumista – päinvastoin. Keväästä ja syksystä saadun kokemuksen perusteella tiedämme, että tilanteen hallinnassa auttavat ennakointi, tiedotus ja ennen kaikkea osaava ja tilanteisiin sopeutuva henkilöstömme. Koronan eturintamassa työskentelevät terveysalan ammattilaiset ja koko henkilöstömme ansaitsevat suuren kiitoksemme vastuullisuudestaan ja jaksamisestaan.

Kunnalla on tarvittaessa valmius hyvinkin nopeasti ottaa käyttöön asukkaisiimme kohdistuvia suojaamistoimenpiteitä. Niiden minimoimiseksi voimme vastuullisina kuntalaisina tehdä oman osuutemme: seuraamalla ja noudattamalla valtakunnallisia, alueellisia ja kunnan antamia koronasuosituksia. Ehkäpä ja toivottavasti viimeistään keväällä kaikki on jo toisin!

TARMO AARNIO

Kirkkonummen kunnanjohtaja