Kunnanjohtajan ja perusturvajohtajan koronakatsaus

13.08.2021 12:11

Kategoria: Perusturva Info, asiointi, päätöksenteko ja hallinto Koronatilanne

Keväällä hyvältä näyttänyt koronatilanne kääntyi huonompaan suuntaan juhannusviikolla, jonka jälkeen tartuntojen määrä on kasvanut. Viimeisen kahden viikon aikana uusia tartuntoja on tullut tietoon 111, ja taudin ilmaantuvuus Kirkkonummella on siten 277,5 sataa tuhatta asukasta kohden. Suurin osa viime viikkoina sairastuneista on nuoria. Myös rokotettuja on sairastunut, kuitenkin onneksi lievästi.

Tartuntojen määrän kasvu on aiheuttanut suuria haasteita kunnan tartunnanjäljitykselle. Testeissä positiivisen tuloksen saaneet tavoitetaan parin vuorokauden sisällä, mutta soitot altistuneille viivästyvät. Onkin tärkeää pitäytyä sosiaalista kontakteista heti kun saa tiedon positiivisesta testituloksesta tai altistumisesta.  Valitettavasti myös karanteenipäätösten kirjoittamisessa on viivettä.

Kunnassa rokotetaan edelleen kaikkia rokotettavia ikäryhmiä. Ensimmäisen rokotteen on saanut noin 65 prosenttia ja toisen rokotteen noin 37 prosenttia kuntalaisista. Yhteensä pitkälti yli 41 000 injektiota on jo pistetty kuntalaisten olkavarsiin.  Rokotteiden kysyntä on ylittänyt tarjonnan, ja vapaiden rokotusaikojen metsästys on varmasti turhauttanut monia. Tällä viikolla olemme saaneet tiedon uusista suuremmista rokotemääristä kuntaan ja valmistelemme rokotusaikojen lisäyksiä tämän mukaisesti. Edelleen varmin keino ajanvaraukseen on sähköisesti rokotusaika.fi-palvelussa, koska rokotuspuhelimen takaisinsoittojono on usean päivän pituinen.

Koulujen alettua aloitetaan peruskouluissa 12-15-vuotiaiden rokotukset, jotka toteutetaan kouluterveydenhuollossa ilman ajanvarausta. Etäopetuksessa olevan oppilaan rokotuksesta voi sopia oman koulun terveydenhoitajan kanssa.  15-vuotiaille peruskoulunsa päättäneille on avattu oma ajanvarauspuhelin. Muistutettakoon vielä, että koronarokotukset ovat nuorille vapaaehtoisia.

Huolimatta siitä, että jo 15 000 kuntalaistamme on jo saanut toisenkin rokoteannoksen, pitäisi suojautumisohjeita jaksaa noudattaa edelleen. Maskin käyttöä suositellaan yli 12-vuotiaille aina, kun lähikontaktia muihin ihmisiin ei voida välttää. Eli käytännössä siis aina, kun sisätiloissa – kaupassa, kahvilassa, leffassa, koulussa, työpaikalla, bussissa - on paikalla toisia ihmisiä. Lisäksi maskin käyttöä suositellaan myös ulkona pidettävissä yleisötilaisuuksissa.

Uudenmaan alueellinen koordinaatioryhmä on päättänyt 12.8., että Kirkkonummen kunta ainoana pääkaupunkiseudun (Helsinki, Espoo, Vantaa ja Kauniainen) ulkopuolisena kuntana Uudellamaalla täyttää koronan leviämisvaiheen kriteerit muiden Uudenmaan kuntien säilyessä ns. kiihtymisvaiheessa. Tätä kirjoitettaessa vielä vahvistamattoman tiedon mukaan Etelä-Suomen aluehallintovirasto AVI antaa Kirkkonummea koskevia mahdollisesti tiukempia koronamääräyksiä kuitenkin vasta 19.8. ja jotka tullevat voimaan 27.8. Toistaiseksi noudatamme nykyisiä kiihtymisvaiheen rajoituksia, jotka ovat luettavissa mm. kunnan kotisivuilta.

Olemme keskellä koronan neljättä aaltoa, ja epidemiantilanteen rauhoittamiseksi tarvitaan meiltä kaikilta vielä pitkäjänteisyyttä mutta ennen kaikkea uskoa ja luottamusta tilanteen parantumiseen. Uskokaamme tai emme, niin näin tulee tapahtumaan.

Tarmo Aarnio                               Jaana Koskela

Kunnanjohtaja                              Vt. perusturvajohtaja