Kirjasto sotien ja Porkkalan parenteesin aikana

Kirjastotoiminta kuihtui monin paikoin pois talvi- ja jatkosodan aikana. Moni lainaaja oli sodassa. Osa kirjastoista toimi armeijan majapaikkoina ja oli siksi suljettu varsinaiselta toiminnalta. Tämän lisäksi sähkön säännöstely heikensi kotien valaistusta ja lukeminen vaikeutui. Kirjastoihin ei hankittu yhtään kirjaa vuonna 1940. Myös seuraavien sotavuosien määrärahat kirjallisuutta varten olivat vaatimattomat.

Raskas tieto, että kaksi kolmasosaa Kirkkonummesta tulisi luovuttaa saavutti väestön syyskuussa 1944. Kantakirjaston lisäksi jouduttiin seitsemän yhdeksästä aluekirjastosta evakuoimaan. Vuokratun alueen kirjastojen kirjat kuljetettiin ensin pohjois-Kirkkonummelle Navalaan ja Evitskogiin, josta ne toiminnan selkeydyttyä jaettaisiin uudelleen.

Vuonna 1946 päätettiin, että kirjastot Haapajärvellä ja Evitskogissa saisivat jatkaa toimintaansa. Luomaan, Sjökullaan, Volsiin ja Veikkolaan perustettiin uudet kirjastot. Veikkolan kirjastosta tuli suomenkielinen. Kantakirjasto sijoitettiin Oitmäkeen. Moni kirja katosi jäljettömiin evakuoinnin yhteydessä. Vuonna 1944 kirjoja oli yhteensä kirjastoissa 3473, mutta vuonna 1946 kirjoja oli jäljellä ainoastaan 1781.

Evakuointia kirkonkylässä syyskuussa 1944