Kirjasto pyörillä

Pian Porkkalan luovutuksen jälkeen vuonna 1956 kirjastotarkastaja Barbro Boldt ehdotti kirjastoauton hankintaa. Auto palvelisi asukkaita vanhalla vuokra-alueella. Ehdotus ei kantanut hedelmää ennen kuin helmikuussa vuonna 1969, jolloin vuokrattu kirjastoauto ajoi neitsytmatkansa.

Alussa reitit kulkivat vain etelä-Kirkkonummella ja korvasivat näin sivukirjastot Friggesbyssä ja Karubyssä.
Liikkuva kirjasto sai lämpimän vastaanoton. Lakkautetuista sivukirjastoista huolimatta lainat lisääntyivät. Kirjastobussin ansiosta kirjalainat ylittivät ensimmäisen kerran 100.000 kappaleen rajan vuonna 1972.

Toki bussia myös vastustettiin. Eräässä yleisönosaston kirjoituksessa paheksuttiin arvokkaiden verorahojen tuhlausta moiseen turhaan palveluun, joka sitä paitsi edistää laiskuutta!

Ensimmäisen oman kirjastoauton, linja-auton kokoisen, Kirkkonummi osti 19 huhtikuuta 1971. Tähän 11 metriä pitkään autoon mahtui 3200 kirjaa ja varustetasoon kuului myös wc. Auto korvasi viisi lakkautettua sivukirjastoa: Veikkola, Evitskog, Sjökulla, Luoma ja Masala. Bussi maksoi noin 88.000 markkaa ja pysähdyspaikkoja eri puolilla kuntaa oli yhteensä 52.

Foto Leif A. Waltari