Kirjasto jaetaan

Ensimmäiset vuosikymmenet perustamisen jälkeen kirjasto toimi kirkonkylässä. 1800-luvun lopussa kirjastoa siirrettiin useampaan otteeseen. Kauppias Lindholmin taloon kirjasto muutti vuonna 1880, josta se vuonna 1885 siirrettiin Jolkbyhyn ja edelleen Heikkilään vuonna 1892.

Kirkkonummen kunnan laajuuden ja kehnojen tieolojen vuoksi päätettiin kirjasto vuonna 1896 pilkkoa pienempiin yksiköihin. Jokainen kansakoulu saisi oman kirjaston. Uusia kirjastoa sijoitettiin Luomaan, Evitskogiin, Haapajärvelle, Järsöhön, Långvikiin ja Porkkalaan. Heikkilän kansakoululla oli jo kirjasto ja vuonna 1900 aloitettiin lainaustoiminta myös Eestinkylän kansakoululla.

Kirjastoja hoitivat kansakoulunopettajat oman ajan ja mielenkiinnon mukaan. Samaan aikaan kunnalliskokous päätti, että kirjastotoiminta saisi koiraverojen asemasta kiinteän määrärahan vuosittain. Tämä 300 markkaa mahdollisti uusien kirjojen hankinnan kirjastoihin, jonka myötä lainaus vilkastui.