Kouluterveydenhoitajan työ muuttui nopeasti korona-aikana – myös nyt kesällä voi ottaa yhteyttä omaan kouluterveydenhoitajaan

09.06.2020 14:43

Kategoria: Lapset Nuoret Perusturva

Maaliskuun puolivälissä, kun kouluissa alkoivat etäopinnot koronapandemian vuoksi, muuttui myös kouluterveydenhoitajan työ. Oli selvää, että kouluterveydenhoitajien piti yhdessä muun oppilashuollon kanssa yrittää pitää yhteyttä oppilaisiin myös etäopintojen aikana.

- Tämä oli tärkeä päätös Kirkkonummella - monissa kunnissa kouluterveydenhoitajia siirrettiin heti muihin tehtäviin, kertoo apulaisosastonhoitaja Antonina Carlberg koulu- ja opiskeluterveydenhuollosta.

Uusi tilanne edellytti uusien työmenetelmien käyttöönottoa.  - Otimme yhteyttä oppilaisiin Wilman kautta, pidimme kokouksia verkossa ja pystyimme myös tapaamaan oppilaita esimerkiksi menemällä yhdessä kävelylle. Vähitellen aloimme myös pyytää oppilaita tulemaan koululle terveystarkastuksiin ja muihin käynteihin yksilöllisten tarpeiden mukaan.

Peruskoulun päättäneet yhdeksäsluokkalaiset olivat terveystarkastuksissa etusijalla. Myös tulevat ekaluokkalaiset kutsuttiin terveystarkastukseen. Rokotuskäynnit toteutettiin, ja kansallinen rokotusohjelma toteutui Kirkkonummella hyvin, vaikka valtakunnallisesti rokotuskattavuus on yleisesti laskenut.

Koululääkärit pitivät vastaanottoja koulussa niin, että useimmat 1, 5. ja 8. luokan laajat terveystarkastukset voitiin toteuttaa. Myös kutsuntatarkastukset toteutettiin normaalisti opiskeluterveydenhuollossa.

- Kun peruskouluissa taas alkoi lähiopiskelu 14.5, oli ilo nähdä kaikki oppilaat. Oppilaitten hyvinvointia kartoitettiin. Tässä opettajat olivat tietenkin avainasemassa, ja kouluterveydenhoitajat yhdessä muun oppilashuollon kanssa tarvittaessa heidän tukenaan, Antonina Carlberg toteaa.

Useimmat kouluterveydenhoitajat ehtivät oppilaiden etäopiskelukauden aikana myös perehtyä tartuntatautityöhön, eli koronatartuntojen jäljittämiseen. Tätä työtä he jatkavat myös kesällä.

- Kouluterveydenhoitajat ovat töissä etenkin kesäkuussa ja taas elokuun alusta alkaen. He ovat töissä oppilaita ja heidän huoltajiaan varten, joten omaan kouluterveydenhoitajaan voi mieluusti ottaa yhteyttä myös kesällä, sanoo Antonina Carlberg.

Majakka