Koululaisten ilmastoryhmän toiminta käynnistyi

05.03.2021 16:08

Kategoria: Opetus Koulut Info, asiointi, päätöksenteko ja hallinto Lapset Nuoret

Kirkkonummen koululaiset perustivat ilmastoryhmän, jonka tarkoituksena on haastaa kuntalaisia hyviin ympäristötekoihin

Tammikuussa oppilaat useasta koulusta ympäri Kirkkonummea kokoontuivat Meet-kokoukseen, jossa perustettiin kuntaan uunituore ilmastoryhmä. Ryhmä aikoo kokoontua kevätlukukaudella säännöllisesti ja pohtia keinoja, joilla oppilaat, kotiväki ja koko kunta saataisiin tekemään pieniä ja isoja tekoja ympäristön hyväksi.

- Oli mahtavaa, että pääsimme aloittamaan toiminnan videokokouksella. Oli hienoa nähdä muiden osallistujien kasvot ja päästä sitä kautta jo hieman tutustumaan muihin, hehkuttivat Gesterbyn koulun edustajat kokouksen jälkeen.

Ryhmän toiminnan käynnistely alkoi kuitenkin jo syksyllä, kun Kirkkonummen koulujen oppilaat ja opiskelijat saivat osallistua perinteiselle kyselytunnille kunnan luottohenkilöiden kanssa. Tämän vuoden kyselytunnin teemana olivat ilmastoasiat ja kouluille annettiin tehtäväksi kehitellä kestävää kehitystä edistäviä ideoita. Nuoret saivat äänestää ideoista parhaan, ja voittajaideaksi selviytyi Gesterbyn koulun oppilaskunnan hallituksen idea ilmastoryhmän perustamisesta.

- On todella tärkeää, että oppilaat pääsevät itsekin vaikuttamaan näihin asioihin. Ympäristön auttaminen on tärkeä asia, kommentoivat Gesterbyn koulun oppilaskunnan edustajat.

Ilmastoryhmän avauskokouksessa päätettiin, että haasteita pyritään välittämään ensisijaisesti digitaalisin keinoin. Päätoimintakanavaksi valittiin Instagram, jossa haasteet esitetään. Ryhmän tilin nimi Instagramissa on @ilmastoryhmä ja haasteet löytää sosiaalisessa mediassa myös aihetunnisteella #kirkkonummenilmastohaaste. Kuvia jakaneiden kesken arvotaan pieniä palkintoja 31. maaliskuuta.

Viestiä levitetään myös perinteisemmin keinoin, sillä ilmastoryhmä on tilannut projektin logolla varustettuja kangaskasseja, joita jaetaan kouluissa. Kestokasseja voi hyödyntää vaikkapa arjessa ja niistä riittää iloa käyttäjilleen pitkäksi aikaa. Lisäksi kaikkien koululaisten koteihin on välitetty Wilma-viesti, josta löytyvän Forms-linkin avulla voi käydä kirjaamassa omalle perheelleen sopivan ilmastoteon.

- Pienillä asioillakin voi saada aikaan isoja muutoksia. Asioiden ajattelu lisää niiden tiedostamista: esimerkiksi ruokahävikkiin voi vaikuttaa itsekin, kun vain muistaa pitää asian mielessä ruokaa ottaessaan, Gesterbyn oppilaat kommentoivat.

Ilmastoryhmä toivoo, että mahdollisimman moni kuntalainen innostuu lähtemään mukaan tekemään hyviä ympäristötekoja!

Vilja Päätalo
Petra Dobrev
Gesterbyn koulun oppilaskuntaa ohjaavat opettajat

Ilmastoryhmä