Kotiseutuharjoitus 20.3.: Kunnan ja kuntalaisten yhteistoiminta vaaran sattuessa

12.03.2021 09:59

Kategoria: Info, asiointi, päätöksenteko ja hallinto

Kirkkonummen kunta on ottanut käyttöönsä Alueellisen Valmiuskeskustoiminnan (AVAK) yhtenä osana kunnan varautumista ja ennakointia erilaisiin häiriötilanteisiin. Kirkkonummen kunta ja Maanpuolustuskoulutusyhdistys (MPK) järjestävät AVAK-toimintaan liittyvän Kotiseutuharjoitus-webinaaritapahtuman  20.3.2021.  Osa AVAK-Kotiseutuharjoituksen webinaarikursseista on avoinna kaikille, ja osa kursseista on suunnattu tietyille kohderyhmille.

-Kirkkonummelaisilla yhdistyksillä ja vapaaehtoistoimijoilla on tärkeä tehtävä olla mukana kehittämässä ja varmistamassa kunnan perustoimintoja erilaisissa normaaliolojen häiriötilanteissa. AVAK-toiminta ja nyt pidettävä Kotiseutuharjoitus tarjoavat uudentyyppisen ja konkreettisen tavan tehdä tätä työtä yhdessä, sanoo Kirkkonummen kunnanjohtaja Tarmo Aarnio.

Häiriön sattuessa alueellinen valmiuskeskus (AVAK) käynnistetään kunnanjohtajan päätöksellä. AVAK toimii kunnan johtoryhmän antamien määräysten ja ohjeiden mukaisesti yhteistyöelimenä vapaaehtoistoimijoihin ja viranomaisiin. Samalla kunnalle tuotetaan reaaliaikaisesti tilannekuvaa, jota tarvitaan häiriötilanteen johtamisessa.

-Kuntalaisten elämään liittyviä häiriötilanteita voivat olla esimerkiksi laajat sähkökatkot, vedenjakelun häiriöt, suuremmat onnettomuudet, kemikaalivuodot ja suuret metsäpalot. Yhteinen nimittäjä näissä on merkittävä vaikutus kansalaisten elämään ja turvallisuuteen sekä monen eri osaajan ja toimijan yhteistyö, kertoo Kotiseutuharjoituksen johtaja Antti Rautiainen Maanpuolustuskoulutusyhdistyksestä.

-Alueellinen valmiuskeskus on toimintamallina uusi ja otettu käyttöön vasta muutamassa kunnassa. Valmiuskeskuksen toimintamalli luodaan kunnan ja järjestöjen yhteistyössä. On siksikin hienoa, että AVAK-kurssille osallistuu sekä kunnan toimenhaltijoita että vapaaehtoisia reserviläisiä ja radioamatöörejä, toteaa AVAK-kurssin johtaja Markus Lassheikki.

Kotiseutuharjoituksen tarjonta

20.3.2021 järjestettävässä Kotiseutuharjoituksessa on sekä kaikille avoimia että kohdennettuja kursseja. Avoimiin voidaan ilmoittautua MPK:n koulutuskalenterin kautta osoitteessa www.mpk.fi. Kaikki kurssit järjestetään webinaareina, ja kursseihin osallistumiseen tarvitset ilmaisen Microsoft Teams-ohjelmiston ja tietokoneen, jossa on mikrofoni ja kaiuttimet.

Avoimia kaikille tarkoitettuja kursseja ovat Lapsen kohtaaminen kriisissä -kurssi klo 13-15 ja 72tuntia-/Kotivara-kurssi klo 13-15. Tervetuloa mukaan kuuntelemaan, keskustelemaan ja oppimaan.

Kohdennettuina kursseina vapaaehtoistoimijoille sekä kuntien (Kirkkonummi, Espoo, Kauniainen, Siuntio, Inkoo, Vihti) vastuuhenkilöille järjestetään kurssit AVAK-toiminnasta, Vesihuollon varautumisesta, Öljyntorjunnasta sekä Poikkeusolojen viestiliikenteen ja varavoiman järjestämisestä kuntatasolla. Kurssien tarkoituksena on kehittää vastuuhenkilöiden ja vapaaehtoistoimijoiden osaamista sekä antaa uusia työkaluja yhteistyöhön.

Linkit avoimille kursseille ilmoittautumiseen:

Lapsen kohtaaminen kriisissä -kurssi

72 tuntia- ja kotivara-kurssi

Merivoimilta saatu ja MPK:n omistama Jurmo-luokan nopea kuljetusvene Pia Elisabeth (ent. U601). Kuva: Antti Rautiainen