Kotimaiset tarinat, hittielämäkerrat sekä Tatu ja Patu kiinnostavat lainaajia Kirkkonummella

02.04.2019 13:54

Kategoria: Kirjasto

Kotimaista uutuuskirjallisuutta lainataan ahkerasti Kirkkonummella, mikä näkyy selvästi kirjaston viime vuoden lainatilastossa: kymmenen lainatuimman suomenkielisen romaanin joukkoon ei mahdu yhtäkään käännösromaania, vaan kaikki ovat kotimaisten kirjailijoiden tuoreita teoksia. Myös paljon julkisuutta saaneet elämäkerrat liikkuvat vilkkaasti lainaajalta seuraavalle, samoin lasten ikisuosikit Tatu ja Patu.

Vuoden 2018 lainatuin suomenkielinen romaani oli Enni Mustosen Taiteilijan vaimo, joka on Syrjästäkatsojan tarinoita -sarjan kuudes osa. Myös sarjan kaksi aiempaa osaa ovat edelleen lainatuimmassa kymmenikössä. Toiseksi eniten lainoja keräsi Pauliina Rauhalan Synninkantajat, jonka imussa myös Rauhalan aiempi teos Taivaslaulu nousi kärkikymmenikköön. Kolmannella sijalla on Kjell Westön Rikinkeltainen taivas, joka oli alkukielisenä ruotsinkielisten romaanien lainatuin.

Lainatuin suomenkielinen dekkari oli viime vuonna Leena Lehtolaisen Viattomuuden loppu. Muuten lainatuimmat dekkarit olivat käännöskirjoja. Toiseksi eniten lainassa kävi Lars Keplerin Kaniininmetsästäjä ja kolmanneksi eniten Paula Hawkinsin Tummiin vesiin. Dekkarit kirivät myös äänikirjojen lainatuimmiksi: kärkipaikoilta löytyvät Dan Brownin Alku ja Leena Lehtolaisen Viattomuuden loppu. Ruotsinkielisissä dekkareissa lainatuin oli Eva Frantzin Blå villan.

Aikuisten osaston tietokirjoista eniten lainattu oli Kari Hotakaisen Tuntematon Kimi Räikkönen. Toisena listalla on Thomas Eriksonin Idiootit ympärilläni. Kolmanneksi lainatuin tietokirja oli Sigbritt Backmanin Vanha Kirkkonummi, joka on ollut lainatuimpien joukossa useana vuonna. Tuttu näky listalla on myös Marie Kondon KonMari: iloa säkenöivä järjestys, joka on lainatuimpien joukossa kolmatta vuotta. Viime vuonna elämäkerrat kiinnostivat kirkkonummelaisia lainaajia, sillä kärkikymmeniköstä löytyvät Räikkösen lisäksi Pentti Linkolan, Jeren Karalahden ja Tellervo Koiviston elämäkerrat.

Aikuisten osaston lainatuimmat dvd- ja blueray-levyt olivat elokuvat Arrival ja The Dressmaker. Kolmanneksi eniten lainaajia houkutteli tv-sarja Westworld. Musiikissa lainaajia kiinnostavat erilaiset kokoelmalevyt, kuten 70- ja 80-lukujen hittikokoelmat ja Vain elämää -levyt.

Lasten kuvakirjoista useimmin lainaan lähti Aino Havukaisen ja Sami Toivosen Tatun ja Patun ällistyttävä satukirja, ja muutenkin kuvakirjojen lainakärki on Tatun ja Patun hallinnassa. Lasten lainatuin elokuva on Havukaisen ja Toivosen kirjojen pohjalta filmatisoitu Kanelia kainaloon, Tatu ja Patu! Lasten kaunokirjoissa taas Jeff Kinneyn Neropatin päiväkirjat ovat lainaajien suosiossa. Urpon ja Turpon lauluja oli puolestaan lainatuin lasten musiikki-cd. Lasten lainatuimmat tietokirjat kertovat ennätyksistä, koirista, kissoista ja hevosista.

Aikuisten osaston tietokirjoista eniten lainattu oli Kari Hotakaisen Tuntematon Kimi Räikkönen