Koronavirusaltistukseen liittyviä karanteeniohjeita

06.08.2021 09:07

Kategoria: Info, asiointi, päätöksenteko ja hallinto Koronatilanne Perusturva

Koronavirusepidemian rajoittamiseksi taudille altistuneita henkilöitä voidaan asettaa karanteeniin.

Karanteenilla tarkoitetaan altistuneen terveen henkilön liikkumisvapauden rajoittamista. Sillä estetään tartuntoja mahdolliselta oireettomalta tartunnankantajalta muihin henkilöihin. Karanteenipäätös tehdään tartuntatautilain nojalla.

Karanteeniaika

Karanteeniajan kesto kerrotaan sinulle, kun sinut määrätään karanteeniin. THL:n suosituksen ja HUS-alueella tehtyjen linjausten mukaan 6.8 alkaen Kirkkonummella karanteenin kesto on yleensä 10 vuorokautta viimeisestä altistumistilanteesta. 

Suosittelemme, että kaikki altistuneet hakeutuvat testiin karanteenin aikana. Hakeudu testiin aikaisintaan kuudentena (6) päivänä viimeisestä altistumisesta.

Saat testituloksesi vastauksen tekstiviestillä. Tarvittaessa voit tarkistaa sen myös Omakannasta, osoitteesta kanta.fi.

Jos testitulos on negatiivinen, karanteenisi voidaan purkaa. Tässä tapauksessa soita koronaneuvontapuhelimeen puh. 050 414 0929 (ma-to 8-15.30 ja pe 8-13) tai laita tekstiviesti puh. 050 379 6133. Viestissä tulee olla nimesi ja negatiivisen tulosvastauksen päivämäärä. Karanteenimääräys kirjoitetaan tällöin negatiivisen testivastauksen päivämäärän mukaisesti.

Jos tulos on positiivinen, sinulla on koronavirustartunta ja sinut asetetaan eristykseen. Sinuun ollaan yhteydessä tartuntatautiyksiköstä.

Sinun tulee mennä testiin uudelleen, jos milloin vain ilmenee koronaan viittaavia lievempiäkin oireita, vaikka aiempi testitulos olisi negatiivinen.

Kun olet karanteenissa

Karanteenin aikana sinun on vältettävä lähikontakteja taloutesi ulkopuolisiin ihmisiin. Karanteenin ajan vietät asunnossasi. Voit mennä ulos, jos et mene muiden ihmisten lähelle. Et saa mennä esimerkiksi työpaikalle, kouluun, päiväkotiin, harrastuksiin, kauppaan tai apteekkiin, koska näissä paikoissa lähikontaktia on vaikea välttää. Et voi myöskään käydä koronarokotuksessa karanteenin aikana. Luoksesi ei saa tulla vierailijoita, ja ruoka pitää tilata.

Lähipiiriisi kuuluvat henkilöt, jotka eivät itse ole olleet suorassa lähikontaktissa sairastuneen kanssa, voivat elää normaalisti. 

Altistuneen ei tarvitse jäädä karanteeniin jos

  • Hän on saanut 2 rokoteannosta ja toisesta annoksesta on kulunut viikko
  • Hänellä on aiemmin todettu Covid-19-infektio ja saanut yhden rokoteannoksen, josta on kulunut vähintään viikko.
  • Hänellä on viimeisen 6 kk aikana todettu COVID-19-infektio

Logo