Koronatilanne ja -rajoitukset Kirkkonummella 30.9.2021 saakka
Kategoria: Info, asiointi, päätöksenteko ja hallinto Koronatilanne Perusturva
Kirkkonummi on siirtynyt koronavirusepidemian leviämisvaiheesta kiihtymisvaiheeseen 1.9.2021. HUS-alueella ilmaantuvuus kahden viikon ajalta (2.9.) on 260/100 000 asukasta. Kirkkonummella vastaava luku (6.9) on 150/100 000 asukasta. Rajoitukset ja suositukset on päivitetty AVIn toimesta ja painopiste epidemian torjunnassa on rokottamisessa.
Tartuntatilanne ja rokotukset Kirkkonummella
Tartunnat ovat levinneet erityisesti nuorten ja lasten keskuudessa. Kirkkonummella eniten tartuntoja on ollut 20-29-vuotiaiden ikäryhmässä. Yli 60-vuotiaiden ikäryhmässä ei ole ollut viimeisen kahden viikon aikana lainkaan tartuntoja. Tartunnat kytkeytyvät pääosin ulkomaanmatkailuun ja perheen sisäisiin tartuntaketjuihin. Sairaalahoitoon joutuneet kirkkonummelaiset ovat suurimmalta osin olleet rokottamattomia ja tilanne on vastaava myös muualla Suomessa.
Deltavariantti on huomattavasti tarttuvampi kuin aikaisemmat virusmuunnokset, mikä tekee leviämisen estämisestä vaikeaa. Onkin todennäköistä, että virus jää kiertämään väestöön pysyvästi. Myös osa rokotteen kahdesti ottaneista tulee sairastumaan, mutta heidän osaltansa myös deltamuunnoksen aiheuttama tauti on pääsääntöisesti lievä tai oireeton.
Kunta suosittelee kaikille 12 vuotta täyttäneille rokotteen ottamista. Yli 12-vuotiaat pystyvät varaamaan rokotusajan koronarokotusaika.fi -sivustolla, ja rokotusaikoja on hyvin saatavilla. 12-15 vuotiaiden rokotukset toteutetaan pääasiassa kouluilla ja kouluterveydenhuolto tiedottaa rokotusaikataulusta Wilman kautta. THL suosittelee kaikkien Suomessa käytössä olevien koronarokotteiden annosväliksi 6–12 viikkoa. Annosvälin suositellaan olevan kuitenkin vähintään 6 viikkoa, koska sitä lyhyempi annosväli voi heikentää suojatehoa. Rokotusajanvarauksen voi tarvittaessa kätevimmin siirtää koronarokotusaika.fi sivustolla.
Yleisötilaisuudet ja muut yleisölle avoimet tilat
Sisätilat
Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kuntien alueilla voidaan järjestää sisätiloissa yli 10 (kymmenen) henkilön yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia edellyttäen, että
1. tilaisuuden osallistujamäärä on enintään 50 % muun lainsäädännön nojalla tilaan hyväksyttävästä enimmäisosallistujamäärästä tai käytettävissä olevien istuma- tai seisomapaikkojen määrästä ja
2. asiakkaiden ja toimintaan osallistuvien sekä seurueiden on tosiasiallisesti mahdollista välttää fyysinen kontakti toisiinsa ja
3. turvallisuus voidaan varmistaa noudattaen opetus- ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen 31.5.2021 antamaa ohjetta (liite 1).
Ulkotilat
Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kuntien alueilla voidaan järjestää ulkotiloissa yli 50 (viidenkymmenen) henkilön yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia edellyttäen, että
1. asiakkaiden ja toimintaan osallistuvien sekä seurueiden on tosiasiallisesti mahdollista välttää fyysinen kontakti toisiinsa ja
2. turvallisuus voidaan varmistaa noudattaen opetus- ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen 31.5.2021 antamaa ohjetta (liite 1). Voimassaoloaika
Määräys on voimassa ajalla 4.9.2021-30.9.2021.
Suositellaan, että tapahtumien järjestäjillä, asiakastilojen hallinnoijilla sekä toiminnan järjestäjillä on kirjallinen terveysturvallisuussuunnitelma.
Kunnan tilat
Kunnan tilat ovat avoinna normaalisti. Tilat tiedottavat toiminnasta tarkemmin omilla sivuillaan.
Maskin käyttösuositus
Maskin käyttöä suositellaan kaikille yli 12-vuotiaille sisätiloissa. Ulkotiloissa suositellaan maskia, kun lähikontaktia ei voida välttää. Suosittelemme ensisijaisesti käyttämään kertakäyttöistä kirurgista suu-nenäsuojusta tai venttiilitöntä FFP2-maskia. Suositus koskee myös koronarokotteen kahdesti saaneita. Maskia suositellaan käytettäväksi esimerkiksi:
Joukkoliikenteessä
Kouluissa ja oppilaitoksissa 6. luokasta eteenpäin
Työpaikoilla
Julkisissa sisätiloissa, kuten kunnan tiloissa ja kaupoissa
Ulkotapahtumissa kun turvavälien pitäminen ei onnistu
Riskialueelta Suomeen saapuvat matkustajat heidän siirtyessään maahantulopisteeltä karanteeniin tai jos heillä on karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.
Ryhmäharrastustoiminta
Ryhmäharrastustoiminta on sallittua kaikille sisä- ja ulkotiloissa ilman ryhmäkokorajoituksia. Myös kilpailutoiminta sallitaan sisä- ja ulkotiloissa.
Edelleen suositellaan lähikontaktien välttämistä mahdollisuuksien mukaan. Kasvomaskia on hyvä käyttää aina tilanteissa, joissa lähikontaktia on vaikea välttää.
Suositellaan, että tapahtumien järjestäjillä, asiakastilojen hallinnoijilla sekä toiminnan järjestäjillä on kirjallinen terveysturvallisuussuunnitelma.
Ikääntyneet ja riskiryhmät
Vieraiden tapaamiset sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköissä suositellaan järjestettäväksi ulkona, jos mahdollista. Noudatamme yksiköissämme sairaanhoitopiirin alueellisia suosituksia. Tarkemmat tiedot löytyvät yksiköiden omilta sivuilta.
Ravitsemusliikkeitä ohjeistaa valtioneuvosto
Ravitsemusliikkeiden aukiolon, anniskeluajan ja asiakaspaikkamäärän rajoittaminen toteutetaan valtioneuvoston asetuksen mukaisesti:
Kirkkonummella 5.9.2021 alkaen ravitsemisliikkeiden anniskelu on sallittu klo 07–22 ja ravitsemisliikkeet saavat olla avoinna klo 05–23.
Ravintolassa, jossa alkoholin anniskelu on päätoimiala, sisätiloissa ja ulkotiloissa käytössä on vain puolet asiakaspaikoista. Muissa ravintoloissa on vastaavasti sisä- ja ulkotiloissa käytössä vain 75 % asiakaspaikoista.
Ravitsemisliikkeen kaikilla asiakkailla tulee sekä sisä- että ulkotiloissa olla oma istumapaikkansa pöydän tai sitä vastaavan tason ääressä.
Asiakkaita ohjeistetaan sisätiloissa istumaan istumapaikoillaan. Liikkeen on laadittava ja annettava asiakkaille ohjeet siitä, miten sisätiloissa sallitaan kulkeminen liikkeeseen saapumisen, sieltä poistumisen, tupakointitilassa tai wc- ja pesutilassa käymisen sekä ruuan ja juoman noutamisen yhteydessä. Käytännössä esimerkiksi tanssiminen ja karaokelavalla esiintyminen eivät ole sallittuja.
Etätyösuositus
Etätyön tekemistä suositellaan laajasti sekä julkisella että yksityisellä sektorilla kaikilla kiihtymis- ja leviämisvaiheen alueilla, ja työpaikoilla on edistettävä järjestelyjä, joilla vähennetään lähikontakteja ja muita riskitekijöitä.
Yksityiset tapaamiset
Suositellaan noudattamaan kokoontumisista annettuja rajoituksia ja suosimaan tapaamisia ulkotiloissa. Yli 10 hengen kokoontumisia sisätiloissa ei tulisi järjestää, ellei osallistujien ole tosiasiallisesti mahdollista välttää fyysistä kontaktia toisiinsa.
Ulkomaille matkustaminen ja sieltä saapuvat
Suosittelemme kaikille ulkomaille matkustaville koronarokotetta. Suomeen palaavien testaussuositukset eivät koske oireettomia täyden rokotussarjan aiemmin saaneita. Muita Suomeen saapuvia suositellaan hakeutumaan koronatestiin tarvittaessa maahan tullessa ja toiseen testiin aikaisintaan 72 tunnin kuluttua maahan paluusta THL:n ohjeen mukaisesti. Omaehtoista karanteenia tulee noudattaa, kunnes negatiivinen testitulos on varmistunut.
Karanteenit ja koronavirukseen sairastuneet
Karanteenit ja koronavirukseen sairastuneetKaranteenin pituus on yleensä 10 päivää viimeisestä altistumisesta ja tieto altistumisesta voi saapua tiedotteen, tekstiviestin tai soiton muodossa. Kunnan tartuntatautiyksikkö ei tällä hetkellä suosittele karanteenin lyhentämistä 6 vuorokauden exit-testillä. Altistuneiden tavoittamisessa on edelleen viivettä, mutta koronavirukseen sairastuneisiin pyritään olemaan yhteydessä puhelimitse vuorokauden sisällä siitä, kun testitulos on valmistunut.
Suositukset ovat voimassa toistaiseksi. Rajoituksiin voi tulla muutoksia epidemiatilanteen niin vaatiessa.
Koronatestiin hakeutumista suositellaan edelleen matalalla kynnyksellä.