Koronarokotukset etenevät riskiryhmiin ja kotihoitoon
Kategoria: Koronatilanne Perusturva
Kirkkonummella jatkuvat 80 vuotta täyttäneiden henkilöiden koronarokotukset. Viikolla 7 päästään aloittamaan myös vaikealle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti alttiiden 65-69-vuotiaiden henkilöiden rokotukset.
Viikolla 7 aloitetaan myös kotihoidon asiakkaiden rokotukset. Heidän ei tarvitse tehdä ajanvarausta eikä ilmoittautua rokotushalukkaaksi, vaan kotihoidosta otetaan yhteyttä heihin ja tiedotetaan rokotusajankohdasta.
Eri ikäryhmille eri rokotteet
Tällä hetkellä Suomessa on käytössä kahta erityyppistä rokotetta, joista toinen kohdennetaan 70 vuotta täyttäneille ja toinen alle 70-vuotiaille. Tämän vuoksi rokotukset etenevät nyt Kirkkonummellakin kahdessa eri linjassa.
Pfizer Comirnaty -rokotteella jatkuvat tällä hetkellä yli 80-vuotiaiden rokotukset. Kun heistä valtaosa on saatu rokotettua, edetään 70 vuotta täyttäneisiin henkilöihin. Ikäihmisten kanssa rokotukseen on mahdollista samalla kertaa tulla erillisellä ajanvarauksella samassa taloudessa asuva omaishoitaja ja yli 65-vuotiaat henkilöt. Heidän ajanvarauksensa on mahdollista vain puhelimitse.
Toisesta rokotteesta (AstraZeneca) ollaan juuri saamassa kuntaan ensimmäiset rokotteet. Sillä rokotetaan ensiksi ne 65-69 -vuotiaat, joilla on vakavalle koronavirukselle erittäin voimakkaasti altistava taustasairaus (ryhmä 1). Heidän jälkeensä edetään saman riskiryhmän nuorempiin henkilöihin ikäryhmä kerrallaan. Tämän jälkeen on vuorossa ryhmä 2, johon kuuluvilla henkilöillä on vaikealle koronavirustaudille altistava sairaus tai tila.
THL:n rokotusjärjestyksen mukaan vakavalle koronavirustaudille alttiiden henkilöiden rokotusjärjestys:
Ryhmä 1: Henkilöt, joilla on vaikealle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus tai tila
- elinsiirto tai kantasolusiirto
- aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti
- vaikea puolustusjärjestelmän häiriö
- vaikea krooninen munuaissairaus
- vaikea krooninen keuhkosairaus
- lääkehoitoinen tyypin 2 diabetes
- Downin oireyhtymä (aikuiset)
Ryhmä 2: Henkilöt, joilla on vaikealle koronavirustaudille altistava sairaus tai tila
- jatkuvaa lääkitystä vaativa astma
- vaikea sydänsairaus, muun muassa sydämen vajaatoiminta (ei kuitenkaan pelkkä verenpainetauti)
- hengitystä haittaava neurologinen sairaus tai tila
- immuunipuolustusta heikentävä lääkehoito autoimmuunisairauteen
- vaikea krooninen maksasairaus
- tyypin 1 diabetes tai lisämunuaisten vajaatoiminta
- uniapnea
- psykoosisairaus
- sairaalloinen lihavuus (painoindeksi yli 40)
Ajanvaraus ensisijaisesti netissä
Rokotukseen on varattava aika. Pyydämme esisijaisesti varaamaan ajan netin kautta osoitteessa www. koronarokotusaika.fi. Aikoja avataan palveluun sitä mukaa kuin rokotteita on saatavissa. Jos rokotteita ei ole saatavissa, niin aikoja ei ole tarjolla. Tällöin ajanvarausta kannattaa yrittää seuraavana päivänä uudelleen. Mikäli netissä ei ole tarjolla varattavia aikoja, niitä ei ole saatavissa myöskään puhelimitse terveyskeskuksesta.
Tehosterokotuksen aika annetaan ensimmäisellä rokotuskäynnillä.
Toisen aikuisen puolesta asiointimahdollisuus verkossa on nyt myös mahdollista. Tämä edellyttää virallista valtuutusta, jonka voi tehdä suomi.fi-verkkopalvelussa.
Rokotuksen ajanvarauksessa rokotettava ilmoittaa, mihin rokotettavien ryhmään hän kuuluu. Tarkastamme rokotusryhmään kuulumisen jokaiselta vielä ennen rokotusta, joten ota mukaasi rokotukseen Kela-korttisi ja lisäksi tarvittavat mahdolliset muualta löytyvät tiedot kuulumisestasi vuorossa olevaan rokotusryhmään.
Terveyskeskuksesta ei enää soiteta ajanvarauspuheluita ikäihmisille. Mikäli ajanvaraus ei ole mahdollista netissä, sen voi tehdä myös puhelimitse terveyskeskuksen takaisinsoittopalveluun 09 2968 3401. Takaisinsoittopalveluun soitettaessa valitaan puhelun aiheeksi koronarokotukset. Soitathan vain kerran, ja jää odottamaan takaisinsoittoa. Puhelutilanteemme on valitettavasti ruuhkautunut ja takaisinsoittoon voi kulua useita päiviä.
Koronarokotuksiin kohdistuu runsaasti mielenkiintoa ja kysyntää, jonka vuoksi terveyspalvelujen puhelinlinjat ovat ruuhkautuneet, samoin ikäihmisten neuvontanumerot. Rokotteita saadaan kuntaan koko ajan lisää, ja jokainen rokotetta haluava saa sen varmasti ennen pitkää. Toivommekin, että kuntalaiset välttäisivät kyselyjä omasta rokotusvuorostaan ja seuraisivat kunnan tiedotuskanavia.
Rokotuspaikka
Vielä alkuviikosta 7 rokotetaan sosiaali- ja terveyskeskuksen B-portaassa fysioterapian tiloissa. Keskiviikosta 17.2. alkaen päiväaikainen rokotuspiste on Perhekeskuksessa, Kirkkonummen Ostarin 2. kerroksessa, eli kunnantalon viereisessä rakennuksessa. Käyntiosoite on Asematie 3 B, ja sisään pääsee myös hissillä pysäköintihallista Asemankaaren puolelta.
Tarkistathan saapumisohjeet vielä ennen rokotusta saamastasi tekstiviestistä.