Koronaepidemia kiihtyy Kirkkonummella - Vt. perustusturvajohtaja Jaana Koskelan tilannekatsaus

04.11.2020 15:57

Kategoria: Koronatilanne Perusturva

Koronavirustartuntojen määrä on Kirkkonummella selkeässä kasvussa, ja epidemia on Kirkkonummella edelleen kiihtymisvaiheessa. Koronavirustartuntojen (COVID-19) määrä on viimeisen kahden viikon ajalta laskettuna Kirkkonummella 103/100 000 asukasta kohti, kun se vielä viikko sitten se oli 80/100 000 asukasta kohden. Kirkkonummella on todettu tähän mennessä kaiken kaikkiaan yhteensä 173 koronavirustartuntaa. Kahden viimeisen viikon aikana sairastuneiden määrä on kasvanut 41:llä, kun sitä edellisen kahden viikon aikana sairastuneiden määrä kasvoi 12:lla.  Kunnassa on tullut ilmi myös useita joukkoaltistumisia, joista valtaosa kytkeytyy harrastustoimintaan. Toiseksi eniten altistumisia on tapahtunut kouluissa.

Koronaepidemia on vaikuttanut etenkin terveyspalveluihin. Lääkäreiden ja hoitajien vastaanottopalveluissa epidemian vuoksi kasvanut kysyntä on vaikeuttanut puhelimitse tapahtuvaa yhteydensaantia. Lisäksi hoitajavastaanottotoimintaa on jouduttu supistamaan. Tartuntojen ja altistumisten määrä on lisännyt tartunnanjäljityksen tarvetta ja myös tämä palvelu on ajoittain ruuhkautunut. Tartunnanjäljitystä tehdään kunnan terveydenhoitopalveluissa, joka vastaa myös neuvolapalveluista sekä koulu- ja opiskeluterveydenhuollosta. Jäljittäjinä toimivat sekä neuvolan että koulujen terveydenhoitajat. Lisäksi apuna jäljitystyössä on terveydenhuollon ammattihenkilöitä kunnan muista palveluista. Jäljitystyön suuri määrä saattaa siirtää kouluterveydenhuoltoon kuuluvien terveystarkastusten ajankohtaa. Kaikki tarkastukset tehdään kuitenkin lukuvuoden aikana. Kouluterveydenhoitajat ovat kouluilla myös tavattavissa ajanvarauksella ja ilman ajanvarausta koulukohtaisesti sovittuina aikoina.

Koska Kirkkonummen tilanne poikkeaa harrastustoiminnan osalta muusta HUS-alueesta, kunta on päättänyt määrätä tiukempia rajoituksia kuin muu HUS-alue. Valtioneuvoston 15.10.2020 antaman suosituksen sekä Tartuntatautilain (1227/2016) 58 §:n perusteella Kirkkonummen kunta on kunnan tartuntatautitilanteen vuoksi päättänyt, että kunnan omistamissa sisätiloissa ei voi järjestää 20-vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille ikäryhmille liikuntaharjoituksia ja -ryhmiä ja 18-vuotta täyttäneille ja sitä vanhemmille muuta sisäharrastustoimintaa kahden viikon ajan (3.11.2020 – 17.11.2020). Liikuntaharjoituksien ja -ryhmien rajoitus koskee ainoastaan harrastustoimintaa, ei esimerkiksi maajoukkue tai SM-tason urheilua tai ammattilaisuuteen tai puoliammattilaisuuteen tähtääviä joukkuelajien ylimpiä juniorisarjoja. Tarkempi käsitteiden määrittely aikuisten urheilun harrasteryhmistä ja -joukkueista löytyy Olympiakomitean sivuilta.

Tilanne Kirkkonummella paikallisesti on nyt huolestuttava ja vaatii kokoontumisten rajoittamista tilapäisesti.  Suosituksia noudattamalla meidän on yhteisvoimin mahdollista saada epidemiatilannetta rauhoittumaan.

Majakkalogo