Kirkon uudistus toisi puulattian

21.11.2019 10:47

Kategoria: Kulttuuri

Kirkkonummen keskiaikaisen harmaakivikirkon uudistuksesta keskusteltiin eilen kirkossa pidetyssä tilaisuudessa. Iso risti poistuisi, kiinteät penkit korvattaisiin pitkälti tuoleilla, lattia alennettaisiin yhdelle tasolle ja keskelle kirkkoa tulisi pyöreä tammilattia sekä sen ylle messinkinen ikivanha kattokruunu.

Eniten kirkon tilaisuudessa puhutti kuitenkin yhteen sakaraan suunniteltu iso lehteri, jossa seurakuntalaiset istuisivat korkealla papin selän takana. Vähän oudoksuttiin, kuinka huomio kiinnittyisi istujiin eikä pappiin.

KUVA Urkulehteriä vastapäätä olevalta lehteriltä olisi hienot näkymät alas kirkkosaliin.

Lehteri olisi kirkon toiminnallisuuden kannalta tarpeen, sillä sen alle saataisiin sijoitettua piiloon sosiaalitiloja, kuten keittiö sekä iso kahvipöytä seurakuntalaisille. Lehterin alla olisi tilaa jopa pienelle näyttelylle.

Lähtökohtana kirkon sisätilojen uudistuksessa on yhteisöllisyys ja vuorovaikutteisuus. Siirreltävillä tuoleilla kirkon tilaa voitaisiin käyttää monipuolisesti pieniin ja suurin tilaisuuksiin, myös musiikkiesityksiin. Jopa alttari olisi siirrettävissä eri paikkoihin kirkon sisällä.

KUVA Kastetilaisuuden järjestely voisi olla vaikka tämänkaltainen, kun käytettävissä olisi siirrettävä kastemalja sekä siirrettävä alttari.

Kirkon sakaroihin olisi kevyillä rakenteilla erotettu lasten huone, morsiamen huone sekä pieni kappeli hiljentymiseen. Talven aikana kuntalaiset voivat kertoa mielipiteensä tämän 1400-luvulla rakennetun Pyhän Mikaelin kirkon uudistamisen suunnitelmista nettikyselyssä sekä kirkon tilaisuuksissa.

KUVA Kuoroesitys voitaisiin toteuttaa siirreltävillä korokkeilla. Kirkon muunneltavuus erilaisiin tilaisuuksiin olisi siis monipuolinen.

Kirkkonummen kirkon rakennushistoriaselvitys

(Luonnokset Arkkitehtitoimisto Okulus Oy, klikkaamalla isompi kuva)