Kirkkonummen perusturvapalveluiden palvelutarjonta koronavirustilanteessa

21.12.2020 08:40

Kategoria: Koronatilanne Perusturva

Terveyspalvelut

Kiirevastaanotto (ensiapu) on avoinna joka päivä klo 8.00 – 20.00

Terveyskeskuksen yhteinen ajanvarausnumero 09 29683401 palvelee myös koronavirusasioissa arkisin ma-to klo 8.00-15-30 ja pe 8.00-15.30. Soiton yhteydessä asiakas valitsee, mitä aihetta puhelu koskee. Asiakkaille soitetaan takaisin kiireellisyysjärjestyksessä. Jos oireidesi vuoksi et voi odottaa seuraavaan arkipäivään, arki-iltaisin klo 15.30-20 ja viikonloppuna klo 8-20 palvelee kiirevastaanoton numero 09 2968 3400.  Ohjeita saa myös HUS:n Päivystysavun numerosta 116117 ympäri vuorokauden.

Valtakunnallinen neuvontapuhelin, josta saa yleistä tietoa koronavirusasioissa puh. 0295 535 535 arkisin 8-21 ja lauantaisin klo 9-15. Koronaoirekyselyn ja ajanvarauksen näytteenottoon voit tehdä koronabotti.hus.fi kautta, jos et tarvitse ammattilaisen arviota voinnistasi ja hoidostasi. Kirkkonummella on kaksi HUSlabin näytteenottopistettä. Asemankaarella sosiaali- ja terveyskeskuksen vieressä näytteenotto tapahtuu sisätiloissa parakissa, Vanha rantatie 8 on drive-in -piste, johon voi tulla autolla tai kävellen.

Hengitystieinfektiopotilaille ja vatsaoireisille potilaille on Kirkkonummen pääterveysasemalla erillinen odotusaula. Näiden potilaiden hoitoarviot tapahtuvat puhelimitse sovitulla ajanvarauksella. Soitatahan siis ensin terveysasemalle jos sinulla on koronainfektioon sopivia oireita.

Kiireettömille ajanvarausvastaanotoille voi varata aikoja normaalisti. Etenkin hoitajien kiireettömien vastaanottoaikojen määrää on jouduttu supistamaan koronapandemiaan liittyvien tehtävien vuoksi. Mikäli ilmenee hengitystieinfektion oireita, suosittelemme perumaan kiireettömän ajanvarausvastaanoton ajan tai pyytämään vastaanoton toteuttamista etävastaanottona

Suun terveydenhuolto 

Olemme huolehtineet siitä, että hoitoon on turvallista tulla. Huomioithan, että hammashoitolaan voit tulla vain ajanvarauksella ja terveenä. Huolehdithan käynnilläsi mahdollisuuksien mukaan myös riittävistä etäisyyksistä ja hyvästä käsi- ja yskimishygieniasta.

Mikäli olet altistunut koronavirukselle ja sinut on määrätty karanteeniin, siirräthän kiireettömän hammashoitoaikasi karanteenin jälkeiseen aikaan. Siirräthän kiireettömän aikasi myös, jos olet ollut tekemisissä hengitystieinfektio-oireisen henkilön kanssa viimeisen 14 vuorokauden aikana eikä ole varmuutta, onko henkilöllä COVID-19 virustartunta. Mikäli kyseessä on kiireellinen hoidon tarve, ole yhteydessä ajanvaraukseen lisäohjeita varten.

Hengitystieoireiset potilaat hoidetaan HUS:n yksiköissä. Tarkemmat ohjeet saat ajanvarauksestamme. Jos epäilet koronavirustartuntaa, voit tehdä oirekyselyn www.omaolo.fi -palvelussa.

Ajanvaraus

Teethän kaikki ajanvaraukset ja niiden muutokset ensisijaisesti puhelimitse p. 09 2968 3269. Ajanvarausnumerossa voit myös jättää soittopyynnön, niin me soitamme sinulle takaisin.

Ajanvaraus on normaalisti avoinna arkisin ma-to klo 8.00 – 15.30 ja pe klo 8.00 – 15.00.

Jos haluat perua ajan varaamatta samalla uutta aikaa, voit perua sen ympäri vuorokauden puhelinvastaajamme p. 09 2968 3338. 

Kiireetön hoito

Kiireettömään hoitoon voi varata aikoja normaalisti. Jos olet alle 18-vuotias tai 75 vuotta täyttänyt ja aikaisemmalla käynnilläsi Kirkkonummen suun terveydenhuollossa on sovittu kutsun lähettämisestä seuraavalle tutkimus- tai tarkastuskäynnille, sinun ei tarvitse varata aikaa itse vaan me lähetämme sinulle kutsun.

Huomioithan, että koronapandemian vuoksi hoitoajat ovat aiempaa pidemmät ja toimenpiteitä voidaan tehdä vain rajoitetusti. Toimipiste saattaa olla myös eri kuin missä olet aiemmin tottunut käymään. Osa toimipisteistä on rajattu vain koronaviruksen aiheuttaman vakavan taudin riskiryhmiin kuuluville. 

Kiireellinen hoito

Suun terveydenhuollossa on joka arkipäivä aikoja kiireellistä hammashoitoa varten. Mikäli arvioit tarvitsevasi kiireellistä hammashoitoa, soitathan ajanvarauksemme numeroon mahdollisen ajan varaamista varten. Kiireellisen hoidon toimipisteitä on keskitetty koronavirustilanteen vuoksi. Tarkemmat tiedot saat ajanvarauksen yhteydessä.

Ulkomailta palaavat
Varatessasi aikaa tai ilmoittautuessasi hoitokäynnille, kerrothan, jos olet ollut ulkomailla viimeisen 14 vuorokauden aikana ennen hoitokäyntiä. Tarvittaessa kiireetön hammashoitoaika voidaan siirtää myöhäisemmäksi.

 

 

Perhepalvelut

Perhesosiaalityö

 Lapsiperheille tarjotaan poikkeusolosuhteissakin sosiaalipalveluita. Perhesosiaalityössä avopalveluissa (sosiaalihuoltolain mukaiset lapsiperheiden palvelut ja lastensuojelun avohuolto sekä perheoikeudelliset palvelut), lastensuojelun sijais- ja jälkihuollossa sekä lapsiperheiden päivystys- ja alkuarvioinnissa noudatetaan hallituksen linjausta, jossa suositellaan välttämään kasvokkaisia tapaamisia, joten tapaamisia järjestetään eri etäyhteyksin ja myös mahdollisuuksien mukaan ulkotiloissa. Kasvokkaisissa tapaamisissa huolehditaan riittävistä turvaväleistä ja käytetään kasvomaskeja sekä huolehditaan käsihygieniasta. Kasvokkaisissa tapaamisissa osallistujien määrä pidetään myös hallituksen linjausten mukaisena. Linjattujen toimenpiteiden tarkoituksena on suojata väestöä.

Perheet ja yhteistyötahot voivat olla yhteydessä suoraan vastuutyöntekijöihin ja tarvittaessa lapsiperheiden virka-aikaiseen päivystykseen puh. 040 573 9193 arkisin klo 8-15. Virka-ajan ulkopuolella päivystystoiminnasta vastaa Länsi-Uudenmaan sosiaali- ja kriisipäivystys puh. 09 8164 2439.

Neuvolapalvelut

 Neuvolapalveluissa huomioidaan kunnan epidemiatilanne. Toimintaa pyritään jatkamaan melko normaalisti olosuhteet ja henkilöstöresurssit huomioon ottaen. Lapsen molemmat vanhemmat ovat tervetulleita äitiysneuvolan ensikäynnille ja synnytyksen jälkeiselle käynnille sekä perheen laajoihin tarkastuksiin äitiys- ja lastenneuvolassa. Muutoin toivomme, että tutkittava henkilö tulee yksin (äitiysneuvola) tai yhden vanhemman kanssa (lastenneuvola).  Jos vaan mahdollista, jätäthän sisarukset kotiin ja vietä mahdollisimman vähän aikaan neuvolan odotustilassa.

Neuvolaan voi tulla vain täysin terveenä, tämä koskee kaikkia neuvolan tiloissa olevia. Tämä on erityisen tärkeää infektiotartuntojen minimoimiseksi poikkeustilanteen aikana.

Neuvolan perheohjaajat tekevät kotikäyntejä, mutta ohjaustyötä voidaan myös tehdä etäyhteyksillä tai ulkoillen. Maskin käyttö suositellaan kaikille yli 12- vuotta täyttäneille.

Koulu- ja opiskelijaterveydenhuolto

Koulu- ja opiskeluterveydenhuollon palveluja tarjotaan kouluilla toistaiseksi normaalisti kunnan epidemiatilanne, olosuhteet ja henkilöstöresurssit huomioon ottaen. Koulu- ja opiskeluterveydenhuollon vastaanotoille voi tulla vain täysin terveenä, vastaanotot voidaan pitää myös etänä. Koululääkärin vastaanotot pidetään koulussa, sovitulla ajalla.

Maskin käyttö suositellaan kaikille yli 12- vuotta täyttäneille.

Perheneuvola

Perheneuvola tarjoaa palveluita perheille, joissa on alle 16-vuotiaita lapsia / nuoria sekä perheitä joihin odotetaan lasta.

Perheneuvolan toiminta jatkuu koronaepidemian aiheuttamassa poikkeustilanteessa erityisjärjestelyin. Toteutamme työskentelyä pääsääntöisesti etävälinein (esim. puhelinyhteys, videoneuvottelut, turvasähköposti), mutta välttämättömiksi arvioidut tapaamiset toteutetaan kasvotusten, joko perheneuvolan tiloissa tai esimerkiksi ulkona. Tapaamisissa kaikkien yli 12-vuotiaiden tulee käyttää maskia ja turvaväleistä on huolehdittava. Epidemiatilanteessa on erityisen tärkeää, että perheneuvolaan tullaan ainoastaan täysin terveenä.

Perheneuvolan asiakkuuteen on edelleen mahdollista ilmoittautua soittamalla perheneuvolan neuvontapuhelimeen. Neuvontapuhelimesta saa myös ohjausta ja tukea esimerkiksi perhetilanteeseen. Perheneuvolan puhelinaika on ma – to klo 12-13 ja pe klo 9-10, puh. 040 1269 249.

Puheterapia

Puheterapiatoiminta jatkuu koronaepidemian aiheuttamassa poikkeustilanteessa mahdollisimman normaalisti. Tapaamisia toteutetaan tarpeen mukaan kasvotusten, mutta työskentely on mahdollista myös etävälinein (esim. puhelinyhteys, videoneuvottelut, turvasähköposti). Epidemiatilanteessa on erityisen tärkeää, että puheterapiaan tullaan ainoastaan täysin terveenä. Toivomme, että lapsi tulee vastaanotolle vain yhden vanhemman kanssa ja ilman sisaruksia, mikäli mahdollista.

Lapsiperheiden kotipalvelu

 Lapsiperheiden kotipalvelun toiminta jatkuu normaalisti huomioiden koronaepidemiaan liittyvät ohjeistukset. Kotikäynneillä ja asiakastapaamisilla edellytetään kasvomaskien käyttöä kaikilta yli 12-vuotiailta henkilöiltä.

Ajanvaraus ja tiedustelut maanantaisin ja torstaisin klo 9-11 puh. 0405128140.

 

Työikäisten palvelut

Työikäisten sosiaalipalvelut

Puhelinneuvonta ma, ke, pe klo 9.00 - 11.00 ja ti, to klo 12.00 - 14.00 puh. 040 126 9563

Puhelinneuvontaan voit olla yhteydessä, mikäli olet 18-64 –vuotias ja tarvitset elämäntilanteeseen liittyvää tukea tai neuvoa (esim. talousasioihin, erotilanteisiin, asumiseen, päihteidenkäyttöön tai äkillisiin elämänmuutoksiin liittyvät asiat) tai haluat kysyä aikuissosiaalityöhön, täydentävään tai ehkäisevään toimeentulotukeen liittyvää asiaa.

Työntekijöiden puhelinajat arkisin klo 12-13:

Työikäiset (18-64 v.)

18-34-vuotiaat sosiaalityöntekijä puh. 040 126 9560

35-64-vuotiaat sosiaalityöntekijä puh.  040 126 9569

Ikäihmisten tiimi (65 v. täyttäneet) 

sosiaalityöntekijä p. 040 126 9676, sosiaalityöntekijä puh. 040 126 9509

Maahanmuuttajien kotouttamispalveluiden asiakkaat:

Kotouttamistiimin yhteystiedot ja puhelinajat:

sosiaalityöntekijä 040 126 9571, ma-pe 12-13

sosiaaliohjaaja 040 126 9803, ma-pe 9-15

sosiaaliohjaaja 040 126 9698, ma-pe 9-15

sosiaaliohjaaja 040 126 9814, ma-pe 9-15

Mielenterveys- ja päihdepalvelut

Palveluissa palvellaan normaalisti turvallisuustekijät huomioiden. Varatulle vastaanotolle voi mennä, mutta asiakastyössä käytetään myös etäyhteyksiä, mikäli se asiakkaan tilanne huomioiden on mahdollista. Tästä sovitaan aina asiakkaan kanssa etukäteen.

Kuntouttava työtoiminta, kehitysvammaisten työkeskus, päiväkeskus ovat aloittaneet toimintansa 1.6.2020 alkaen.

Eri palveluiden ryhmätoiminnat käynnistyvät syksyn aika supistetusti.

Toimintokohtaiset ajantasaiset tiedot löytyvät kunnan nettisivuilta kunkin palvelun omalta sivulta.

Aikuisten mielenterveyspalvelujen ja päihdepalveluiden asiakkaille on käytössä ”Ota yhteyttä” -nappi kunnan internet-sivuilla.

Päihdepalvelujen päivystys on avoinna ma-ke ja pe-su 12-15, Virkatie 1, B-ovi, puh.  050 414 0979.  Päiväkuntoutus Luotsi aloittaa toimintansa 7.9 rajoitetusti ja turvallisuusohjeita noudattaen.

Mielenterveyspalveluiden puhelinajat ovat ma-pe klo 12-14 puh. 040 535 4919. Päiväkeskus Ankkuri on aloittanut toimintansa turvallisuusohjeita noudattaen.

 

Vammaispalvelut

Vammaispalvelun puhelinaika on ma ja to klo 10-11 puh. 09 29671 (vaihde).Varatulle vastaanotolle voi mennä, mutta asiakastyössä käytetään myös etäyhteyksiä, mikäli se asiakkaan tilanne huomioiden on mahdollista. Tästä sovitaan aina asiakkaan kanssa etukäteen.

Kuntouttava työtoiminta, kehitysvammaisten työkeskus, päiväkeskus ovat aloittaneet toimintansa 1.6.2020 alkaen.

 

Ikäihmisten palvelut

Ympärivuorokautiset hoivayksiköt toimivat normaalisti, mutta vierailuja niissä on rajoitettu. Noudatamme tartuntatautilääkärin ohjeita yksiköissämme.

Kotihoito palvelee nykyisiä asiakkaitaan kuten tähänkin asti, ja uusia asiakkaita otetaan palvelun piiriin voimassa olevien kotihoidon kriteerien mukaan.

Seniorilinja palvelee puhelimitse numerossa 040 126 9900.

Päivätoiminta on tauolla.

Perjantai- ja keskiviikkokahvilat ovat tauolla.

Intervallijaksot toimivat normaalisti.

Muistipoliklinikka toimii normaalisti.

Majakka