Kirkkonummen kunta mukana laajassa UUSIMAA21-valmiusharjoituksessa

10.09.2021 08:19

Kategoria: Info, asiointi, päätöksenteko ja hallinto

Etelä-Suomen aluehallintovirasto järjesti valmiusharjoituksen 7–8.9.2021 Uudenmaan maakunnan alueella.  UUSIMAA21:ssä harjoiteltiin toimintaa tilanteessa, jossa poikkeuksellisen raju ja pitkäkestoinen ukkosmyrsky aiheutti häiriöitä sähköverkkoon ja vesihuoltoinfrastruktuuriin. Harjoituksen teemat valittiin Uudenmaan alueellisen riskiarvion pohjalta.

Kuvitteellisen häiriötilanteen aikana harjoiteltiin valmiussuunnitelmien mukaista toimintaa, kuten tilannejohtamista, kunnan sisäistä ja ulkopuolista viranomaisyhteistyötä sekä viestintää.

Kirkkonummella valmiusharjoituksen painopisteet olivat johtokeskuksen perustamisessa, tilannekuvan rakentamisessa sekä häiriötilanteen johtamisessa. Näihin toivat harjoituksessa haasteensa sähköntuotantoon, vedenjakeluun sekä tietoliikenteeseen kohdistuvat erilaiset häiriöt.

-Tämä kaksipäiväinen valmiusharjoitus oli käytännönläheinen antaen varmuutta häiriöistä aiheutuvien ongelmien ratkaisemiseen. Kuntalaisten turvallisuudesta huolehtiminen ja palvelujen järjestäminen myös häiriötilanteissa on tärkeää, ja useimmiten se edellyttää yhteistyötä muiden toimijoiden kanssa, kertoo kunnanjohtaja Tarmo Aarnio.

-Olemme esimerkiksi käynnistäneet viime syksynä alueellisen valmiuskeskustoiminnan (AVAK). Sen perusajatuksena on, että Kirkkonummen kunta voi normaaliolojen häiriötilanteissa ja poikkeusoloissa varmistaa hallitusti kunnan peruspalveluiden tuotantoa yhteistyössä alueella toimivien vapaaehtoissektorin toimijoiden kanssa, jatkaa Aarnio.

Kirkkonummella harjoiteltiin myös alueellista valmiuskeskustoimintaa osana UUSIMAA21-harjoitusta

Kirkkonummella valmiusharjoitus päättyi alueellisen valmiuskeskuksen (AVAK) toiminnan käynnistämiseen kunnanjohtajan päätöksellä.  AVAKin tehtävänä valmiusharjoituksessa oli vesihäiriötilanteessa varmistaa vedenjakelupaikan palvelujen tuottaminen, kunnan viestinnän alueellinen kohdentaminen sekä tilannekuvan rakentaminen kunnan johtokeskukselle.

-Normaaliolojen häiriötilanteissa ja poikkeusoloissa alueellinen valmiuskeskustoiminta vahvistaa kunnan kokonaisturvallisuutta ja luo uuden mahdollisuuden kuntalaisten osallistumiseen turvallisuuden ylläpitämiseen, kertoo kunnan turvallisuuspäällikkö Kasperi Launis.

UUSIMAA21-valmiusharjoitukseen osallistui suurin osa Uudenmaan kunnista sekä keskeiset varautumiseen liittyvät viranomaiset ja organisaatiot. Koronatilanteen vuoksi harjoitus toteutettiin tänä vuonna verkossa.

Uusimaa21