Kirkkonummen kunnan työntekijät soittavat kaikille yli 70-vuotiaille

06.04.2020 15:17

Kategoria: Seniorit Koronatilanne Perusturva

Kirkkonummen kunta haluaa varmistaa, että kukaan kotonaan eristyksissä olevista ikäihmisistä ei jää ilman apua. Tämän myötä kunnan työntekijät soittavat jokaiselle yli 70-vuotiaalle kuntalaiselle ja kysyvät kuulumisia.

Soittokierros aloitettiin yli 80-vuotiasta kuntalaisista perjantaina 27.3. Tavoitteena on ollut tavoittaa kaikki ne henkilöt, jotka eivät ole kunnan ikäihmisten palvelujen piirissä – toisin sanoen he, joiden tilanne ei ole tiedossa. Viikon sisään tuhannesta henkilöstä oli ehditty soittaa noin 900:lle, joista on tavoitettu yli 700. Soittajia on ollut päivittäin viidestä seitsemään. Soittaja myös kertoo aina puhelun aluksi, kuka hän on sekä mistä ja miksi hän soittaa. Ikäihmisille soittaminen jatkuu tällä viikolla.

Ikäihmisiltä on kysytty heidän pärjäämisestään kotona, kuinka kauppa- ja apteekkiasiat hoituvat, kuinka pitkäksi ajaksi kotona on ruokaa ja onko lähipiirissä ihmisiä, jotka voivat auttaa asioinnissa. Lisäksi on tiedusteltu, kuinka ikäihmiset saavat päivänsä kulumaan ja tuntevatko he olonsa yksinäiseksi.  Heitä myös neuvotaan tahoista, joilta voi saada asiointiapua ja kerrotaan, minne voivat soittaa, jos jatkossa tarvitsevat apua.

Palaute puheluista on ollut pääasiassa myönteistä. Moni oli jo lukenut tulevasta soitosta tiedotusvälineistä ja osasi sitä odottaa.  Suurin osa vastanneista pärjää poikkeusoloista huolimatta hyvin. Tiedotusvälineitä ja myös internettiä seurataan ahkerasti. Useimmat ovat ottaneet karanteeniohjeistuksen vakavasti ja pysytelleet niin eristyksissä kuin suinkin mahdollista.  Erityksissä olo on toisaalta lisännyt monien yksinäisyyttä.

Soittaminen kaikille yli 70-vuotiaille on alkanut perjantaina 3.4. Tällä listalla on yli 3000 nimeä, joten vie tovin, ennen kuin heidät kaikki on tavoitettu. Soittaminen tapahtuu arkisin klo 9-15 välisenä aikana. Puhelu tulee tuntemattomasta numerosta, koska soittajien numerot eivät ole kunnan varsinaisia palvelunumeroita.

Seniorilinja 040 1269 900 palvelee kuntalaisia ikäihmisiä koskevissa asioissa arkisin klo 9-15.

majakka