Kirkkonummen asukaspuistot – perheiden yhteinen kohtaamispaikka

05.12.2021 13:22

Kategoria: Varhaiskasvatus Info, asiointi, päätöksenteko ja hallinto Lapset

Syksyn toiminta Kirkkonummen asukaspuistoissa on päässyt hienosti käyntiin. Viime keväänä saadut tunnustukset, Vihreä Lippu -sertifikaatti ja vuoden Vihreä Lippu -toimijaksi valinta, antoivat upean syyn juhlintaan ja saavutuksista nauttimiseen. Yhteistyöllä saavutettuja tunnustuksia onkin juhlittu syksyn aikana – tietenkin toimien ja puuhastellen yhdessä.

Syksyn juhlahumua asukaspuistoissa

Piennarpihalla Masalassa juhlittiin herkuttelemalla perheiden kanssa yhdessä. Perheet saivat tutustua Vihreä Lippu -materiaaleihin ja askarrella pöllöhahmoja ekokamun kaveriksi. Perheet kävivät myös telttaretkellä metsähuoneessa linnunlaulua kuunnellen ja kiikaroiden metsän asukkaita. “Metsässä” tehtävänä oli huomata roskat ja kerätä ne pois luonnosta. Teltan sisältä löytyi retkireppu “eväineen” sekä satukirjoja.

Veikonvintillä Veikkolassa juhlittiin puolestaan asukaspuiston viereisessä Albin Bromanin puistossa, jossa laulettiin aluksi yhdessä kierrätyslaulu. Vihreä lippu oli kunniapaikalla keskellä puistoa. Puistossa sai maalata, pyörittää kierrätys/luontohyrrää ja tehdä siinä olevia tehtäviä. Grilli oli kuumana perheiden omille eväille ja lisäksi oli tietysti mehua, kahvia ja herkkuja.

Asukaspuisto Fyyrissä keskustassa vihreä lippu vedettiin salkoon legoanimaation voimin. Perheiden Vihreä lippu -kierros starttasi leikkitilasta, jossa sai äänestää seuraavaa Vihreä lippu -teemaa ja ottaa mukaansa kierrospassin. Satutilassa oli pimeä loruluola, josta lorut löytyivät taskulampun ja heijastimien avulla. Taidetilassa askarreltiin kierrätysmateriaaleista ötököitä ja vihreässä huoneessa leikittiin Ekosankarin lajitteluleikkiä sankariviitat hulmuten. Keittiössä herkuteltiin nyyttäriherkkuja ja viimeisteltiin kierrospassi, josta matkan varrella oli muotoutunut kirjastomaskotti Lokkiksen 1-v. synttärikortti.

– On todella hienoa, että pääsimme juhlistamaan yhteistyössä saavuttamiamme Vihreä Lippu -tunnustuksia yhdessä asukaspuistojen perheiden ja henkilökunnan kanssa. Yhdessä tekeminen on tässä työssä parasta, iloitsevat asukaspuistojen työntekijät.

Asukaspuistot tuovat rutiineja arkeen ja iloa ja piristystä päivään

Asukaspuistot olivat suljettuna lähes 10 kuukautta pahimpana korona-aikana. Nyt koronaturvallisesti järjestetty toiminta asukaspuistoissa on mahdollistanut pikkulapsiperheille ja pienimmille koululaisille kaivattuja vertaistapaamisia sekä yhteisesti suunniteltua toimintaa.

Viikoittain julkaistavat puistojen ohjelmat antavat parhaimmillaan tukea sekä rutiineja perheen arkeen ja iloa ja piristystä päivään. Asukaspuistojen merkitys perheiden kohtaamispaikkana on korona-aikana korostunut entisestään.

Asukaspuistot tarjoavat tukea matalalla kynnyksellä lapsiperheiden arjen haasteisiin. Vertaistukea ja ohjausta saa esimerkiksi vanhempana jaksamiseen, lasten käyttäytymisen pulmiin sekä muihin perhettä kohdanneisiin tilanteisiin. Asukaspuistoissa on mahdollista tavata mm. varhaiskasvatuksen erityisopettajaa ja neuvolan perheohjaajia ja keskustella hyvinvointia ja jaksamista lisäävistä keinoista. Yhteistyötä tehdään laajasti eri toimijoiden kanssa.

Iloista ja monipuolista toimintaa on luvassa jatkossakin yhdessä lasten ja aikuisten kanssa ideoiden ja suunnitellen. Vihreä Lippu -toiminta saa myös jatkoa. Kaikissa puistoissa asiakkaiden äänestyksen perusteella on valittu uudet Vihreä Lippu -teemat, joita päästää tutkimaan heti ensi vuoden puolella.

Puistojen ohjelma toteutetaan terveysturvallisesti suosien esimerkiksi vuorottelua, väljyyttä ja hygieniaohjeistuksia. Puistojen viikoittainen ohjelma on nähtävissä asukaspuistojen ilmoitustaulujen lisäksi puistojen omilla Facebook-sivuilla sekä Instagramissa.

Tervetuloa tutustumaan asukaspuistojen toimintaan!

Pihakuva, Asukaspuisto Veikonvintti