Kirkkonummella ei koronaan liittyviä kokoontumisrajoituksia 1.10. alkaen

29.09.2021 08:14

Kategoria: Info, asiointi, päätöksenteko ja hallinto Koronatilanne Perusturva

Etelä-Suomen aluehallintovirasto AVI ei jatka tilannearvionsa perusteella Uudenmaan kokoontumisrajoituksia lokakuussa. Nykyiset rajoituspäätökset ovat voimassa 30.9. asti myös Kirkkonummella, minkä jälkeen millään alueella Suomessa ei ole enää voimassa aluehallintoviraston määräämiä kokoontumisrajoituksia.

Tartuntatautilain yleiset hygieniavaatimukset velvoittavat kuitenkin edelleen suurta osaa erilaisten tilojen käytöstä vastaavia toimijoita varmistamaan asiakkaiden ja osallistujien terveysturvallisuuden. Lisäksi ravintolatoimintaa rajoitetaan alueellisesti valtioneuvoston asetuksella.

Kunnat ja aluehallintovirasto voivat edelleen tarvittaessa määrätä kokoontumisrajoituksia omalle alueelleen, jos epidemiatilanne heikentyy paikallisesti.

Tartuntatilanne ja rokotukset Kirkkonummella 28.9.

Koronan ilmaantuvuus kunnassa on viimeisen 14 vuorokauden aikana ollut 35/100 000 asukasta kohti. HUS-alueella ilmaantuvuus on 129,6/100 000 asukasta.

Ensimmäisen rokotteen on kunnassa saanut 73,4 % väestöstä ja toisen 60,2 % väestöstä. Vähintään 80 % rokotuskattavuus toisen rokotteen osalta on saavutettu jo 45 vuotta täyttäneiden ja sitä vanhempien ikäryhmissä. THL:n suosittelemille riskiryhmille on aloitettu jo 3. rokotuskierros.

Kunta suosittelee kaikille 12 vuotta täyttäneille rokotteen ottamista. Yli 12-vuotiaat pystyvät varaamaan rokotusajan koronarokotusaika.fi -sivustolla, ja rokotusaikoja on hyvin saatavilla. 12-15 -vuotiaiden rokotukset toteutetaan pääasiassa kouluilla ja kouluterveydenhuolto tiedottaa rokotusaikataulusta Wilman kautta.

Kolmas koronarokote vaikeasti immuunipuutteisille kuntalaisille

Kolmas koronarokote voidaan antaa niille 12-vuotiaille ja tätä vanhemmille, joiden elimistön immuunivaste on sairauden tai sen hoidon vuoksi voimakkaasti madaltunut. Kolmas rokoteannos annetaan heille siksi, että heidän rokotesuojansa heikkenee nopeammin kuin muilla.

Kolmas annos voidaan antaa voimakkaasti immuunipuutteiselle, kun toisesta rokoteannoksesta on kulunut vähintään 2 kuukautta.

THL:n ohjeen mukaan tähän ryhmään kuuluvat seuraavat sairaudet ja tilat:

· elinsiirto

· kantasolusiirto

· vaikea tai keskivaikea synnynnäinen immuunipuutos

· immunosuppressiivinen syöpähoito

· autoimmuunisairauksien hoito immunosuppressiivisilla biologisilla lääkkeillä tai JAK-estäjillä

· dialyysi ja vaikea krooninen munuaisten vajaatoiminta

· pitkälle edennyt tai hoitamaton HIV

· lääkärin arvioima muu vaikea-asteinen immunosuppressiivinen tila.

Voimakkaan immuunipuutoksen vuoksi rokotettavat ryhmät eivät ole samat kuin keväällä määritellyt riskiryhmät.

Myös henkilöille, jotka saivat koronarokotteet keväällä 2021 kolmen-neljän viikon välein suositellaan kolmatta rokoteannosta. Näihin henkilöihin kuuluu sosiaali-ja terveydenhuollon henkilökuntaa sekä iäkkäimpiä kuntalaisia.

Kirkkonummella rokotuksiin käytetään BioNTech-Pfizerin Comirnaty rokotetta

Rokotteen saa varaamalla ajan rokotuspisteelle osoitteessa koronarokotusaika.fi tai vaihtoehtoisesti terveyskeskuksen palvelunumerosta 09-2968 3401.

Etätyösuositus

Valtiovarainministeriö ja sosiaali- ja terveysministeriö ovat tarkastelleet valtakunnallisen etätyösuosituksen voimassaolon perusteita. Ministeriöt esittävät, että etätyösuositus päättyy 15. lokakuuta. Ministeriöt arvioivat, että siihen mennessä rokotuskattavuus olisi lähellä valtioneuvoston asettamaa tavoitetta. Tämä mahdollistaisi siirtymisen etä- ja läsnätyön yhdistämiseen terveysturvallisesti.

Vastuu terveysturvallisesta työnteosta siirtyy vahvemmin työpaikoille, kun laajaa valtakunnalliseen suositukseen perustuvaa etätyötä puretaan. Koronavirukselta suojautuminen on edelleen tarpeen huomioida, kun työpaikoilla lisätään läsnätyötä.  

Maskin käyttösuositus

Kasvomaskin käyttöä suositellaan kaikille yli 12-vuotiaille aina, kun liikutaan paikoissa, joissa on muita ihmisiä. 

Suosittelemme ensisijaisesti käyttämään kertakäyttöistä kirurgista suu-nenäsuojusta tai venttiilitöntä FFP2-maskia. Suositus koskee myös koronarokotteen kahdesti saaneita. Maskia suositellaan käytettäväksi esimerkiksi:

-Joukkoliikenteessä
-Kouluissa ja oppilaitoksissa 6. luokasta eteenpäin  
-Työpaikoilla
-Julkisissa sisätiloissa, kuten kunnan tiloissa ja kaupoissa
-Ulkotapahtumissa kun turvavälien pitäminen ei onnistu
-Riskialueelta Suomeen saapuvat matkustajat heidän siirtyessään maahantulopisteeltä karanteeniin tai jos -heillä on karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.

Koronatestiin hakeutumista suositellaan edelleen matalalla kynnyksellä.

Majakka-logo