Kirkkonummelaisilla ikäihmisillä Riento-pyöräilyn kesä

26.07.2019 14:25

Kategoria: Seniorit Liikunta ja ulkoilu Perusturva

Kirkkonummella Riento-pyörä on hoivakoti Lehmuskartanon, Palvelutalon ja kotikuntoutuksen yhteiskäytössä sopimusajan 1.5.2019 - 31.10.2021. Meneillään on ensimmäinen Riento-kesä. Riento-erikoispyöriä valmistaa ja vuokraa Muksubussi Oy vanhus- ja vammaispalveluiden pitkäaikaiseen käyttöön.

Erikoisominaisuuksien avulla helposti liikkeelle

Riento on turvallinen, vakaa ja helposti hallittava pyörä. Pyörä on kaksipaikkainen ja siinä pyöräilijät istuvat vierekkäin; yksi ohjaa, mutta molemmat voivat polkea. Työntekijä toimii aina varsinaisena kuljettajana ja asiakas toimii apukuskina. Pyöräilijöille laitetaan pyöräilykypärä ja apukuski pysyy tiukasti istuimessaan pyörän 3-pisteturvavöiden avulla. Riennolla pääsee liikkumaan sekä kesällä että talvella.

Riento mahdollistaa liikkumisen toimintakyvyltään monen tasoisille henkilöille, sillä siinä on paljon erikoisominaisuuksia. Istuinosa kääntyy sivulle pyörään istumista ja siitä nousemista varten. Poljinasetukset tukevat eri kuntoutustavoitteita, sillä pyörän polkimia voi säätää joko itsestään pyöriviksi, lepoasentoon tai lihasvoimalla toimiviksi.  Sähköavusteisuus takaa kevyen ajon hurjimmissakin ylämäissä ja vaikkapa lumisäässä. Pakkikaan ei puutu!

Riento-pyöräily aktivoi ja virkistää

Pyörän käyttö lisää psyykkistä ja fyysistä toimintakykyä. Kyydissä olijan jalat liikkuvat, jolla on mm. polvi- ja lonkkanivelille suuri merkitys. Monille ikäihmisille pyöräily on tuttu liikkumismuoto, ja erityisesti naiset ovat kulkeneet paljon pyörillä. Kypärää sen sijaan kaikki ikääntyneet eivät ole aiemmin käyttäneet.

Rientopyöräajelut aktivoivat ja virkistävät. Maisemat ympärillä vaihtuvat, ja pyöräilijät voivat tuntea tuulen pyyhkivän poskiaan. Se luo vapautta. Kirkkonummella rientoilla voi myös sadesäällä, sillä pyörässä on katos, jonka tuulilasin voi avata ja sulkea. Voipa pyörää kehua komean näköiseksikin! Kirkkonummen ikäihmisten rientopyörä on väriltään keltainen ja siinä on harmaa suojakatos. Pyörän etuosassa on teksti ”Hyvällä mielellä – med glatt sinne!” ja takaosa kertoo Kirkkonummen ikäihmisten palveluiden ajavan edelläsi.

Tänä kesänä Kirkkonummen kunta työllisti kaikki halukkaat peruskoulunsa päättävät nuoret kahden viikon jaksoille. Lehmuskartanossa, Palvelutalossa ja kotikuntoutuksessa työskentelevät nuoret ovat vieneet ikäihmisiä kesäisille ajeluille Riento-erikoispyörällä kesä- ja heinäkuussa.

Riento-pyörä