Kirjastotalo Fyyri sai arvostetun Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon – ”Kirjastojen tulee uusiutua, kuten Kirkkonummi on tehnyt”

04.10.2021 16:00

Kategoria: Kirjasto Info, asiointi, päätöksenteko ja hallinto

Filosofi Esa Saarinen on valinnut tämän vuoden Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon saajaksi vuonna 2020 valmistuneen Kirkkonummen pääkirjaston Fyyrin. Palkinnon myöntää kahdeksatta kertaa Suomen Arkkitehtiliitto SAFA.

Kirjastojen maa on saanut uuden soihdunkantajan


Fyyrin arkkitehtuurissa nousee esiin tyylikkäästi kaksi kirjaston ydinasiaa: kirjat ja niiden lukeminen. Esa Saarinen kiittää palkintoperusteluissaan sitä, miten hienolla tavalla Fyyrissä kiteytyvät hengen elämä, demokratia ja ihmisyysusko – suomalaisen kirjastoinstituution peruspilarit:

-Kirjastojen tulee uusiutua, kuten Kirkkonummi on tehnyt. Kirjaston kautta yhteisö palvelee itseään ja rakentaa tulevaisuuttaan tarjoamalla jokaiselle tilan ajatella enemmän, ajatella toisin, uusin ja odottamattomin tavoin, sävyin ja sananvalinnoin. Kirjaston filosofia on demokratian, tasavertaisuuden, ihmisyysuskon pysyvästi ajankohtainen kulmakivi, Esa Saarinen sanoo.


-Nykyaikaisen kirjastoajattelun mukaisesti Fyyri on monitoimitila, mutta tämä hallintokielinen nimike ei tee sille oikeutta. Kyse on ilmapiirin vaalimisesta ja kohtaavuudesta ja siitä elintärkeästä yhteisöilmiöstä mikä syntyy, kun ihmiset kokevat omakseen jonkin mikä yhdistää. Fyyrin suuruus on sen mittakaavojen kyvyssä hengittää tasatahtiin ihmisorgaanin kasvulakien kanssa siinä ulottuvuudessa, mitä joskus kutsutaan sydämen ääneksi ja sydämen sivistykseksi, toisinaan vain hengeksi”, Saarinen hehkuttaa.


Onnellisuuden infrastruktuuria

Kirjastotalo Fyyrin suunnittelusta vastasi JKMM Arkkitehdit. Pääsuunnittelijana hankkeessa toimi Teemu Kurkela, projektiarkkitehtina Jukka Mäkinen ja sisustusarkkitehtina Tiina Rytkönen.-Suomalaiset kirjastot edustavat onnellisuuden infrastruktuuria, jota on arkkitehtina ollut etuoikeus olla rakentamassa. Kirjastolaitosta on rakennettu yli sata vuotta ja yhä se uudistuu vuosikymmenen välein, hankkeen pääsuunnittelija Teemu Kurkela sanoo. 

Fyyrin pääsisäänkäynti on Suomen toisen keskiaikaisen maantien, Kuninkaantien, mutkassa. Hankkeessa projektiarkkitehtina toimineen Jukka Mäkisen mukaan kirjaston suunnittelussa erityisen inspiroivaa oli sen historiaa henkivä sijainti.-On ollut hienoa olla suunnittelemassa Kirkkonummen uudistuvaa keskustaa ja tulevaisuutta. Kirjaston paikka julkisena rakennuksena torin ja keskiaikaisen kirkon rinnalla on ainutlaatuinen. Jos kirkko on yhteisön sydän, niin kirjasto on sen aivot”, Mäkinen sanoo.


Kirkkonummi haluaa olla tulevaisuuteen katsova sivistyskunta

-Fyyri ja muut kunnan kirjastot ovat aina kuntalaisten tukena kaikissa työhön, opiskeluun ja vapaa-aikaan liittyvissä asioissa. Fyyri on ollut kunnan merkittävä investointi tähän hetkeen ja tulevaisuuteen sivistyksen, vapaa-ajan ja kulttuurin saralla uudistuvassa kuntakeskuksessa.  Kunta on ylpeä palkitusta kirjastostaan ja sen saamasta kotimaisesta ja kansainvälisestä huomiosta, kertoo kunnanjohtaja Tarmo Aarnio.

Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon ehdokkaita olivat Fyyrin ohella Ylivieskan kirkko ja Helsingin kaupunkiympäristötalo.

Fyyri