Kirjastonhoitaja Sanna Pääkkö: Ihanaa, kun on työ, johon on aina kiva tulla

13.09.2019 09:00

Kategoria: Kirjasto Info, asiointi, päätöksenteko ja hallinto

Soitan ovikelloa Munkinmäentie 9:ssä kirjaston hallinnon ja hankinnan tilojen ulkopuolella. Kirjastonhoitaja Sanna Pääkkö tulee hetken päästä tervehtimään hymyillen ovelle, ja nousemme portaat toiseen kerrokseen kirjaston tiloihin. Tilojen esittelyn jälkeen istahdamme kahvikupin äärelle juttelemaan Sannan työstä Kirkkonummen kirjastossa.

Limingasta kotoisin oleva Sanna on työskennellyt Kirkkonummen kirjastossa 7,5 vuotta. Kirjasto on Sannalle tuttu paikka jo pienestä pitäen. -Luin kaikki Astrid Lindgrenin kirjat, Viisikot ja Neiti Etsivät. Siirryin siellä sitten aikuisten osastolle, kun lasten osaston lukemiset loppuivat, kertoo Sanna Pääkkö.

-Tulin tänne Kirkkonummelle alun perin kollegan vuorotteluvapaan sijaiseksi. Olen vuosien mittaan työskennellyt muun muassa kirjastoautossa ja kirjaston aikuisten osastolla. Itse asiassa palasin tänä vuonna takaisin juurilleni, kun siirryin takaisin kirjastoautohommiin. Meillä on kirjastoautossa kaksi kuljettajaa, yksi aamu- ja yksi iltavuorossa. Päivitän myös kirjaston Facebook- ja Twitter-tilejä, vedän kirjaston some- ja tapahtumaryhmiä sekä pääkirjaston lukupiiriä, kertoo Pääkkö.

Asiakkaiden takiahan tätä työtä tehdään!

-Tykkään, kun on sopivasti kiire ja monta rautaa tulessa. Aamulla ei vielä tiedä, mitä iltapäivä tuo tullessaan. Asiakkaat ja ihmisten kohtaaminen ovat parasta työssäni, sillä asiakkaiden takiahan tätä työtä tehdään! Teemme myös paljon yhteistyötä erilaisten ryhmien ja yhdistysten kanssa. Pyrimme aina osallistumaan, kun meidät kutsutaan paikalle.

-On hienoa, että lapset lukevat niin paljon koulussa, ja opettajat tuovat ryhmiä kirjastoon. Lapset kysyvät usein lukuvinkkejä, ja on todella mukavaa, kun voi esitellä lapsille jonkin heille uuden kirjasarjan. Tällä hetkellä lasten suosikkeja ovat erityisesti Minecraft- ja eläinkirjat. Minulla on 9-vuotias tyttö, joka myös auttaa minua pysymään ajan hermolla, naurahtaa Sanna.

-Pidän työstäni tosi paljon, voi sanoa, että rakastan työtäni! Ihanaa, kun on työ, johon on aina kiva tulla, eikä työ ole vielä kertaakaan ärsyttänyt.  Työssäni myös sopivasti haasteita. Työpaikallani on salliva ja kannustava ilmapiiri, joka antaa mahdollisuuksia kokeilla uusia asioita.

Uuteen pääkirjastoon hyvä meininki ja sopivasti säpinää

-Odotan kovasti uuden pääkirjaston valmistumista. Muutto on iso operaatio, ja valmistaudumme muuttamaan hymyssä suin. Uusi tehtäväni on uuden talon yhteistyön koordinointi. Haluamme, että kirjastossa on aina hyvä meininki ja haluamme tarjota asiakkaillemme parasta.

-Uusi pääkirjasto on paljon muutakin kuin perinteinen kirjastotalo. Siellä tulee toimimaan myös nuorisopalvelut, keskustan asukaspuisto, musiikkileikkikoulu ja Toimarin ylläpitämä kahvila. Eli talossa on aina sopivasti säpinää. Sovitamme yhteen työkulttuureja, ja olemme kaikki innostuneita siitä, että pääsemme yhdessä rakentamaan jotain uutta, kertoo Sanna.

-Olen tosi onnellinen, kun olen löytänyt oman alan ja upean työpaikan, Sanna Pääkkö toteaa jutustelun lopuksi, kun laskeudumme portaita alas kohti ulko-ovea.

Haastattelu kuuluu Meillä töissä -juttusarjaan, jossa Kirkkonummen kunnan työntekijät kertovat omasta työstään.

Kirjastonhoitaja Sanna Pääkkö