Kirjasto, joka tulee kotikulmille
Kategoria: Kirjasto Lapset Nuoret
On pimeä, talvinen ilta, kun kirjastoauto ajaa tuttua torstai-kierrostaan Kantvikin omakotialueilla. Kirjastoauton kuljettaja Ralf Mether ohjaa tottuneesti kirjastoauto Ellaa kapeita katuja pitkin. Joka paikassa ei pääse kääntymään, joten välillä kirjastoauto etenee peruuttaen.
Kun kirjastoauto on pysähtynyt, autoon nousee Laura Sirkiä ja lapset Ainu, Enni ja Aku. He ovat kirjastoauton vakioasiakkaita ja käyvät joka torstai.
– Tämän lähemmäksi meitä kirjastoauto ei voisi tulla – tai jos tulisi, niin se olisi meidän olohuoneessa, Laura toteaa nauraen.
Kaikista lapsista huomaa, että he ovat tottuneita asiakkaita. 2-vuotias Enni suuntaa suoraan Ti-Ti Nalle-levyjen luokse sillä välin kuin vanhemmat sisarukset etsivät suosikkejaan. Ainu lukee mielellään Neropatin päiväkirjoja ja Minecraft-kirjoja, kun taas Akun suosikkeihin kuuluvat mm. Aku Ankat ja koiran hoidosta kertovat kirjat. Ja jos kirjastoautosta ei löydy jotain tiettyä kirjaa, niin se tilataan.
Ralf ja Ainu tutkivat kirjaluetteloita yhdessä, ja pistävät tilaukset menemään. Myös Laura suosii tilaamista.
– Itse luen mielelläni aikakauslehtiä, ja minusta on todella hienoa, että voin tilata itselleni lehden kokonaisen vuosikerran kerralla, hän toteaa.
Kirjastoauton lainoista noin 85 prosenttia on lastenkirjoja. Se johtuu osittain siitä, että päiväsaikaan kirjastoauto kiertää sellaisilla kouluilla ja päiväkodeilla, joilla ei ole omaa kirjastoa, ja toimii näin liikkuvana koulukirjastona. Aamuvuorossa kirjastoautossa on aina kaksi henkilöä, mutta iltaisin kuljettaja hoitaa sekä ajamisen että lainaukset.
Normaaliolosuhteissa kirjastoautossa on helppo muuttaa tarjontaa reitin mukaan. Autossa on paikka kahdeksalle vaihtovaunuille, ja niitä vaihdellaan sen mukaan, onko kyseessä aamu- vai iltareitti. Keskiviikon aamureitillä on ruotsinkielisiä kouluja ja päiväkoteja ja silloin vaihtovaunuissa on ruotsinkielisiä kirjoja. Pääkirjaston remontin aikana kirjastoautokin on joutunut väistötiloihin, joissa ei ole samanlaisia säilytysmahdollisuuksia, mutta pääkirjaston valmistuttua kirjastoautossa päästään taas vaihtamaan kirjoja tavalliseen tapaan.
On aika siirtyä seuraavalle pysäkille – jälleen sekä eteenpäin ajaen että peruuttaen – ja siellä odottaa jo Kaisa Liljander.
– Minun ensisijainen kirjastoni on kyllä kirjastoauto. Se tulee niin näppärästi ihan kodin lähelle. Sen lisäksi kirjastoautossa on loistava palvelu, olen aina saanut varaamani kirjat, Kaisa toteaa.
Monissa kirjastoissa uutuuksia voi joutua jonottamaan pitkään, mutta Kaisa Liljanderin mielestä Kirkkonummella on kohtuulliset jonot. Uutuuskirjoja tilataan usein kaikkiin kirjastoihin, ja kirjastoauto lasketaan omaksi kirjastokseen. Uutuushyllyn Kaisa tarkistaa aina kirjastoautoon tullessaan, ja myös hän varaa usein kirjoja.
– Kun huomaan, että minulla on kirja loppumassa, niin käyn usein kirjaston nettisivuilla ja varaan seuraavat kirjat, jotka haluan lukea. Sillä tavalla varmistan, että minulla on aina luettavaa.
Myös kirjastoauton henkilökunta kannustaa asiakkaita tekemään varauksia, koska silloin he pystyvät varmistamaan, että asiakkaille löytyy mieluista luettavaa.
Tällä hetkellä kirjastoautolla on noin 70 pysäkkiä, ja reittien suunnittelussa otetaan huomioon myös uudet asuinalueet. Kirjastoauton henkilökunta ottaa myös mielellään vastaan ehdotuksia uusista pysäkeistä.
Lue lisää kirjastoauton reiteistä