Kesä lähestyy - tarvitsetko puutiaisaivokuumerokotteen?

10.04.2018 15:12

Kategoria: Perusturva

Puutiaisaivokuumerokotteesta eli TBE-rokotteesta käytetään usein nimitystä punkkirokote. Rokote on kuolleista viruksista valmistettu rokote, jolla voidaan estää punkkien levittämään puutiaisaivokuumeeseen sairastuminen.

TBE-rokote ei suojaa punkeilta, eikä estä punkkia tarttumasta ihoon. On muistettava, että punkkien levittämistä taudeista yleisin on borrelioosi, jota vastaan ei ole rokotetta. Sen vuoksi jokaisen luontoretken jälkeen on hyvä tehdä aina punkkitarkastus ja punkin puremia tulee seurata ihomuutosten varalta, silloinkin kun punkkirokotus on otettu. Borrelia aiheuttaa usein tarkkarajaisen ja laajenevan ihomuutoksen

Kenelle rokote?

Punkkirokote tulisi ottaa, jos oleskelet toistuvasti puutiaisaivokuumeen riskialueilla (ks. riskialuekartta). Puutiaisaivokuume on levinnyt viimeisten vuosien aikana Suomessa rannikoilta Sisäsuomeen päin niin, että mikäli harrastuksen (luonnossa liikkuminen, kotieläimet, metsästys, marjastus, golfaus, suunnistus) vuoksi saa toistuvasti punkin puremia, tulisi silloinkin harkita punkkirokotteen ottamista.

Kansallinen rokotusohjelma laajenee tänä vuonna uusille alueille, joissa puutiaisaivotulehduksen ilmaantuvuus ylittää 15 tapausta 100 000 asukasta kohden vuodessa, ja THL on arvioinut laajentamisen edellytyksiä tapauskohtaisesti. Näitä alueita ovat Kemin eteläiset kaupunginosat, Kotkan saaristo, Lappeenrannan Sammonlahden kaupunginosa sekä Raahen edustalla Preiskarin saari. Rokotuksia jatketaan Ahvenanmaalla, Paraisilla ja Simossa.

Monella muullakin paikkakunnalla kuten Kirkkonummella voi olla hyötyä rokotuksesta. THL suosittelee, että rokote kannatta hankkia omakustanteisesti, jos oleskelee alueella pitempään tai liikkuu luonnossa aktiivisesti. Rokote puutiaisaivokuumetta vastaan on maksullinen. Reseptin saamiseksi soita terveysasemallesi, nouda rokote apteekista ja ota se mukaasi terveydenhoitajan rokotusvastaanotolle.  Rokotusvastaanotolle voit varata ajan terveysaseman ajanvarausnumerosta tai tulla Kirkkonummen keskustan terveysasemalle ilman ajanvarausta torstaisin klo 8-9.

Lisätietoja: https://thl.fi/fi/web/rokottaminen/rokotteet/puutiaisaivotulehdusrokote-eli-tbe-rokote

Punkki