Kaverikoiran vierailu on muistisairaalle tunteikas hetki

08.10.2019 08:10

Kategoria: Seniorit Palvelut Vapaa-aika

Kirkkonummella kaverikoirat vierailevat säännöllisesti palvelutalolla, Volskodissa, hoivakoti Lehmuskartanossa, Valkokullassa sekä Sepänkodissa. Koiria voi myös tavata mm. Kirkkonummi-päivillä, kansalaisopiston kevätjuhlissa ja kirjastojen kerhoissa.

Suomen Kennelliiton kaverikoiratoiminta on vapaaehtoistoimintaa, jossa koiran avulla tuodaan iloa ja elämyksiä ihmisille, joilla ei ole mahdollisuutta oman lemmikin pitoon. Kaverikoirat ja ohjaajat vierailevat mm. vanhusten, lasten ja kehitysvammaisten luona. Eläimen läsnäololla ja kosketuksella on monia hyviä vaikutuksia. Kaverikoirat ovat tavallisia kotikoiria ja niiden omistajat vapaaehtoisia.

Osastosihteeri Päivi Mäkinen Volskodista toteaa, että vaikka asukkaista monet ovat niin muistisairaita, etteivät muista vierailuja jälkeenpäin, he nauttivat kuitenkin vierailuista.

- Elämme hetkessä ja käynnit ovat tärkeitä. Usealla on ollut lemmikkieläimiä, joten käynnit tuovat iloa, sanoo Päivi. Sairaanhoitaja Maria Hillner-Leham palvelutalosta on samalla linjalla.

- Vaikka muisti häviää, ihminen pysyy. Eläimiin liittyy tunteita, ja ne jäävät ihmisen aivoihin. Kun koirat tulevat, voimme nähdä ilon ja onnentunteen asukkaiden silmissä, kun he ryhtyvät kertomaan omista koiristaan vuosien takaa. Käynti ei välttämättä jää muistiin, mutta lämmin tunne pysyy kauan. Henkilökuntakin pitää koirakäynneistä, koska ne tuovat iloa asukkaiden elämään, kertoo Maria.

Kennelliiton kaverikoirat tunnistaa oranssista huivista

- Käytämme työasuamme ylpeänä siitä, että saamme osallistua näihin hienoihin ihmisen ja eläimen välisiin kohtaamisiin. Vierailujen aikana jutellaan, nauretaan ja joskus jopa itketään, kun koirat herättävät vanhoja muistoja henkiin. Koirat nauttivat tietysti saamastaan huomiosta ja rapsutuksista, kertoo Harriet Hagelberg, joka on osallistunut toimintaan yli 3 vuotta.

Kansainvälistä eläintenviikkoa vietetään 4.-10.10., mutta Kirkkonummen kaverikoirat pitävät huolen siitä, että eläintenviikkoa vietetään vuoden ympäri. Koirat ovat jo 12 vuoden ajan ilahduttaneet kuntalaisia pehmeiden turkkien, märkien kuonojen ja innokkaiden heiluvien häntien avulla.

Lisätietoja kaverikoiratoiminnasta:

Suomen kennelliitto