Junior MasterChef –taitaja ideoi koululounaan

24.05.2018 13:00

Kategoria: Lapset Opetus

Tiistai 22. toukokuuta ei ollut Kirkkonummen Kartanonrannan viidettä luokka käyvälle Akseli Ollille ihan tavallinen koulupäivä. Se oli päivä, jolloin Akseli sai valmistaa koko koulun ja viereisen päiväkodin väelle lounaan itse suunnittelemansa reseptin mukaan. Ihan kuka tahansa ei koulun keittiöön pääsekään kokkailemaan, mutta Akseli onkin kokenut tekijä. Hän oli viime syksynä mukana television Junior MasterChef –kilpailussa yhtenä kahdestatoista kilpailijasta.

”Etenin kilpailussa puoliväliin saakka. Sen jälkeen olen kehittynyt ruoanlaitossa tosi paljon ja innostukseni on vain kasvanut”, Akseli kertoo.

Koululounaalle Akseli ideoi aasialaistyyppisen fried rice –kasvisruoan, jossa basmatiriisin kaverina maistuvat mm. herne, maissi, parsakaali, paprika ja sipuli. Mausteena käytetään soijaa, seesamiöljyä ja pippuria, ja kaiken kruunuksi ripotellaan hieman kananmunaa ja seesaminsiemeniä. ”Koulussa ei ole paljon aasialaisia ruokia, joten halusin tuoda sellaisen kouluruokailuun”, Akseli sanoo.

Lautaset tyhjenivät nopeasti

Kartanonrannan koulun rehtori Marjo Rantanen kertoo, että idea Akselin toteuttamasta koululounaasta syntyi jo syksyllä, kun Akselin menestystä Junior MasterChef –kilpailussa vielä televisiossa jännitettiin. Nyt keväällä päivä päästiin toteuttamaan. ”Halusimme ilman muuta huomioida Akselin saavutuksen ja tarjota hänelle tämän mahdollisuuden”, Rantanen toteaa.

Akselin työpäivä koulun keittiössä alkoi jo aamuseitsemältä. Ruokaa valmistui kaikkiaan 700 annosta. Lounas sai Kartanonrannan koululla hyvän vastaanoton. Se sai kehuja hyvästä mausta, mausteista ja värikkäästä ulkonäöstä. Lautaset tyhjenivät nopeasti ja moni haki ruokaa lisääkin.

Ruokasalin seinälle heijastettiin lounaan ajan kuvia Akselin työpäivästä koulun keittiössä. Hänen työskentelyään seurasi ja kuvasi varhaisesta aamusta asti luokkakaveri Hermanni Somersalmi. Lue Hermannin blogi tästä.

Koulun keittiössä oltiin hyvin sujuneen lounaan jälkeen tyytyväisiä yhteistyöhön nuorten osaajien kanssa. ”Loistavaa, että pääsimme toteuttamaan tällaisen päivän. Kouluruoka on aina maistunut Kartanonrannassa hyvin, mutta tällainen toiminta tekee oppilaita ja keittiön väkeä vielä paremmin tutuiksi toisilleen. Samalla keittiömme pääsi näyttämään, miten arvokasta työtä täällä tehdään”, sanoo ruokapalveluiden aluepäällikkö Sari Huoviala.

Lisää kasvisruokaa Kirkkonummen kouluihin

Kirkkonummen kunnan ruokapalvelujohtaja Toini Linnanmäki kertoo, että kasvisruoka on tulossa syksyllä toiseksi päivittäiseksi lounasvaihtoehdoksi kaikkiin Kirkkonummen kouluihin. Se on linjastossa aina valittavissa toisen pääruokavaihtoehdon rinnalla. ”Kasvisruoan käytön lisäämistä puoltavat vastuullisuus, kestävä kehitys ja asiakkaan mahdollisuus valita. Akselin kehittämä annos pääsee uudelle kasvisruokalistalle mukaan.”

Linnanmäen mukaan Kartanonrannan MasterChef –lounas on hyvä esimerkki siitä, miten oppilaita voidaan osallistaa kouluruokailun toteutukseen. ”Päivä toteutui hyvässä yhteistyössä oppilaiden sekä koulun ja ruokapalveluiden henkilöstön kesken”, Linnanmäki kiittää.

Ammattikeittiöosaajat ry on myöntänyt kaikille Kirkkonummen kouluille Kouluruokadiplomin tunnustuksena ravitsemuksellisesti, kasvatuksellisesti ja ekologisesti kestävän kouluruokailun edistämisestä. Oppilaat pääsevät säännöllisesti vaikuttamaan kouluruokailun suunnitteluun ja toteutukseen mm. koulun ruokaraadissa. Kouluruokailussa järjestetään muutaman kerran vuodessa toiveruokapäivä sekä teemapäivä ruokahävikin seurannassa. Asiakastyytyväisyyttä seurataan vuosittaisella kyselyllä.

Teksti: Krista Korpela-Kosonen
Kuvat: Tero Honkaniemi