Itsenäisyyspäivän kansalaisjuhla Kirkkonummella 6.12.2019

27.11.2019 15:14

Kategoria: Kulttuuri

Kirkkonummella vietetään jälleen itsenäisyyspäivää perinteiseen tapaan perjantaina 6.12.2019. Päivän kaikille avoin ohjelma alkaa seppelten laskulla sankarihaudoille klo 11.30 ja juhlajumalanpalveluksella Kirkkonummen kirkossa klo 12.

Juhlakahvit nautitaan Kirkkonummen kunnantalon ravintolassa klo 13 alkaen ja varsinainen juhlatilaisuus alkaa klo 14 kunnantalon aulaan toteutetussa juhlatilassa.

Juhlan teemana on 60-vuotias Upinniemen varuskunta. Kirkkonummen Obbnäsin kartanon maille rakennettiin Porkkalan vuokra-alueen palautuksen jälkeen varuskunta-alue, joka sai nimekseen Upinniemi. Se on kuuden vuosikymmenen aikana tullut tutuksi monelle varusmiehelle ja -naiselle ja myös luonut työpaikkoja Kirkkonummelle.

KUVA Kommodori Janne Huusko.

Itsenäisyyspäivän juhlapuheen pitää Rannikkoprikaatin komentaja, kommodori Janne Huusko. Rannikkoprikaati on myös Upinniemen varuskunnan isäntäjoukko-osasto, joten kommodori Huusko toimii oman tehtävänsä ohella varuskunnan päällikkönä. Kommodori Janne Huusko on taustaltaan rannikkotykistöupseeri, joka on valmistunut yleisesikuntaupseeriksi 2001. Prikaatin komentajana ja Upinniemen varuskunnan päällikkönä kommodori Huusko on palvellut maaliskuun alusta lähtien.

Puheessaan Huusko käsittelee 60-vuotiasta Upinniemen varuskuntaa niin historiallisesta kuin alueen tulevaisuuden näkökulmasta. Lisäksi hän tuo tilaisuuteen puolustusvoimien tervehdyksen muun muassa varusmieskoulutuksen kehittymisen näkökulmasta.

KUVA Kunnantalon aulaan on saatu pieni valokuvanäyttely Upinniemen valokuva-arkistoista. Näyttelyyn voi tutustua kunnantalon aukioloaikoina 5.12.2019-16.1.2020.

Nuoret soittajat tuovat tunnelmaa

Itsenäisyyspäivän juhlan musiikkiohjelmaa tarjoavat jälkeen Kirkkonummen musiikkiopiston oppilaat. Ohjelman alkufanfaarina kuullaan A. Ropen sävellys Marsalkan hopeatorvet, jonka soittaa trumpetilla Santeri Paljakka. Trio LIA esittää juhlassa kaksi kappaletta, P. Laaksosen: Täällä Pohjantähden alla ja suomalaisen kansansävelmän Karjalan poikii. Triossa soittavat Linnea Kalliokoski, piano, Ilona Lehtonen, violin, Aino Arola, sello.

Kunnan tervehdyksen juhlassa lausuu valtuuston puheenjohtaja Anders Adlercreutz.

Itsenäisyyspäivän kansalaisjuhlasta lähtee tänäkin vuonna matkaan lahjakorein varustettuja sotilaspartioita tervehtimään veteraanijärjestöjen nimeämiä sotainvalideja, veteraaneja ja lottia. Uudenmaan maakuntakomppanian edustajat haluavat näin omalta osaltaan lyhentää kunniavelkaa itsenäisyytemme puolustajille.

Itsenäisyyspäivän kansalaisjuhla on kaikille avoin tilaisuus eikä ennakkoilmoittautumista tarvita. Juhlan järjestelyistä huolehtii kunnan kulttuuritoimi yhteistyössä Kirkkonummen seurakuntien ja Rannikkoprikaatin kanssa. Varusmiehet huolehtivat kunniavartiosta sekä vieraiden avustamisesta juhlassa. Tilauskuljetuksia ei tänä vuonna järjestetä.

Itsenäisyyspäivä 2019