IT-asiantuntija Santeri Suomalainen: Ikuinen oppiminen on minun juttuni

07.10.2019 09:22

Kategoria: Info, asiointi, päätöksenteko ja hallinto

Santeri Suomalainen on ollut töissä Kirkkonummen kunnan tietohallintoyksikössä reilut kolme vuotta. Hän oli aluksi harjoittelijan pestillä, sen jälkeen määräaikaisena ja nyt vakituisissa hommissa. IT-alalle suuntautuminen ei ole Santerille mitenkään sattuman kauppaa. -Tietotekniikka on kiinnostanut minua jo pienestä pitäen. Aluksi enemmän esimerkiksi pelien kautta, mutta viime vuosina olen yhä enemmän kiinnostunut siitä, miten asiat toimivat kokonaisuutena myös käytettävien ohjelmistojen taustalla, kertoo Santeri Suomalainen.

Koulukaverin kehotuksesta kunnalle

Kirkkonummen kunnan palvelukseen Santeri sanoo ajautuneensa koulukaverin kehotuksesta. -Olen asunut jo pitkään Kirkkonummella ja opiskelin Espoossa Omnialla. Tuolloin tuntui, että lähiympäristöstä oli vaikea löytää sopivia IT-alan töitä. Kaverini ehdotti, että kannattaa soittaa kunnalle ja kysyä hommia sieltä. Puhuin asiasta myös opettajani kanssa, ja myös hän suositteli kuntaa työpaikkana. Niinpä päätin toimia ja pääsin harjoittelijaksi IT:n perustukitöihin, kertoo Santeri.

-Mielestäni on tosi hienoa, että meillä otetaan harjoittelijoita avoimesti vastaan. Harjoittelijaksi hakevalla henkilöllä toki pitää olla kiinnostusta IT-asioihin ja oppimisen halua.

 Työn monipuolisuus miellyttää

-Pidän erityisesti siitä, että työni on sopivan monipuolista ja usein aika hektistäkin. Työhöni kuuluvat muun muassa helpdesk-työt, käyttäjien lähituki puhelimitse tai etäyhteyden avulla, paikan päällä tapahtuva käyttäjätuki sekä tietokoneiden leasing-vaihdot. Liikun paljon eri puolilla kuntaa auttamassa ja ratkomassa käyttäjien IT-haasteita sekä vaihtamassa koneita. Kun tekee päivittäin monipuolisesti koko työn kirjoa, niin aivotkin pysyvät virkeänä. Lopputuloksena syntyy paras työpaikka, mitä vaan voi olla. On tosi hyvä päästä käymään välillä liikenteessä oman työpisteen ulkopuolellakin. Sama metodi toimii myös kotiolosuhteissa, Santeri toteaa hymyssä suin.

Yleisimmät kysymykset ja ongelmat liittyvät tilien lukittumisiin ja koneiden rikkoutumiseen. -Uskon, että pystyn kertomaan IT-asioista käyttäjille riittävän maanläheisesti, ja se auttaa paljon myös ongelmanratkaisussa. On tietysti päivänselvää, että jokaisen ei tarvitse tietää kaikkea tietokoneista.  Aika nopeasti kuulee jo puhelimessa käyttäjältä, että onko asiaa mahdollista lähteä selvittämään yhdessä, vai lähdenkö tulemaan autolla paikan päälle.

-Nuorempana ajattelin, että viihdyn paremmin yksin koneiden parissa, mutta nykyisin viihdyn asiakaspalvelutyössä ihmisten parissa tosi hyvin. Olen siis vuosien saatossa huomannut itsestäni uusia puolia, ja nautin nykyisestä työstäni paljon. 

Vapaa-ajan harrastukset ja työ kulkevat käsi kädessä

-Olen alun perin kotoisin Helsingistä, mutta muutin Kirkkonummelle jo alakouluikäisenä. Kirkkonummella on mielestäni parasta ihmiset.  Koen, että täällä on lämmin yhteisö ja siihen on mukava kuulua.

-Vapaa-ajan harrastukseni kulkevat käsi kädessä duunin parissa, eli viihdyn tietokoneiden parissa hyvin työajan ulkopuolellakin. En vie töitä kotiin, mutta kyllähän tämä kiinnostukseni auttaa myös työasioiden hoitamisessa. On parasta, kun joka päivä on mahdollista oppia uutta. Ikuinen oppiminen on minun juttuni myös vapaa-ajalla, toteaa Santeri.

Tulevaisuudessa haluan oppia lisää tietotekniikasta, mutta samalla pysyä täällä töissä. Meillä on ihan mahtava tiimi, ja jaamme kaiken tietomme ja osaamisemme aina koko tiimin kesken. Kunta on myös sivistävä työpaikka, jossa ei blokata oppimisen halua, toteaa Santeri keskustelutuokion lopuksi.

Haastattelu kuuluu Meillä töissä -juttusarjaan, jossa Kirkkonummen kunnan työntekijät kertovat omasta työstään.

Lue myös: Kirjastonhoitaja Sanna Pääkkö: Ihanaa, kun on työ, johon on aina kiva tulla

Santeri Suomalainen