Ilmastokoordinaattori Outi Manninen: Konkreettisella ilmastotyöllä mahdollista saavuttaa tuloksia
Kategoria: Ilmastotyö ja Hinku Info, asiointi, päätöksenteko ja hallinto
Outi Manninen on työskennellyt ilmastokoordinaattorina lokakuun alusta lähtien Kirkkonummen ja Vihdin kunnissa. -Tämä on ihan uusi pesti ja kahden kunnan yhteishanke. Rahoitusta on haettu ympäristöministeriöstä vuoden 2020 loppuun asti. Työskentelen osan viikosta Kirkkonummella ja osan Vihdissä, kertoo Outi Manninen.
-Kiinnostuin tästä ilmastokoordinaattorin työtehtävästä erityisesti siksi, että haluan tehdä paikallistason ilmastotyötä ja kahden kunnan yhteishanke kuulosti todella mielenkiintoiselta. Lisäksi ilmastokoordinaattorin työnkuva on riittävän monipuolinen ja toisaalta mukavan selkeä. Ennen pääkaupunkiseudulle muuttamistaan Outi opiskeli ja työskenteli Joensuussa 10 vuoden ajan. Outi on koulutukseltaan yhteiskuntatieteiden maisteri pääaineenaan ympäristöoikeus, ja hän on työskennellyt Joensuun kaupungilla sekä Itä-Suomen yliopistossa erilaisissa energia- ja ilmastotyön hankkeissa.
-Työtehtäviini kuuluvat täällä Kirkkonummella kaikki ilmastotyön sateenvarjon alle liittyvät asiat, esimerkiksi sisäinen ja ulkoinen ilmastoviestintä sekä yhteistyö kunnan alueella toimivien yritysten, kuntalaisten ja kuntaorganisaation eri toimijoiden kanssa. Keskeistä on olennaisten toimenpiteiden tunnistaminen ja niiden vieminen yhdessä eteenpäin, jatkaa Outi Manninen.
Keinojen löytäminen kasvihuonepäästöjen hillitsemiseen
Kirkkonummen kunta liittyi Hinku-verkostoon (hiilineutraalit kunnat) vuonna 2017. Hinku-verkostossa toimiessaan Kirkkonummi on sitoutunut vähentämään kasvihuonekaasupäästöjään 80 %:lla vuoden 2007 tasosta vuoteen 2030 mennessä. -Viime keväänä Kirkkonummella laadittiin ilmastotoimenpiteiden tiekartta osana Hinku-hanketta. Siinä tunnistettiin isoimmat kasvihuonepäästöjen päästökohteet, joita ovat erityisesti kiinteistöjen energiankäyttö ja tieliikenne. Nyt pitää yhdessä pystyä löytämään tehokkaasti keinoja kasvihuonepäästöjen hillitsemiseen, kun potentiaaliset kohteet on tunnistettu, toteaa Outi Manninen.
Hinku-verkoston lisäksi Kirkkonummen kunta on mukana myös kunta-alan energiatehokkuussopimuksessa sekä kansainvälisessä kaupunginjohtajien Covenant of Mayors -sopimuksessa.
-Parasta työssäni on se, että pääsen löytämään yhdessä erilaisten ihmisten ja organisaatioiden kanssa linkityksiä ja toimenpiteitä ilmastotyöhön ja siihen liittyvien tavoitteiden saavuttamiseksi. Kahdessa työyhteisössä työskentelemisessä on välillä luovimista, mutta se tuo toisaalta lisämielenkiintoa työtehtäviin. Pienenä haasteena on se, että ilmastotyötä ei ole aiemmin koordinoitu täällä keskitetysti, vaan ilmastotyö on ollut enemmän tai vähemmän sirpaloitunutta.
-Hyvän työpäivän ainekset syntyvät siitä, kun päivän mittaan on sopivasti yhteistyötapaamisia, mutta myös riittävästi aikaa valmistelevaan työhön ja ilmastoviestintään kunnan verkkosivuilla ja sosiaalisessa mediassa. On hienoa, kun on kädet täynnä mielekästä tekemistä ja pysyy ajan hermolla koko ajan.
Outi haluaa työskennellä jatkossakin ilmastoasioiden parissa. -Konkreettisella ilmastotyöllä on mahdollisuus saavuttaa tuloksia, ja haluan ehdottomasti olla nyt ja jatkossakin mukana tekemässä tätä tärkeää ja vaikuttavaa työtä, sanoo Outi Manninen.
Kirkkonummea, agilityä ja Tähtien sotaa
Outi Manninen ei asu ainakaan vielä toistaiseksi Kirkkonummella, mutta kunta on jo lyhyessä ajassa tehnyt häneen positiivisen vaikutuksen. -Kirkkonummi näyttää oikein mukavalta ja luonnonläheiseltä kunnalta pääkaupunkiseudun kupeessa. Tosin ilmastotyön osalta haastetta luo pääkaupunkiseudulle ohjautuva tieliikenne. Toisaalta tällaisessa hieman pienemmässä toimintaympäristössä on mahdollista toimia ketterästi ja joustavasti myös ilmastotyön suhteen.
Vapaa-ajallaan Outi Manninen harrastaa agilityä. Hänen koiransa on kooikerhondje, joka on vanha hollantilainen spanielirotu. Outi on ollut myös Tähtien sota -elokuvasaagan vankkumaton fani ihan lapsesta asti.
Haastattelu kuuluu Meillä töissä -juttusarjaan, jossa Kirkkonummen kunnan työntekijät kertovat omasta työstään.
Lue myös:
Osastonhoitaja Anna-Lotta Aaltonen: Hyvä työyhteisö on kaiken perusta
IT-asiantuntija Santeri Suomalainen: Ikuinen oppiminen on minun juttuni
Kirjastonhoitaja Sanna Pääkkö: Ihanaa, kun on työ, johon on aina kiva tulla