Ilmainen ruoka koululaisille jo 70 vuotta! — Vietämme kouluruoan juhlaviikkoa 5. - 9.11.
Kategoria: Opetus Lapset Nuoret Lapsiystävällinen kunta
Kouluruoan merkitys nähtiin välttämättömänä lasten terveyden ja kehittymisen näkökulmasta 1948, kun yhteiskunnan ravintotilanne oli heikko. Ensimmäisinä koulujen ruokalistoille tulivat puurot 40-50 luvuilla, keitot, esim. kalakeitto, 50-60 luvuilla ja broileriruoat, kuten broilerinkoivet, 80-luvulla. 2000-luvulla ruokalistat kansainvälistyivät ja silloin mm. wrappi, tortillat ja lasagne tulivat kuntien ruokalistoille. Tällä vuosikymmenellä on opittu käyttämään hyödyksi ruhojen eri osia, ja viimeisimpänä ruokalistallemme on noussut possunposki, joka on saavuttanut mureudellaan suuren suosion.
Erityisruokavaliot tulivat koulukeittiöiden valmistettavaksi 70-luvulla. Kasvisruoka tuli 90-luvulla ja nykyään kouluissa kasvisruoka onkin perusruoan rinnalla vapaasti otettavissa.
Kouluruoasta tykätään!
Kirkkonummen kunnassa kouluruokailu on suosittua. Toukokuussa 2018 järjestetyssä kyselyssä selvisi, että
- 86 % piti kouluruokaa hyvänä tai kohtalaisena
- 6 % piti sitä erinomaisena
- 94 % ilmoitti syövänsä kouluruokaa joista 4 % kerran viikossa
- 2 % jättää kouluruoan kokonaan nauttimatta.
Kouluruokailu on osa suomalaista ruokakulttuuria
Alkuaikojen puurot ja vellit ovat vaihtuneet monipuolisiin ja terveellisiin ateriakokonaisuuksiin. Kouluruokailu ei ole pelkkää vatsantäytettä vaan lounashetken yhteydessä opitaan myös terveellisiä elämäntapoja, suomalaista ruokakulttuuria sekä hyviä käytöstapoja. Kestävää kehitystä tukevat valinnat ovat tärkeitä arvoja aterioiden raaka-aineita hankittaessa. Kouluruokailu on osa oppimista ja koulun kasvatusta.
Ruokapalvelut järjestävät ruokasaleihin kouluruokailun historiasta kertovan näyttelyn. Juhlaviikon kunniaksi on ruokalistaa muokattu keräämällä siihen alussa mainittuja suosikkiruokia eri vuosikymmeniltä.
Kirkkonummen kouluruokailu seuraa aikaansa
Kirkkonummen ruokapalveluhenkilöstö on menestynyt valtakunnallisissa alan kilpailuissa. Kirkkonummen kouluille on myönnetty Kouluruokadiplomit ja päiväkodeille Makuaakkoset-diplomit. Kirkkonummen ruokapalvelut on ollut mukana kehittämässä molempia diplomeja.
Kouluruokadiplomi on koululle ja Makuaakkoset-diplomi on päiväkodille myönnettävä tunnustus ravitsemuksellisesti, kasvatuksellisesti ja ekologisesti kestävän koulu- tai päiväkotiruokailun edistämisestä. Diplomi on osoitus siitä, että koulussa tai päiväkodissa huolehditaan ruokailulle asetettujen ravitsemus-, terveys- ja tapakasvatustavoitteiden toteutumisesta. Diplomi kertoo myös hyvästä yhteistyöstä. Kouluruokadiplomi on lanseerattu 2013 ja Makuaakkoset-diplomi tammikuussa 2016.
Hyvää kouluruokailun 70-vuotisjuhlaviikkoa!