Ikäihmisten vapaaehtoistoimijat ansaitsevat kiitoksen

07.06.2021 09:17

Kategoria: Seniorit Palvelut Perusturva

Kirkkonummen kunnan ikäihmisten palveluilla on hyvin monimuotoista vapaaehtoistoimintaa. Pandemiasta huolimatta vapaaehtoiset ovat pystyneet tuottaman iloa lukuisille ikäihmisille. Palveluohjaaja Marja Keränen haluaa edelleen toivottaa tervetulleiksi sekä uudet vapaaehtoiset, että heidän avustaan ja seurastaan kiinnostuneet ikäihmiset.

Kahvilatoimintaa

Ennen koronaa Kirkkonummella on toiminut vapaaehtoisten voimin palveluohjaajan tukemana kaksi ikäihmisten kahvilaa.  Vapaaehtoiset ovat hankkineet ja tarjoilleet voileipiä ja makeaa ja keittäneet maittavat kahvit ja tulleet tutuiksi monille. Vapaaehtoiset ovat pitäneet esitelmiä ja luentoja, opastaneet askartelussa, vetäneet yhteislaulua, lausuneet runoja ja monenlaista muutakin virkistävää toimintaa.

Toiminta on ollut antoisaa kaikille. 

Veikkolan perjantaikahvila on ollut toiminnassa vuodesta 2012 ja se toimi viime kevääseen asti vuokratilassa nuorisotilassa osoitteessa Koskentie 3. 

Perjantaikahvilaa on kutsuttu BB-kahvilaksi koska pääsimme aloittamaan toiminnan, kun Veikkolassa alkoi veikkolalaisille ikäihmisille kohdennettu Brita Blombergin testamentti-projekti 10/2010.  

Testamentin etuuksia ja palveluita järjestämään palkattiin testamentti varoilla palveluohjaaja.

Kaikissa BB- etuuksissa kuultiin ikäihmisten toiveita, ja yksi niistä oli toive kahvilasta.  

Kahvilan toiminta sovitettiin yhteen samassa tilassa olevan kunnan tuolijumpan kanssa siten, että ensin jumpattiin ja sitten juotiin kahvit. Ystävien tapaamisen jälkeen pystyikin sopivasti jatkamaan yhdessä matkaa vaikka viikonloppuostoksille viereisiin kauppoihin. Kahvilassa oli kävijöitä keskimäärin 40 henkilöä kerrallaan. 

Kahvilassa on ollut alusta lähtien vapaaehtoistoimintaa, ja viime vuosina se on toiminut täysin kokeneiden vapaaehtoisten voimin. Kahvilassa pidettiin muutaman vuonna myös

yksinäisten jouluruokailun jouluaatto aamupäivinä. Tilaisuudet olivat ikimuistoisia niin osallistujille kuin järjestäjillekin. 

Kirkkonummen keskustan alueella keskiviikkokahvila on toiminut 2018 syksystä alkaen. Keskiviikkokahvila aloitettiin Gesterbyn alueen ikäihmisiä ajatellen. Se ehti toimia Gesterbyn nuorisotilassa syksyn 2018 ja kevään 2019. Keskiviikkokahvila siirtyi tilan puutteen vuoksi keskustan alueelle Ohjaamon tilaan syksyllä 2019. Valitettavasti osa kahvilassa aikaisemmin käyneistä, Gesterbyn alueella asuvista ikäihmisistä ei enää syystä tai toisesta osallistunut toimintaan. Kahvilassa kävi noin 20 henkilöä kerrallaan. 

Kahviloihin saivat tulla avoimin mielin kaikki ikäihmiset, ja nauttia pöydän antamista toisten seurassa, ja osallistua mahdolliseen ohjelmaan oman jaksamisensa ja mielenkiintonsa mukaan. 

Ikäihmisten kahvilatoiminta on ollut vuoden tauolla koronan vuoksi. Viime vuonna ehdimme kuitenkin lähes koko kevät kauden pitää toimintaa yllä. Syksyllä päästiin kuitenkin turvaetäisyyksiä noudattaen suunnittelemaan yhdessä toimintaa, ja myös pienimuotoista ystävätoimintaa on pystytty järjestämään suojautumisesta huolehtien koronarajoitusten puitteissa.

Onneksi puhelinyhteydet ovat toimineet, ja sitä kautta olemme päässeet kuulemaan ikäihmisten kuulumisia.

Keskivikkokahvilassa Ari Kapanen

Uusia tuulia 2021 

Saimme mukaan vapaaehtoistoiminnan rekrytointiin Kunta-rekryn toiminnon, jossa vapaaehtoiseksi haluavat voivat täyttää hakemuksen netissä. Hakemuksen saavuttua Rekrytiimistä ollaan yhteydessä hakijaan ja sovitaan haastattelu.

Uusia vapaaehtoisia onkin tullut mukaan, ja he ovat päässeet Teamsin välityksellä perehtymään toimintaan ja tutustumaan toisiinsa säännöllisissä tapaamisissa.

Puhelinkaveritoiminta alkoi maaliskuussa, kun ensimmäiset vapaaehtoiset oli perehdytetty.

Ulkoilukaveritoiminta on vielä tällä hetkellä haasteellista. Kun koronatilanne paranee, pääsemme yhdistämään uusia vapaaehtoisia ja ulkoilukaverin tarvitsijoita.

Vapaaehtoistuen saajilta on kysytty puhelimitse suullista palautetta, ja se on ollut hyvää. On tärkeää, että ikäihminen itse on halukas saamaan puhelinkaverin tai ulkoilukaverin.

Puhelin-ja ulkoilukaverin tarvitsijat ovat tavoittaneet palvelut pääasiassa kunnan ikäihmisten palveluiden työntekijöiden kautta. Joskus ikäihmiset ovat kaivanneet rohkaisua, sillä monet arastelevat vapaaehtoisten tarjoaman tuen vastaanottamista.

Vapaaehtoisen ja vapaaehtoistuentarvitsijan yhdistämisessä tulee ottaa huomioon monta asiaa, lisäksi vielä henkilökemioidenkin olisi toimittava. Siksi on tärkeää, että palveluohjaaja selvittää etukäteen ikäihmisen tuen tarpeen ja erilaiset toiveet. Seuraa kaipaavien kannattaakin ottaa yhteyttä palveluohjaaja Marja Keräseen.

Tervetuloa mukaan uudet ja vanhat vapaaehtoiset

Kaikki vapaaehtoisemme haastatellaan ja perehdytetään. Ulkoilukaveritoiminnan alkaessa palveluohjaaja on mukana ensimmäisellä tapaamisella ja tarvittaessa myöhemminkin.  Palveluohjaaja on vapaaehtoisten tukena.

Vapaaehtoisille on tulossa etänä Uudenmaan Muistiluotsin luento muistisairaankohtaamisesta vielä kesäkuussa. Järjestämme heille myös muita koulutuksia myöhemmin. Vapaaehtoiset saavat myös kauttamme maskit ja käsidesit, sekä syksyllä liukuesteet jalkineisiin.

Ole yhteydessä palveluohjaaja Marja Keräseen, jos sinulla heräsi kiinnostus ikäihmisten vapaaehtoistoimintaan. Loma-aika on kohta käsillä, mutta vielä kesäkuun alussa ehdimme hyvin suunnitella yhdessä elokuun vapaaehtoistoimintaa. Kahvilatoimintaa pyritään aloittamaan heti kun se on mahdollista.

Soita Marjalle puh: 050-4137443. S-posti: marja.keranen(at)kirkkonummi.fi

(Lomalla 25.6. – 25.7.2021)

Kuntarekryn hakemusta pääset täyttämään tästä linkistä:

https://www.kuntarekry.fi/fi/tyopaikat/vapaaehtoistoiminta-ikaihmisten-palveluissa-330435/

Tukena hakemuksen täytössä on Rekrytiimin Sanna Loiviola  puh: 050-5899936 ja Martina Österman puh 040-1269930.  Kaikesta vapaaehtoistoiminnasta vastaa Ikäihmisten yhteisten toimintojen palvelupäällikkö Stiina Bergendahl.

Palveluohjaajan kiitokset 

Sydämelliset kiitokset kaikille vapaaehtoisille jotka ovat antaneet suuren panoksen toiminnassa. Kiitos luennoitsijoille, esittelijöille, runonlausujille, yhteislaulun ja askartelun vetäjille.

Kiitokset jokaiselle kahvilassa kävijälle. Olette saaneet hienoja tuttavuuksia, uusia ystäviä ja mieleenpainuvia keskusteluja.

Suuret kiitokset kaikille yrityksille jotka osallistuitte kahviloiden toiminnan tukemiseen kahvileipä ja askartelutarvike, bingopalkinto lahjoituksillanne!

Olemme olleet monessa muutoksessa mukana, ja pystyimme pitkään säilyttämään sen mikä on tärkeintä, toistemme kohtaamiset!

Marja

 

 

 

 

Vapaaehtoistoiminnan kehittämispäivä