Hyvinvointikeskuksen rakennushanke on pysynyt aikataulussa

29.03.2021 13:29

Kategoria: Tontit ja rakentaminen Palvelut Perusturva

Uimahallin viereen kohoaa valtava rakennus. Oikeasti se ei ole ihan niin valtava, kuin miltä näyttää, sillä rakennustelineet ja kattoja suojaavat rakennelmat saavat uuden hyvinvointikeskuksemme vaikuttamaan entistäkin suuremmalta. Suuri se on silti ilman telineitäkin: 12 380 neliötä, 60 000 kuutiota,  469 huonetta, 30 ulko-ovea, 6 hissiä ja 60 wc-tilaa, portaita, ovia, ikkunoita, varastoja, teknisiä tiloja, ilmastointiputkia ja sähköjohtoja ja paljon muuta.

Rakennuksen koolle on hyvä selitys: tulevaisuudessa kirkkonummelaiset, ja sote-uudistuksen myötä luultavasti jotkut muutkin, saavat sieltä kaikki tarvitsemansa sosiaali- ja terveyspalvelut. Tilaa tarvitaan, sillä rakennuksen sisälle täytyy mahtua 340 työntekijää ja noin tuhat asiakasta joka päivä.

Hyvinvointikeskuksen rakennushankkeen projektipäällikkönä toimiva Joakim Åsten kertoo, että talon rakennustyöt ovat pysyneet hyvin aikataulussa. Näillä näkymin hyvinvointikeskuksen pitäisi valmistua keväällä 2022. Tämän jälkeen rakennuksen sisustamisessa ja muutossa kuluu muutama kuukausi: kuntalaisten käyttöön rakennus otetaan seuraavana syksynä.

Tällä hetkellä rakennustelineiden ja sääsuojien sisäpuolella rakennetaan sisäseiniä, valetaan lattioita ja asennetaan talotekniikkaa.

Jo tavallisen omakotitalon suunnittelemisessa on tehtävä päätös lukemattomista yksityiskohdista pistorasioiden paikoista seinien väreihin ja ovenkahvoihin. On mahdotonta edes kuvitella, kuinka paljon erilaisia kokouksia tarvitaan, jotta kaikki hyvinvointikeskukseen tulevat toiminnot saavat puitteet, että ne palvelevat sekä talon tulevaa henkilökuntaa, että asiakkaita parhaalla mahdollisella tavalla.

Millaisia laitteita tarvitaan? Mihin ne sijoitetaan? Mihin vedetään sähköjohdot, viemärit ja vesipisteet? Tarvitsevatko laitteet ylimääräisiä, seinään upotettavia tukirakenteita? Mahtuuko ovista ja käytävistä kulkemaan liikuteltavien sänkyjen kanssa? Miten pyörätuolissa liikkuva pääsee hammashoitoon? Onko kuntoutuksen jumppapalloille säilytystilaa jossakin, tai lasten rattaille ja kumisaappaille? Miten opastetaulut sijoitetaan? Onko vaikeasti liikkuville tarpeeksi kaiteita, josta ottaa tukea?

Se, mitä tapahtuu Jokiniityn rakennustyömaalla, on vain viimeinen vaihe pitkässä prosessissa. Hyvinvointikeskuksen kaltaisen rakennuksen pystyttäminen vaatiikin valtavasti kommunikaatiota ja vielä enemmän ajatustyötä, jotta siitä tulisi toimiva. Kysymyksiä on loputtomasta ja kaikkiin niihin on löydyttävä vastaus, jotta työt rakennustyömaalla sujuisivat keskeytyksettä.

Toistaiseksi kaikki on kuitenkin sujunut ilman suurempia kommelluksia. Edes korona ei ole saanut työtä hidastumaan.

 

 

Hyvinvointikeskus