Hyvää lapsen oikeuksien päivää!

20.11.2020 10:16

Kategoria: Info, asiointi, päätöksenteko ja hallinto Lapset Nuoret Lapsiystävällinen kunta

YK:n lapsen oikeuksien yleissopimus hyväksyttiin New Yorkissa 20.11.1989 ja tätä sopimuksen syntymäpäivää juhlistetaan kaikkialla maailmassa samana päivänä. Suomessa lapsen oikeuksien päivä on ollut kalenterissa aina vuodesta 2002 alkaen ja tänä vuonna se on ensimmäistä kertaa vakiintunut liputuspäivä. Päivän tarkoituksena on tuoda esiin lapsen oikeuksien sopimusta ja herättää keskustelua lasten hyvinvointiin liittyvistä asioista.

Sopimuksessa on neljä yleisperiaatteiksi nimettyä velvoitetta, jotka on otettava huomioon kaikkien sopimuskohtien tulkinnassa;

 • syrjinnän kielto,
 • lapsen edun ensisijaisuus,
 • lapsen oikeus elämään, henkiinjäämiseen ja kehittymiseen ja
 • lapsen oikeus saada näkemyksensä huomioon otetuiksi.

Lue lisää YK:n lapsen oikeuksien sopimuksesta >>

Lapsen oikeudet ohjaavat Lapsiystävällinen kunta -toimintamallin mukaista työtä Kirkkonummella. Käytännössä tämä tarkoittaa esimerkiksi sitä, että

 • lapsia kohdellaan tasa-arvoisesti kunnan asukkaina
 • lapset otetaan mukaan palveluiden suunnitteluun, arviointiin ja kehittämiseen
 • jokaiselle lapselle turvataan yhdenvertaiset mahdollisuudet osallistua
 • päätöksenteossa hyödynnetään lasten ja nuorten tietämystä omasta arjestaan
 • lapsen oikeus riittävään osuuteen yhteiskunnan voimavaroista näkyy kunnan talousarviossa

Lue lisää Lapsiystävällinen kunta -mallin mukaisesta toiminnasta ja erilaisista hankkeista >>

Kirkkonummi kehittämässä Lapsenoikeusperustaista koulumallia Suomen UNICEFin kanssa

Lapsenoikeusperustaisuudella tarkoitetaan sitä, että lapsen oikeuksien sopimuksen yleisperiaatteet (osallisuus, yhdenvertaisuus ja syrjimättömyys, lapsen edun huomioiminen, lapsen oikeus kehitykseen) ja kouluun liittyvät artiklat toteutuvat koulun kaikessa toiminnassa: hallinnossa, opetuksessa ja oppimisessa, vuorovaikutussuhteissa ja yhdessä tekemisessä.

Kirkkonummen kahdessa koulussa, Masalan ja Vuorenmäen kouluissa toteutettiin lapsenoikeusperustaisuuden jalkauttaminen koulupilottina vuosina 2017-2019 Suomen UNICEFin tukemana. Pilottivaiheen jälkeen koulut ovat jatkaneet kehittämistä itsenäisesti. Kirkkonummen suomenkielisissä opetuspalveluissa on tarkoitus laajentaa Lapsenoikeusperustainen koulu -ohjelmaa kaikkiin perusopetuksen kouluihin. Pitkällä tähtäimellä tavoitteena on koulumaailma, jossa kaikki toiminta edistää lapsen oikeuksien toteutumista.

Pilotin aikana veikkolalainen näyttelijälegenda Eija Ahvo pyydettiin mukaan toimintaan ja hän lupautui Vuorenmäen koulun UNICEF-kummiksi.
Katso Eija Ahvon tervehdys lapsille Lapsen oikeuksien päivänä 

Tämä sisältö ei näy, sillä evästeiden käyttöä ei ole hyväksytty.

Tänään valaistaan kunnan vesitorni siniseksi Lapsen oikeuksien päivän kunniaksi

Suomen UNICEF kutsui kaikki kunnat ja kaupungit mukaan valaisemaan merkittäviä rakennuksia ja kohteita siniseksi ja Kirkkonummella – illan hämärtyessä kurkkaa vesitornille ja liity mukaan Lapsen oikeuksien päivän juhlatunnelmaan!

 


Kirkkonummella vietetään Lapsen oikeuksien viikkoa 16.-22.11.2020

Kerromme viikon aikana erilaisista toiminnoista, jotka liittyvät lapsen oikeuksien toteutumiseen kunnassamme – koordinoimme tätä työtä Lapsiystävällinen kunta -mallin kautta.

Tutustu Veikkolan koulun ideoimaan valtakunnalliseen Lapsen oikeuksien viikon #SaaUnelmoida -kampanjaan >>

#SaaUnelmoida-kampanjaan voi osallistua jokainen sosiaalisessa mediassa:

 • Tee sosiaalisen median tilillesi kannustava päivitys, jossa kerrot lapsuuden/nuoruuden aikaisesta unelmastasi. Päivitys voi olla kuva-, teksti- tai videomuodossa, ja unelmasi voi olla pieni ja arkinen tai suuri ja utopistinen – ihan miten parhaaksi koet!
 • Lisää päivitykseen tunniste #SaaUnelmoida.
 • Haasta ystäväsi, työkaverisi, yhteistyökumppanisi tai muu valitsemasi taho mukaan luomaan lapsille ja nuorille tulevaisuususkoa!
 • Voit halutessasi tagata mukaan myös Lapsen oikeuksien viestintäverkoston sometilin: @LapsenOikeudet

Lisätietoja: lapsiystavallinenkunta@kirkkonummi.fi

Lapsi kiipeää