Hvitträskin museo henkii romantiikkaa

25.07.2019 09:00

Kategoria: Museo Matkailu Kulttuuri

Kuuluisat arkkitehdit Eliel Saarinen, Armas Lindgren ja Herman Gesellius muuttivat Helsingistä maalle Kirkkonummelle kansallisromanttisten ihanteiden mukaisesti viime vuosisadan alussa. Näin sai alkunsa nyt museona toimiva hurmaava Hvitträskin ateljeekoti.

”Romantiikkaa Hvitträskissä koettiin heti ensi vuosina, kun Eliel Saarinen rakastui talossa asuneeseen Geselliuksen sisareen Lojaan. Samaan aikaan Gesellius rakastui Saarisen vaimoon Mathildaan. Pian vietettiin kaksoishäitä eli Eliel ja Loja sekä Herman ja Mathilda menivät naimisiin”, kertaa opas Jukka Lahe ateljeekodin värikästä historiaa.

Hvitträskin ruokailuhuoneen kuuluisaa lasimaalausta alettiin kutsua nimellä Kilpakosijat eli siinä olisi Eliel vasemmalla, Mathilda keskellä ja Herman oikealla. Kaksoishäät olivat vuonna 1904 ja maalaus valmistui vuonna 1905.

Taiteilijakommuuni kulki Hvitträskiin junalla Luoman kylän asemalle tai höyrylaivalla Luoman satamaan. Loppumatka taittui hevoskärryillä.

Jylhän korkealla kalliolla sijaitsevista muinaislinnojen tyylisistä rakennuksista on upeat näkyvät Vitträskin järvelle. Jyhkeät kivijalat on rakennettu Masalan louhoksen graniitista. Monet paikalliset käsityöläiset olivat myös rakennustöissä mukana.

Päätuvassa Eliel on tavoitellut talonpoikaista tyyliä, mutta ruokasalissa on taas aivan erilainen keskiaikainen tunnelma holvikaarikattoineen.  Opas Lahe kertoo Elielin leikittelystä, jonka mukaan hän suunnitteli tupaan kaksi jyhkeää rengasta.

”Jos taiteilijoiden illanvietoissa joltain meinasi lähteä jalat alta, niin renkaasta pitäen pysyi vielä pystyssä. Jos ei pysynyt, oli aika mennä nukkumaan”, Lahe sanailee. Eliel suunnitteli tarkkaan kaikki rakennusten yksityiskohdat värejä myöden.

Kirkkonummen ensi vuonna valmistuvan kulttuuristrategian valmistelu on nyt hyvässä vauhdissa, mille pontta antaa kulttuurin projektisihteeri Jari Kallion kesäkiertue kunnan kulttuurikohteissa tapahtumissa. Nyt oli vuorossa Hvitträskin museo.

https://www.kansallismuseo.fi/fi/hvittraesk/etusivu

http://www.visitkirkkonummi.fi/fi/visitkirkkonummi/palvelu/hvittraskin-museo

Hvitträskin lasimaalauksen surusilmä

Opas Jukka Lahen oikealla puolella ovat arkkitehti Eliel Saarisen suunnittelemat päätuvan renkaat, joista sai pitää kiinni riehakkaan yön viimeisinä tunteina ennen nukkumaan menoa. Taustalla hulppea takka.

Hvitträskin valoisassa ateljeessa arkkitehtikolmikko suunnitteli muun muassa Suomen Kansallismuseon. 
 

Taidemaalari Akseli Gallén-Kallelan Pariisin maailmannäyttelyssä palkittu Liekki-ryijy oli lahja Eliel Saariselle. Penkkiryijyjä käytettiin kuvan mukaisesti istuinten pehmustuksena. 
 

Hvitträsk