Hoivakodeissa pääsee jälleen tapaamaan omaisia - turvallisia kohtaamispaikkoja järjestetty sekä sisätiloihin että ulos

14.05.2020 13:17

Kategoria: Koronatilanne Perusturva

Poikkeusolojen jatkuttua pari kuukautta monella on ollut jo todella kova ikävä omaisiaan, joita ei ole saanut tavata. Kirkkonummella on ryhdytty mahdollistamaan iäkkäiden omaisten tapaamisia äitienpäiväviikonlopusta alkaen. Jokaisessa ympärivuorokautisessa yksikössä, eli Vols-kodissa, Palvelutalossa ja Lehmuskartanossa on järjestetty sekä sisätiloihin että ulos turvallinen tapaamispaikka.

Tapaamisista tulee sopia etukäteen henkilökunnan kanssa. Tapaamisissa noudatetaan turvaetäisyyttä, noudatetaan hyvää käsihygieniaa ja käytetään kirurgista suu-nenäsuojaa. Ehdoton edellytys on, että tapaamiseen saapuvilla ei ole minkäänlaisia tartuntatautioireita. Henkilökunta huolehtii ja valvoo, että tapaamiset sujuvat turvallisesti.

Omaiselleen voi halutessaan viedä tuliaisiksi jotain pientä herkkua, mutta kotona tehtyjä leivonnaisia ja ruokia ei saa tuoda. Herkut voi ostaa kaupasta tai leipomosta, jolloin ne ovat turvallisesti valmistettuja ja pakattuja.

-Turvatoimet voivat tuntua vierailijoista aika mittavilta, varsinkin jos itse kokee olevansa täysin terve. Ne ovat kuitenkin tarpeen iäkkään asukkaan suojaamiseksi. Vaikka yhteiskuntaa onkin alettu avaamaan, ei virus ole mihinkään kadonnut, ja ikäihmisille suositellaan edelleen lähikontaktien välttämistä, perustelee hoitotyön johtaja Gun-Lis Wollsten järjestelyjä. – Pyrimme kaikin keinoin välttämään viruksen leviämistä hoivakoteihimme. 

-Palvelutalolla omaisten hallittuja vierailuja on järjestetty äitienpäivästä lähtien, kertoo osastonhoitaja Linda Westerberg.   - Suosittelemme vierailujen tapahtuvan ulkotiloissa. Palvelutalon takapihalla on mukava ja rauhallinen ympäristö asukkaille ja omaisille tavata toisiaan. Ryhmäkotien asukkaat voivat mielellään tavata omaisiaan ryhmäkotien terassien yhteydessä. Huonon sään sattuessa tapaamiset tapahtuvat Palvelutalon ala-aulassa, mihin on luotu pleksilasillinen tapaamispiste.  Siihen omaiset pääsevät suoraan sivuovesta henkilökunnan opastuksella.

-Tapaamisten edellytyksenä on, että asukkaiden tapaamisajankohdat omaisten kanssa on sovittu henkilökunnan kanssa ja että linjattuja suojautumistoimenpiteitä noudatetaan.

Lehmuskartanossa omaisten tapaamispaikka on järjestetty ala-aulaan. Tapaaminen voi kestää noin 30 min ja vierailuaika on 13.00- 15.00 välillä. Hoitaja on mukana tapaamisissa.  Lehmuskartanossakin suositellaan sään salliessa tapaamisia ulkona.

 -Äitienpäivänä oli kuusi tapaamista ja kaikki sujuivat hienosti suunnitelmien mukaan, kertoo osatonhoitaja Hanna Leván.

Myös Vols-kodin väki toivottaa asukkaiden omaiset tervetulleiksi ottamaan henkilökuntaan yhteyttä omaistreffien suunnittelemiseksi. – Tapaamispaikat on järjestetty sekä päätaloon että Metsäpirttiin, kertoo osastonhoitaja Sari Ahola. - Meilläkin noudatetaan turvaohjeita. Tapaamisessa on henkilökunnan edustaja läsnä, ja häneltä voi kysyä ohjeistuksista, joita vierailuun liittyy.

Lehmuskartanon hoivakoti