Hiihtolatujen käyttöönottotyöt ovat jatkuneet

19.01.2021 13:50

Kategoria: Nuoriso- ja liikuntapalvelut Vapaa-aika Lapsiystävällinen kunta

Hiihtolatujen käyttöönottotöitä on jatkettu vallitsevien sääolosuhteiden mukaisesti ja tällä viikolla on aloitettu pienempien latujen tekoa. Latujen huoltotiedot päivitetään latukarttapalveluun. Välillä tiedot päivittyvät palveluun viiveellä. Viime viikonloppuna mm. Jerikonmäellä nähtiin talviliikunnan riemua, kun sadat hiihtäjät nauttivat talvisäästä. Kiitämme kaikkia liikkujia asiallisesta käyttäytymisestä ulkoliikuntapaikoilla.

Nähdessäsi latukoneen, muistathan turvavälin

Jari Kalmari on yksi aluehoitajista, joiden työtehtäviin kuuluu Kirkkonummen liikunta- ja ulkoilupaikkojen hoito. Tällä hetkellä latujen tekeminen ja niiden hoitaminen on yksi suurimmista työtehtävistä. Nyt olemme muistuttaneet hiihtäjiä latuetiketistä, ja tärkeää on myös muistaa antaa työskentelyrauha aluehoitajille.

–  Toivomuksena on, että latukoneen takana tulevat hiihtäjät muistavat pitää riittävästi etäisyyttä, koska kone saattaa hidastaa ja pysähtyä nopeasti. Latukoneen ajonopeus sovitetaan lumen määrän ja koostumuksen mukaan ja normaalisti se vastaa perinteisen tyylin rentoa hiihtovauhtia tai esimerkiksi hölkkävauhtia. Latu-urat ovat kuitenkin paikoin kapeita ja mutkaisia sekä erityisesti alamäessä hiihtäjän on syytä olla tarkkana, kertoo Jari Kalmari.

Jari on aloittanut kunnan aluehoidossa jo vuonna 1983, kokemusta on siis karttunut runsaasti myös latujen hoidosta. Latukissan myötä Veikkolan ja Jerikonmäen latujen hoitaminen ja tekeminen on kehittynyt, muut ladut tehdään ja hoidetaan kelkalla.

– Esimerkiksi Jerikonmäen latujen ajamiseen kuluu hyvällä kelillä aikaa noin kaksi tuntia. Tämän jälkeen latukone ajetaan varikolle ja siirretään kuorma-auton kyytiin. Matka jatkuu Veikkolaan, jossa se vastaanotetaan ja työt jatkuvat myös noin kaksi tuntia. Päivä päättyy latukoneen osalta takaisin varikolle menevällä kyydillä, jossa latukoneelle tehdään päivittäiset huoltotoimenpiteet. Huomioitavaa on kuitenkin se, että latukissa vaatii tietyn määrän lunta, jotta pohjia ja uria voidaan tehdä ja huoltaa. Tälle viikolle ennustettu lumisade auttaakin latujen hoitamista ja näin pystymme huolehtimaan, että ladut pysyvät kunnossa, kertoo Jari.

Hiihtoladut talvisin hiihtäjien käytössä

Muistutamme, että kunnostettavat sekä käytössä olevat hiihtoladut on varattu talvisin vain hiihtäjien käyttöön. Hiihtokausi on lyhyt ja toivomme, että kävelijät ja muut ulkoilijat löytävät uusia reittejä liikkumiseen ja sopu ladulla säilyy. Vanhempia toivotaan muistuttavan lapsia lumileikkien turvallisuudesta ja niiden paikoista. Hiihtoladuilla tai hiihtoladuille pulkkailu on kiellettyä.

Huomioittehan myös järjestyslain §14, jonka mukaan yleisen järjestyksen ja turvallisuuden säilymiseksi koiran omistajan tai haltijan on pidettävä huolta siitä, ettei koira pääse yleiseen käyttöön kunnostetulle ladulle.

Palautetta hiihtoladuista

Palautteita otamme vastaan sähköpostitse nuorisojaliikunta(at)kirkkonummi.fi. Vastaamme palautteisiin arkisin niin pian kuin mahdollista.

Hiihtolatu Jerikonmäessä