Haapajärven kirkko-oppaat tyytyväisiä kesään

30.07.2019 13:49

Kategoria: Matkailu Kulttuuri

Kirkkonummen Haapajärven kirkko oli ensimmäistä kesää tiekirkkona eli avoinna arkipäivisin. Kirkko-oppaat pitivät kesää onnistuneena, sillä kävijöitä riitti ja keskustelut olivat mukavia.

Pirteästi kirkko-oppaat Sofia Putkinen ja Oona Hirvonen jaksavat kävijälle vielä kirkkoa kuvailla, vaikka takana on viiden viikon vivahteikas kesätyö. Tiekirkkona se on avoinna viimeistä päivää tämän viikon perjantaina.

Monet kävivät kesän aikana tutkimassa, olisiko kirkko sopiva häitä varten. Etenkin eteisessä oleva morsiusparin odotushuone on ihastuttanut monia, kun se on niin pieni, ettei verhon taakse pääse kunnolla piiloon isolla hameella.

”Jotkut taas olivat menneet naimisiin täällä kymmeniä vuosia sitten ja tulivat muistelemaan menneitä. Kunnan sisäistä matkailua oli myös paljon sekä kunnan ulkopuolelta sellaisia, jotka varta vasten kävivät tiekirkkoja lävitse matkailumielessä”, Sofia kertoo.

Haapajärven kirkko on sikäli ainutlaatuinen, että sillä ei ole suunnittelijaa erikseen vaan se tehtiin vahvasti paikallisin voimin naapureiden kesken. Ensin kirkko valmistui Haapajärven rannalle vuonna 1749, mutta se kävi pieneksi, tulvat vaivasivat ja se vielä paloi. Uusi valmistui valmistui kauemmas järvestä kallion päälle vuonna 1822 talkoovoimin.

”Käsityön leimaa löytyy myös kirkon ainutlaatuisista kiviportaista, joiden ulkonäköä Museovirasto on kieltänyt muuttamasta. Korkokengillä saa tarkkaan katsoa, mihin astuu. Toki esteetön kulku kirkkoon on rakennettu sakastin kautta”, Oona huomauttaa.

Harvinaista on se, että kirkon kelloa soitetaan edelleen käsin. Oppaiden mukaan soittajalla on täysi työ pysyä heiluvan kellon rytmissä. ”Tiekirkon aikana lapset ovat päässeet kokeilemaan kellon soittamista, kun tässä ei ole naapureita niin lähellä ja kellotapulista on soittonaru alas asti eteiseen”.

Hyvästä kylähengestä kertovat myös lukuisat lähellä sijaitsevan Eerikinkartanon lahjoitukset, joita ovat muun muassa kirkon seinillä olevat monet taulut sekä iso lasimaalaus alttarin yläpuolella.

Kirkkonummen ensi vuonna valmistuvan kulttuuristrategian valmistelu on nyt hyvässä vauhdissa, mille pontta antaa kulttuurin projektisihteeri Jari Kallion kesäkiertue kunnan kulttuurikohteissa. Nyt oli vuorossa Haapajärven kirkko.

Haapajärven kirkko seurakunnan sivuilla

Kirkkonummen seurakunta facebookissa

Kirkon esittely youtube-sivustolla

Vaivaisukon virkaa hoitava ukko lähti kirkko-oppaiden Sofia Putkisen ja Oona Hirvosen mukaan kirkon erikoisen muhkuraisten portaiden äärelle. Porkkalan vuokrakauden aikana Haapajärven kirkko oli Kirkkonummen pääkirkko, kun keskustan Pyhän Mikaelin kirkko jäi neuvostoliittolaisten alueelle.

Vaivaisukon virkaa hoitavan ukon vieressä on 1800-luvulta peräisin oleva lukittu puukirstu, johon kirkossa kävijät pudottivat rahaa aikoinaan. Viereisen verhon taakse morsiuspari piiloutuu siksi aikaa, kun hääväki poistuu kirkosta.

Alttarin yläpuolella oleva lasimaalaus esittää Jeesusta asettamassa ehtoollista. Kirkko-opas Oona Hirvonen kertoo, että etualalla oleva vuonna 1906 kirkolle lahjoitettu kynttilänjalka oli neuvostoliittolaisten varalta pitkään piilossa kellotapulin seinien välissä, josta se löydettiin siivouksen yhteydessä.

Aurinko pilkisti pilvien lomasta juuri sopivasti valaisemaan Haapajärven mukavaa kyläkirkkoa ja sen huipulla komeilevaa ristiä.

Haapajärven kirkko