Gesterbyn koulun kuntotutkimus esiteltiin vanhemmille

06.03.2018 09:40

Kategoria:

Gesterbyn koululla on tehty laaja rakenne- ja kosteustekninen kuntotutkimus sekä sisäilmatutkimus, ja tutkimuksen tuloksia esiteltiin vanhemmille tiedotustilaisuudessa maanantaina 5.3.2018. Tutkimus on tehty rakennusterveysasiantuntija Olavi Vaittisen johdolla, joka myös esitteli tuloksia.

Tutkimuksen kenttäosuus aloitettiin lokakuussa, ja viimeiset näytteet otettiin tammikuun alussa. Sekä varsinainen koulurakennus että liikuntasalirakennus kartoitettiin. Selvitys sisälsi LVIS-järjestelmän tutkimuksia, rakenneteknisiä tutkimuksia, lukuisia sisäilmamittauksia ja homekoiratarkastuksen.

Tutkimuksissa todettiin, että koulun rakenteissa on paikoin mikrobivaurioita ja että mikrobialtisteet ovat päässeet kulkeutumaan oleskelutiloihin, ja aiheuttaneet ongelmia osalle oppilaista ja henkilökunnasta.

– Olen myös haastatellut useita koulun käyttäjää, ja sekä haastattelut että oirekyselyt osoittavat, että rakennuksissa kouluissa oireillaan tavallista enemmän, Olavi Vaittinen totesi.

Kuntotutkimuksessa suositellaan myös erilaisia korjaustoimenpiteitä, ja osa niistä on jo tehty. Kirkkonummen kunnan kiinteistöhuoltoinsinööri Benny Vilander kertoi, että tutkijoiden kanssa on tehty yhteistyötä koko prosessin ajan.

– Pyysimme, että tutkijat ilmoittavat meille heti, jos löytävät jotain merkittävää korjattavaa, Vilander kertoi. Esimerkiksi putkikanaalin tiiveystyöt ja alipaineistuksen korjaustoimenpiteet aloitettiin heti, kun saimme tietoa putkikanaalin ongelmista. 

Myös muita korjaustöitä on jo tehty, ja tehdään edelleen. Koulun sisäilmaa tarkkaillaan jatkuvakäyttöisin sisäilmamittarein.

Tavoitteena on, että Gesterbyn koulun oppilaat ja henkilöstö siirtyvät väistötiloihin vuoden 2019 alusta. Nyt tehtävien korjaustöiden tarkoitus on, että sisäilma saadaan pysymään riittävän hyvänä, kunnes väistötilat tulevat.

Olavi Vaittisen esitys ja kuntotutkimus kokonaisuudessaan löytyvät koulun omalta sivulta.

Tiedotustilaisuudessa painotettiin myös, että on tärkeää, että vanhemmat ilmoittavat oppilaiden mahdollisista oireista. Oireista ilmoitetaan lomakkeella, joka löytyy koulun omalta sivulta.

Gesterbyn koulu