Fyyrille jälleen kunniaa – voitti oman sarjansa suuressa kansainvälisessä arkkitehtuurikilpailussa

25.11.2021 12:56

Kategoria: Kirjasto Info, asiointi, päätöksenteko ja hallinto

Kirkkonummen kirjastotalo Fyyri on valittu kansainvälisessä World Architecture Festival -tapahtumassa ”Civic and Community - Completed Buildings” -kategorian voittajaksi. Kyseessä on yksi kansainvälisesti arvostetuimmista arkkitehtuurikilpailuista.

Kyseisessä kategoriassa tarkastellaan kansalaisille, kuntalaisille ja yhteisöille suunniteltuja vuosina 2020-2021 valmistuneita rakennuksia, kuten kirjastoja, kulttuurikeskuksia, nuorisotaloja ja monitoimitaloja. Kaikkien World Architecture Festival -tapahtuman kategoriavoittajien keskuudesta valitaan vielä 1.12.-3.12. World Building of the Year -voittaja.  

-Fyyrin saama laaja huomio sekä monet kotimaiset ja kansainväliset tunnustukset on kovasti yllättäneet meidät. On toki hienoa ja valtavan tärkeää, että kirjastorakennus saa hyvää palautetta ja positiivista näkyvyyttä, ja erityisesti, että kuntalaiset ovat ottaneet sen omakseen, kertoo Fyyrin suunnittelusta vastanneen JKMM Arkkitehtien projektiarkkitehti Jukka Mäkelä.

Fyyri on tärkeä osa vetovoimaisen keskustan kehittämistä

-Kuten aiemmin on sanottu, keskiaikainen kirkko on kunnan keskustan sydän ja kirjasto on sen aivot. Torin laidalla, Pyhän Mikaelin kirkon vierellä sijaitseva kirjastotalo Fyyri on tärkeä palanen keskustan kehittämisessä. Rakennuksen saamat lukuisat palkinnot kertovat, että se palanen on loksahtanut kohdalleen. Fyyrin ja kirkon ympärille rakennetaan tulevina vuosina kunnan uudistunut ja vetovoimainen keskusta, sanoo Kirkkonummen kunnan yhdyskuntatekniikan johtaja Anna-Kaisa Kauppinen.

-Uskon, että mielenkiintoinen ja keskustelua herättävä Fyyri inspiroi keskustan kehittämistä ja tekee alueesta entistä vetovoimaisemman paikaksi asumiselle, yritystoiminnalle ja palveluille.

-Kunta kehittää liikekeskustaa pitkäjänteisellä suunnittelulla ja rakentamisella. Viime vuosina olemme toteuttaneet merkittäviä talonrakentamisen ja kunnallistekniikan hankkeita, jatkaa Kauppinen

Kirjastotalo Fyyri palvelee kuntalaisia monin tavoin

-Kuntalaisia ovat ihastuttaneet Fyyrin palkitun arkkitehtuurin valoisuus, yksityiskohdat ja ylväät linjaukset. Kirjastotalossa on runsaan kirjamäärän lisäksi myös monenlaisia tiloja ja toimintoja. Fyyrissä voi osallistua vapaa-ajan harrastuksiin sekä monenlaisiin tilaisuuksiin, tavata ystäviä, viettää aikaa ja opiskella, kertoo vt. kirjastotoimenjohtaja Jaana Heimo.

Kirjastotalo Fyyri on saanut kuluvana vuonna lukuisia tunnustuksia arkkitehtuuristaan. Filosofi Esa Saarinen valitsi lokakuussa Fyyrin tämänvuotisen Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon voittajaksi. Lisäksi heinäkuussa yhdysvaltalainen IIDA – 2021 Interior Design Competition valitsi Fyyrin sisustusarkkitehtuurin koko kilpailun parhaaksi työksi. Fyyri voitti samassa kilpailussa myös Institutional-kategorian pääpalkinnon.

 

Fyyri