Fyyri ehdolla Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon saajaksi

31.08.2021 12:05

Kategoria: Kirjasto Info, asiointi, päätöksenteko ja hallinto

Arkkitehtuurin Finlandia -palkintoehdokkaiksi 2021 on valittu Kirkkonummen pääkirjasto Fyyri,  Helsingin kaupunkiympäristötalo Helsingin Verkkosaaressa ja Ylivieskan kirkko.

Palkinnon saajan valitsee tänä vuonna filosofi Esa Saarinen. Voittaja julkistetaan 4.10. Kaikki ehdokkaat edustavat julkista rakentamista.

Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon finalistikohteet valitsee vuosittain vaihtuva, Suomen Arkkitehtiliiton kokoama esiraati. Pandemia vaikutti esiraadin työhön myös tänä vuonna.

”Jouduimme rajaamaan ehdokkaista pois koulut, päiväkodit, hoiva-asumisen kohteet sekä ulkomailla sijaitsevat kohteet, koska vierailuja ei voitu tasapuolisesti järjestää. Kaikki nyt ehdolle valitut rakennukset edustavat sen vuoksi julkista rakentamista, joihin yleisöllä on ainakin osittain vapaa pääsy. Niitä yhdistää korkea arkkitehtoninen laatu, kokonaisuuden hallinta sekä harkittu ja tasapainoinen materiaalien käyttö. Ne huomioivat ympäristönsä ja täydentävät rakennuspaikkaansa taiten. Kaikki ovat myös erityisellä tavalla yhteisölleen merkityksellisiä”, esiraadin puheenjohtaja Saija Hollmén kertoo. 

Kohteet valinneeseen esiraatiin kuului työelämäprofessori Saija Hollménin lisäksi professori Tuomo Siitonen, professori Panu Lehtovuori ja arkkitehti Mona Schalin. Esiraadin sihteerinä toimi SAFAn pääsihteeri Paula Huotelin. 
 

Kirkkonummen pääkirjasto Fyyri kiinnittyy historiaan ja ympäristöön uudella tavalla 

Fyyri valmistui Kirkkonummelle vuonna 2020. Pääsuunnittelijana toimi JKMM Arkkitehdit Oy:n Teemu Kurkela. Uusi rakennus nielaisi sisäänsä 1982 valmistuneen arkkitehti Ola Hanssonin suunnitteleman kirjastotalon. Vanhaa rakennusta ei purettu, vaan se on hienosti käytössä osana uutta Fyyriä. 

Esiraati kuvasi Fyyriä seuraavasti:

-Vauhdikkaat verkkomaiset kuparijulkisivut ja valkobetonista, puusta ja lasista rakennetut uudet sisätilat eivät turhia kumartele. Fyyri tarjoaa runsaasti mahdollisuuksia kuntalaisten omalle tekemiselle ja olemiselle: huippuesitystekniikkaa, studion, soittohuoneen, ompelua, satuja ja löhöilyä. 

-Fyyrin arkkitehtuurissa nousee esiin tyylikkäästi kaksi kirjaston ydinasiaa: kirjat ja niiden lukeminen. Korkea, kapeilla betonirakenteilla piirretty kirjasali avautuu itään. Matala, horisontaalinen lehtisali ja kahvila ottavat kantaa Kirkkonummen keskiaikaiseen kirkkoon. Dialogista syntyy elämyksellistä kaupunkitilaa.

-Fyyrin pääsisäänkäynti on Suomen toisen keskiaikaisen maantien, Kuninkaantien, mutkassa. Fyyri kiinnittyy historiaan ja säteilee ympäristöönsä jaettuja merkityksiä.

Suomen Arkkitehtiliitto SAFA myöntää Arkkitehtuurin Finlandia -palkinnon kahdeksatta kertaa.

Kirjastotalo Fyyri