Etsivä nuorisotyö jalkautuu nuorten pariin

12.02.2021 08:55

Kategoria: Nuoret Nuoriso- ja liikuntapalvelut

Kirkkonummi on saanut täksi vuodeksi lisärahoitusta suomenkieliseen etsivään nuorisotyöhön ja voinut palkata toisenkin suomenkielisen etsivän nuorisotyöntekijän. SVEPS hoitaa edelleen Kirkkonummen ruotsinkielisen etsivän nuorisotyön. Kahden ihmisen resurssilla voidaan tänä vuonna alkaa kehittämään toimintaa ja ottaa mukaan painopisteitä. Etsivä nuorisotyö painottaa työtään jatkossa yhä enemmän jalkautumiseen niin oppilaitoksiin, nuorten koteihin kuin kadulle. Etsivän nuorisotyön työmuoto on tarkoitettu 15-28 vuotiaille kirkkonummelaisille nuorille.

Nuorelle voi olla haasteellista liikkua kotoa, niinpä tarjoamme mahdollisuuden tavata tutussa ympäristössä kotona tai vaihtoehtoisesti voimme tulla pihalle vastaan ja lähdetään yhdessä kävelylle. Haluamme olla helposti tavoitettavissa ja toimia nuoren ehdoilla.

Etsivän nuorisotyön juuret ovat kaduilla. Tämä on yksi työmuoto, jolla nuoret tavoitetaan heidän vapaa-ajan ympäristössään. Etsivä nuorisotyö tekee jalkautumista nimellä Nuorisotyö raiteilla (tuttujen kesken NTR). Etsivät nuorisotyöntekijät liikkuvat erityisesti rantaradan varrella (Kirkkonummi-Espoo-Kauniainen-Helsinki) ja kauppakeskuksissa (Kirkkonummi, Espoon keskus, Matinkylä ja Leppävaara).

Kouluyhteistyö on tiivistynyt kunnassa. Sini painottaa työtään ammattikouluun ja Eija peruskouluihin sekä lukioihin. Olemme opinto-ohjaajien, koulunuorisotyöntekijöiden sekä muiden koulun henkilöstön kanssa jeesaamassa nuoria kaikissa arkeen liittyvissä asioissa. Tilanteessa, jossa koulusta putoaminen tapahtuu, olemme ottamassa koppia. Nuorisolain puitteissa, jos nuorella jää kesken toisen asteen opinnot, siviilipalvelus tai armeija, ilmoitetaan nuorten tiedot viipymättä etsivälle nuorisotyöntekijälle.

Kaikille nuorille tarjotaan apua, mutta sitä on aina täysin vapaaehtoista ottaa vastaan. Tapaamme nuorta niin usein ja niin kauan kuin nuori haluaa. Olemme nuoren kanssa rinnalla kulkijoita palvelusta toiseen. Vaikka muut palvelut ja työntekijät muuttuvat, niin etsivä nuorisotyö on aina mukana. Etsiviin nuorisotyöntekijöihin saa olla kaikissa tilanteissa yhteydessä. Huoli on hyvä lähtökohta. Jos sinä tai joku tuntemasi nuori tarvitsisi tukea, niin aina kannattaa olla yhteydessä.

Yhteystiedot:

Sini Rautiainen