Ensi viikolla vietetään Euroopan laajuista Liikkujan viikkoa

13.09.2019 12:00

Kategoria: Asuminen ja ympäristö Info, asiointi, päätöksenteko ja hallinto Kadut ja tiet

Liikkujan viikkoa vietetään vuosittain syyskuussa, tänä vuonna 16.-22.9. Viikko kannustaa ja muistuttaa kuntalaisia pohtimaan omia, arkisia liikkumisvalintoja ja niiden vaikutuksia ympäristöön ja yhteiskuntaan.

Vuoden 2019 Liikkujan viikon teemana on turvallinen liikkuminen niin kävellen kuin pyöräillen. Liikkujan viikko näkyy kunnan viestintäkanavissa, erityisesti kunnan Facebook-sivuilla.

Kävely on osa jokaista matkaa. Kävely ja pyöräily on helppo yhdistää myös osaksi joukkoliikennematkaa. Kävellen pysyt terveenä, saavutat määränpääsi nopeammin, vältät liikenneruuhkia samalla, kun nautit matkastasi. Joukkoliikenteen käyttäjä ottaa päivässä keskimäärin noin 2 000 askelta enemmän kuin yksityisautoilija. Käyttämällä kiertotietä normaalista matkasta tulee myös ylimääräistä vapaa-aikaa. Pysy siis aktiivisena ja kävellen eteenpäin!

Haluamme edistää kävelyä ja pyöräilyä sekä joukkoliikenteen käyttöä

Kirkkonummi pyrkii jatkuvasti kehittämään kävelyn ja pyöräilyn infraa, joka tukee turvallista ja sujuvaa matkantekoa. Viimeaikaisina hankkeina on vastikään valmistunut aseman ympäristö, johon on tehty noin 80 uutta katettua pyöräpysäköintipaikkaa ja 123 liityntäpysäköintipaikkaa. Myös Kirkkonummen aseman alikulkua peruskorjataan ja Munkinmäentien suojatiealuetta on selkeytetty liikenneturvallisuuden parantamiseksi. Kirkkotallintien pysäkille toteutetaan 40 pyörän liityntäpysäköinti loppuvuonna 2019.

Lisäksi kunta rakentaa Volsintielle jalankulku- ja pyörätietä Myllykyläntien ja Ingelsintien välille. Tällä parannetaan alueen kestävän liikkumisen edellytyksiä ja turvallisuutta erityisesti koulumatkoilla. Hanke valmistuu 2020. Myös Masalantien perusparantamisen yhteydessä 2020 valmistuu uusia pyöräliityntäpaikkoja Sundsbergintielle Masalan kirjaston kohdalle. Lisäksi kunta peruskorjaa neljä linja-autopysäkkiä syksyn 2019 aikana Vanhalla Rantatiellä, Överbyntiellä ja Lindalintiellä.

Keväällä 2019 parannettiin bussiliikenteen palvelutasoa ja nopeutettiin matka-aikoja Upinniemen, Kantvikin, keskustan ja Heikkilä-Tolsan alueilta Matinkylään aloittamalla 173Z-vuorojen liikennöinti ruuhka-aikojen ulkopuolella. Lähivuosina palvelutasoa parannetaan matkustajamäärien kehittymisen mukaan, ja maankäytön suunnittelulla luodaan edellytykset tulevinakin vuosina kehittää joukkoliikenteen tarjontaa.

""

HSL:n lippupalvelut Kirkkonummelta 16.9. alkaen

Liikkujan viikon kunniaksi Kirkkonummen kunta avaa HSL:n lippupalvelupisteen kunnantalon palvelupisteeseen, joten jatkossa voit hoitaa kaikki HSL-lippuasiat kotikunnassa. Tervetuloa hoitamaan palvelupisteeseen HSL:n lippuasiat!

Kestävä liikkuminen on osa HINKU-työtä

Kirkkonummi kuuluu Hiilineutraalit kunnat -verkoston (HINKU) ja on sitoutunut vähentämään kunnan kasvihuonepäästöjä 80 prosenttia 2007 tasosta 2030 mennessä. Kirkkonummen kunta on laatinut ilmastotoimenpiteiden tiekartan kasvihuonepäästöjen vähentämiseksi. Tiekartassa on esitetty lukuisia toimenpiteitä, joista joukkoliikenteen käytön ja pyöräilyn lisäämisellä kukin meistä voi vaikuttaa parhaiten päästöjen vähentämiseksi.

Viisaat liikkumistavat ja niiden yhdistelmät:

1. Kävely
  2. Pyöräily
  3. Joukkoliikenne
  4. Kimppakyydit
  5. Liityntäpysäköinti

Mitä on viisas liikkuminen?

Tiesitkö tämän työmatkaliikenteestä?

Lisätietoja kunnan rakentamiskohteista  ja suunnittelukohteista

Kestävästi liikkuen