Digineuvoja auttaa arjen digihaasteissa

25.04.2019 10:54

Kategoria: Kirjasto

Tänä keväänä pääkirjastossa ja Veikkolan kirjastossa on tarjolla lisäpalvelu, digineuvoja. Datanomi Christian Gestrin auttaa erilaisten digitaalisten laitteiden kuten tietokoneiden, tablettien ja kännyköiden käytössä. Digineuvoja ei korjaa laitteiden fyysisiä vikoja, mutta auttaa kaikenlaisissa käyttöön, ohjelmistoihin ja applikaatioihin liittyvissä asioissa.

– Aika paljon autan esimerkiksi älypuhelimien ja tietokoneiden päivitysten kanssa, mutta olen auttanut muidenkin laitteiden kanssa, esimerkiksi älyrannekkeiden käyttöönotossa, Christian Gestrin kertoo.

Christian Gestrin ottaa vastaan asiakkaita arkisin klo 10-12 pääkirjastossa, paitsi keskiviikkona, jolloin hän on Veikkolan kirjastossa. Christianille ei tarvitse varata aikaa, vaan hänen juttusillaan voi piipahtaa milloin tahansa tuona aikana.

Digineuvoja Christian Gestrin muistuttaa siitä, että selainhistoria pitäisi aina tyhjentää, kun lopettaa yleisökoneen käytön.  Hän neuvoo myös, että selaimen ollessa auki näppäinyhdistelmällä ctrl + shift + del pääsee näppärästi niihin asetuksiin, jossa tyhjennys tehdään.

Digineuvojan pesti on projekti, joka alkoi maaliskuussa ja päättyy toukokuun lopulla. Asiakkaita on riittänyt, ja tarvittaessa Christian auttaa myös kirjaston yleisökoneiden käytössä. Digineuvoja nimenomaan neuvoo eri laitteiden käytössä, mutta ei korjaa vikoja kuten rikkinäistä näyttöä tai kovalevyä.

– Joskus on tullut vastaan sellaisia tilanteita, että en ole voinut auttaa asiakasta, vaan laite on tarvinnut korjausta, Christian kertoo. Enkä minä aina kaikkea suoraan osaa ratkaista, mutta netistä löytyy todella hyvin apua jos etsii eri kielillä tai tietyillä virhekoodeilla, joten yleensä kyllä asiat saadaan yhdessä selvitettyä.
Christian on myös auttanut uuden tulostimen asentamisessa.

– Silloin asiakkaalla oli sekä tietokone että tulostin mukanaan, ja laitoimme kaiken kuntoon täällä yhdessä.
Christian Gestrin on koulutukseltaan datanomi ja kirjasto on hänelle jo hyvin tuttu paikka. Hän on suorittanut siviilipalveluksensa pääkirjastossa ja on ollut myös Veikkolan kirjastossa työharjoittelussa.

Christian kannustaa kaikkia kysymään ja pyytämään apua.

– Ei ole sellaista asiaa, josta ei voisi kysyä. Jos on vähänkin epävarma, on aina parempi tarkistaa, Christian toteaa.

Digineuvoja Christian Gestrin tietokoneensa äärellä