Aurinkosähköllä lupaava startti Lehmuskartanossa

10.06.2019 15:40

Kategoria: Asuminen ja ympäristö Info, asiointi, päätöksenteko ja hallinto

Hoivakoti Lehmuskartanon katolle asennettu uusi 33 kWp:n aurinkosähkövoimala aloitti toimintansa 17.5. Hanke pohjautui Kirkkonummen kunnan toteuttamaan aurinkoenergiakartoituksen. Ensimmäisen aurinkosähkövoimalan paikaksi valikoitui Hoivakoti Lehmuskartano, koska sillä on suuri sähköpohjakuorma ja kesäisin suuri tarve sähköä kuluttavaan viilennykseen. Hoivakodin katto oli myös sopivasti etelänsuuntainen, ja aurinkosähkövoimalan asennus onnistui helposti suoraan peltikattoon.

Ensimmäisten viikkojen kokemukset toiminnasta ovat olleet positiivisia. Aurinkosähkövoimala on tuottanut sähköä koko ajan säätilasta riippumatta. Parhaimmillaan voimala on tuottanut yhden vuorokauden aikana sähköä 235 kilowattituntia, ja jokaisena viikkona on ylletty vähintään 1000 kilowattitunnin kokonaistuotantoon. Tähän mennessä Hoivakoti Lehmuskartanon aurinkosähkövoimala on vähentänyt kunnan CO2-päästöjä noin 1 500 kg. Voimalan tuotantolukuja pystytään seuraamaan etänä, ja jatkossa reaaliaikaiset tuotantoluvut pyritään saamaan näkyviin myös kunnan info-näytöille.

-Hyvien kokemusten perusteella voidaan todeta, että aurinkosähkövoimaloita tullaan hankkimaan myös muihin kunnan kiinteistöihin tulevaisuudessa, kertoo Kirkkonummen kunnan kiinteistöhuoltoinsinööri Benny Vilander.

 Hoivakoti Lehmuskartanon aurinkosähkövoimalahanke on osa Kirkkonummen kunnan HINKU- (Hiilineutraalit kunnat) ja energiatehokkuussopimuksen toimenpiteitä. Kirkkonummen kunta on sitoutunut vähentämään kunnan kasvihuonepäästöjä 80 % vuoden 2007 tasosta vuoteen 2030 mennessä.

Lehmuskartanon aurinkosähkövoimala