Ajankohtaisia koronatiedotteita 27.1.2022

27.01.2022 08:00

Kategoria: Info, asiointi, päätöksenteko ja hallinto Koronatilanne Perusturva

Uusimpiin korona- ja rokotetilastoihin pääset tästä linkistä.

Tälle palstalle koostamme tärkeitä koronatiedotteita:

27.1. Koronarokotusten Pop-Up Kirkkonummen Ostarilla ensi viikolla

Kirkkonummen Ostarin koronarokotuspisteellä annetaan koronarokotuksia ilman ajanvarausta tiistaina 1.2, keskiviikkona 2.2 ja torstaina 3.2 klo 16-19.

Pop-Up tapahtumaan voi tulla hakemaan koronarokotuksen ensimmäistä, toista tai kolmatta annosta kaikki 18 vuotta täyttäneet. 12-18 -vuotiaat voivat tulla hakemaan ensimmäisen tai toisen rokotteen, kolmatta koronarokotetta ei tämän hetkisten suositusten mukaan anneta alle 18-vuotiaille. Ajanvarausta ei pop-up tapahtumaan tarvita.

Rokotukseen tullessa ota mukaan Kela-korttisi tai henkilöllisyystodistuksesi. Varaudu jäämään rokotuksen jälkeen seurantaan vähintään 15 minuutiksi.  Pop-up saattaa ajoittain olla ruuhkautunut.

Kolmas koronarokoteannos on mahdollista saada, kun toisesta rokoteannoksesta on kulunut 4 kuukautta. 60 vuotta täyttäneet sekä riskiryhmät voivat saada kolmannen rokoteannoksen, kun toisesta rokotuksesta on kulunut 3–4 kuukautta. Vakavasti immuunipuutteisilla henkilöillä annosten välissä tulee olla kulunut 2 kuukautta. Alle 18-vuotiaille ei anneta kolmatta rokotetta.

Rokotteena Pop-Up:ssa on Pfizer- Biontech Comirnaty -rokote.

Rokotusaikoja on myös runsaasti varattavissa ajanvarauksella. Ajanvaraus osoitteesta koronarokotusaika.fi tai tarvittaessa puhelimitse numerosta 09 2968 3401.

Kirkkonummen ostari sijaitsee osoitteessa Asemankaari 1, 02400 Kirkkonummi

26.1. Päivitetyt ohjeet koronaan sairastuneille ja altistuneille 26.1.2022

Toimintaohjeet jos saat positiivisen testituloksen

Tällä hetkellä positiivisen testituloksen (kotitesti tai laboratoriotesti) saaneita kehotetaan pysymään kotona, kunnes olet ollut oireeton 2 vuorokauden ajan ja oireiden alusta on kulunut vähintään 5 vuorokautta. Jos sinulla on oireita vielä 5. vuorokautena tai sen jälkeen, pysy kotona, kunnes olet ollut oireeton vähintään kaksi vuorokautta.

Jos olet ollut sairaalassa, sinun pitää pysyä kotona eristyksessä, kunnes oireiden alusta on kulunut vähintään 10 vuorokautta. Tarvittaessa sairauslomaa haetaan normaalien työpaikan sairauslomakäytäntöjen mukaisesti.

Oireettomuus tarkoittaa, että kuume on poissa ja muut oireet ovat selvästi vähenemässä. Jos ainoa oire on haju- tai makuaistin muutos tai lievä ärsytysyskä, ei eristystä tarvitse jatkaa.

Mikäli saat positiivisen koronatestituloksen eristäydy muista ihmisistä

Ohjeita koronavirustaudin itsehoitoon on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen sivuilla

Jos olet huonovointinen, hakeudu tarvittaessa terveydenhuollon arvioon

Jos oireesi ovat hankalat ja toivot terveydenhuollon arviota, soita terveysaseman takaisinsoittoon p. 09 29683401 ma–to klo 8 - 15.30 pe 8-15. Muina aikoina soita päivystysapuun 116 117. Henkeä uhkaavissa tilanteissa soita 112.

Jos sinulla on verisuonitukoksille altistava tila, soita terveysasemalle

Koronavirusinfektioon liittyy jonkin verran kohonnut riski saada verisuonitukoksia. Osa sairastuneista hyötyy pistettävästä tukoksenestolääkityksestä, jonka saa terveysasemalta.

Jos olet lieväoireinen ja kuumeeton, tarvetta tukoksenestolääkitykseen ei yleensä ole.

Jos sinulla on kuumetta (>37,5°C), yskää tai hengenahdistusta, olet raskaana tai joudut olemaan sairauden takia jatkuvasti vuodelevossa, tutustu alla olevaan riskitekijöiden listaan. Jos sinulla on listassa mainittuja riskitekijöitä, soita terveysaseman takaisinsoittoon p. 09 29683401 ma–to klo 8 - 15.30 pe 8 - 15. 

Tukosriskitekijät

Altistumistilanteen ohjeita

Jos perheessä on koronapositiivinen henkilö tai olet ollut muuten läheisesti tekemisissä positiivisen tuloksen kotitestistä tai terveydenhuollon testistä saaneen henkilön kanssa:

-          on erityisen tärkeää noudattaa hyvää käsihygieniaa, käyttää maskia.

-          Vältä mahdollisuuksien mukaan kodin ulkopuolisia kontakteja, kunnes sairastuneen henkilön oireiden alusta on kulunut viisi vuorokautta. Jos useita perheenjäseniä sairastuu, viisi vuorokautta lasketaan viimeisimpänä sairastuneen oireiden alusta.

-          Jää etätöihin, jos se on mahdollista. Jos olet täysin oireeton, voit mennä töihin, kunhan käytät kasvomaskia ja vältät kontakteja (Ellei työnantaja toisin määrää).

-          Oireeton lapsi voi mennä kouluun tai päiväkotiin.

-          Jos saat oireita, jää kotiin.

Viralliseen karanteeniin ei enää aseteta perheenjäseniä tai muita altistuneita joitain poikkeuksia lukuun ottamatta (esim. terveydenhuollon henkilökunta, riskiryhmien asumisyksikössä asuvat tms.) Tällöin tartunnanjäljitys on yhteydessä.

 

Milloin tulee hakeutua koronatestiin (PCR)

Testiin tulee hakeutua vain siinä tapauksessa, että on koronavirustautiin sopivia oireita ja

-          kuuluu vakavan koronavirustaudin riskiryhmään

-          on raskaana

-          ei ole saanut koronavirusrokotetta eikä sairastanut koronavirustautia

-          on sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilainen ja työskentelee välittömässä asiakas- ja potilastyössä

-          työskentelee hoiva- tai vammaispalveluissa

-          terveydenhuollon ammattilainen on ohjannut testiin

Vakavan koronavirustaudin riskiryhmät

 

Jos saat positiivisen tuloksen PCR-testillä

Jäljitysyksikkö pyrkii olemaan yhteydessä kaikkiin yli 60 vuotta täyttäneisiin PCR-laboratoriotestillä todetun koronavirustartunnan saaneisiin. Raskaana olevat koronapositiiviset ottavat yhteyttä arkisin omaan neuvolaan.

Jos olet alle 60-vuotias ja vakavaan koronavirustaudin riskiryhmään kuuluva, tee koronavirustaudin aiheuttama tukosriskin arvio HUS sivuilla kartoittaaksesi mahdollisen tukoksenestolääkityksen tarvetta. Jos sinulla on verisuonitukoksille altistava tila, jätä yhteydenottopyyntö sähköpostitse tartuntatautihoitaja@kirkkonummi.fi.

 Koronavirustaudin aiheuttama tukosriski – potilaan oma arvio

 

Eristyspäätökset positiivisen PCR-koronatestin saaneille

Jos tarvitset eristyspäätöksen ja sinulla on virallisella laboratoriotestillä todettu koronavirustartunta 23.1.2022 tai aikaisemmin, laita viesti, jossa on yhteystietosi osoitteeseen  tartuntatautihoitaja@kirkkonummi.fi. Laita viestin otsikoksi ”Eristyspäätöstarve”. Tartunnanjäljitysyksikkö on sinuun yhteydessä.

Tartuntatautilain mukaisista eristyspäätöksistä ensisijaisena todisteena sairastetusta koronavirustaudista on luovuttu Kirkkonummella 24.1.2022 alkaen.

21.1. Etelä-Suomen AVI jatkaa Uudenmaan liikunta- ja virkistystilojen sulkua 7.2. asti

Etelä-Suomen aluehallintovirasto jatkaa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella tiettyjen liikunta-, virkistys- ja vapaa-ajan käytön tilojen sulkumääräystä ajalle 25.1.-7.2.2022 nyt voimassa olevan päätöksen päättyessä 24.1.2022.

Etelä-Suomen aluehallintoviraston uusi sulkupäätös ulottuu edelleen kaikkiin tiloihin, jotka voidaan tartuntatautilain pykälän 58 g mukaan määrätä suljettavaksi, ja koskee tilojen hallinnasta vastaavia toimijoita liikunta-, urheilu, huvi- tai virkistystoiminnan osalta näissä tiloissa:

 • sisätilat, joita käytetään joukkueurheiluun, ryhmäliikuntaan, kontaktilajien harrastamiseen ja muuhun vastaavaan urheiluun tai liikuntaan
 • kuntosalit ja muut vastaavat sisäliikuntatilat
 • yleiset saunat ja uimahallien, maauimaloiden, kylpylöiden allastilat sekä niiden välittömässä yhteydessä olevat pukuhuonetilat
 • tanssipaikat ja kuorolaulutoimintaan, harrastajateatteriin sekä muuhun vastaavaan
 • ryhmäharrastustoimintaan käytettävät tilat
 • huvi- ja teemapuistot, tivolit sekä eläintarhojen sisätilat
 • sisäleikkipuistot ja sisäleikkipaikat
 • kauppakeskusten yleiset oleskelutilat pois lukien vähittäiskaupan liiketilat ja palvelujen tarjoamiseen käytettävät tilat sekä kulku niihin.


Suljetuksi määrättyjä tiloja voi käyttää vuonna 2003 syntyneiden ja sitä nuorempien lasten ja nuorten harrastustoimintaan. Toiminnassa tulee huomioida osallistujien terveysturvallisuus.

Tiloja voi käyttää myös lakisääteisiin palveluihin, esimerkiksi lääkinnälliseen kuntoutukseen, koulujen liikuntaopetukseen ja koronarokotusten järjestämiseen. Myös aluevaalien äänestys voidaan järjestää muuten suljetuissa tiloissa. Lisäksi tilojen sulkupäätökset eivät ulotu ammattiurheiluun eivätkä yksityis- tai perhe-elämän piiriin kuuluvaan toimintaan.

Kirkkonummen kunnan tilojen koronarajoitukset

Kirkkonummen uimahalli on suljettu 7.2.2022 saakka.

Jokirinteen liikuntahalli, Väestösuojan liikuntahalli, koulujen sekä nuorisotilojen liikuntatilat, kuntosalit sekä kaikki kunnan sisäliikuntatilat on suljettu 7.2.2022 saakka.

Edellä mainittuja tiloja voidaan käyttää vuonna 2003 syntyneiden ja sitä nuorempien lasten ohjattuun harrastustoimintaan sekä lakisääteisten palvelujen toteuttamiseen.

Päätös ei rajoita myöskään ammattiurheilemista.

Kunnan tiloissa noudatetaan näiden kohderyhmien osalta kunkin tilan voimassa olevia vuoropäätöksiä.

Kirjasto on edelleen avoinna. Yleisötilaisuuksia ei kirjastossa voi järjestää.

Nuorisotilatoimintaa on Fyyrissä sekä Masalan ja Veikkolan nuorisotiloissa. Asiakasmääriä rajoitetaan terveysturvallisuus huomioiden.

Masalan nuorisoteatteri jatkaa toimintaansa rajoitusten mukaan. Nuorisoteatteri tiedottaa toiminnasta asiakkaitaan.

Kansalaisopiston opetus jatkuu etäopetuksena. Kansalaisopisto tiedottaa opetuksesta asiakkaitaan.

Musiikkiopisto ja kuvataidekoulu toimivat normaalisti terveysturvallisuus huomioiden.

AVI:n päätös kokoontumisrajoituksista koskee myös muita kunnan hallinnoimia tiloja, mukaan lukien kunnantalo.

Kirkkonummen koronatilanne


Kirkkonummella on viimeisen viikon aikana tullut ilmi 607 uutta koronavirustartuntaa (21.1.2022). Taudin ilmaantuvuus kahden edellisen viikon aikana on 2896 / 100 000 asukasta. Otetuista näytteistä noin puolet on positiivisia. Tartuntojen kokonaismäärä on 3562.

Uudenmaan kokoontumisrajoituksia arvioidaan ensi viikolla


Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella on voimassa myös Etelä-Suomen aluehallintoviraston päätös, jonka mukaan henkilömäärästä riippumatta kaikki sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset on kielletty. Päätös on voimassa 31.1.2022 asti. Ulkotiloissa järjestettävien tilaisuuksien henkilömäärää ei ole rajoitettu aluehallintoviraston päätöksellä.

Kokoontumisrajoitusten jatkoa arvioidaan ensi viikolla alueellisessa koronakoordinaatioryhmässä ja päätös annettaisiin todennäköisesti ensi viikon perjantaina. Aluehallintovirasto tiedottaa päätöksestä erikseen.

21.1. Sairasta hengitystieinfektio kotona - eristyskäytännöt muuttuvat


Nopeasti huonontunut koronavirustilanne edellyttää tartunnan saaneilta omaehtoista eristäytymistä ja altistumisesta ilmoittamista henkilöille, joiden kanssa on ollut lähikontaktissa. Positiivisen koronavirustestituloksen saaneille on toimintaohjeita kuntien verkkosivuilla. Tartuntatautilain mukaisista eristyspäätöksistä ensisijaisena todisteena sairastetusta koronavirustaudista luovutaan.

Uusi strategia otetaan Kirkkonummella käyttöön 24.1.2022 alkaen.

Tartuntatautiviranomaisen asettama eristys on menettänyt vaikuttavuutensa

Valtavirukseksi noussut omikronmuunnos on aiheuttanut moninkertaisen päivittäisten tartuntojen määrän joulukuun alun jälkeen ja ruuhkauttanut koronavirustestauksen, tartunnanjäljityksen ja perusterveydenhuollon palvelut vakavasti. Terveydenhuollon koronatestiin pääsy voi kestää useita vuorokausia.

Omikronmuunnos aiheuttaa merkittävästi tartuntoja jo ennen oireiden alkua ja kun viive näytteenottoon pääsyyn on pitkä, suurin osa jatkotartunnoista on jo tapahtunut siinä vaiheessa, kun testitulos tulee tartuntatautiviranomaisen tietoon. Jatkotartuntojen estämiseksi perustetta asettaa henkilöä eristykseen ei tällöin ole. Kotitestillä todetut tartunnat eivät tule tartuntatautiviranomaisten tietoon lainkaan.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen 13.1.2022 julkaiseman ohjeen mukaan koronavirustautiin sopivia oireita saaneiden  tulee välttää kontakteja muihin kuin samassa taloudessa asuviin vähintään viiden vuorokauden ajan.  Nykyisessä epidemiatilanteessa tartuntatautiviranomaiset saavat yhä useammin tiedon tartunnasta vasta eristysajan päätyttyä. Jälkikäteen tehdyillä eristyspäätöksillä ei voida ehkäistä tartuntojen leviämistä.

Kotitestit ja kontaktien välttäminen auttavat rajaamaan epidemiaa

Kuntalaisten vastuullinen toiminta on välttämätöntä oman lähipiirin suojaamiseksi, epidemian hidastamiseksi sekä sairaalahoidon kuormituksen vähentämiseksi. Lievästikin oireisena kotiin jääminen ja omien lähikontaktien nopea informoiminen altistumisen mahdollisuudesta on tärkeämpää kuin koskaan.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on 13.1.2022 antanut uusia ohjeita koronavirustautiin liittyvästä eristyksestä.  Myös oireettomien tulee noudattaa voimassa olevia suosituksia ja rajoituksia.

Laboratoriotestillä todetun koronavirustartunnan saaneille lähetetään toimintaohjeet tekstiviestillä. Lisäksi kuntien verkkosivuilla on toimintaohjeita positiivisen testituloksen saaneelle ja heidän läheisilleen.

Riskiryhmiin kuuluvien koronavirustestit etusijalla

Viimeisimmän, koronaviruspandemiaa edeltävän kansallisen pandemian varautumissuunnitelman mukaan pandemiavaiheessa ei ole enää tarvetta tunnistaa yksittäisen potilaan taudinaiheuttajaa, vaan taudinaiheuttajan selvittely tulee kohdentaa vakavasti sairaisiin potilaisiin.

Terveydenhuollon testaus kohdennetaan tämän vuoksi tällä hetkellä muun muassa vakavan koronavirustaudin riskiryhmiin kuuluviin ja sosiaali- ja terveydenhuollossa työskenteleviin. Lisäohjeita siitä, kenelle suositellaan terveydenhuollon testiä, on kuntien verkkosivuilla.

Eristyspäätöksiä ei pääsääntöisesti enää tehdä

Tartuntatautilain mukaan kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri voi päättää henkilön eristykseen asettamisesta, kun yleisvaarallisen tartuntataudin leviämisen vaara on ilmeinen eikä taudin leviämistä voida muulla tavoin estää.

Yksilön perusoikeuksia rajoittava päätös on viimesijainen keino epidemian rajaamiseksi. Perusoikeusrajoitusten tulee olla tehokkaita ja välttämättömiä tavoitteen saavuttamiseksi. THL:n 17.1. antaman lausunnon mukaan hybridistrategian testaa-eristä-jäljitä-hoida -mallilla ei enää voida hidastaa tartuntojen leviämistä. Tartuntatautilain edellyttämää epidemiologista perustetta laajamittaisille eristyspäätöksille ei siten enää ole.

Normaalit sairauspoissaolokäytännöt käyttöön

On tärkeää, että kaikki hengitystieinfektio-oireiset voivat jäädä pois töistä ilman huolta ansionmenetyksistä. Tarpeesta korvata ansionmenetys ei synny perustetta määrätä henkilöä eristykseen. Työnantajalla ei ole oikeutta vaatia työntekijältä eristyspäätöstä. Ansionmenetykset tulee korvata muilla tavoin. Korvaavia käytäntöjä voivat olla esimerkiksi normaalit sairauspäivärahakäytännöt tai työntekijän laajennettu oikeus olla poissa omalla ilmoituksella. Sosiaali- ja terveysministeriö selvittää asiaa.

Tartuntataudeista vastaavan lääkärin tekemiä eristyspäätöksiä käytetään jatkossa vain tilanteissa, joissa hallintopäätöksellä aidosti pystytään ehkäisemään jatkotartuntoja. Kuntien tartuntatautiyksiköt jatkavat epidemian torjuntaa myös muilla käytettävissä olevin keinoin.

 

20.1. Ajankohtaista koronarokotuksista 20.1.2022

Kirkkonummi on aloittanut kolmansien koronarokotusannosten antamisen kaikille yli 18-vuotiaille. Kolmas koronarokoteannos on mahdollista saada, kun toisesta rokoteannoksesta on kulunut 4 kuukautta. 60 vuotta täyttäneet sekä riskiryhmät voivat saada kolmannen rokoteannoksen, kun toisesta rokotuksesta on kulunut 3–4 kuukautta. Vakavasti immuunipuutteisilla henkilöillä annosten välissä pitää olla 2 kuukautta.

Kolmosrokotusten ajanvaraus on tällä hetkellä avoinna kaikille 18 vuotta täyttäneille. Ajan voi varata sähköisessä ajanvarausjärjestelmässä koronarokotusaika.fi

Neljäs koronarokoteannos annetaan niille 12 vuotta täyttäneille, joiden immuunipuolustus on voimakkaasti heikentynyt. Neljännen tehosteannoksen voi antaa, kun kolmannesta annoksesta on kulunut 3–4 kuukautta.

Aikoja koronarokotuksiin on varattavissa Keskustan (Kirkkonummen Ostari), Veikkolan (Veikkolan terveysasema) ja Masalan (Masalan terveysasema) alueella. Aikoja pyritään avaamaan järjestelmään lisää ja ajoissa on paljon liikkuvuutta. Jos siis aikoja ei heti kolmanteen rokotteeseen löydy, kannattaa järjestelmästä käydä katsomassa uudelleen myöhemmin. Kaikki tarjolla olevat rokotusajat löytyvät koronarokotusaika.fi-sivustolta. Mikäli sähköinen ajanvaraus ei ole mahdollista, voi takaisinsoittopyynnön jättää numeroon 09 296 83401 (ma-to 8-15.30 ja pe 8-15), valitse numero 2, koronarokotukset. 

Rokottaminen työterveyshuollossa

Koronarokotuksia on mahdollisuus saada myös työterveyshuollon kautta. Koronarokotusten saamista työterveyden kautta voi tiedustella omalta työnantajalta. 

Kolmas koronarokote ja sairastettu korona

Suurin osa ihmisistä ei tarvitse suojan kannalta kolmatta annosta, jos he ovat sairastaneet koronataudin ja saaneet kaksi rokoteannosta.

Voimakkaasti immuunipuutteiselle 12 vuotta täyttäneelle suosittelemme kolmatta rokoteannosta, vaikka hän olisi sairastanut koronataudin. Kolmatta annosta suositellaan tälle ryhmälle 3−4 kuukauden kuluttua edellisestä rokoteannoksesta tai sairastetusta taudista sen mukaan, kumpi on ollut viimeisin. 

Lasten rokotukset

5-11 vuotiaiden rokotukset ovat lähteneet hyvin käyntiin. Vapaita aikoja löytyy vielä runsaasti.  Veikkolan terveysasemalla järjestetään lauantaina 5.2 lasten rokotuspäivä, ja sinne on aikoja myös vapaana.

Kirkkonummella ei järjestetä kouluterveydenhuollossa tai neuvolassa erillisiä koronarokotusaikoja, vaan rokotukset ovat keskitetty rokotuspisteelle. Huomioithan, että huoltajien suostumus alaikäisen koronarokotukselle tarvitaan rokottamisen yhteydessä. Mikäli lapsi tulee rokotukseen toisen huoltajan kanssa, on toisen huoltajan suostumus oltava kirjallisena mukana. Tässä linkki suostumuslomakkeeseen.

Jos lapsi on sairastanut koronan, hänelle voidaan antaa rokote 4 - 6 kuukautta sairastetun taudin jälkeen.

10.1. Valtaosasta karanteenin asettamisesta luovutaan – Altistuneille suositellaan kontaktien välttämistä

Nopeasti huonontunut koronavirustilanne vaatii lähikontaktien voimakasta rajoittamista. Tartuntamäärien moninkertaistuttua viranomaisten tartunnanjäljitys on menettänyt vaikuttavuutensa. Altistuneille suositellaan kontaktien välttämistä. Jäljitys keskitetään terveydenhuollon yksiköihin, hoivalaitoksiin ja riskiryhmien asumisyksiköihin

Tartunnanjäljityksellä ei enää voida rajata epidemiaa

Valtavirukseksi noussut omikronmuunnos leviää aiempia virusmuunnoksia nopeammin. Päivittäisten tartuntojen määrä on moninkertaistunut joulukuun alun jälkeen, mikä on ruuhkauttanut tartunnanjäljitystoiminnan vakavasti.

Epidemiatilanteen vaikeutuessa terveydenhuollon testauskapasiteetti on kuormittunut ja testiin pääsy kestää useita vuorokausia.  Laboratoriotestillä todetut tartunnat tulevat viranomaisten tietoon huomattavalla viiveellä, jolloin jatkotartuntoja on jo ehtinyt syntyä. Tämän vuoksi tartuntatautilääkärin jälkikäteen määräämillä karanteeneilla ei pystytä ehkäisemään tartuntojen leviämistä.

Tartunnanjäljitys on menettänyt vaikuttavuutensa testaamiseen ja tartunnanjäljityksen yhteydenottoihin liittyvien viiveiden vuoksi. Aiempaa huomattavasti suurempi osa tartunnoista ei tule tartuntatautiviranomaisten tietoon.

Altistuneiden jäljittämisestä ja karanteenista luopuminen pandemian levitessä laajasti on ennen koronaviruspandemiaa tehdyn kansallisen pandemiasuunnitelman mukaista. Myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on 5.1.2022 lausunnossaan todennut, että tartunnanjäljitys on tehokkainta, kun tartuntoja on suhteellisen vähän. Tilanteessa, jossa testiin hakeutumisessa ja testiin pääsemisessä, tulosten saamisessa, jäljityssoitossa ja karanteenimääräyksissä kestää kokonaisuutena useita päiviä tai jopa yli viikon, jäljityksen tehokkuus jatkotartuntojen ehkäisyssä on matala.

Valtaosasta karanteenin asettamisesta luovutaan

Laboratoriotestillä todetun koronavirustartunnan saaneille lähetetään toimintaohjeet tekstiviestillä, ja heille voidaan tarvittaessa tehdä tartuntatautilain mukainen eristyspäätös. Päätös saatetaan toimittaa useiden viikkojen viiveellä.

Tartunnan saaneiden samassa taloudessa asuville ja muille vastaaville lähikontakteille ei ole enää mahdollista antaa yksilöllistä neuvontaa ja asettaa tartuntatautilain mukaiseen karanteeniin.

Viranomaisjäljitystä tehdään 10.1.2022 alkaen asteittain vain vakavan koronavirustaudin riskiryhmien asumisyksiköissä, hoivalaitoksissa ja terveydenhuollon yksiköissä. Muissa tilanteissa kuten perhepiirissä, työpaikalla, kouluissa ja varhaiskasvatuksessa altistuneita ei enää aseteta tartuntatautilain mukaiseen karanteeniin. Altistuneiden suositellaan toimivan omatoimisesti tartuntariskin vähentämiseksi. 

Epidemiatilanne vaatii vastuullista toimintaa kaikilta

Kuntalaisten vastuullinen toiminta on välttämätöntä epidemian jarruttamiseksi ja sairaalahoidon kuormituksen vähentämiseksi sekä lähipiirin suojaamiseksi. Lievästikin oireisena kotiin jääminen ja omien lähikontaktien informoiminen altistumisen mahdollisuudesta on tärkeämpää kuin koskaan. Myös oireettomien tulee noudattaa voimassa olevia suosituksia ja rajoituksia.

Lieväoireisten ei tule hakeutua laboratoriotestiin, jos ei kuulu koronaviruksen suhteen riskiryhmiin. Terveydenhuollon testauskapasiteetin tulee kohdentua lääketieteellisin perustein testiä tarvitseville sekä terveydenhuollon yksiköihin, hoivalaitoksiin ja riskiryhmien asumisyksiköihin. Muut voivat halutessaan tehdä pikatestin.

On huomattava, että pikatestien herkkyys havaita omikronmuunnos on matalampi muihin viruskantoihin verrattuna, joten oireisen negatiivinen kotitestitulos suositellaan varmistettavaksi uudella myöhemmin otettavalla kotitestillä eikä oireisena tule hakeutua kontaktiin muiden kanssa edes negatiivisen testituloksen jälkeen. Ohjeita sairastuneille ja altistuneille päivitetään kunnan sivuille viikolla 2.

Vallitsevassa epidemiatilanteessa olisi perustelua siirtyä normaaliin sairauslomakäytäntöön

Tartuntatautilain mukaan virkasuhteinen kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri voi päättää henkilön karanteeniin tai eristykseen asettamisesta, kun yleisvaarallisen tartuntataudin leviämisen vaara on ilmeinen eikä taudin leviämistä voida muulla tavoin estää. Karanteeniin tai eristykseen asettamisen merkitys epidemian rajoittamiseksi on heikentynyt. Jälkikäteen tehdyn hallintopäätöksen käytännön merkitys on usein lähinnä tartuntatautipäivärahan maksaminen työantajalle. Sosiaaliturva ei kuitenkaan yksinään ole kestävä syy laatia yksilönvapautta voimakkaasti rajaavia päätöksiä.

Eristyspäätöksiä tehdään vain terveydenhuollossa varmistetuille tartunnan saaneille. Tämä asettaa ihmiset eriarvoiseen asemaan tilanteessa, joissa laboratoriotestausta ei ole tarjolla kaikille. Terveydenhuollon testauskapasiteetin tulee kohdentua lääketieteellisin perustein testiä tarvitseville sekä terveydenhuollon yksiköihin, hoivalaitoksiin ja riskiryhmien asumisyksiköihin. Terveydenhuollon testiin hakeutuminen vain tartunnan todentamiseksi tartuntatautipäivärahaa varten kuormittaa terveydenhuollon palveluita ja ruuhkauttaa kaikki yhteydenottokanavat. Tämän vuoksi vakavan koronavirustaudin ja muiden sairauksien hoito viivästyy. Myös testauskapasiteetin oikea kohdentaminen vaikeutuu.

Eristykseen asettamisen sijaan koronavirustautiin sairastuneiden osalta tulisi siirtyä normaaleihin sairauspoissaolokäytäntöihin.

Tämä toimintatapa otetaan asteittain käyttöön 10.1.2022 alkaen Espoossa, Helsingissä, Hyvinkäällä, Järvenpäässä, Keravalla, Kirkkonummella, Mäntsälässä, Nurmijärvellä, Pornaisissa, Porvoossa, Tuusulassa ja Vantaalla.

7.1. Etelä-Suomen aluehallintovirasto jatkaa koronarajoituksia – Uudenmaan liikunta- ja virkistystilojen sulku jatkuu 24.1. asti

Etelä-Suomen aluehallintovirasto jatkaa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella voimassa olevaa liikunta- ja virkistystilojen sulkumääräystä ajalle 11.-24.1.2022. Samalla voimassa olevaa kokoontumisrajoitusta, jonka mukaan sisätilaisuudet on kielletty, jatketaan tammikuun loppuun asti.

 Etelä-Suomen aluehallintoviraston uusi sulkupäätös ulottuu edelleen kaikkiin tiloihin, jotka voidaan tartuntatautilain pykälän 58 g mukaan määrätä suljettavaksi, ja koskee tilojen hallinnasta vastaavia toimijoita liikunta-, urheilu, huvi- tai virkistystoiminnan osalta näissä tiloissa:

 • sisätilat, joita käytetään joukkueurheiluun, ryhmäliikuntaan, kontaktilajien harrastamiseen ja muuhun vastaavaan urheiluun tai liikuntaan
 • kuntosalit ja muut vastaavat sisäliikuntatilat
 • yleiset saunat ja uimahallien, maauimaloiden, kylpylöiden allastilat sekä niiden välittömässä yhteydessä olevat pukuhuonetilat
 • tanssipaikat ja kuorolaulutoimintaan, harrastajateatteriin sekä muuhun vastaavaan ryhmäharrastustoimintaan käytettävät tilat
 • huvi- ja teemapuistot, tivolit sekä eläintarhojen sisätilat
 • sisäleikkipuistot ja sisäleikkipaikat
 • kauppakeskusten yleiset oleskelutilat pois lukien vähittäiskaupan liiketilat ja palvelujen tarjoamiseen käytettävät tilat sekä kulku niihin.

Suljetuksi määrättyjä tiloja voi kuitenkin käyttää vuonna 2003 syntyneiden ja sitä nuorempien lasten ja nuorten harrastustoimintaan. Toiminnassa tulee huomioida osallistujien terveysturvallisuus.

Tiloja voi käyttää myös lakisääteisiin palveluihin, esimerkiksi lääkinnälliseen kuntoutukseen, koulujen liikuntaopetukseen ja koronarokotusten järjestämiseen. Myös aluevaalien ennakkoäänestys on sallittua muuten suljetuissa tiloissa.Lisäksi tilojen sulkupäätökset eivät ulotu ammattiurheiluun eivätkä yksityis- tai perhe-elämän piiriin kuuluvaan toimintaan.
 

AVI jatkaa kokoontumisrajoitusta 31.1. asti


Etelä-Suomen aluehallintovirasto jatkaa uudella päätöksellä myös Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella voimassa olevaa kokoontumisrajoitusta 31.1.2022 asti.

Päätöksen mukaan kaikki sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset on kielletty. Ulkotiloissa kokoontumisten henkilömäärää ei ole rajoitettu, mutta tiloissa täytyy huomioida osallistujien terveysturvallisuus myös jatkossa tartuntatautilain mukaisesti.

Kirkkonummen kunnan tilojen koronarajoitukset


Koulut aloittavat normaalisti lähiopetuksessa 10.1.2022 lasten ja nuorten rajoitusten viimesijaisuus huomioon ottaen.  Kasvomaskien käyttö koulupäivän aikana laajennetaan koskemaan 3.–5. luokkalaisia 10.1.2022 alkaen. Seuraamme edelleen OKMn, THLn ja Etelä-Suomen aluehallintoviraston ohjeistuksia opetuksen terveysturvallisesta järjestämisestä.

Kirkkonummen uimahalli on suljettu 24.1.2022 saakka.

Jokirinteen liikuntahalli, Väestösuojan liikuntahalli, koulujen sekä nuorisotilojen liikuntatilat, kuntosalit sekä kaikki kunnan sisäliikuntatilat on suljettu 24.1.2022 saakka.

Edellä mainittuja tiloja voidaan käyttää vuonna 2003 syntyneiden ja sitä nuorempien lasten ohjattuun harrastustoimintaan sekä lakisääteisten palvelujen toteuttamiseen.

Päätös ei rajoita myöskään ammattiurheilemista.

Kunnan tiloissa noudatetaan näiden kohderyhmien osalta kunkin tilan voimassa olevia vuoropäätöksiä.

Kirjasto on edelleen avoinna. Yleisötilaisuuksia ei kirjastossa voi järjestää.

Nuorisotilatoimintaa on tällä hetkellä Fyyrissä. Masalan ja Veikkolan nuorisotilatoiminta jatkuvat 10.1.2022 alkaen. Asiakasmääriä rajoitetaan terveysturvallisuus huomioiden.

Masalan nuorisoteatteri jatkaa toimintaansa rajoitusten mukaan 10.1.2022 alkaen. Nuorisoteatteri tiedottaa toiminnasta asiakkaitaan.

Kansalaisopiston opetus jatkuu etäopetuksena 17.1.2022 alkaen mikäli etäopetussuositus jatkuu. Kansalaisopisto tiedottaa opetuksen aloittamisesta asiakkaitaan.

Musiikkiopisto ja kuvataidekoulu toimivat normaalisti terveysturvallisuus huomioiden. Kevätkausi alkaa 10.1.2022.

AVI:n päätös kokoontumisrajoituksista koskee myös muita kunnan hallinnoimia tiloja, mukaan lukien kunnantalo.

Kirkkonummen koronatilanne


Kirkkonummen koronainfektioiden ilmaantuvuusluku on ollut viimeisen kahden viikon aikana 2030/100000 asukasta (07.01.2022). Uusia koronaan sairastuneita on viimeisen kahden viikon aikana ollut keskimäärin 58 päivässä ja viimeisen viikon aikana keskimäärin 62 päivässä.

Viimeisen viikon aikana lähes kaikki tapaukset ovat olleet aiempia virusvariantteja herkemmin tarttuvaa omikron-virusvarianttia.

Kolmansien koronarokotusten ajanvaraus avautuu kaikille yli 18-vuotiaille pe 7.1 aamupäivällä

Kolmas koronarokoteannos on mahdollista saada, kun toisesta rokoteannoksesta on kulunut  4 kuukautta. 60 vuotta täyttäneet sekä riskiryhmät voivat saada kolmannen rokoteannoksen, kun toisesta rokotuksesta on kulunut 3–4 kuukautta. Vakavasti immuunipuutteisilla henkilöillä annosten välissä tulee olla kulunut 2 kuukautta.

Kirkkonummi on edennyt kolmansissa koronarokotuksissa THL:n ohjeistuksen mukaan rokottaen ensin yli 60-vuotiaita sekä sairautensa vuoksi vakavan koronavirustaudin riskiin kuuluvia. Kirkkonummella on heille omat ajat koronarokotusaika.fi  -järjestelmässä turvaamassa rokotteiden saannin jatkossakin.

Aikoja kolmansiin koronarokotuksiin löytyy tammi-helmikuulle. Aikoja pyritään avaamaan järjestelmään lisää ja ajoissa on paljon liikkuvuutta. Jos siis aikoja ei heti kolmanteen rokotteeseen löydy, kannattaa järjestelmästä käydä katsomassa uudelleen myöhemmin. Kaikki tarjolla olevat rokotusajat löytyvät koronarokotusaika.fi-sivustolta. Mikäli sähköinen ajanvaraus ei ole mahdollista, voi takaisinsoittopyynnön jättää numeroon 09 296 83401 (ma-to 8-15.30 ja pe 8-15), valitse numero 2, koronarokotukset.

Rokottaminen työterveyshuollossa

Kirkkonummi on mukana HUS:n kuntien valtuutuksella solmimassa HUS-alueen työterveyshuoltoa tarjoavien yritysten sopimuksessa koskien koronarokotuksia. Koronarokotusten saamista työterveyden kautta voi tiedustella omalta työnantajalta.

3.1.2022 Alaikäisen (5-11 -vuotiaan) koronarokotukseen tarvitaan huoltajien suostumus 

Huoltajien suostumus alaikäisen koronarokotukselle tarvitaan rokottamisen yhteydessä. Mikäli lapsi tulee toisen huoltajan kanssa rokotukseen, on oltava toisen huoltajan suostumus kirjallisena mukana.

Tässä linkki suostumuslomakkeeseen.

Ajanvaraus lasten kokonarokotuksiin avataan 3.1.2022

Voimakkaasti immuunipuutteisten neljäs rokotus varattavissa

Perusterveiden 5-11 -vuotiaiden lasten koronarokotusten ajanvaraus avataan maanantaina 3.1.2022. Aikoja on saatavilla jo 4.-5.1. sekä 11.1., ja ensi viikon jälkeen avataan lisää aikoja.

Yli 40-vuotiaiden kolmansien koronarokotusten aloituksesta informoidaan alkuviikosta.

Voimakkaasti immuunipuutteisten neljäs koronarokotus on nyt varattavissa.

Kaikki ajanvaraukset ensisijaisesti sähköisesti koronarokotusaika.fi. Mikäli sähköinen ajanvaraus ei ole mahdollista, voi takaisinsoittopyynnön jättää numeroon 09 296 83401 (ma-to 8-15.30 ja pe 8-15), valitse numero 2, koronarokotukset.

22.12. Kolmansia koronarokotuksia saa myös Masalan terveysasemalta tammikuussa

Masalan terveysasemalla on mahdollista saada ajanvarauksella kolmas koronarokoteannos. Masalassa rokotteena on Modernan Spikevax rokote, joka on mRNA-rokote Pfizer-Biontech rokotteen tavoin. THL on ohjeistanut, että eri koronarokotevalmisteita voidaan käyttää tehosterokotuksissa ristiin. Joidenkin tutkimusten mukaan eri valmisteilla ristiin rokottaminen on tuonut jopa paremman vasteen koronavirustautia vastaan. Modernan rokotetta ei kuitenkaan suositella alle 30-vuotiaille miehille kolmantena koronarokotteena THL:n varovaisuusperiaatelinjauksen vuoksi.

Tällä hetkellä Kirkkonummella annetaan kolmansia koronarokotuksia yli 55-vuotiaille sekä vakavan koronavirustaudin riskiryhmiin kuuluville. Ikä ja THL:n määrittelemiin riskiryhmiin kuuluminen aiheuttavat kohonneen riskin sairastua vakavaan koronavirustautiin ja tämän vuoksi tarjoamme kolmannen annoksen ikäjärjestyksessä. Tiedotamme kun etenemme rokotuksissa nuorempiin ikäryhmiin.

Ajan koronarokotukseen voi varata koronarokotusaika.fi palvelusta.

21.12. Kolmansien koronarokotteiden ajanvaraus on avattu 55 vuotta täyttäneille

Ikä on suurin riskitekijä saada vakava koronavirustauti ja tämän vuoksi tarjoamme kolmannen annoksen THL:n suosituksen mukaisesti ikäjärjestyksessä. Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on painottanut, että nuorempien ikäryhmien rokotukset eivät saa hidastaa yli 60-vuotaiden ja riskiryhmien 3. annoksia. Tästä syystä koronarokotteiden kolmansien annosten kanssa edetään vanhimmasta ikäryhmästä nuorimpaan, kuten edellisten annosten kohdalla.

Tällä hetkellä seuraavat vapaat rokotusajat ovat tammikuulle. Rokotusaikoja lisätään niin paljon kuin mahdollista. Toistaiseksi ajanvarausjärjestelmä koronarokotusaika.fi tarjoaa aikoja viiden kuukauden rokotusvälillä. Kaikki tarjolla olevat rokotusajat löytyvät koronarokotusaika.fi-sivustolta. Tiedotamme erikseen, kun nuorempien ikäryhmien ajanvaraus aukeaa ja kun rokotusten tehostevälin lyhentäminen THL:n uusimpien suositusten mukaan on mahdollista koronarokotusaika.fi:ssä.

 

21.12. Koronapositiivinen henkilö Fyyrissä 16.12.-17.12.

Kunnan tartuntatautiyksikköön on tullut tieto, että koronapositiivinen henkilö on ollut kirjastotalo Fyyrin tiloissa 16.12.-17.12 klo 15-17 välisenä aikana. Jos olit tuolloin paikalla, niin tarkkaile vointiasi ja hakeudu koronatestiin, mikäli koronaan viittaavia oireita ilmaantuu.

20.12. Jokirinteen koulutilat suljetaan tartuntavaaran takia – siirtyy etäopetukseen 21.12.-22.12.2021

Kirkkonummen kunnanhallitus on maanantai-iltana 20.12.2021 tehnyt päätöksen Jokirinteen koulun koulutilojen sulkemisesta. Koulu siirtyy etäopetukseen kaikkien vuosiluokkien osalta ti 21.12.- ke 22.12.2021.

Päätös perustuu tartuntatautiviranomaisen arvioon koronavirusmuunnoksen leviämisestä ja Jokirinteen koulun tilojen sulkemisen välttämättömyydestä.

Päätös koskee perusopetuksen vuosiluokkia 1-9 oppilaita seuraavin poikkeuksin:

päätös ei koske perusopetuksen

erityisen tuen päätöksen saaneita oppilaita
pidennetyn oppivelvollisuuden oppilaita eikä
niitä tehostetun tuen oppilaita, jotka opiskelevat samoissa pienryhmissä kuin erityisen tuen päätöksen saaneet oppilaat
Näiden ryhmien oppilaiden opetus järjestetään lähiopetuksena.

Koulu antaa tarkempia tietoja opetuksen käytännön toteuttamisesta ja järjestelyistä oppilaille ja huoltajille.
 

Mahdollisia altistumisia koronalle Fyyrissä ja McDonald’sissa

Kunnan tartuntatautiyksikön tietoon on tullut uusia altistuksia koronavirukselle:

- Kirjastotalo Fyyri 15.12.2021 klo 18.15-19.30

- McDonald’s 13.-16.12.2021

Jos olit tuolloin paikalla, niin tarkkaile vointiasi ja hakeudu koronatestiin, mikäli koronaan viittaavia oireita ilmaantuu.

Mahdollinen altistuminen koronalle ravintola Hullussa Kukossa

Hullu Kukko -ravintolassa, Kirkkotori 2, on ollut mahdollista altistua koronalle 12.- 15.2.2021 välisenä aikana. Jos olit noina päivinä kyseisessä ravintolassa, tarkkaile koronaan sopivia oireitasi ja käy herkästi testissä.

17.12. Koronarokotuksen ajanvaraus avattu 5-11-vuotiaille riskiryhmäläisille

5-11 -vuotiaille riskiryhmiin kuuluville lapsille voi nyt varata koronarokotusajan koronarokotusaika.fi-palvelusta. Katso tarkemmin eilisestä tiedotteestamme.

Lapsen kuuluminen riskiryhmään voidaan tarkistaa rokotuspisteellä potilastietojärjestelmästä. Tarvittaessa riskiryhmään kuulumisen voi osoittaa sairaskertomuksen kopiolla tai Omakanta-palvelusta poimitulla tiedolla.

Alaikäinen voi itse päättää rokottamisesta, jos rokotteen antava terveydenhuollon ammattilainen arvioi, että lapsi tai nuori ikänsä ja kehitystasonsa perusteella kykenee päättämään rokotuksestaan. Lapsen itsemääräämisoikeudelle ei ole laissa ikärajaa, vaan asia arvioidaan tapauskohtaisesti.

Jos alaikäinen ei kykene itse päättämään rokotuksestaan tai hän ei halua itse päättää asiasta, koronarokotteen antamiseen tarvitaan kaikkien huoltajien suostumus. Jos lapsi tulee rokotukseen vain toisen huoltajan kanssa, niin poissaolevalta huoltajalta tulee olla allekirjoitettu suostumuslomake. Suostumuslomake löytyy THL:n sivuilta. Rokotukset ovat vapaaehtoisia.

5–11-vuotiaille tarjotaan tälle ikäryhmälle tarkoitettua Biontech-Pfizerin Comirnaty-rokotetta. Rokotukset alkavat viikolla 1.

Koronapositiivinen henkilö 13.12. bussilinjalla 901K

Kunnan tartuntatautiyksikön tietoon on tullut, että koronapositiivinen henkilö on matkustanut HSL:n bussissa numero 901K 13.12. klo 08 välillä Långvik-Masala ja saman päivänä klo 13 välillä Masala-Långvik.

Samalla bussilla matkustaneita pyydetään tarkkailemaan koronaan sopivia oireitaan 14 vrk ajan ja hakeutumaan tarvittaessa testiin.

Riskiryhmiin kuuluvien lasten koronarokotukset alkavat    viikolla 1

Kirkkonummella aloitetaan 5-11 -vuotiaiden riskiryhmiin kuuluvien lasten koronarokotukset 4.1.2022 alkaen. Ajanvaraus tapahtuu ensisijaisesti koronarokotusaika.fi -palvelun kautta.  Ajanvaraus avautuu viikolla 51, mutta valitettavasti tarkka päivä ei ole vielä tiedossa. Siitä tiedotetaan myöhemmin.

Mikäli sähköinen ajanvaraus ei ole mahdollista, voi takaisinsoittopyynnön jättää numeroon 0929683401 (ma-to 8-15.30 ja pe 8-15), valitse numero 2, koronarokotukset. Aikaa ei voi varata puhelimitse ennen kuin sähköinen ajanvaraus on toiminnassa. Puhelimemme ovat ruuhkautuneet, joten suositamme ensisijaisesti käyttämään nettipalvelua.

Lapsen oikeus rokotteeseen tarkistetaan ajanvarauksen yhteydessä ja vielä rokotuspaikalla. Rokotuspiste on Kirkkonummen ostarilla, Asemankaari 1, 02400 Kirkkonummi.

THL suosittaa koronarokotetta 5-11 -vuotiaille sairautensa vuoksi riskiryhmiin kuuluville lapsille

5−11-vuotiaiden lasten vaikean koronataudin riskiä voivat lisätä seuraavat sairaudet tai tilat:

 • ylipaino, lasten painoindeksi (ISO-BMI) yli 30
 • elinsiirto tai kantasolusiirto 
 • voimakas immunosuppressiivinen eli puolustuskykyä heikentävä hoito 
 • synnynnäinen tai sairaudesta johtuva immuunipuutos
 • krooniset keuhkosairaudet
 • sydänsairaudet
 • krooninen munuaissairaus
 • vaikea krooninen maksasairaus
 • neurologinen sairaus, johon liittyy hengitysvaje ja/tai lisääntynyt infektioherkkyys
 • Downin oireyhtymä
 • tyypin 1 ja 2 diabetes
 • astma, joka vaatii päivittäistä lääkitystä.

Tarkempaa tietoa riskiryhmistä löytyy THL:n verkkosivuilta.

Mahdollinen altistuminen koronalle Peuramaalla

Peuramaan kahvilassa ja laskettelemassa on käynyt koronapositiivinen henkilö 5.12. klo 15-17 ja 6.12.21 klo 15.30-18.00.

Lähikontaktit on kartoitettu.

Henkilöitä, jotka tuolloin ovat olleet kahvilassa, kehotetaan seuraamaan mahdollisia oireita tavallista huolellisemmin 14 vrk ja käymään tarvittaessa koronatestissä.

Mahdollinen altistus koronalle bussilinjalla 901K

Kunnan tartuntatautiyksikön tietoon on tullut, että bussilinjalla 901K on matkustanut koronapositiivinen henkilö seuraavina aikoina:

 • Långvikista klo 8.00 lähtevä linja 3.12., 7.12., 8.12., 9.12. ja 10.12.2021
 • Keskustasta Winellska skolanilta klo 13.25 lähtevä linja 3.12. ja 10.12.,sekä klo 15.25 lähtevä linja 7.12, 8.12. sekä 9.12.

Samalla bussilla matkustaneita pyydetään tarkkailemaan koronaan sopivia oireitaan 14 vrk ajan ja hakeutumaan tarvittaessa testiin.

9.12 Kirkkonummi ottaa koronapassin käyttöön 13.12. uimahallissa ja osassa muita toimintojaan  

Kirkkonummella on viimeisen kahden viikon aikana tullut ilmi 119 uutta koronatartuntaa, ja ilmaantuvuusluku on (9.12.) 297,5/100 000 asukasta.

Kirkkonummen uimahallissa edellytetään asiakkailta koronapassia maanantaista 13.12.2021 lähtien. Koronapassi vaaditaan kaikilta yli 16-vuotiailta. Henkilöllä pitää olla todistus koronarokotuksista, todistus tuoreesta negatiivisesta koronatestituloksesta tai todistus sairastetusta koronasta. Samalla tarkastetaan myös henkilöllisyystodistus. Koronapassin käyttöönotto koskee myös aukioloaikojen ulkopuolista toimintaa uimahallissa. Uimahalli tiedottaa toiminnasta tarkemmin omilla sivuillaan.

Kunta edellyttää myös liikuntapalveluiden ohjatun ryhmätoiminnan sekä nuorisoteatterin ryhmätoiminnan osallistujilta koronapassia yli 16-vuotiailta 13.12.2021 alkaen. Asiakkaita tiedotetaan erikseen.

Musiikkiopiston konserteissa sekä nuorisoteatterin esityksissä edellytetään myös koronapassia 13.12.2021 alkaen. Koronapassi tarkastetaan tilaisuuteen saapumisen yhteydessä yli 16-vuotiailta henkilöiltä. Koronapassia ei tarkasteta henkilökunnalta tai esiintyjiltä. Musiikkiopisto ja nuorisoteatteri tiedottavat toiminnasta asiakkaita erikseen.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto kielsi 4.12. heikentyneen koronatilanteen takia Uudenmaan alueella sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 20 henkilöä. Lisäksi asiakas- ja yleisötiloista vastaavien toimijoiden on järjestettävä tilojen käyttö siten, että asiakkaiden ja toimintaan osallistuvien sekä seurueiden lähikontaktin aiheuttamaa koronatartunnan riskiä voidaan ehkäistä. Rajoitukset ovat voimassa 31.12.2021 asti. Koronapassi on vaihtoehto rajoituksille laissa määritellyissä tilanteissa.

Kirkkonummella on voimassa laaja kasvomaskisuositus

Kirkkonummella on voimassa laaja maskisuositus rokotussuojan tasosta riippumatta kaikkien 12 vuotta täyttäneiden ja tätä vanhempien osalta. Maskin käyttöä suositellaan kaikissa julkisissa sisätiloissa ja liikennevälineissä, joissa oleskelee muita ihmisiä. Maskin käyttöä suositellaan näin ollen myös oppilaitoksissa kuudennesta luokasta lähtien. Maskisuositus on voimassa 16.1.2022 asti.

8.12. Ajankohtaista kolmannesta koronarokotteesta

THL suosittelee kolmatta koronarokotusta kaikille yli 18-vuotiaille. Kolmas koronarokotus annetaan, kun toisesta koronarokotteesta on kulunut vähintään 5 kk. Voimakkaasti immuunipuuteisille kolmas rokote voidaan antaa 2 kk kuluttua toisesta rokotteesta.  Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittaa, että alueellisesti on huolehdittava, että rokotusjärjestyksessä edetään vanhimmista nuorimpaan, sillä ikä on merkittävin vakavalle koronataudille altistava tekijä. Uusien ikäryhmien rokottaminen ei saa myöskään hidastaa jo aiemmin nimettyjen ryhmien rokotusvauhtia.

Kolmannet koronarokotteet annetaan ikäjärjestyksessä

Kirkkonummella kolmannet koronarokotteet annetaan ikäjärjestyksessä vanhimmasta nuorimpaan samalla tavalla kuin keväällä 1.rokotuskierroksella. Rokotusvuoroon ikäryhmät tulevat portaittain. 

Tällä hetkellä koronarokotteen kolmatta annosta tarjotaan 60 vuotta täyttäneille, 12 vuotta täyttäneille riskiryhmiin 1 ja 2 kuuluville sekä alle 6 viikon aikavälillä ensimmäisen ja toisen annoksen saaneille, joiden toisesta rokoteannoksesta on kulunut vähintään 5 kuukautta.

Tiedotamme erikseen, kun ajanvaraus alle 60-vuotiaiden ikäryhmille aukeaa koronarokotusaika.fi -palvelussa sekä terveyskeskuksen puhelinpalveluissa.

3.12. Kokoontumisia ja tilojen käyttöä koskevia rajoituksia kiristetään Kirkkonummella

Etelä-Suomen aluehallintovirasto kieltää Uudenmaan alueella sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 20 henkilöä. Lisäksi asiakas- ja yleisötiloista vastaavien toimijoiden on järjestettävä tilojen käyttö siten, että asiakkaiden ja toimintaan osallistuvien sekä seurueiden lähikontaktin aiheuttamaa koronatartunnan riskiä voidaan ehkäistä. Rajoitukset tulevat voimaan lauantaina 4.12. Koronapassi on vaihtoehto rajoituksille laissa määritellyissä tilanteissa.

 Etelä-Suomen aluehallintovirasto on tehnyt uusia rajoituspäätöksiä Uudellemaalle. Alueen koronatilanne on heikentynyt nopeasti ja terveydenhuollon kantokyky on uhattuna.

Uudellamaalla rajoitetaan kokoontumisia sekä asiakas- ja yleisötilojen käyttöä. Päätös on voimassa 4.–31.12.2021.

Yli 20 henkilön yleisötilaisuudet kielletään ilman koronapassia

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella Etelä-Suomen aluehallintovirasto kieltää sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 20 henkilöä. Yleisötilaisuuden järjestäjä voi ottaa käyttöön koronapassin, jolloin henkilömäärärajaa ei tarvitse noudattaa.

Jos koronapassi otetaan yleisötilaisuudessa käyttöön kokoontumisrajoitusten vaihtoehtona, sitä tulee edellyttää koko tilaisuuden osalta. Koronapassi pitää tarkastaa tilaisuuteen saapumisen yhteydessä yli 16-vuotiailta henkilöiltä. Koronapassia ei tarkasteta esimerkiksi henkilökunnalta tai esiintyjiltä.

Yleisissä kokouksissa tulee noudattaa rajoituksia

Yleisissä kokouksissa järjestäjä ei voi edellyttää koronapassia, vaan niissä tulee noudattaa rajoituksia. Yleinen kokous tarkoittaa mielenosoitusta tai muuta kokoontumisvapauden käyttämiseksi järjestettyä tilaisuutta, johon muutkin kuin nimenomaisesti kutsutut voivat osallistua tai jota he voivat seurata.

Kirkkonummella tiloista vastaavien toimijoiden on varmistettava mahdollisuus lähikontaktien aiheuttaman tartuntariskin välttämiseen – vaihtoehtona usein koronapassin edellyttäminen


Tartuntalain pykälään 58 d perustuva päätös tilojen käytöstä koskee laajasti erilaisia asiakas- ja yleisötiloja (esimerkiksi kaupat, urheilutilat, kirjastot, museot ja teatterit) Uudellamaalla. Päätöksen mukaan tilojen käytöstä vastaavien toimijoiden on järjestettävä toiminta siten, että asiakkaiden ja toimintaan osallistuvien sekä seurueiden lähikontaktin aiheuttamaa tartunnan riskiä voidaan ehkäistä. Toimija voi esimerkiksi rajoittaa asiakasmäärää, porrastaa kävijöiden osallistumista ja/tai tehdä tilaan ja asiakaspaikkojen sijoitteluun liittyviä järjestelyjä.

Päätös koskee asiakasmäärästä riippumatta urheilu-, liikunta-, huvi- ja virkistystoimintaan käytettyjä tiloja, kuten kuntosaleja, sisäliikuntatiloja ja yleisiä saunoja. Muiden tilojen osalta päätöstä on noudatettava, jos kyseessä on yli 10 henkilön sisätila tai yli 50 henkilön ulkotila.

Määräyksen perusteella tehtävien osallistujamäärärajausten ja osallistujien sijoitteluun liittyvien toimien vaihtoehtona tiloista vastaava toimija voi edellyttää asiakkailta ja toimintaan osallistujilta koronapassia.

Toimija voi ottaa koronapassin käyttöön seuraavissa lähtökohtaisesti vapaa-ajalla virkistystarkoituksessa käytettävissä tiloissa:

 • yleisötilaisuuksiin käytettävät sisä- ja ulkotilat
 • kuntosalit ja muut urheiluun tai liikuntaan käytettävät sisäliikuntatilat
 • yleiset saunat sekä uimahallien, maauimaloiden ja kylpylöiden allastilat sekä niiden välittömässä yhteydessä tai läheisyydessä olevat pukuhuonetilat
 • tanssipaikat sekä kuorolaulutoimintaan, harrastajateatteriin tai muuhun vastaavaan
 • ryhmäharrastustoimintaan käytettävät tilat
 • huvi- ja teemapuistot, tivolit sekä eläintarhojen sisätilat
 • sisäleikkipuistot ja sisäleikkipaikat
 • museot, näyttelytilat ja muut vastaavat kulttuuritilat.

Koronapassia ei voi ottaa käyttöön sellaisissa tiloissa, jotka ovat tavanomaisen elämän tai lakisääteisten oikeuksien kannalta olennaisia. Koronapassia ei saa edellyttää esimerkiksi apteekeissa, vähittäiskaupoissa, posteissa, huoltoasemilla tai kirjastoissa.

Kirkkonummen uimahallissa rajoitetaan asiakasmääriä tartuntariskin ehkäisemiseksi. Uimahalli tiedottaa toiminnasta tarkemmin omilla sivuillaan.

Kunta edellyttää sisäliikuntatilojen käyttäjiä järjestämään toiminta siten, että asiakkaiden ja toimintaan osallistuvien sekä seurueiden lähikontaktin aiheuttamaa tartunnan riskiä voidaan ehkäistä yllä selostetun mukaisesti tai vaihtoehtoisesti tiloista vastaava toimija voi edellyttää asiakkailta ja toimintaan osallistujilta koronapassia ohjeen mukaisesti. Tilaisuuden osallistujamäärä voi olla enintään 50 (viisikymmentä) prosenttia tilaan hyväksyttävästä enimmäisosallistujamäärästä. Kunta edellyttää toimijoilta terveysturvallisuuden huomioimista.

Kirjasto on edelleen avoinna. Rajoitukset vaikuttavat tilaisuuksien järjestämiseen. Kirjasto tiedottaa toiminnasta tarkemmin omilla sivuillaan.

Nuorisotiloissa rajoitetaan asiakasmääriä terveysturvallisuus huomioiden.

Musiikkiopiston konserteissa sekä nuorisoteatterin esityksissä osallistujamäärä rajoitetaan 20 henkilöön. Musiikkiopisto ja nuorisoteatteri tiedottavat toiminnasta asiakkaita erikseen.

AVIN:n päätös kokoontumisrajoituksista koskee myös muita kunnan hallinnoimia tiloja, mukaan lukien kunnantalo.

Tilojen käyttöä koskeva määräys koskee myös esimerkiksi lasten ja nuorten harrastustoimintaa. Päätös ei kuitenkaan estä harrastamista, vaan toimintaa voi edelleen jatkaa terveysturvallisuustoimia lisäämällä. Toimijoiden tulee rajoittaa vanhempien oleskelua lasten harrastustiloissa.

Toimijan pitää tehdä kirjallinen suunnitelma siitä, millä toimilla se estää asiakkaiden tai osallistujien välisen lähikontaktin aiheuttamaa tartuntariskiä. Jos toimija edellyttää asiakkailta ja toimintaan osallistuvilta koronapassia laissa mainittujen rajoitusten vaihtoehtona, myös tieto siitä tulee kirjata suunnitelmaan. Suunnitelma on pidettävä tiloissa asiakkaiden ja toimintaan osallistuvien nähtävillä.

Päätös ei koske oppilaitosten tai varhaiskasvatuksen toimintaa, ammattiurheilemista eikä yksityis- tai perhe-elämää. Päätös ei koske myöskään ravintoloita, joita koskevista rajoituksista säädetään eri tartuntalain pykälässä. Ravintoloita koskevista rajoituksista päättää hallitus.

Tartuntatautilain mukaisia hygieniavaatimuksia tulee noudattaa

Tartuntatautilain mukaisia hygienian minimivaatimuksia tulee edelleen noudattaa yleisölle avoimissa ja asiakkaille ja osallistujille varatuissa toimitiloissa ilman erillistä viranomaispäätöstä:

 • asiakkailla ja osallistujilla on mahdollisuus käsien puhdistamiseen
 • asiakkaille ja osallistujille annetaan riittävän etäisyyden ylläpitämistä, käsien puhdistamista ja muita vastaavia tartuntojen leviämistä estäviä käytänteitä koskevat toimintaohjeet
 • tilojen ja pintojen puhdistamista tehostetaan sen lisäksi, mitä muualla kyseisen toiminnan osalta puhdistamisesta säädetään
 • asiakkaiden ja osallistujien oleskelu järjestetään sillä tavoin väljästi kuin se kyseisen toiminnan erityispiirteet huomioon ottaen on mahdollista. Mahdolliset asiakaspaikat sijoitetaan riittävän etäälle toisistaan.

Kirkkonummella on voimassa laaja kasvomaskisuositus

Kirkkonummella on voimassa laaja maskisuositus rokotussuojan tasosta riippumatta kaikkien 12 vuotta täyttäneiden ja tätä vanhempien osalta. Maskin käyttöä suositellaan kaikissa julkisissa sisätiloissa ja liikennevälineissä, joissa oleskelee muita ihmisiä. Maskin käyttöä suositellaan näin ollen myös oppilaitoksissa kuudennesta luokasta lähtien. Maskisuositus on voimassa 16.1.2022 asti.

3.12. EU:n koronatodistus eli koronapassi

EU:n koronatodistus eli koronapassi koostuu kolmesta eri todistuksesta:

-          todistus koronarokotuksesta,

-          todistus koronatestituloksesta,

-          todistus sairastetusta koronavirustaudista.

Suomessa koronatodistuksen saa Omakannasta. Todistuksessa on tiedot suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

EU:n koronatodistuksen saa kätevästi Omakanta-palvelusta (kanta.fi). Koronarokotustodistus näkyy Omakannassa rokotuksen saamisen jälkeen muutaman vuorokauden kuluessa. Todistuksessa näkyvät viimeisimpänä saadun rokotteen valmistenimi ja antopäivä sekä rokoteannosten määrä. Jos olet saanut kaksi tai kolme rokotusta, vain jälkimmäisen rokoteannoksen valmistenimi näkyy.

Jos Omakannan käyttäminen ei ole mahdollista, todistuksen voi hakea keskustan terveysaseman arkistosta (osoite: Virkatie 1, 02400 Kirkkonummi). EU:n koronatodistus voidaan tulostaa arkistossa henkilöllisyystodistusta tai Kela-korttia vastaan. Terveyskeskuksen arkisto on avoinna ma-pe klo 8-15. Puh. 040-1269465.

Lasten ja nuorten EU:n koronatodistukset

Alle 10-vuotiaan huoltaja näkee ja voi tulostaa tai ladata EU:n koronatodistuksen Omakannasta (kanta.fi).

Yli 10-vuotias saa itse ladattua tai tulostettua korontodistuksen Omakannasta, jos hänellä on käytössään vahvan tunnistautumisen mahdollisuus, esimerkiksi verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenne. Yli 10-vuotiaan alaikäisen huoltaja ei tällä hetkellä näe eikä voi ladata tai tulostaa lapsen/nuoren koronatodistusta Omakannasta.

Jos yli 10-vuotias lapsi tai nuori tarvitsee koronatodistuksen eikä hän voi itse sitä ladata tai tulostaa Omakannasta, todistuksen voi hakea tällöin terveyskeskuksen arkistosta.

Huomioithan, että EU-koronarokotustodistuksen saa siitä maasta tai kunnasta Suomessa, jossa rokotus on annettu. Suomessa koronarokotustodistuksen voi saada vain Suomessa annetuista ja Suomessa käytössä olevista rokotevalmisteista. Ulkomailla saaduista rokotteista ei tällä hetkellä pystytä myöntämään todistuksia vaan todistuksen saa siitä maasta, josta on rokotteet saanut.

3.12. Tartunnanjäljitys on ruuhkautunut

Kirkkonummen kunnan tartuntatautiyksikkö on hyvin kuormittunut joukkoaltistusten takia. Yhteydenotot positiivisiin ja altistuneisiin sekä viesteihin ja puheluihin vastaaminen voivat kestää useita päiviä. Pahoittelemme viivettä.

 

25.11. Kirkkonummi linjasi tiukemmasta maskisuosituksesta ja laajasta etätyöstä

Kirkkonummen koronatilanne on vaikeutunut viime viikkojen aikana, ja kunta on koronaepidemian leviämisvaiheessa. Kunta suosittaa kasvomaskin käyttöä laajasti kaikille yli 12-vuotiaille sekä julkisissa että yksityisissä tiloissa, joissa oleskelee muita ihmisiä. Lisäksi suositellaan työnantajille järjestämään etätyötä aina, kun se on mahdollista.

Maski- ja etätyösuositus ovat voimassa 16.1.2022 saakka.

Koronatilanne on vaikeutunut

Koronatartuntojen ilmaantuvuus on ollut nousussa, ja 25.11. se oli 217,5 /100 000 asukasta.

Tartuntatautiyksikön tietoon on tullut useita joukkoaltistumisia mm. kouluissa ja päiväkodeissa.  Yksittäisissä tartunnoissa tartunnan lähde on tiedossa vain noin joka toisessa. Viimeisen viikon aikana on ollut seitsemän joukkoaltistustilannetta, joissa altistuneita on ollut yhteensä 132. Jäljitystyö on ruuhkautunut. Sairastuneet tavoitetaan 1 - 3 päivän sisään. Altistuneet saavat tekstiviestin, mutta yhteydenotto heihin henkilökohtaisesti kestää nyt yli viikon. Viiveet rajoittavat tartuntaketjujen katkaisua.

Koronatilanteen paheneminen vaikuttaa jäljityksen lisäksi ruuhkauttavasti myös terveyskeskuksen muihin palveluihin: kiirevastaanottoon, puhelinpalveluun ja ajanvarausjonoihin.

Maskisuositus tiukentuu Kirkkonummella


Kirkkonummella palataan laajaan maskisuositukseen rokotussuojan tasosta riippumatta kaikkien 12 vuotta täyttäneiden ja tätä vanhempien osalta. Maskin käyttöä suositellaan kaikissa julkisissa sisätiloissa ja liikennevälineissä, joissa oleskelee muita ihmisiä. Maskin käyttöä suositellaan näin ollen myös oppilaitoksissa kuudennesta luokasta lähtien.

Lisäksi suositellaan, että myös yksityiset toiminnanharjoittajat ottavat maskisuosituksen laajamittaisesti käyttöön. Yksityisten toimijoiden suositellaan edellyttävän maskin käyttöä henkilökunnalta sekä asiakkailta esimerkiksi yleisötilaisuuksissa, kaupoissa ja muissa asiakastiloissa.

Suositus etätyöstä

Työnantajia suositellaan järjestämään etätyötä kaikissa sellaisissa työtehtävissä, joissa se on tilapäisestikin mahdollista. Mikäli etätyö ei ole mahdollista, suositellaan, että työnantaja ohjeistaa kasvomaskin käyttöön kaikissa työtiloissa, vaikka turvavälien pitäminen olisi mahdollista. Työpaikoilla ruokailuja sekä kahvitaukoja tulee porrastaa ja lähitapaamisten tarpeellisuutta on syytä arvioida huolellisesti.

Muistetaan vanhat tutut terveysturvaohjeet
Tuttujen terveysturvallisuusohjeiden noudattaminen on edelleen tärkeää epidemian kuriin saamiseksi.

Kuntalaisilta toivotaan edelleen hyvää terveysturvallista toimintaa. Käytetään maskeja, pestään käsiä, yskitään hihaan ja pidetään etäisyyttä toisiin ihmisiin. On tärkeää, että pienissäkin koronavirukseen viittaavissa oireissa jäädään kotiin ja käydään herkästi koronatestissä.

Koronarokote suojaa tehokkaasti vakavalta koronataudilta ja pienentää merkittävästi viruksen erittymistä ja sen leviämistä ihmisestä toiseen. Ottamalla molemmat, ja tarvittaessa kolmannen, rokotteen suojaat itseäsi ja muita.

19.11. Kokoontumisrajoituksia yleisötilaisuuksiin Uudellemaalle

Etelä-Suomen aluehallintovirasto (AVI) rajoittaa koronatartuntojen leviämiselle altistavia yleisötilaisuuksia Uudellamaalla ensi viikon torstaista lähtien jouluun asti ajalle 25.11. - 24.12. AVI kertoo, että rajoitusten vaihtoehtona tilaisuuden järjestäjä voi ottaa käyttöön koronapassin.

AVI:n päätöksellä rajoitetaan niin sanottuja korkeariskisiä sisätiloissa järjestettäviä yleisötilaisuuksia Uudellamaalla. Rajoitukset koskevat tilaisuuksia, joissa on yleisöä seisomakatsomoissa sekä yhteislaulutilaisuuksia. 

Päätöksellä rajoitetaan sisätiloissa seisomakatsomojen henkilömäärää niin, että tilaisuudessa voi olla enintään 20 henkilöä, joilla ei ole istumapaikkaa. Istumapaikallisten katsomojen osallistujamäärää ei rajoiteta.

-Rajoitus ei koske yleisötilaisuuksia, joissa koko yleisölle on istumapaikat. Rajoitus ei myöskään koske sellaisia tilaisuuksia, joissa seisomakatsomoon tai -katsomoihin otetaan yhteensä enintään 20 henkilöä”, selventää ylitarkastaja Oona Mölsä Etelä-Suomen aluehallintovirastosta. -Emme edellytä, että yleisö istuu omalla paikallaan koko tilaisuuden ajan, mutta turhaa liikkumista ja tungosta on toki syytä välttää, jatkaa Mölsä.  AVI:n päätös kohdistuu vain tilaisuuden yleisöön, ei henkilökuntaan, esiintyjiin tai esimerkiksi urheiluotteluiden pelaajiin.

Yhteislaulutilaisuudet

AVI rajoittaa päätöksellään myös sisätiloissa järjestettäviä yhteislaulutilaisuuksia, jotka ovat Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen arvion mukaan koronaviruksen leviämisen kannalta korkeariskisiä tapahtumia. Jos yhteislaulutilaisuuteen osallistuu yli 20 henkilöä, tilaan saa ottaa enintään puolet muun lainsäädännön nojalla tilaan hyväksyttävästä enimmäisosallistujamäärästä. Yhteislaulutilaisuudella tarkoitetaan tilaisuutta, jonka pääasiallista sisältöä on yhteislaulu. Päätös koskee myös yhteislaulutilaisuuksia, joissa on istumapaikat.

Koronapassi mahdollista ottaa käyttöön

Tilaisuuden järjestäjä voi ottaa käyttöön koronapassin, jolloin aluehallintoviraston määräämiä rajoituksia ei tarvitse noudattaa. Jos koronapassi otetaan käyttöön kokoontumisrajoitusten vaihtoehtona, sitä tulee edellyttää koko tilaisuuden osalta.

Koronapassi pitää tarkastaa tilaisuuteen saapumisen yhteydessä yli 16-vuotiailta henkilöiltä. Koronapassia ei tarkasteta henkilökunnalta, esiintyjiltä tai ottelussa pelaavilta urheilijoilta.

18.11. Mahdollisia altistumisia koronalle ravintola La Gabbanassa

Kunnan tartuntatautiyksikön tietoon on tullut, että ravintola La Gabbanassa Kirkkonummella on ollut koronapositiivinen henkilö seuraavina ajankohtina:

ke 10.11. klo 13.30-13.50

pe 12.11. klo 13.50-14.10

ti 16.11. klo 13.30-13.50

Jos olit tuolloin paikalla, niin tarkkaile vointiasi ja hakeudu koronatestiin, mikäli koronaan viittaavia oireita ilmaantuu.

Ajan testiin voi varata osoitteessa www.koronabotti.hus.fi tai soittamalla omalle terveysasemalle.

17.11. Mahdollinen altistuminen koronalle uimahallissa 7.11.2021

Kirkkonummen tartuntatautiyksikön tietoon on tullut, että Kirkkonummen uimahallissa on 7.11.2021 klo 15.00 – 17.30 ollut asiakkaana koronapositiivinen henkilö. Jos olit tuolloin paikalla, niin tarkkaile vointiasi ja hakeudu koronatestiin, mikäli koronaan viittaavia oireita ilmaantuu.

Ajan testiin voi varata osoitteessa www.koronabotti.hus.fi tai soittamalla omalle terveysasemalle.

12.11. Mahdollinen altistuminen koronalle 9.11.2021 bussissa 907

 

Kunnan tartuntatautiyksikön tietoon on tänään tullut, että matkustajat bussilinjalla 907 ovat saattaneet altistua koronalle ti 9.11.2021 klo 8.30 - 9 ja 15 - 15.30 .

Kyseisessä bussissa olleita suositellaan tarkkailemaan mahdollisesti kehittyviä koronaan viittaavia oireita ja hakeutumaan herkästi koronatestiin, mikäli oireita ilmenee.

12.11. Aika kolmanteen koronarokotukseen varattavissa nyt myös netistä

Kolmanteen koronarokotteeseen voi nyt varata ajan myös sähköisesti osoitteesta https://www.koronarokotusaika.fi/.  Jos sähköinen ajanvaraus ei onnistu, voit jättää takaisinsoittopyynnön numeroon 0929683401 (ma-to 8-15.30 ja pe 8-15), valitse numero 2, koronarokotukset.

THL:n suosituksen mukaisesti ajan kolmanteen koronarokotukseen voivat varata

- voimakkaasti immuunipuutteiset 12 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat, kun toisesta rokoteannoksesta on kulunut vähintään 2 kuukautta. 

- alla mainitut kohderyhmät, kun toisesta annoksesta on kulunut vähintään 6 kuukautta:

·         ne naiset ja 30 vuotta täyttäneet miehet, jotka ovat saaneet rokotteensa lyhyellä, alle 6 viikon annosvälillä

·         kaikki 60 vuotta täyttäneet 

·         laitoksissa ja hoivakodeissa asuvat iästä riippumatta

·         lääketieteelliset riskiryhmät 1 ja 2

Kolmatta rokoteannosta ei varovaisuusperiaatteen mukaisesti suositella alle 30-vuotiaille miehille, jotka eivät kuulu riskiryhmiin 1 tai 2 tai voimakkaasti immuunipuutteisten ryhmään. 

Mahdollinen altistuminen koronalle uimahallissa 6.11.2021

Kunnan tartuntatautiyksikön tietoon on tullut, että henkilö, joka on myöhemmin todettu koronapositiiviseksi, on ollut tartuttavuusajallaan Kirkkonummen uimahallissa 6.11.2021 n. klo 10.30-11.30.

Jos olit tuolloin paikalla, niin tarkkaile vointiasi ja hakeudu koronatestiin, mikäli koronaan viittaavia oireita ilmaantuu.

Altistuminen koronalle McDonaldsissa 31.10.

Kunnan tartuntatautiyksikön tietoon on tullut, että Kirkkonummen McDonald’s:ssa on ollut koronapositiivinen henkilö 31.10. klo 14.30-15.

Paikalla olleita pyydetään tarkkailemaan vointiaan ja hakeutumaan herkästi koronatestiin, mikäli saavat lieviäkin hengitystieinfektion tai vatsataudin oireita tai maku- tai hajuaistin muutoksia.

Ajan testiin voi varata osoitteessa www.koronabotti.hus.fi tai soittamalla omalle terveysasemalle.

28.10. Perjantaina 22.10. noin klo 12 Mummola kahvilassa ollut koronapositiivinen asiakas

Perjantaina 22.10. puolen päivän aikaan Mummola kahvilassa Veikkolassa on ollut ruokailemassa koronapositiivinen asiakas.

Suosittelemme kyseisenä aikana paikalla olleita tarkkailemaan mahdollisesti kehittyviä oireita ja hakeutumaan herkästi koronatestiin, mikäli ilmenee hengitysinfektion tai vatsataudin oireita tai maku-/hajuaistin muutoksia.

25.10. Pop-up koronarokotukset ke 27.10. Kirkkonummen Ostarilla

Kaikki 12 vuotta täyttäneet  ja sitä vanhemmat kirkkonummelaiset voivat hakea ensimmäisen rokotusannoksen Ostarin koronarokotuspisteeltä ilman ajanvarausta keskiviikkona 27.10 kello 16-19.30. Ota mukaan Kela-korttisi tai henkilöllisyystodistuksesi. Varaudu jäämään rokotuksen jälkeen seurantaan vähintään 15 minuutiksi. Samalla käynnillä voidaan varata aika tehosterokotukseen 6-12 viikon päähän.

Rokoteannoksia on rajallinen määrä.

Kirkkonummen ostari sijaitsee osoitteessa Asemankaari 1, 02400 Kirkkonummi.

22.10 Kolmansien koronarokotusten uudet kohderyhmät Kirkkonummella

Kirkkonummen kunta tarjoaa Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) suosituksen mukaisesti kolmansia rokoteannoksia alla mainituille kohderyhmille, kun toisesta annoksesta on kulunut vähintään 6 kuukautta. Voit tarkistaa toisen rokotuksesi ajankohdan Omakanta-palvelusta.

Tällä hetkellä ajan varaaminen on mahdollista vain puhelimitse. Jätä takaisinsoittopyyntö numeroon 0929683401 ( ma-to 8-15.30 ja pe 8-15), valitse numero 2, koronarokotukset.

Tiedotamme, kun ajanvaraus on mahdollinen verkossa edellä mainituille ryhmille www.koronarokotusaika.fi  -palvelussa.

20.10. Uusia ohjeistuksia maskien käyttöön - kouluja koskeva yleinen maskisuositus poistuu Kirkkonummella 25.10.

Koronaviruksen tartuntariski varhaiskasvatuksessa, kouluissa ja oppilaitoksissa on Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen seurannassa ollut pieni. Sen myötä kuudesluokkalaisten ja sitä vanhempien oppilaiden yleinen maskisuositus koulun tiloissa poistuu Kirkkonummen kunnassa syysloman jälkeen eli 25.10.2021 alkaen. Samalla poistuu myös koulujen henkilökuntaa koskeva maskisuositus.

Varhaiskasvatuksessa kuitenkin suositellaan edelleen kasvomaskin käyttöä aina, kun se on mahdollista. Koska lapsia ei ole rokotettu, epidemiat ovat päiväkodeissa ja muissa varhaiskasvatuksen toimipaikoissa edelleen mahdollisia.

THL:n ja opetus- ja kulttuuriministeriön mukaan kasvomaskin käytöstä ole tarvetta enää antaa yleistä valtakunnallista opetussektoria koskevaa suositusta.

Maskia suositellaan edelleen käytettäväksi esimerkiksi joukkoliikenteessä

Maskia suositellaan käytettäväksi samoissa tilanteissa kuin koko pääkaupunkiseudulle annetuissa maskinkäyttösuosituksissa.

Maskien käyttöä suositellaan julkisissa sisätiloissa aina, jos henkilöllä ei ole täyttä rokotussuojaa tai jos henkilö ei ole sairastanut koronavirustautia edeltävien kuuden kuukauden aikana. Maskia on myös aina syytä käyttää matkalla koronavirustestiin ja ennen testituloksen valmistumista, mikäli henkilöllä on välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella 

Maskien käyttöä suositellaan edelleen rokotussuojasta huolimatta kaikille tilanteissa, joissa koronaviruksen tartuntariski ja leviämispotentiaali on kohonnut.  Näin ollen maskia suositellaan käytettäväksi joukkoliikenteessä sekä julkisissa sisätiloissa, joissa on paljon ihmisiä lähellä toisiaan, kuten sisätiloissa järjestettävissä yleisötilaisuuksissa, uskonnollisissa kokoontumisissa sekä ravintoloissa.

Lisäksi suositus maskin käytöstä pätee myös kaikissa sellaisissa tilanteissa, joissa lähikontaktien välttäminen on vaikeaa. Myös ulkotiloissa pitkäkestoisen ruuhkan tilanteissa maskin käyttö on suositeltavaa. Suositukset koskevat kaikkia 12 vuotta täyttäneitä.

Olitko Subwayssä sunnuntaina 17.10?

Kirkkonummen Subwayssä su 17.10. noin klo 12.30 on ollut koronapositiivinen henkilö ilman maskia noin 20 min ajan.

Samaan aikaan paikalla olleet ovat saattaneet altistua koronavirukselle. Suosittelemme oiretarkkailua ja hakeutumaan herkästi koronatestiin lievienkin koronaan viittaavien oireiden ilmetessä.

Joukkoaltistuksia päiväkodeissa 7.-15.10.

Kirkkonummelaisessa päiväkodissa on 7.-8.10. ja 12.-13.10. altistunut yhteensä 29 henkilöä. Lasten huoltajia tiedotettu sähköisesti. Altistuneille henkilökuntaan kuuluville soitetaan kotikunnan tartuntatautiyksiköstä.

Toisessa kirkkonummelaisessa päiväkodissa on 14.-15.10. altistunut yhteensä 22 henkilöä. Lasten huoltajia tiedotettu sähköisesti. Altistuneille henkilökuntaan kuuluville soitetaan kotikunnan tartuntatautiyksiköstä.

15.10. Mahdollinen altistuminen koronalle Joo.Arenalla

Kunnan tartuntatautiyksikön tietoon on tullut, että Joo.Arenalla Masalassa on ollut koronapositiivinen henkilö ke 6.10.2021 n. klo 17-20 ja la 9.10.2021 n. klo 10:30-12:45.

Koronapositiivinen henkilö on ollut pukuhuoneessa sekä jooga-tunneilla. Paikalla olleiden tartuntariskiä pidetään pienenä. Suosittelemme kuitenkin paikalla olleita jäämään kotiin ja hakeutumaan koronatestiin, mikäli ilmenee lieviäkin hengitystieinfektion, vatsataudin oireita tai haju-/makuaistin häiriöitä. 

Mahdollisesti altistuneille henkilöille on mennyt tartuntatautiyksikön laatima tiedote Joo.Arenan toimesta.

 

14.10. Joukkoaltistuksia koronalle yksityisjuhlissa ja rakennustyömaalla

Viimeisen viikon sisällä kunnan tartuntatautiyksikön tietoon on tullut uusia joukkoaltistuksia koronavirukselle. Yksityisjuhlissa 2.10. altistui 16 henkilöä, jotka kaikki asetettiin karanteeniin.  Rakennustyömaalla Gesterbyssä on 13.10. saadun tiedon mukaan altistunut 11 henkilöä 6.-8.10. välisenä aikana. Heille on toimitettu karanteeni- ja toimintaohjeet.

Olitko Kirkkonummen liikuntakeskuksessa 4.10. tai 5.10? – Seuraa oireitasi

Kunnan tartuntatautiyksikön tietoon on 6.10. tullut altistustilanteita koronavirukselle Kirkkonummen liikuntakeskuksessa. Mahdolliset altistumiset ovat tapahtuneet Kirkkonummen Liikuntakeskuksen kuntosalilla 4.10. klo 15.15-16 ja 5.10. klo 15.15-16 välillä. Jos olit tuolloin paikalla, seuraa oireitasi, mm. kurkkukipu, nuha, kuume tai vatsataudin oireet. Mikäli oireita ilmenee, niin suosittelemme hakeutumaan koronatestiin. Ajan voi varata www.koronabotti.hus.fi tai soittamalla omalle terveysasemalle puh. 09 2968 3401.

Joukkoaltistuksia päiväkodissa

Kunnan tartuntatautiyksikön tietoon on 4.10. tullut joukkoaltistus kirkkonummelaisessa päiväkodissa 27.-28.9.2021. Altistuneita henkilöitä on 17. Lisäksi samassa päiväkodissa altistui 10 henkilöä 1.10.2021. Altistuneet lapset ovat saaneet asiasta tiedotteen ja henkilökunnalle on soitettu kotikunnista.

 

7.10. Pop-up rokotukset saavat jatkoa

Kirkkonummelaiset rokotusvuorossa olevat voivat hakea ensimmäisen koronarokotusannoksen Kirkkonummen Ostarin koronarokotuspisteeltä ilman ajanvarausta tiistaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin klo 9-11 lokakuun ajan.

Ota mukaan Kela-korttisi tai henkilöllisyystodistuksesi. Varaudu jäämään rokotuksen jälkeen seurantaan vähintään 15 minuutiksi.  Samalla käynnillä voidaan varata aika tehosterokotukseen 6–12 viikon päähän.

Kirkkonummen ostari sijaitsee osoitteessa Asemankaari 1, 02400 Kirkkonummi.

6.10. Kolmannen koronarokoteannoksen saavat lyhyellä tehostevälillä rokotetut sekä voimakkaasti immuunipuutteiset

THL suosittelee kolmannen koronarokoteannoksen antamista niille henkilöille, jotka ovat saaneet rokotteet alkuvuodesta alle 6 viikon annosvälillä sekä voimakkaasti immuunipuutteisille.

Alkuvuodesta on rokotettu sosiaali- ja terveysalan henkilöstöä sekä ikääntyneitä henkilöitä alle 6 viikon tehostevälillä. Näille henkilöille tarjotaan nyt 3. rokoteannos. Kolmannen annoksen voi saada, kun toisesta rokoteannoksesta on kulunut vähintään 6 kuukautta.

 Voimakkaasti immuunipuutteisten kolmas rokotus

Kolmas annos voidaan antaa voimakkaasti immuunipuutteiselle, kun toisesta rokoteannoksesta on kulunut vähintään 2 kuukautta.

THL:n ohjeen mukaan tähän ryhmään kuuluvat seuraavat sairaudet ja tilat:

·         elinsiirto

·         kantasolusiirto

·         vaikea tai keskivaikea synnynnäinen immuunipuutos

·         immunosuppressiivinen syöpähoito

·         autoimmuunisairauksien hoito immunosuppressiivisilla biologisilla lääkkeillä tai JAK-estäjillä

·         dialyysi ja vaikea krooninen munuaisten vajaatoiminta

·         pitkälle edennyt tai hoitamaton HIV

·         lääkärin arvioima muu vaikea-asteinen immunosuppressiivinen tila.

 

Voimakkaan immuunipuutoksen vuoksi rokotettavat ryhmät eivät ole samat kuin keväällä määritellyt riskiryhmät.

Kirkkonummella rokotuksiin käytetään BioNTech-Pfizerin Comirnaty rokotetta

Rokotteen saa varaamalla ajan rokotuspisteelle osoitteessa koronarokotusaika.fi tai vaihtoehtoisesti terveyskeskuksen palvelunumerosta 09-2968 3401.

THL on päivittänyt maskisuositusta 30.9.2021 - Kirkkonummella aiemmat ohjeistukset ovat voimassa toistaiseksi

THL suosittelee, että maskia käytetään edelleen etenkin julkisissa sisätiloissa, joissa on paljon ihmisiä lähellä toisiaan. THL suosittelee, että erityisesti ne, jotka eivät ole saaneet täyttä rokotussarjaa, huomioivat maskisuosituksen. THL suosittelee toistaiseksi kasvomaskin käyttämistä julkisessa liikenteessä koko maassa.

Huomionarvoista on, että THL:n päivitetty suositus ei koske enää terveyden- ja sosiaalihuollon, opetuksen tai varhaiskasvatuksen toimialoja eikä työyhteisöjä, joita varten on erilliset suositukset.

Lue lisää THL:n tiedotteesta.

Kirkkonummella toistaiseksi aiemmat ohjeistukset ovat voimassa

THL:n suositus antaa osviittaa kunnille ja eri toimijoille siitä, miten maskin käytön paikallisia ohjeita voidaan päivittää. Ohjeiden laadinnassa huomioidaan paikallinen epidemiatilanne, koronarokotusten edistyminen alueella, kohderyhmän ja sen läheisten riski sairastua vakavaan koronainfektioon, työsuojelun näkökulma, sekä ohjeiden vaikutus karanteenikäytänteisiin. Maskien käyttöä voitaisiin harkita vähennettävän toiminnoissa, joissa on matala tartuntojen leviämisen riski.

Kirkkonummella kahden rokoteannoksen saaneiden rokotuskattavuus alle 45-vuotiaiden keskuudessa on vielä alle 80 %. Esimerkiksi 12–15-vuotiaiden ikäryhmässä vasta 3,4 % on saanut tehosteannoksen. Koulujen tehosterokotukset toteutetaan 11.10.-25.10.21. Tehosteannoksen jälkeen rokotuksen antama suoja saavutetaan arviolta 1-2 viikon aikana. Maskien käytön vähentämistä voitaisiin ajoittaa syysloman jälkeiselle ajalle.

Toistaiseksi aiemmat alueen koulujen, oppilaitosten ja varhaiskasvatuksen maskisuositukset ovat voimassa. Suosituksen muutoksesta tiedotetaan erikseen.

29.9. Kirkkonummella ei koronaan liittyviä kokoontumisrajoituksia 1.10. alkaen

Etelä-Suomen aluehallintovirasto AVI ei jatka tilannearvionsa perusteella Uudenmaan kokoontumisrajoituksia lokakuussa. Nykyiset rajoituspäätökset ovat voimassa 30.9. asti myös Kirkkonummella, minkä jälkeen millään alueella Suomessa ei ole enää voimassa aluehallintoviraston määräämiä kokoontumisrajoituksia.

Tartuntatautilain yleiset hygieniavaatimukset velvoittavat kuitenkin edelleen suurta osaa erilaisten tilojen käytöstä vastaavia toimijoita varmistamaan asiakkaiden ja osallistujien terveysturvallisuuden. Lisäksi ravintolatoimintaa rajoitetaan alueellisesti valtioneuvoston asetuksella.

Kunnat ja aluehallintovirasto voivat edelleen tarvittaessa määrätä kokoontumisrajoituksia omalle alueelleen, jos epidemiatilanne heikentyy paikallisesti.

Tartuntatilanne ja rokotukset Kirkkonummella 28.9.


Koronan ilmaantuvuus kunnassa on viimeisen 14 vuorokauden aikana ollut 35/100 000 asukasta kohti. HUS-alueella ilmaantuvuus on 129,6/100 000 asukasta.

Ensimmäisen rokotteen on kunnassa saanut 73,4 % väestöstä ja toisen 60,2 % väestöstä. Vähintään 80 % rokotuskattavuus toisen rokotteen osalta on saavutettu jo 45 vuotta täyttäneiden ja sitä vanhempien ikäryhmissä. THL:n suosittelemille riskiryhmille on aloitettu jo 3. rokotuskierros.

Kunta suosittelee kaikille 12 vuotta täyttäneille rokotteen ottamista. Yli 12-vuotiaat pystyvät varaamaan rokotusajan koronarokotusaika.fi -sivustolla, ja rokotusaikoja on hyvin saatavilla. 12-15 -vuotiaiden rokotukset toteutetaan pääasiassa kouluilla ja kouluterveydenhuolto tiedottaa rokotusaikataulusta Wilman kautta.

Kolmas koronarokote vaikeasti immuunipuutteisille kuntalaisille


Kolmas koronarokote voidaan antaa niille 12-vuotiaille ja tätä vanhemmille, joiden elimistön immuunivaste on sairauden tai sen hoidon vuoksi voimakkaasti madaltunut. Kolmas rokoteannos annetaan heille siksi, että heidän rokotesuojansa heikkenee nopeammin kuin muilla.

Kolmas annos voidaan antaa voimakkaasti immuunipuutteiselle, kun toisesta rokoteannoksesta on kulunut vähintään 2 kuukautta.

THL:n ohjeen mukaan tähän ryhmään kuuluvat seuraavat sairaudet ja tilat:

· elinsiirto

· kantasolusiirto

· vaikea tai keskivaikea synnynnäinen immuunipuutos

· immunosuppressiivinen syöpähoito

· autoimmuunisairauksien hoito immunosuppressiivisilla biologisilla lääkkeillä tai JAK-estäjillä

· dialyysi ja vaikea krooninen munuaisten vajaatoiminta

· pitkälle edennyt tai hoitamaton HIV

· lääkärin arvioima muu vaikea-asteinen immunosuppressiivinen tila.

Voimakkaan immuunipuutoksen vuoksi rokotettavat ryhmät eivät ole samat kuin keväällä määritellyt riskiryhmät.

Myös henkilöille, jotka saivat koronarokotteet keväällä 2021 kolmen-neljän viikon välein suositellaan kolmatta rokoteannosta. Näihin henkilöihin kuuluu sosiaali-ja terveydenhuollon henkilökuntaa sekä iäkkäimpiä kuntalaisia.

Kirkkonummella rokotuksiin käytetään BioNTech-Pfizerin Comirnaty rokotetta

Rokotteen saa varaamalla ajan rokotuspisteelle osoitteessa koronarokotusaika.fi tai vaihtoehtoisesti terveyskeskuksen palvelunumerosta 09-2968 3401.

Etätyösuositus


Valtiovarainministeriö ja sosiaali- ja terveysministeriö ovat tarkastelleet valtakunnallisen etätyösuosituksen voimassaolon perusteita. Ministeriöt esittävät, että etätyösuositus päättyy 15. lokakuuta. Ministeriöt arvioivat, että siihen mennessä rokotuskattavuus olisi lähellä valtioneuvoston asettamaa tavoitetta. Tämä mahdollistaisi siirtymisen etä- ja läsnätyön yhdistämiseen terveysturvallisesti.

Vastuu terveysturvallisesta työnteosta siirtyy vahvemmin työpaikoille, kun laajaa valtakunnalliseen suositukseen perustuvaa etätyötä puretaan. Koronavirukselta suojautuminen on edelleen tarpeen huomioida, kun työpaikoilla lisätään läsnätyötä.  

Maskin käyttösuositus


Kasvomaskin käyttöä suositellaan kaikille yli 12-vuotiaille aina, kun liikutaan paikoissa, joissa on muita ihmisiä. 

Suosittelemme ensisijaisesti käyttämään kertakäyttöistä kirurgista suu-nenäsuojusta tai venttiilitöntä FFP2-maskia. Suositus koskee myös koronarokotteen kahdesti saaneita. Maskia suositellaan käytettäväksi esimerkiksi:

-Joukkoliikenteessä
-Kouluissa ja oppilaitoksissa 6. luokasta eteenpäin  
-Työpaikoilla
-Julkisissa sisätiloissa, kuten kunnan tiloissa ja kaupoissa
-Ulkotapahtumissa kun turvavälien pitäminen ei onnistu
-Riskialueelta Suomeen saapuvat matkustajat heidän siirtyessään maahantulopisteeltä karanteeniin tai jos -heillä on karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.

Koronatestiin hakeutumista suositellaan edelleen matalalla kynnyksellä.

24.9. Voimakkaasti immuunipuutteisten kolmannen koronarokotuksen ajanvaraus aukeaa 24.9.

Kolmas koronarokote voidaan antaa niille 12-vuotiaille ja tätä vanhemmille, joiden elimistön immuunivaste on sairauden tai sen hoidon vuoksi voimakkaasti madaltunut. Kolmas rokoteannos annetaan heille siksi, että heidän rokotesuojansa heikkenee nopeammin kuin muilla.

Kolmas annos voidaan antaa voimakkaasti immuunipuutteiselle, kun toisesta rokoteannoksesta on kulunut vähintään 2 kuukautta.

THL:n ohjeen mukaan tähän ryhmään kuuluvat seuraavat sairaudet ja tilat:

·         elinsiirto

·         kantasolusiirto

·         vaikea tai keskivaikea synnynnäinen immuunipuutos

·         immunosuppressiivinen syöpähoito

·         autoimmuunisairauksien hoito immunosuppressiivisilla biologisilla lääkkeillä tai JAK-estäjillä

·         dialyysi ja vaikea krooninen munuaisten vajaatoiminta

·         pitkälle edennyt tai hoitamaton HIV

·         lääkärin arvioima muu vaikea-asteinen immunosuppressiivinen tila.

Voimakkaan immuunipuutoksen vuoksi rokotettavat ryhmät eivät ole samat kuin keväällä määritellyt riskiryhmät.

Kirkkonummella rokotuksiin käytetään BioNTech-Pfizerin Comirnaty rokotetta

Rokotteen saa varaamalla ajan rokotuspisteelle osoitteessa koronarokotusaika.fi tai vaihtoehtoisesti terveyskeskuksen palvelunumerosta 09-2968 3401.

20.9. HUS alueella aloitetaan kolmas koronarokotekierros

Kyse on kolmansien rokoteannosten antamisesta vakavasta immuunipuutoksesta kärsiville

 · elinsiirto

· kantasolusiirto

· vaikea tai keskivaikea synnynnäinen immuunipuutos

· immunosuppressiivinen syöpähoito

· autoimmuunisairauksien hoito immunosuppressiivisilla biologisilla lääkkeillä

   tai JAK-estäjillä

· dialyysi ja vaikea krooninen munuaisten vajaatoiminta

· pitkälle edennyt tai hoitamaton HIV-infektio

· lääkärin arvioima muu vaikea-asteinen immunosuppressiivinen tila

 Toisesta rokoteannoksesta tulee olla aikaa vähintään 2 kk

Jos kuulut rokotusvuorossa olevaan ryhmään, niin rokotteen voi tulla hakemaan ilman ajanvarausta Kirkkonummen rokotuspisteeltä rokotuspisteen aukioloaikoina ma 20.9 - ke 22.9 klo 9–11 sekä klo 12–15. Muistathan ottaa kelakortin tai henkilökortin mukaan tullessasi rokotukseen. Rokotuksen jälkeen tulee jäädä rokotuspisteelle seurantaan 15min ajaksi. 

Rokotusvuorossa olevaa koronapotilaita hoitavaa sote-henkilökuntaa informoidaan erillisesti kunnan taholta.

Rokote on Moderna Spikevax®. THL on ohjeistanut, että kolmas annos voidaan antaa Modernalla riippumatta siitä, mitä rokotetta kaksi ensimmäistä annosta ovat olleet, ns. ristiin rokottaminen. Tutkimuksissa ristiin rokottamisen on todettu turvalliseksi ja tehokkaaksi.

 

Koronarokotus ajanvarauksella 22.9. Veikkolassa

Hei veikkolalainen, nyt sinulla olisi mahdollisuus varata koronarokotusaika Veikkolan neuvolaan ensimmäistä annosta tai tehosteannosta varten (jos ensimmäisestä annoksesta on kulunut vähintään kuusi viikkoa)

12 vuotta täyttäneille tarjotaan ajanvarauksella koronarokotus keskiviikkona 22.9 Veikkolan neuvolassa.   Käytössä on rajoitettu määrä Pfizer-rokotteita.

Ajanvarukset

ma-pe klo 12-13 puh: 0401269244 ja 0401269157

Pop-up koronarokotuksia syyskuussa!

Kirkkonummelaiset rokotusvuorossa olevat voivat hakea ensimmäisen rokotusannoksen Kirkkonummen Ostarin koronarokotuspisteeltä ilman ajanvarausta 14.9. alkaen tiistaisin, keskiviikkoisin ja torstaisin klo 9-11 syyskuun ajan.

Ota mukaan Kela-korttisi tai henkilöllisyystodistuksesi. Varaudu jäämään rokotuksen jälkeen seurantaan vähintään 15 minuutiksi.  Samalla käynnillä voidaan varata aika tehosterokotukseen 6–12 viikon päähän.

Huomioithan, että tehosterokotukset hoidamme toistaiseksi vain ajanvarauksella. Ajanvaraus osoitteesta koronarokotusaika.fi tai tarvittaessa puhelimitse numerosta 09-29683401.

Kirkkonummen ostari sijaitsee osoitteessa Asemankaari 1, 02400 Kirkkonummi.

Koronarokotuksiin on runsaasti vapaita aikoja

Koronarokotuksiin on nyt runsaasti aikoja varattavissa. Aikoja löytyy sekä 1. koronarokotteelle että tehosterokotteellekin. Ajanvaraus rokotukseen suositellaan tekemään ensisijaisesti koronarokotusaika.fi – palvelusta. Vaihtoehtoisesti sen voi tehdä myös terveyskeskuksen puhelinpalvelunumeron kautta 09-2968 3401.

Koronarokotukset ovat Kirkkonummella edenneet hyvin. Ensimmäisen rokotteen on saanut jo 72,5 % ja tehosteen 54,6 % väestöstä. 12-15-vuotiaista ensimmäisen rokotteen on saanut 79,4 %, mikä on parempi kattavuus kuin HUS:n alueella keskimäärin. Myös 16-19- vuotiaiden kohdalla kattavuus ensimmäinen annoksen osalta on jo 81,4 %.

12-15 -vuotiaiden tehosterokotukset viikoilla 41-42

12 vuotta täyttäneille koululaisille on tarjottu ensimmäinen rokoteannos koulussa viikoilla 33-35.  Osa on saanut rokotteen rokotepisteellä. Toinen annos 12-15 -vuotiaille tullaan antamaan kouluterveydenhuollon toimesta kouluissa viikoilla 41 ja 42 niin, että jokaisella rokotusväli on vähintään kuusi viikkoa.

Kouluissa annetaan tehosterokote vain niille, jotka ovat saaneet ensimmäisen annoksen kouluterveydenhuollossa. Rokotuspisteellä 1. rokotuksen saaneet saavat myös tehosteen rokotuspisteellä. Koulujen rokotuspäivinä voivat kuitenkin ensimmäisen rokotteen saada myös vielä rokottamatta olevat 12 vuotta täyttäneet koululaiset tai vaihtoehtoisesti he voivat varata ajan rokotuspisteelle.

Joukkoaltistus Jokirinteen koulussa 3.9.

Kunnan tartuntatautiyksikön tietoon on 8.9. tullut joukkoaltistus koronavirukselle Jokirinteen koulussa 3.9. Altistuneita ja karanteeniin asetettuja on 13 henkilöä. Maskin käytön ansiosta altistuneiden määrä rajautui pieneksi.  Altistuneita oppilaita on tiedotettu Wilman kautta ja henkilökuntaan ollaan yhteydessä heidän kotikunnistaan. Muita kontakteja, jotka ovat vain pienen riskin altistuneita, on tiedotettu oiretarkkailusta ja testiin hakeutumisesta, jos lieviäkin oireita ilmaantuu.

6.9. Koronatilanne ja -rajoitukset Kirkkonummella 30.9.2021 saakka

Kirkkonummi on siirtynyt koronavirusepidemian leviämisvaiheesta kiihtymisvaiheeseen 1.9.2021. HUS-alueella ilmaantuvuus kahden viikon ajalta (2.9.) on 260/100 000 asukasta. Kirkkonummella vastaava luku (6.9) on 150/100 000 asukasta. Rajoitukset ja suositukset on päivitetty AVIn toimesta ja painopiste epidemian torjunnassa on rokottamisessa.

Tartuntatilanne ja rokotukset Kirkkonummella

Tartunnat ovat levinneet erityisesti nuorten ja lasten keskuudessa. Kirkkonummella eniten tartuntoja on ollut 20-29-vuotiaiden ikäryhmässä. Yli 60-vuotiaiden ikäryhmässä ei ole ollut viimeisen kahden viikon aikana lainkaan tartuntoja. Tartunnat kytkeytyvät pääosin ulkomaanmatkailuun ja perheen sisäisiin tartuntaketjuihin. Sairaalahoitoon joutuneet kirkkonummelaiset ovat suurimmalta osin olleet rokottamattomia ja tilanne on vastaava myös muualla Suomessa.

Deltavariantti on huomattavasti tarttuvampi kuin aikaisemmat virusmuunnokset, mikä tekee leviämisen estämisestä vaikeaa. Onkin todennäköistä, että virus jää kiertämään väestöön pysyvästi. Myös osa rokotteen kahdesti ottaneista tulee sairastumaan, mutta heidän osaltansa myös deltamuunnoksen aiheuttama tauti on pääsääntöisesti lievä tai oireeton.

Kunta suosittelee kaikille 12 vuotta täyttäneille rokotteen ottamista. Yli 12-vuotiaat pystyvät varaamaan rokotusajan koronarokotusaika.fi -sivustolla, ja rokotusaikoja on hyvin saatavilla.  12-15 vuotiaiden rokotukset toteutetaan pääasiassa kouluilla ja kouluterveydenhuolto tiedottaa rokotusaikataulusta Wilman kautta. THL suosittelee kaikkien Suomessa käytössä olevien koronarokotteiden annosväliksi 6–12 viikkoa. Annosvälin suositellaan olevan kuitenkin vähintään 6 viikkoa, koska sitä lyhyempi annosväli voi heikentää suojatehoa. Rokotusajanvarauksen voi tarvittaessa kätevimmin siirtää koronarokotusaika.fi sivustolla.

Yleisötilaisuudet ja muut yleisölle avoimet tilat

Sisätilat

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kuntien alueilla voidaan järjestää sisätiloissa yli 10 (kymmenen) henkilön yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia edellyttäen, että

 1. tilaisuuden osallistujamäärä on enintään 50 % muun lainsäädännön nojalla tilaan hyväksyttävästä enimmäisosallistujamäärästä tai käytettävissä olevien istuma- tai seisomapaikkojen määrästä ja

2. asiakkaiden ja toimintaan osallistuvien sekä seurueiden on tosiasiallisesti mahdollista välttää fyysinen kontakti toisiinsa ja

3. turvallisuus voidaan varmistaa noudattaen opetus- ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen 31.5.2021 antamaa ohjetta (liite 1).

Ulkotilat

Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin kuntien alueilla voidaan järjestää ulkotiloissa yli 50 (viidenkymmenen) henkilön yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia edellyttäen, että

1. asiakkaiden ja toimintaan osallistuvien sekä seurueiden on tosiasiallisesti mahdollista välttää fyysinen kontakti toisiinsa ja

 2. turvallisuus voidaan varmistaa noudattaen opetus- ja kulttuuriministeriön ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen 31.5.2021 antamaa ohjetta (liite 1). Voimassaoloaika

Määräys on voimassa ajalla 4.9.2021-30.9.2021.

Suositellaan, että tapahtumien järjestäjillä, asiakastilojen hallinnoijilla sekä toiminnan järjestäjillä on kirjallinen terveysturvallisuussuunnitelma.

Kunnan tilat

Kunnan tilat ovat avoinna normaalisti. Tilat tiedottavat toiminnasta tarkemmin omilla sivuillaan.

Maskin käyttösuositus

Maskin käyttöä suositellaan kaikille yli 12-vuotiaille sisätiloissa. Ulkotiloissa suositellaan maskia, kun lähikontaktia ei voida välttää. Suosittelemme ensisijaisesti käyttämään kertakäyttöistä kirurgista suu-nenäsuojusta tai venttiilitöntä FFP2-maskia. Suositus koskee myös koronarokotteen kahdesti saaneita. Maskia suositellaan käytettäväksi esimerkiksi:

 • Joukkoliikenteessä
 • Kouluissa ja oppilaitoksissa 6. luokasta eteenpäin  
 • Työpaikoilla
 • Julkisissa sisätiloissa, kuten kunnan tiloissa ja kaupoissa
 • Ulkotapahtumissa kun turvavälien pitäminen ei onnistu
 • Riskialueelta Suomeen saapuvat matkustajat heidän siirtyessään maahantulopisteeltä karanteeniin tai jos heillä on karanteenin aikana välttämätön syy liikkua kodin ulkopuolella.

Ryhmäharrastustoiminta

Ryhmäharrastustoiminta on sallittua kaikille sisä- ja ulkotiloissa ilman ryhmäkokorajoituksia. Myös kilpailutoiminta sallitaan sisä- ja ulkotiloissa.

Edelleen suositellaan lähikontaktien välttämistä mahdollisuuksien mukaan. Kasvomaskia on hyvä käyttää aina tilanteissa, joissa lähikontaktia on vaikea välttää.

Suositellaan, että tapahtumien järjestäjillä, asiakastilojen hallinnoijilla sekä toiminnan järjestäjillä on kirjallinen terveysturvallisuussuunnitelma.

Ikääntyneet ja riskiryhmät

Vieraiden tapaamiset sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköissä suositellaan järjestettäväksi ulkona, jos mahdollista. Noudatamme yksiköissämme sairaanhoitopiirin alueellisia suosituksia. Tarkemmat tiedot löytyvät yksiköiden omilta sivuilta.

Ravitsemusliikkeitä ohjeistaa valtioneuvosto

Ravitsemusliikkeiden aukiolon, anniskeluajan ja asiakaspaikkamäärän rajoittaminen toteutetaan valtioneuvoston asetuksen mukaisesti:

Kirkkonummella 5.9.2021 alkaen ravitsemisliikkeiden anniskelu on sallittu klo 07–22 ja ravitsemisliikkeet saavat olla avoinna klo 05–23.

Ravintolassa, jossa alkoholin anniskelu on päätoimiala, sisätiloissa ja ulkotiloissa käytössä on vain puolet asiakaspaikoista. Muissa ravintoloissa on vastaavasti sisä- ja ulkotiloissa käytössä vain 75 % asiakaspaikoista.

Ravitsemisliikkeen kaikilla asiakkailla tulee sekä sisä- että ulkotiloissa olla oma istumapaikkansa pöydän tai sitä vastaavan tason ääressä.

Asiakkaita ohjeistetaan sisätiloissa istumaan istumapaikoillaan. Liikkeen on laadittava ja annettava asiakkaille ohjeet siitä, miten sisätiloissa sallitaan kulkeminen liikkeeseen saapumisen, sieltä poistumisen, tupakointitilassa tai wc- ja pesutilassa käymisen sekä ruuan ja juoman noutamisen yhteydessä. Käytännössä esimerkiksi tanssiminen ja karaokelavalla esiintyminen eivät ole sallittuja.

Etätyösuositus

Etätyön tekemistä suositellaan laajasti sekä julkisella että yksityisellä sektorilla kaikilla kiihtymis- ja leviämisvaiheen alueilla, ja työpaikoilla on edistettävä järjestelyjä, joilla vähennetään lähikontakteja ja muita riskitekijöitä.

Yksityiset tapaamiset

Suositellaan noudattamaan kokoontumisista annettuja rajoituksia ja suosimaan tapaamisia ulkotiloissa. Yli 10 hengen kokoontumisia sisätiloissa ei tulisi järjestää, ellei osallistujien ole tosiasiallisesti mahdollista välttää fyysistä kontaktia toisiinsa.

Ulkomaille matkustaminen ja sieltä saapuvat

Suosittelemme kaikille ulkomaille matkustaville koronarokotetta. Suomeen palaavien testaussuositukset eivät koske oireettomia täyden rokotussarjan aiemmin saaneita. Muita Suomeen saapuvia suositellaan hakeutumaan koronatestiin tarvittaessa maahan tullessa ja toiseen testiin aikaisintaan 72 tunnin kuluttua maahan paluusta THL:n ohjeen mukaisesti. Omaehtoista karanteenia tulee noudattaa, kunnes negatiivinen testitulos on varmistunut.

Karanteenit ja koronavirukseen sairastuneet

Karanteenin pituus on yleensä 10 päivää viimeisestä altistumisesta ja tieto altistumisesta voi saapua tiedotteen, tekstiviestin tai soiton muodossa. Kunnan tartuntatautiyksikkö ei tällä hetkellä suosittele karanteenin lyhentämistä 6 vuorokauden exit-testillä. Altistuneiden tavoittamisessa on edelleen viivettä, mutta koronavirukseen sairastuneisiin pyritään olemaan yhteydessä puhelimitse vuorokauden sisällä siitä, kun testitulos on valmistunut.

Suositukset ovat voimassa toistaiseksi. Rajoituksiin voi tulla muutoksia epidemiatilanteen niin vaatiessa.

Koronatestiin hakeutumista suositellaan edelleen matalalla kynnyksellä.

Uusia joukkoaltistuksia Kirkkonummella

Tartuntatautiyksikön tietoon on 3.9. tulleet kaksi uutta joukkoaltistusta.

30.-31.8. on Veikkolan koulussa altistunut 17 henkilöä. Altistuneita oppilaita on tiedotettu Wilman välityksellä ja henkilökuntaan ollaan yhteydessä heidän kotikunnistaan.

30.8. on Kuvataidekoulussa altistunut 12 henkilöä. Altistuneet ovat saaneet tiedon kuvataidekoulun kautta, ja heihin ollaan vielä puhelimitse yhteydessä.

Joukkoaltistuksia kouluissa

 Kunnan tartuntatautiyksikön tietoon on 2.9. tullut joukkoaltistus koronavirukselle 30.-31.8. Jokirinteen koulussa. Altistuneita on yhteensä 58. Lisäksi 31.8. tietoon tuli joukkoaltistus Omniassa 31.8. – siellä altistuneita oli 17. Kaikki oppilaat ovat saaneet tiedon Wilman välityksellä ja henkilökuntaan ollaan yhteydessä puhelimitse omista kotikunnistaan.

Kirkkonummen koronatilastot 26.8.2021

Joukkoaltistus Jokirinteen koulussa

Kunnan tartuntatautiyksikön tietoon on tullut joukkoaltistus Jokirinteen koulussa 23.-24.8. Altistuneita alustavan tiedon mukaan n. 60. On kutenkin mahdollista, että koulussa on voinut altistua virukselle muinakin päivinä.

Varmasti altistuneita oppilaita tiedotetaan Wilman kautta ja altistuneille henkilökunnan jäsenille soitetaan kotikuntien tartuntatautiyksiköistä.

Tartuntatautiyksikkö muistuttaa, että maskin käyttö kouluissa on erittäin tärkeää kaikille 6.-luokkalaisille ja sitä vanhemmille jatkotartuntojen ja altistumisten estämiseksi.

Ohjeet koronaan sairastuneille ja altistuneille 12.1.2022

7.1.Ohjeet karanteeniin määrätyille/ koronapositiiviselle altistuneelle

7.1. Ohjeet koronavirukseen sairastuneille

25.8. Koronatilanne ja -rajoitukset Kirkkonummella 12.9.2021 saakka
Pop-up rokotuspiste Kirkkonummen ostarilla 4.9.2021 Joukkoaltistumisia päiväkodeissa

Kirkkonummen koronatilastot 19.8.2021Joukkoaltistus Nissnikun  koulussaAltistuminen koronalle terveyskeskuksen ruokalassaMahdollinen altistuminen koronalle uimahallissa 8.8.2021Mahdollisia altistumisia koronalle13.8. Kunnanjohtajan ja perusturvajohtajan koronakatsaus12.8. Kirkkonummen koronatilastot 12.8.2021
12.8. Uusia joukkoaltistumisia Kirkkonummella viikolle 3111.8. Koronarokotusajanvarausohje vuonna 2005 syntyneille kirkkonummelaisille 15-vuotiaille, jotka eivät ole peruskoulussa10.8. Kirkkonummen koronarokotukset 12-15 vuotiaille alkavat koulujen alkaessa

Kysy 12–15-vuotiaiden koronarokotuksista! Avoin yleisötilaisuus 12.8.

10.8. Joukkoaltistumisia koronavirukselle viikolla 31

9.8. Uusia koronarokoteaikoja saatavilla6.8. Koronavirusaltistukseen liittyviä karanteeniohjeita

5.8. Kirkkonummen koronatilastoja 5.8.2021

4.8. Koronarajoitukset Kirkkonummella 5.8.2021 alkaen

30.7. Kirkkonummella koronaviruksen joukkoaltistustilanteita

29.7. Koronatilanne Kirkkonummella

Koronatartuntoja edelleen paljon Kirkkonummella

Koronatartuntojen määrät kasvussa Kirkkonummella

Riskiryhmiin kuuluvien 12–15-vuotiaiden nuorten koronarokotusajanvaraus avattu Kirkkonummella  

 Mahdollisia altistumisia Kirkkonummen McDonald’s -ravintolassa

Perusturvajohtajan koronakatsaus

Koronarokotteen toisen rokotuksen eli tehosterokotuksen aikaa voi siirtää ainoastaan poikkeustilanteissa 

15.6. Koronarajoitukset Kirkkonummella 15.6.2021 alkaen

Koronarokotusten ajanvaraus avattu 16 vuotta täyttäneille

27.5. Koronarajoitukset Kirkkonummella 1.6.2021 alkaen

Perusturvajohtajan koronakatsaus

Koronarokotusten ajanvaraus avattu 1977-1981 syntyneille

12.5. Koronarajoitukset Kirkkonummella 17.5.2021-31.5.2021

Koronarokotusten ajanvaraus avattu uudelle ikäryhmälle

1952-1956 syntyneille on avattu tänään mahdollisuus valita ensimmäinen koronarokotteensa

Ajankohtaista rokotuksista

Muutoksia kunnan verkkosivujen koronaviestintään

Kirkkonummen kunnan sivuilla kaikki koronaan liittyvät uutiset ovat tähän asti löytyneet etusivun ”Ajankohtaista” -uutisosiosta. Koska uutiset kuitenkin katoavat etusivulta nopeasti uusien uutisten tieltä, etusivun vasemmassa laidassa on pysyvä paikka koronauutisille. Myös tälle palstalle on tähän saakka laitettu kaikki koronaan liittyvä materiaali. Lisäksi koronauutisia on löytynyt myös mobiilia palvelevasta Pikalinkit-osiosta ”Tietoa koronaviruksesta COVID19” -otsikon alta.

Koronauutiset koostuvat koronakatsauksista ja viikoittain julkaistavista korona- ja koronarokotustilastoista sekä kuntalaisille annettavia rajoituksia, rokotusjärjestystä ja joukkoaltistumisia koskevista ohjeista.

Olemme saaneet palautetta siitä, että taudin hoidon ja leviämisen kannalta tärkeä tieto katoaa helposti muun tiedon sekaan. Jotta näin ei enää tapahtuisi, vastaisuudessa etusivun vasemmassa reunassa olevalla palstalla julkaistaan ainoastaan uutisia, jotka ovat tärkeitä taudin leviämisen estämisen ja kuntalaisten terveyden kannalta. Näin ajantasainen tieto rokotuksista ja rajoituksista on aina helposti löydettävissä.

Tilastot löytyvät vastaisuudessa etusivun oikean reunan pikalinkeistä COVID19-palstalta.

 28.4. Koronarajoitukset Kirkkonummella 1.5.-16.5.2021

Koronarokotuksen takaisinsoittopalvelu on ruuhkautunut

Kirkkonummen koronatilastoja 22.4.2021

Koronarokotukset etenevät uuteen ikäryhmään Kirkkonummella

Kirkkonummen koronarokotusten tilanne 20.4.2021 Kirkkonummen koronatilastoja 15.4.2021

Koronarokotukset etenevät, Veikkolan koronarokotuspiste aukeaa

Kirkkonummen koronarokotusten tilanne 13.4.2021Joukkoaltistuminen kirkkonummelaisessa päiväkodissa

Kirkkonummen koronatilastoja 8.4.2021

Koronarokotukset Kirkkonummella Kirkkonummen koronarokotusten tilanne 6.4.2021

Kirkkonummen koronatilastoja 1.4.2021

Koronarokotusten tilanne Kirkkonummella 30.3.2021

Perusturvajohtajan koronakatsaus viikko 13

Koronarajoitukset Kirkkonummella 1.4.-30.4.2021

26.3. Rokottaminen Astra Zenecalla jatkuu 65-69 -vuotiailla

25.3. Koronaepidemian tilanne Kirkkonummella

23.3.Koronarokotustilanne Kirkkonummella 

20.3. AstraZenecan koronarokotukset keskeytetään Kirkkonummella viikolla 12

19.3. Koronarokotuksen takaisinsoittopalvelun jonoa puretaan

19.3. Koronarokotusten tilanne Kirkkonummella 18.3.2021

18.3. Koronaepidemian tilanne Kirkkonummella 18.3.2021

17.3. Kirkkonummella avataan 70-vuotta tänä vuonna täyttäville ja sitä vanhemmille koronarokotusaikoja

16.03. Perusturvajohtajan koronatilannekatsaus

16.3. Riskiryhmään 2 kuuluvat 18 – 69-vuotiaat voivat varata koronarokotusaikoja  

15.3. Mahdollisia altistumisia koronavirukselle Peuramaalla 13.3.2021

15.3. Joukkoaltistumisia Kirkkonummen alueella olevalla työpaikalla 2.-8.3.2021

11.3. Ikäihmisten rokotusajat olleet erittäin kysyttyjä

11.3. Koronaepidemian tilanne Kirkkonummella 11.3.2021

10.3. Riskiryhmä 1:n rokottaminen laajenee 16 vuotta täyttäneisiin

9.3. Rokotukset laajenevat 70-79-vuotiaisiin viikolla 11

9.3. Riskiryhmä 1:lle tarjolla rokotusaikoja vielä tällä viikolla

8.3. Joukkoaltistuminen kirkkonummelaisessa päiväkodissa

5.3. Veikkolan koulu suljetaan 8.3.2021–19.3.2021 tartuntavaaran vuoksi

4.3. Riskiryhmä 1:n rokottaminen laajenee myös 18-69-vuotiaisiin

4.3. Koronaepidemian tilanne Kirkkonummella 4.3.2021

4.3. Joukkoaltistumisia Veikkolan koulussa

3.3. Koronarokotusten tilanne viikolla 9

2.3. Tartunnanjäljityksessä viiveitä Kirkkonummella

1.3. Joukkoaltistumisia ravintolassa ja päiväkodissa

1.3. Mahdollisia altistumisia koronavirukselle Kirkkonummen Citymarketissa 24.2.2021

26.2. Koronarajoitukset Kirkkonummella 1.3.-31.3.2021

25.2. Altistuminen koronalle rakennustyömaalla

24.2. Riskiryhmä 1:n rokottaminen laajenee nuorempiin ikäluokkiin

23.2. Korona-altistus Bistro O Matissa

22.2. Joukkoaltistuminen koronalle pizzeriassa 19.2.2021

22.2. Joukkoaltistuminen päiväkodissa 16.-19.2.2021

19.2. Mahdollinen altistustilanne koronalle Peuramaalla 7.2.2021

18.2 Koronarokotusten tilanne Kirkkonummella

18.2. Mahdollisia altistumisia koronavirukselle Peuramaalla 12.2.2021

16.2. Joukkoaltistumisia kouluissa ja urheiluharjoituksissa - Mahdollisia korona-altistumisia kirkkonummelaisissa ravintoloissa

15.2. Koronarokotukset etenevät riskiryhmiin ja kotihoitoon

12.2. Joukkoaltistuminen päiväkodissa 4.-5.2.2021

8.2. Ikäihmisten rokottaminen jatkuu ja riskiryhmien rokotukset alkavat viikolla 7

8.2. Joukkoaltistumisia päiväkodissa

4.2. Uusia joukkoaltistumisia koronavirukselle koulussa

4.2. Mahdollisia altistumisia koronavirukselle Peuramaalla 30.1.2021

3.2. Mahdollisia altistumisia koronavirukselle Peuramaalla 31.1.2021

28.1. Koronarajoitukset jatkuvat Kirkkonummella ennallaan 28.2.2021 saakka

27.1. Koronarokotusajat toistaiseksi täynnä – kerromme heti, kun aikoja on taas varattavissa

26.1. Ajanvaraus rokotuksiin on auennut, mutta aikoja on toistaiseksi tarjolla niukasti

25.1. Ikäihmisten rokotukset alkavat Kirkkonummella

21.1. Kirkkonummella tavattu muuntunutta koronavirusta

15.01. Abiturienteille mahdollisuus valmistautua ylioppilaskirjoituksiin lähiopetuksessa

11.01. Kirkkonummelaisessa päiväkodissa joukkoaltistuminen

08.01. Kunnanjohtajan koronakatsaus

08.01. Henkilöstön ja vanhuksia hoitavien hoivayksiköiden koronavirusrokotukset alkavat Kirkkonummella 11.1.2021

08.01 Altistumisia koronavirukselle Bistro O mat -ravintolassa Kirkkonummella 4.1.2021 klo 14-15

05.01. Koronavirusepidemia on leviämisvaiheessa koko Uudellamaalla – rajoitukset ja suositukset jatkuvat Kirkkonummella 31.1. asti

21.12. Joukkoaltistuminen urheiluharjoituksissa

17.12. Altistumisia koronavirustartunnalle

16.12. Koronavirusepidemia leviämisvaiheessa koko Uudellamaalla – rajoitukset ja suositukset jatkuvat Kirkkonummella

15.12. Kirkkonummelaisessa päiväkodissa joukkoaltistuminen

07.12. Kirkkonummelaisessa koulussa joukkoaltistuminen

4.12. Päivitetty Kirkkonummen koronavirustilanne 4.12.

3.12. Kirkkonummelaisessa koulussa joukkoaltistuminen koronavirukselle

1.12. Mahdollisia altistumisia koronavirukselle Kirkkonummen Prisman Hesburgerissa 27.11.2020

27.11. Koronavirusepidemia leviämisvaiheessa koko Uudellamaalla - uusia rajoituksia ja suosituksia myös Kirkkonummelle

24.11. Mahdollisia altistumisia koronavirukselle uimahallissa 21.11.2020

24.11. Koronaepidemian leviämisen estämiseksi valmisteilla uusia suosituksia ja rajoituksia

23.11. Joukkoaltistumisia koulussa ja työpaikoilla

20.11. Pääkaupunkiseutu koronaepidemian leviämisvaiheessa – Kirkkonummelle kielto yli 20 hengen yleisötilaisuuksille

17.11. Kirkkonummelaisessa koulussa joukkoaltistuminen

16.11. Kirkkonummen rajoitukset tilojensa käytöstä kaikessa aikuisten sisäharrastustoiminnassa päättyvät aiemmin ilmoitetun mukaisesti – suosituksia tartuntojen leviämisen estämiseksi edelleen tarpeen noudattaa

10.11. Mahdollisia altistumisia koronavirukselle uimahallissa 1. ja 3.11.2020

9.11. Joukkoaltistumisia koronavirukselle kouluissa ja urheiluharjoituksissa

6.11. Päivitetty Kirkkonummen koronavirustilanne

5.11. Joukkoaltistumisia koronavirukselle

4.11. Koronaepidemia kiihtyy Kirkkonummella - Vt. perustusturvajohtaja Jaana Koskelan tilannekatsaus

2.11. Kirkkonummi rajoittaa tilojensa käyttöä kaikessa aikuisten sisäharrastustoiminnassa – suosituksia myös koskien lasten harrastustoimintaa

2.11. Kirkkonummella joukkoaltistumisia

30.10. Päivitetty Kirkkonummen koronavirustilanne

30.10. Kirkkonummella joukkoaltistumisia

28.10. Koronatiedote Fyyrissä 23.10.2020 klo 15-17 olleille henkilöille

28.10 Kasvomaskien jakelu vähävaraisille jatkuu kunnantalolla

28.10. Kunnanjohtajan koronakatsaus

26.10.Kirkkonummelaisessa koulussa joukkoaltistuminen

24.10. Joukkoaltistuminen jääkiekkoharjoituksissa 20.10.2020

23.10. Altistumisia Kirkkonummen Cafe Luckanin tiloissa 19.10.2020

23.10 Joukkoaltistuminen Kirkkonummen alueella olevalla työmaalla

23.10 Joukkoaltistuminen jääkiekkojoukkueessa

23.10. Joukkoaltistuminen salibandyharjoituksessa

23.10. Altistumisia asukaspuisto Fyyrin kotatapahtumassa 20.10.2020

23.10. Aluehallintovirasto tiukentaa rajoituksia yleisötilaisuuksien ja yleisten kokousten osallistujamääristä 1.- 30.11.2020

23.10. Päivitetty Kirkkonummen koronavirustilanne

Joukkoaltistumisia ryhmäliikuntatunneilla

Kirkkonummen kunnantalolla vähävaraisille jaettavat kasvomaskit väliaikaisesti loppuneet

16.10. Kirkkonummi suosittelee noudattamaan pääkaupunkiseudun koronakoordinaatioryhmän ja HUS:n suosituksia myös Kirkkonummella koronaepidemian hillitsemiseksi

16.10. Päivitetty Kirkkonummen koronavirustilanne

16.10. Koronabotista voi nyt varata ajan koronatestiin myös lapselle tai nuorelle

13.10. Joukkoaltistumisia salibandyharjoituksissa ja -pelissä

12.10. Koronan karanteeni- ja eristysajat ovat muuttuneet

09.10. Päivitetty Kirkkonummen koronavirustilanne

06.10. Joukkoaltistuminen jalkapalloturnauksessa Kirkkonummella 27.9.2020

04.10. Joukkoaltistuminen koronavirukselle Kirkkonummella

02.10. Kirkkonummen Prisman tiloissa koronavirustapaus – Myymälässä 14.-15.9 ja 19.9.-24.9. klo 06-10 välillä asioineita kehotetaan näytteenottoon lievissäkin oireissa

02.10. Päivitetty Kirkkonummen koronavirustilanne

30.9. Kirkkonummelaisessa koulussa olleella henkilöllä on todettu COVID-19-virustartunta

30.9. Koronaepidemia on kiihtymisvaiheessa - Kirkkonummen kunta suosittelee kasvomaskin käyttöä kunnan palveluissa

28.9. Koronavirustartunnan saaneiden määrä kasvussa - Kirkkonummen kunta suosittelee kuntalaisia noudattamaan HUS:n maskisuosituksia

25.9. Päivitetty Kirkkonummen koronavirustilanne

18.9. Päivitetty Kirkkonummen koronavirustilanne

17.9. Kirkkonummen perusturvapalveluiden palvelutarjonta koronavirustilanteessa

9.9. HUS: Itsepalveluajanvaraus koronatestiin Uudenmaan asukkaille

5.9. HUS vetoaa: Välttäkää joukkotapaamisia ja pysykää kotona sairaana

28.8. Kunta aloittaa kasvomaskien jakelun vähävaraisille Masalassa maanantaina 31.8.

28.8. Päivitetty Kirkkonummen koronavirustilanne

21.8. Päivitetty Kirkkonummen koronavirustilanne

19.8. Uusi erä kasvomaskeja saapunut kunnantalolle – maskien jakelu vähävaraisille jatkuu myös Veikkolassa

18.8. Toinen erä kasvomaskeja jaettu loppuun kunnantalolla – lisää maskeja tilattu

18.8. Korona ruuhkauttaa terveyspalveluita

17.8. Kasvomaskien jakelu vähävaraisille jatkuu kunnantalolla

17.8. Kunnan kasvomaskit jaettu loppuun - saamme lisää maskeja vielä tämän päivän aikana

14.8. Kunta aloittaa kasvomaskien jakelun maanantaina 17.8.2020 

14.8. Päivitetty Kirkkonummen koronavirustilanne

13.8. Valtakunnan hallitus linjasi maskien käyttämisestä sekä laajasta etätyösuosituksesta

10.8. Tiedote: Kirkkonummen alueen päiväkodissa koronavirustartunta

7.8. Kirkkonummen alueella olevassa päiväkodissa on todettu yhdellä henkilöllä COVID-19-virustartunta

7.8. Päivitetty Kirkkonummen koronavirustilanne

17.7. Infektio-oireisten ei pidä tulla sosiaali- ja terveyskeskukseen ilman edeltävää yhteydenottoa

29.6. HUS:n tuottama Mielenterveystalon Koronahuoli-chat palvelee läpi kesän

26.6. Päivitetty Kirkkonummen koronavirustilanne

26.6. Suun terveydenhuollon kiireetöntä hoitoa laajennetaan vähitellen

26.6. Perusturvan päivystyspalvelut 26.-28.6. Kirkkonummella

18.6. Perusturvan päivystyspalvelut juhannuksena 18.-21.6.Kirkkonummella

12.6. Päivitetty Kirkkonummen koronavirustilanne

12.6. Perusturvan päivystyspalvelut viikonloppuna 12.-14.6.Kirkkonummella

5.6. Perusturvan päivystyspalvelut viikonloppuna 5.-7.6.Kirkkonummella

29.5. Päivitetty Kirkkonummen koronavirustilanne

29.5. Perusturvan päivystyspalvelut viikonloppuna 29.-31.5. Kirkkonummella

22.5. Päivitetty Kirkkonummen koronavirustilanne

22.5. Perusturvan päivystyspalvelut viikonloppuna 23.-24.5. Kirkkonummella

20.5. Perusturvan päivystyspalvelut helatorstaina 21.5. Kirkkonummella

20.5. KotiToimari toimittaa kauppakassit ja ateriat ovelle

15.5. Päivitetty Kirkkonummen koronavirustilanne

15.5. Perusturvan päivystyspalvelut viikonloppuna 15.-17.5. Kirkkonummella

15.5. Kunnantalon ovet suljettu asiakasliikenteeltä 2.8. asti koronatilanteen vuoksi - asiakastapaamiset sovittava etukäteen

14.5. Hoivakodeissa pääsee jälleen tapaamaan omaisia - tapaamispaikkoja järjestetty sekä sisätiloihin että ulos

8.5. Kunnanjohtajan tilannekatsaus: Korona-exit

8.5. Päivitetty Kirkkonummen koronavirustilanne

8.5. Perusturvan päivystyspalvelut viikonloppuna 8.-10.5. Kirkkonummella

6.5. Koronavirusnäytteenoton drive-in-piste aloittanut toimintansa Kirkkonummen sosiaali- ja terveyskeskuksella

6.5. Hallituksen linjaus kirjastopalveluista 4.5.

6.5. Rajoitusten vaiheittainen purkaminen vapaa-aikapalveluiden toiminnoissa

5.5. Lääkäri- ja hoitajavastaanotot mahdollisia myös etäyhteydellä

3.5. Neidonkallion päiväkodissa altistumisia COVID-19 koronavirukselle

30.4. Päivitetty Kirkkonummen koronavirustilanne

30.4. Perusturvan päivystyspalvelut vapun aikana 30.4.- 3.5. Kirkkonummella

30.4. Peruskoulujen lähiopetukseen palataan 14.5.2020

30.4. Tiedote: Koronaviruspandemiasta johtuvien kunnan yhteistoimintaneuvottelujen päättyminen

29.4. Positiivisella otteella koronan kimppuun

27.4. Lapsiperheitä tuetaan monin tavoin myös poikkeusoloissa

24.4. Päivitetty Kirkkonummen koronavirustilanne

24.4. Perusturvan päivystyspalvelut viikonloppuna 24.-26.4. Kirkkonummella

24.4. Tiedote laboratoriopalveluista Kirkkonummen kunnan alueella asuville henkilöille

21.4. Yksinyrittäjien toimintatukea voi nyt hakea Kirkkonummella

21.4. Huoltajakyselyn tulokset: enemmistö tyytyväisiä etäopetukseen

20.4. Volskodin elämää koronapandemian aikana

17.4. Kunnanjohtajan tilannekatsaus: Puuttuvat koronapuskurit

16.4. Sivistys- ja vapaa-aikalautakunta päätti 15.4. varhaiskasvatuksen sekä koululaisten aamu- ja iltapäivätoiminnan asiakasmaksuista poikkeusolojen aikana

9.4. Yksinyrittäjien toimintatuki korona-tilanteessa – haku tulossa

9.4. Koronan myötä uusia asiakastyön muotoja otettu käyttöön perusturvassa

9.4. Perusturvan päivystyspalvelut pääsiäisenä 10.-13.4.2020 Kirkkonummella

9.4. Päivitetty Kirkkonummen koronavirustilanne

9.4. Ulkoilemaan poikkeusaikana

9.4. Matalan kynnyksen kuraattori- ja psykologipalvelut varhaiskasvatuksessa ja opetustoimessa koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilanteen vuoksi

7.4. Kirkkonummen kotihoidon hoitajia karanteenissa koronaviruksen takia

6.4. Kirkkonummen kunnan työntekijät soittavat kaikille yli 70-vuotiaille

6.4. Päivitetty Kirkkonummen koronavirustilanne

6.4. Nuoriso-ohjaajiin voi ottaa yhteyttä sosiaalisen median kautta

5.4. Sivistystoimenjohtajan katsaus koronavirustilanteeseen

3.4. Kirkkonummen perusturvapalveluiden palvelutarjonta koronavirustilanteessa

3.4. Ohjaamossa työskennellään poikkeustilanteessakin täydellä panoksella

2.4. Nuorten kesätyönhaun käsittely ja päätökset viivästyvät koronatilanteen vuoksi

30.3. Päivitetty Kirkkonummen koronavirustilanne

29.3. Nuoriso-ohjaajat ovat tavoitettavissa sosiaalisessa mediassa

29.3. Miten etäopiskelu on lähtenyt käyntiin? Yllättävän sujuvasti!

27.3. Kunnantalon ovet suljetaan asiakasliikenteeltä maanantaina 30.3.2020 koronatilanteen vuoksi

27.3. Perusturvan päivystyspalvelut viikonloppuna 28.-29.3.2020 Kirkkonummella

27.3. Kunnanjohtajan ajankohtainen talouskatsaus

25.3. Osa Kantvikin päiväkodin lapsista on asetettu karanteeniin

24.3. Kirkkonummen perusturvajohtajan katsaus koronavirustilanteeseen

23.3. Kirkkonummen perusturvapalveluiden palvelutarjonta koronavirustilanteessa

20.3. Kunnanjohtajan koronavirustilannekatsaus

21.3. Corona and the affects on education and schools in Kirkkonummi

20.3. Perusturvan päivystyspalvelut viikonloppuna 20.-22.3.2020

19.3. Päivitetyt ohjeet: Toimi näin, jos epäilet koronavirustartuntaa

19.3. Valtioneuvosto on tarkentanut ohjeitaan: Mitä yli 70-vuotiaan pitää ottaa huomioon koronavirustilanteessa?

19.3. Tiedote Kirkkonummen koronavirustilanteesta

18.3. Päivitetty ohjeistus suun terveydenhuollosta riskiryhmille

18.3. Nuoriso-ohjaajat päivystävät sosiaalisen median kanavilla

18.3. Kirjaston e-palvelut toimivat normaalisti 18.3.‒13.4.

E-kirjaston palvelut ovat käytettävissäsi ajasta ja paikasta riippumatta myös poikkeusaikana osoitteessa www.kirkkonummi.fi/e-kirjasto. Tarjoamme asiakkaidemme käyttöön monia sähköisiä palveluita, joiden kautta voit lukea tai kuunnella kirjoja, lehtiä ja musiikkia tai katsella elokuvia. Palveluihin kirjaudut kirjastokortin numerolla ja PIN-koodilla. Voit käyttää palveluita tietokoneella, tabletilla tai älypuhelimella, ja osaan on saatavissa ilmainen sovellus. Mikäli tarvitset apua, kysy palveluiden käytöstä ensisijaisesti sähköpostitse osoitteesta kirjasto@kirkkonummi.fi.

E-kirjoja pääset lukemaan ja kuuntelemaan Ellibs- ja Biblio-palveluissa. Ellibsissä tarjolla on enimmäkseen luettavia kirjoja suomen kielellä, mutta jonkin verran on aineistoa myös ruotsiksi ja englanniksi, samoin kuin äänikirjoja. Sinulla voi olla samaan aikaan enintään viisi lainaa ja seitsemän varausta. Nyt olemme saaneet Ellibsiin uutuuksia, tervetuloa valitsemaan mieleistäsi luettavaa! Biblio on ruotsalainen e-kirja- ja e-äänikirjapalvelu, jossa on saatavilla yhä enemmän kirjallisuutta myös suomeksi. Kokoelmassa on paljon äänikirjoja lapsille sekä suomeksi että ruotsiksi! Bibliossa voit tällä hetkellä lainata neljä kirjaa viikossa. Naxos Spoken World Library ‑palvelun kautta voit kuunnella äänikirjoja englanniksi, ranskaksi, saksaksi ja portugaliksi. Palvelussa on lähinnä klassikoita sekä lapsille että aikuisille.

Sanoma- ja aikakauslehtiä kotoa käsin voit lukea PressReader-palvelussa. Luettavanasi on yli 3600 sanomalehteä ja 3800 aikakauslehteä ympäri maailman näköislehtinä.

Kirjasto tuo kotiisi myös paljon elokuvia! Viddla- ja Kirjastokino-palveluiden vaihtuvissa kokoelmissa pääset katselemaan monenlaisia elokuvia. Kirjastokinossa voit katsoa elokuvia niin paljon kuin haluat, Viddlassa voit tällä hetkellä katsoa kuusi elokuvaa kuukaudessa.

Tervetuloa nauttimaan e-kirjaston monipuolisesta tarjonnasta!

17.3. Kirkkonummella hyvät edellytykset etäopetukseen

17.3. Kunnanjohtajan koronavirustilannekatsaus

17.3. Tilapäiset muutokset Kirkkonummen perusturvapalveluiden palvelutarjonnassa

17.3. Toimet ikäihmisten suojaamiseksi koronavirustilanteessa

17.3. Kirkkonummen pääterveysasemalla erillinen odotusaula hengitystieinfektiopotilaille 18.3. alkaen

17.3. Epäiletkö koronavirusta? – tee Omaolo-testi

17.3. Kirjastot suljetaan 18.3. alkaen

16.3. Kirkkonummi sulkee toimintojaan valtioneuvoston linjausten mukaisesti

16.3. Matalan kynnyksen kuraattori- ja psykologipalvelut varhaiskasvatuksessa koronaviruksen aiheuttaman poikkeustilanteen vuoksi

16.3. Ulkoilualueiden hoito koronaepidemian aikana

16.3. Hallituksen linjaukset koronavirustilanteen hoitamiseksi Suomessa

Hallitus linjasi 16. maaliskuuta 2020 lisätoimenpiteistä koronavirustilanteen hoitamiseksi Suomessa. Linjattujen toimenpiteiden tarkoituksena on suojata väestöä sekä turvata yhteiskunnan ja talouselämän toiminta. Linjaukset ovat voimassa 13. huhtikuuta 2020 asti. Hallitus on todennut yhteistoiminnassa tasavallan presidentin kanssa, että maassa vallitsee koronavirustilanteen vuoksi poikkeusolot. Kirkkonummen kunta tiedottaa hallituksen linjauksiin liittyvistä käytännön toimistaan mahdollisimman pian.

Valtioneuvosto ja toimivaltaiset viranomaiset saattavat päätökset ja suositukset voimaan valmiuslain, tartuntatautilain ja muun lainsäädännön mukaisesti. Toimivaltaiset viranomaiset antavat tarkempia ohjeita vastuidensa mukaisesti. Hallitus antaa valmiuslain käyttöönottoasetuksen eduskunnalle tiistaina 17. maaliskuuta 2020.

Hallituksen linjaamat toimenpiteet

Varhaiskasvatuksen toimintayksiköt ja niiden yhteydessä järjestettävä esiopetus pidetään toiminnassa. Näin turvataan yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisten alojen henkilöstön lasten pääsy varhaiskasvatukseen ja mahdollistetaan vanhemmille työssäkäynti. Valtioneuvosto linjaa, että ne vanhemmat ja huoltajat, joiden on mahdollista järjestää lapsen hoito kotona, menettelevät niin.

Koulujen, oppilaitosten, yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen sekä kansalaisopistojen ja muun vapaan sivistystyön tilat suljetaan ja lähiopetus niissä keskeytetään. Poikkeuksellisesti kuitenkin järjestetään koulussa järjestettävä esiopetus sekä perusopetuksen 1-3 luokkien lähiopetus niiden vanhempien lapsille, jotka työskentelevät yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisillä aloilla. Lisäksi poikkeuksena järjestetään erityisen tuen päätöksen saaneiden oppilaiden lähiopetus sitä tarvitseville, kuitenkin niin että ne vanhemmat ja huoltajat, joiden on mahdollista järjestää lapsen hoito kotona, menettelevät näin. Edellä mainitut järjestelyt tulevat voimaan keskiviikkona 18.3.2020.

Lähiopetuksen sijaan kaikkien yliopistojen, ammattikorkeakoulujen sekä ammatillisen koulutuksen, lukiokoulutuksen ja perusopetuksen järjestäjien opetus ja ohjaus järjestetään mahdollisimman laajalti vaihtoehtoisilla tavoilla, muun muassa etäopiskelua, erilaisia digitaalisia oppimisympäristöjä ja -ratkaisuja sekä tarvittaessa itsenäistä opiskelua hyödyntäen.

Ylioppilastutkinnon kokeet toteutetaan 13.3.2020 julkaistussa tiivistetyssä aikataulussa 23.3.2020 mennessä huomioiden terveysviranomaisten antamat määräykset.

Valtioneuvoston linjaus suosituksista varhaiskasvatuksen, esiopetuksen, perusopetuksen, lukio- ja ammatillisen koulutuksen, korkeakoulutuksen, vapaan sivistystyön sekä taiteen perusopetuksen järjestäjille koronavirustartuntojen leviämisen hidastamiseksi (OKM tiedote 16.3.2020)

Rajoitetaan julkiset kokoontumiset kymmeneen henkilöön ja suositellaan välttämään tarpeetonta oleilua yleisillä paikoilla.

Suljetaan valtion ja kuntien museot, teatterit, Kansallisooppera, kulttuuritalot, kirjastot, kirjastoautot, Kansallisarkiston asiakas- ja tutkijasalipalvelut, harrastustilat ja –paikat, uimahallit ja muut urheilutilat, nuorisotilat, kerhotilat, järjestöjen kokoontumistilat, vanhusten päivätoiminta, kuntouttava työtoiminta ja työkeskukset. Suositellaan yksityisen ja kolmannen sektorin toimijoiden sekä uskonnollisten yhteisöjen toimivan samoin.

Kielletään vierailut vanhusten ja muiden riskiryhmien asumispalveluyksiköissä.

Kielletään ulkopuolisten vierailut hoitolaitoksissa, terveydenhuollon yksiköissä ja sairaaloissa pois lukien tapauskohtaisesti arvioiden kriittisesti sairaiden ja lasten oireettomat läheiset, saattohoidossa olevien läheiset sekä puoliso tai tukihenkilö synnytysosastolla.

Julkisen sektorin työnantajat määräävät ne julkisen sektorin työntekijät etätyöhön, joiden työtehtävät sen mahdollistavat.

Toimintaohjeena yli 70-vuotiaat velvoitetaan pysymään erillään kontakteista muiden ihmisten kanssa mahdollisuuksien mukaan (karanteenia vastaavat olosuhteet), poislukien kansanedustajat, valtiojohto ja kunnalliset luottamushenkilöt.

Lisätään sosiaali- ja terveydenhuollon kapasiteettia julkisella ja yksityisellä sektorilla. Samanaikaisesti vähennetään kiireetöntä toimintaa. Yksityisen sektorin kapasiteetti otetaan yhteiseen käyttöön tarpeen mukaan. Samaan aikaan joustetaan lakisääteisistä määräajoista ja velvoitteista.

Kasvatetaan korona-testauskapasiteettia. THL tukee alueita tältä osin.

Kriittisen henkilöstön osalta poiketaan työaikalain ja vuosilomalain säännöksistä sekä yksityisellä että julkisella sektorilla.

Varaudutaan velvoittamaan erityisesti sosiaali- ja terveydenhuollon sekä sisäisen turvallisuuden koulutettuja ammattihenkilöitä tarpeen mukaan töihin.

Ihmisten liikkumista voidaan rajoittaa henkeä ja terveyttä uhkaavan vakavan vaaran vuoksi.

Kansanterveyden ja terveysturvallisuuden vuoksi aloitetaan valmistelu Suomen rajojen sulkemiseksi pikaisella aikataululla kansainvälisiä velvoitteita noudattaen. Keskeytetään matkustaja- ja henkilöliikenne Suomeen niin pian kuin mahdollista, lukuun ottamatta Suomen kansalaisten ja Suomessa asuvien henkilöiden paluuta. Suomen kansalaisten ja Suomessa asuvien henkilöiden ei pidä matkustaa ulkomaille. Suomalaisille matkailijoille suositellaan välitöntä paluuta Suomeen. Pohjois- ja länsirajan yli sallitaan välttämätön työssäkäynti ja muu välttämätön asiointi. Tavara- ja rahtiliikenne jatkuu normaalisti.

Ulkomailta palaavat suomalaiset ja Suomessa pysyvästi asuvat henkilöt ohjataan kahden viikon karanteenia vastaaviin olosuhteisiin.

Ulkomailta palaavien tulee sopia työhön paluunsa ajankohdasta ja kahden viikon poissaolosta yhdessä työnantajansa kanssa.

Puolustusvoimat turvaa toimintansa jatkuvuuden ja valmiuden kaikissa tilanteissa. Muita viranomaisia valmistaudutaan tukemaan tarpeen mukaan.

16.3. Kunnanjohtajan koronavirustilannekatsaus 16.3.

15.3. Kirkkonummen lukiot siirtyvät etäopetukseen turvatakseen ylioppilaskirjoitukset

15.3. Opetuspalveluiden suositukset koronan leviämisen ehkäisemiseksi Kirkkonummen kouluissa

14.3. Päivitetyt ohjeet: Miten toimia, kun epäilet koronavirustartuntaa?

14.3. Uimahalli on suljettu 15.3.2020 alkaen toistaiseksi osana varautumista koronavirukseen

13.3. HUS: Kaikkia koronavirusepäilyjä ei enää testata

13.3. Vapaa-aikapalvelujen toimintojen rajoittaminen koronavirustilanteen takia

13.3. Tilapäiset muutokset perusturvapalveluiden palvelutarjonnassa

13.3. Kunnanjohtajan koronavirustilannekatsaus

13.3. Tiedote: Kirkkonummella koronavirustartunta

Yksi kirkkonummelainen on sairastunut koronavirukseen. Tartunnan saanut henkilö on työikäinen. Lisäksi karanteenissa on kaksi altistunutta henkilöä. Altistuneet henkilöt ovat asianmukaisessa seurannassa. Epidemiaa Kirkkonummella ei ole.

Mikäli kuntalainen epäilee itsellään tai läheisellään koronavirustartuntaa, ota yhteyttä terveyskeskukseen puhelimitse 09 2968 3401 tai 24/7 avoinna olevaan HUS:n Päivystysapu-numeroon 116 117. Terveysasemalta tai Päivystysavusta saat ohjeet jatkotoimista.

Tutustu terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) antamiin ohjeisiin. Sivulta löydät ohjeita ja ajankohtaista tietoa tilanteesta:

https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19

Usein kysyttyä koronaviruksesta

Valtakunnallisesta puhelinneuvonnasta saa yleistä tietoa koronaviruksesta. Neuvonnan puhelinnumero on 0295 535 535 ja se on avoinna arkipäivisin klo 8-21 ja lauantaisin klo 9-15.

12.3. Hallituksen suositukset

Suomen hallitus on torstaina 12. maaliskuuta pitämässään neuvottelussa keskustellut koronavirustilanteesta ja päättänyt muun muassa seuraavista suosituksista ja varautumisesta:

Hallituksen suositukset yleisötilaisuuksia varten

Hallitus suosittaa, että kaikki yli 500 hengen yleisötilaisuudet perutaan toukokuun loppuun saakka. Lisäksi suositellaan, että myös muiden kokoontumisten järjestäjät harkitsevat riskiarvioiden pohjalta vastaavien tilaisuuksien järjestämistä. Valtion järjestämät isot seminaarit ja tapahtumat perutaan toukokuun loppuun saakka.

Hallituksen suositukset työpaikoille ja lähikontakteihin

Hallitus suosittaa, että epidemia-alueilta palaavien tulee sopia työhön paluunsa ajankohdasta ja poissaolosta (kaksi viikkoa) yhdessä työnantajansa kanssa. Etätyötä tulee suosia, jos työtehtävät sen mahdollistavat. Lisäksi muista kuin välttämättömistä työmatkoista on syytä luopua ja lomamatkoja siirtää.

Epidemia-alueelta palaavien lasten, nuorten ja opiskelijoiden tulee sopia päiväkoteihin ja oppilaitoksiin palaamisen ajankohdasta ja poissa-olosta (kaksi viikkoa) yhdessä palvelutuottajan tai koulutuksen järjestäjän kanssa.

Tartuntojen vähentämiseksi tulee myös rajoittaa ei-välttämätöntä toimintaa, kuten lähikontakteja harrastetoiminnassa ja muulla vapaa-ajalla.  Erityisen tärkeää tämä on riskiryhmiin kuuluvien suojelemiseksi. Kansalaisten tulee noudattaa erityistä harkintaa ja varovaisuutta riskiryhmien kanssa asioidessa. Riskiryhmiin kuuluvat ikääntyneet tai perussairaat

Varautuminen sosiaali- ja terveydenhuollossa

Koronavirustartunnan saaneille turvataan laadukas ja tarpeenmukainen hoito.

Koronavirustestien kohdalla siirrytään normaaliin käytäntöön, jossa lääkärin arvioon ja infektiolääkärin konsultaatioon perustuen otetaan testit. Tällä varmistetaan, että testit ovat varmasti kaikkien niitä tarvitsevien ulottuvilla. 

Ulkomaan matkailu

Kansalaisten tulee seurata ja noudattaa matkustusohjeita, sekä on tehtävä matkustusilmoitus, jos on välttämätöntä matkustaa. Matkustustiedotteiden ajantasaisuus varmistetaan ja Korona-infopisteet laajennetaan myös maarajoille.

Viestintä

Valtakunnallista neuvontapuhelinpalvelua laajennetaan vastaamaan kysyntää ja monikanavaisuutta lisätään. THL lähettää koronaviruksesta tietopaketin kaikille suomalaisille kotiin molemmilla kotimaisilla kielillä. THL:n resursseja lisätään asiantuntijatyön ja kansalaisten neuvonnan ja tuen varmistamiseksi. Lisäksi otetaan käyttöön kansalaisille suunnattu Koronavirustietoa sisältävä älypuhelinsovellus.

Lue hallituksen koko tiedote

8.3. Tutustu THL:n antamiin ohjeisiin

Tutustu terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) antamiin ohjeisiin. Sivulta löydät ohjeita ja ajankohtaista tietoa tilanteesta:

https://thl.fi/fi/web/infektiotaudit-ja-rokotukset/ajankohtaista/ajankohtaista-koronaviruksesta-covid-19

Usein kysyttyä koronaviruksesta

Valtakunnallisesta puhelinneuvonnasta saa yleistä tietoa koronaviruksesta. Neuvonnan puhelinnumero on 0295 535 535 ja se on avoinna arkipäivisin klo 8-21 ja lauantaisin klo 9-15.

28.2. Jos sinulla esiintyy oireita, ota puhelimitse yhteyttä terveyskeskukseen tai Päivystyspuhelimeen

Mikäli sinulla esiintyy jonkin tarttuvan taudin kuten influenssan, tuhkarokon, koronaviruksen tai jonkin muun virustaudin oireita, ota yhteyttä terveyskeskukseen puhelimitse 09 2968 3401 tai 24/7 avoinna olevaan Päivystysapu-numeroon 116 117. Terveysasemalta tai Päivystysavusta saat ohjeet jatkotoimista.

Käsien pesusta huolehtiminen on tehokas keino estää tautien leviämistä. Suojaa suusi ja nenäsi kertakäyttönenäliinalla, kun yskit tai aivastat. Laita käytetty nenäliina välittömästi roskiin. Jos sinulla ei ole nenäliinaa, yski tai aivasta puserosi hihan yläosaan, älä käsiisi.

""