Valitse sivu
kirkkonummi

Ajankohtaista koronaviruksesta – COVID-19

Ajankohtaisia koronatiedotteita

Takaisin etusivulle/Go back

23.12  Koronassa otetaan käyttöön normaalit sairauspoissaolokäytännöt 1.1.2023 alkaen

Vuoden 2023 alusta alkaen koronassa noudatetaan samoja sairauspoissaolokäytäntöjä kuin muissa hengitystieinfektioissa.

Koronatartunnan saanut henkilö on voinut saada tartuntatautipäivärahaa sairaanhoitajan, terveydenhoitajan tai lääkärin todistuksella väliaikaisen sairausvakuutuslain nojalla vuoden 2022 aikana. Väliaikaisen sairausvakuutuslain voimassaolo päättyy 31.12.2022.

Uudenmaan kunnat luopuivat jo vuoden 2022 alussa laajamittaisesta koronatartunnan saaneiden eristykseen ja tartunnan saaneille altistuneiden karanteeniin asettamisesta. Uudellamaalla ei ole enää perusteita tartuntatautilain mukaisiin laajamittaisiin eristys- ja karanteenipäätöksiin, joiden perusteella voisi hakea tartuntatautipäivärahaa.

Koronavirusta esiintyy edelleen runsaasti, mutta rokotukset antavat hyvän suojan vakavaa koronavirustautia vastaan.

THL suosittelee, että koronavirukseen kannattaa suhtautua kuten muihinkin hengitystieinfektioihin.

21.12. Koronarokotteen talven tehosteannos ja influenssarokotus kannattaa ottaa nyt

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) kannustaa kaikkia, joille suositellaan koronarokotteen talven tehosteannosta, ottamaan rokotuksen mahdollisimman pian. Talven tehosterokote suojaa ikääntyneitä ja muita riskiryhmäläisiä vakavalta koronataudilta ja kuoleman riskiltä. Myös influenssarokotus kannattaa ottaa samaan aikaan. Rokotus vähentää influenssasta johtuvia jälkitauteja, kuolemia sekä riskiä joutua sairaalaan tai laitoshoitoon. 

Suositellut rokoteannokset sekä koronan että influenssan osalta kannattaa käydä hakemassa ennen joulua, jos mahdollista. Moni tapaa jouluna läheisiään, joten olisi hyvä, että suoja olisi muodostunut ennen sitä.

Koronan ja influenssan riskiryhmät lähes samat

THL suosittelee koronan tehosterokotusta kaikille 65 vuotta täyttäneille, 18 vuotta täyttäneille lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville sekä voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille. Tehosteannos voidaan poikkeuksellisesti antaa myös muille 18 vuotta täyttäneille erityisistä syistä yksilöllisen harkinnan ja riskiarvion perusteella esimerkiksi matkan kohdemaan vaatimusten vuoksi.   

Tehosterokotteen voi ottaa, kun edellisestä rokotuksesta tai koronan sairastamisesta on kulunut vähintään kolme kuukautta. Tehosteannoksen kohderyhmien osalta ei enää lasketa, kuinka monta rokotetta on aiemmin saanut tai kuinka monta kertaa on mahdollisesti sairastanut koronan tai altistunut virukselle. 

Maksuttomaan influenssarokotukseen ovat oikeutettuja 65 vuotta täyttäneet, vakavalle influenssalle alttiit tietyn sairauden tai hoidon vuoksi riskiryhmään kuuluvat, raskaana olevat sekä 6 kk–6-vuotiaat lapset. Lisäksi maksuttomaan rokotukseen ovat oikeutettuja vakavalle influenssalle erityisen alttiiden lähipiiri, sosiaali- ja terveydenhuollon sekä lääkehuollon ammattilaiset ja asepalveluksen aloittavat. 

Ajanvaraus

Rokotusaikoja on saatavissa vielä tälle vuodelle, ja tammikuulle rokotusaikoja on tulossa lisää.

Ajanvaraus influenssarokotukseen suositellaan tehtävän ensisijaisesti sähköisesti, www.kirkkonummi.fi/eterveys  Palvelu vaatii tunnistautumisen.

Vaihtoehtoisesti voit varata ajan soittamalla terveyskeskuksen palvelunumeroon, klo 8–15.30 välisenä aikana, p. 09-29683401.

Koronan tehosterokotteen voi saada ajanvarauksellisen influenssarokotuksen yhteydessä.

Alle 7-vuotiaat lapset rokotetaan neuvolan toimesta. Varaathan rokotusajan neuvoloiden ajanvarausnumeroista. Lasten aikoja ei valitettavasti pysty varaamaan sähköisesti.

Jos varaat aikaa ainoastaan koronarokotukseen, tee se koronarokotusaika.fi-palvelussa. Mikäli sähköinen ajanvaraus ei ole mahdollista, voi takaisinsoittopyynnön terveyskeskuksen puhelinpalveluun jättää numeroon 09 296 83401 (ma-to 8-15.30 ja pe 8-15), valitse numero 2, koronarokotukset. 

Kunnantalon rokotuspiste suljetaan vuoden vaihteessa

Kunnantalon rokotuspiste suljetaan vuoden vaihteessa. Jatkossa rokotukset hoidetaan Hyvinvointikeskuksessa.

30.9. Varianttiräätälöityjä rokotteita saatavilla 5.10 lähtien Kirkkonummella

 

THL suosittelee uutta koronan tehosterokotusta

Tehosteannos voidaan poikkeuksellisesti antaa myös muille 18 vuotta täyttäneille erityisistä syistä yksilöllisen harkinnan ja riskinarvion perusteella esimerkiksi työkomennuksen tai matkan kohdemaan vaatimusten vuoksi.

 

Milloin tehosteannos annetaan?

Tehosterokotteen voi antaa, kun edellisestä rokotuksesta tai taudin sairastamisesta on kulunut vähintään kolme kuukautta. Tehosteannoksen kohderyhmien osalta ei ole enää lasketa, kuinka monta rokotetta henkilö on aiemmin saanut tai kuinka monta kertaa hän on mahdollisesti sairastanut koronan.

Syksyn koronarokotetehosteen voi ottaa myös influenssarokotuksen yhteydessä. Informoimme syksyn influenssarokotteista tarkemmin myöhemmin. 

 

Tehosterokotteeksi suositellaan ensisijaisesti varianttirokotteita

Kirkkonummella varianttiräätälöityjä rokotteita saatavilla 5.10 lähtien. Tehosteannokseksi suositellaan ensisijaisesti varianttiräätälöityjä rokotteita, jotta suojan immunologinen pohja laajenee vakavan taudin suojan paranemisen lisäksi. Vielä ei tiedetä, kuinka hyvin nämä rokotteet ehkäisevät tartuntoja ja vähentävät tartuttavuutta.

 

THL:n aiemmat suositukset koronarokotusten perussarjasta ja tehosteista ovat voimassa

  • 60–64-vuotiaille suositellaan neljää rokoteannosta. Katso tarkemmin: Neljäs rokoteannos
  • Perusterveille 18–59-vuotiaille sekä riskiryhmiin kuuluville 12–17-vuotiaille suositellaan kolmea rokoteannosta. Katso tarkemmin: Kolmas rokoteannos

 

Ajanvaraus rokotukseen

Koronarokotuksia annetaan toistaiseksi vain ajanvarauksella. Ajan koronarokotuksiin voi varata koronarokotusaika.fi-palvelussa. Mikäli sähköinen ajanvaraus ei ole mahdollista, voi takaisinsoittopyynnön terveyskeskuksen puhelinpalveluun jättää numeroon 09 296 83401 (ma-to 8-15.30 ja pe 8-15), valitse numero 2, koronarokotukset. Puhelinpalvelu on valitettavasti ajoittain ruuhkautunut, joten suosittelemme ajanvarausta koronarokotusaika.fi-palvelussa.

21.9. THL suosittelee ikääntyneiden ja riskiryhmien koronarokotussuojan tehostamista syksyllä

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee tänä syksynä uutta koronan tehosterokotusta kaikille 65 vuotta täyttäneille, 18 vuotta täyttäneille lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville sekä voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille.

Tehosterokotteen voi ottaa, kun edellisestä rokotuksesta tai taudin sairastamisesta on kulunut vähintään kolme kuukautta. Erona aiempaan on, että tehosteannoksen kohderyhmien osalta ei ole enää väliä, kuinka monta rokotetta henkilö on aiemmin saanut tai kuinka monta kertaa hän on mahdollisesti sairastanut koronan.

Tehosteannos voidaan poikkeuksellisesti antaa myös muille 18 vuotta täyttäneille erityisistä syistä yksilöllisen harkinnan ja riskiarvion perusteella esimerkiksi hoitavan lääkärin suosituksen, työkomennuksen tai matkan vuoksi.

Ajanvaraus rokotukseen

Koronarokotuksia annetaan toistaiseksi vain ajanvarauksella. Ajan koronarokotuksiin voi varata koronarokotusaika.fi-palvelussa. Mikäli sähköinen ajanvaraus ei ole mahdollista, voi takaisinsoittopyynnön terveyskeskuksen puhelinpalveluun jättää numeroon 09 296 83401 (ma-to 8-15.30 ja pe 8-15), valitse numero 2, koronarokotukset. Puhelinpalvelu on valitettavasti ajoittain ruuhkautunut, joten suosittelemme ajanvarausta koronarokotusaika.fi-palvelussa.

11.8. Ajanvaraus neljänteen koronarokoteannokseen avattu kaikille 60 vuotta täyttäneille

Kirkkonummella on avattu neljännen koronarokotteen ajanvaraus kaikille 60 vuotta täyttäneille. Neljännen annoksen voi ottaa, kun kolmannesta rokotteesta on kulunut kolme kuukautta. Koronataudin sairastaneelle ja kolme rokoteannosta saaneelle ei anneta tällä hetkellä neljättä rokoteannosta, sillä ajankohtaisen tiedon mukaan sairastettu tauti vastaa yhtä rokoteannosta.

Koronarokotuksia annetaan toistaiseksi vain ajanvarauksella. Ajan koronarokotuksiin voi varata koronarokotusaika.fi-palvelussa. Mikäli sähköinen ajanvaraus ei ole mahdollista, voi takaisinsoittopyynnön terveyskeskuksen puhelinpalveluun jättää numeroon 09 296 83401 (ma-to 8-15.30 ja pe 8-15), valitse numero 2, koronarokotukset. Puhelinpalvelu on valitettavasti ruuhkautunut, joten suosittelemme ajanvarausta koronarokotusaika.fi-palvelussa.

Aikoja pyritään avaamaan järjestelmään lisää ja ajanvarauksissa on paljon liikkuvuutta. Jos siis aikaa ei heti koronarokotteelle löydy, kannattaa järjestelmästä käydä katsomassa uudelleen myöhemmin. Kaikki tarjolla olevat rokotusajat löytyvät koronarokotusaika.fi-sivustolta. Puhelinpalvelun kautta ei ole mahdollista saada ylimääräisiä aikoja.

1.8. Ajanvaraus neljänteen koronarokoteannokseen on avattu lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluville 18 vuotta täyttäneille

Neljännen annoksen voi ottaa, kun kolmannesta rokotteesta on kulunut kolme kuukautta. Koronataudin sairastanut ja kolme rokoteannosta saanut ei tarvitse neljättä rokoteannosta, sillä sairastettu tauti vastaa yhtä rokoteannosta.

Luettelo riskiryhmistä: Ketkä kuuluvat vakavan COVID-19-taudin riskiryhmiin?

Koronarokotuksia annetaan toistaiseksi vain ajanvarauksella. Ajan koronarokotuksiin voi varata koronarokotusaika.fi-palvelussa. Mikäli sähköinen ajanvaraus ei ole mahdollista, voi takaisinsoittopyynnön terveyskeskuksen puhelinpalveluun jättää numeroon 09 296 83401 (ma-to 8-15.30 ja pe 8-15), valitse numero 2, koronarokotukset. Puhelinpalvelu on valitettavasti ruuhkautunut, joten suosittelemme ajanvarausta koronarokotusaika.fi-palvelussa.

Aikoja pyritään avaamaan järjestelmään lisää ja ajanvarauksissa on paljon liikkuvuutta. Jos siis aikaa ei heti koronarokotteelle löydy, kannattaa järjestelmästä käydä katsomassa uudelleen myöhemmin. Kaikki tarjolla olevat rokotusajat löytyvät koronarokotusaika.fi-sivustolta. Puhelinpalvelun kautta ei ole mahdollista saada ylimääräisiä aikoja.

26.7. Uusi toimipiste koronarokotuksille avataan kunnantalolle 1.8.2022

Kunta avaa koronarokotuksille uuden toimipisteen kunnantalolle 1.8. lähtien. Elokuusta alkaen koronarokotuksia tullaan Kirkkonummella antamaan kolmessa eri toimipisteessä eli kunnantalolla, Keskustan terveysasemalla sekä Veikkolan terveysasemalla.

Koronarokotuksia annetaan toistaiseksi vain ajanvarauksella. Ajan koronarokotuksiin voi varata koronarokotusaika.fi-palvelussa. Mikäli sähköinen ajanvaraus ei ole mahdollista, voi takaisinsoittopyynnön terveyskeskuksen puhelinpalveluun jättää numeroon 09 296 83401 (ma-to 8-15.30 ja pe 8-15), valitse numero 2, koronarokotukset.

19.7. Ajanvaraus neljänteen koronarokoteannokseen on avattu 70–79-vuotiaille

Kirkkonummella on avattu neljännen koronarokotteen ajanvaraus 70–79-vuotiaille. Neljännet koronarokotteet laajennetaan myöhemmin myös 18–69-vuotiaisiin, jotka kuuluvat lääketieteellisiin riskiryhmiin sekä tämän jälkeen kaikkiin 60–69-vuotiaisiin. Tiedotamme, kun näihin ryhmiin kuuluvat voivat varata ajan koronarokotukseen.

Neljännen annoksen voi ottaa, kun kolmannesta rokotteesta on kulunut kolme kuukautta.

Ajan koronarokotuksiin voi varata koronarokotusaika.fi-palvelussa. Mikäli sähköinen ajanvaraus ei ole mahdollista, voi takaisinsoittopyynnön terveyskeskuksen puhelinpalveluun jättää numeroon 09 296 83401 (ma-to 8-15.30 ja pe 8-15), valitse numero 2, koronarokotukset.

20.6. Vakavasti immuunipuutteisille suositellaan viidettä koronarokotusta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos suosittelee viidettä koronarokoteannosta niille 12 vuotta täyttäneille, joiden immuunipuolustus on voimakkaasti heikentynyt.

Tehosteannoksen voi antaa, kun neljännestä annoksesta on kulunut 4 kuukautta. Koronavirustartunta vastaa yhtä rokoteannosta myös immuunipuutteisilla, joten taudin sairastanut ja neljä rokoteannosta saanut ei tarvitse viidettä rokoteannosta vielä tässä vaiheessa.

THL: Voimakkaasti immuunipuutteisten koronarokotukset

Ajan koronarokotuksiin voi varata koronarokotusaika.fi-palvelussa. Mikäli sähköinen ajanvaraus ei ole mahdollista, voi takaisinsoittopyynnön terveyskeskuksen puhelinpalveluun jättää numeroon 09 296 83401 (ma-to 8-15.30 ja pe 8-15), valitse numero 2, koronarokotukset.

6.6. Neljättä koronarokoteannosta suositellaan kaikille 70–79-vuotiaille riskiryhmiin kuuluville

Terveyden ja hyvinvoinninlaitos (THL) suosittaa neljättä koronarokoteannosta kaikille 70–79-vuotiaille henkilöille, jotka kuuluvat lääketieteellisiin riskiryhmiin 1 ja 2. Neljännen annoksen voi ottaa, kun kolmannesta rokotteesta on kulunut kolme kuukautta. Koronataudin sairastanut ja kolme rokoteannosta saanut ei tarvitse neljättä rokoteannosta, sillä sairastettu tauti vastaa yhtä rokoteannosta.

Luettelo riskiryhmistä: Ketkä kuuluvat vakavan COVID-19-taudin riskiryhmiin?

Ajan koronarokotuksiin voi varata koronarokotusaika.fi-palvelussa. Sähköinen ajanvaraus em. ikäryhmälle aukeaa viikon 23 aikana. Mikäli sähköinen ajanvaraus ei ole mahdollista, voi takaisinsoittopyynnön terveyskeskuksen puhelinpalveluun jättää numeroon 09 296 83401 (ma-to 8-15.30 ja pe 8-15), valitse numero 2, koronarokotukset.

11.5. Neljänsiä koronarokotteita suositellaan iäkkäille kotihoidon ja omaishoidon asiakkaille sekä iäkkäille, joiden terveys ja toimintakyky ovat heikentyneet

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee nyt neljänsien koronarokotteiden tarjoamisen laajentamista niille iäkkäille henkilöille, jotka ovat järjestetyn kotihoidon tai omaishoidon piirissä sekä muillekin iäkkäille, joiden terveydentila ja toimintakyky ovat vastaavasti heikentyneet.

Uudet rokotussuositukset koskevat:

·         65 vuotta täyttäneet koti- tai omaishoidon piirissä olevat sekä

·         65 vuotta täyttäneet, joiden terveys ja toimintakyky ovat vastaavasti heikentyneet, ja jotka eivät pärjää yksin kotona arjessa ilman toisen ihmisen apua.

 

Neljännen annoksen voi saada, kun kolmannesta annoksesta tai sairastetusta taudista on kulunut vähintään kolme kuukautta. Jos olet saanut kolmannen koronarokotteen ja lisäksi sairastanut koronavirusinfektion (yli kuusi viikkoa rokotuksen ja taudin välillä), ei tarvetta neljännelle annokselle ole.

THL suositus neljännestä koronarokotteesta

Järjestetyn kotihoidon piirissä olevat henkilöt saavat rokotteen kotihoidon kautta. Ajan koronarokotuksiin voi varata koronarokotusaika.fi-palvelussa. Mikäli sähköinen ajanvaraus ei ole mahdollista, voi takaisinsoittopyynnön terveyskeskuksen puhelinpalveluun jättää numeroon 09 296 83401 (ma-to 8-15.30 ja pe 8-15), valitse numero 2, koronarokotukset.

22.4. Kasvomaskien käyttöä koskeva suositus muuttuu Kirkkonummella

Kasvomaskien yleisestä käyttösuosituksesta luovutaan Kirkkonummella THL:n antamien ohjeiden mukaisesti. Jokainen voi oman harkintansa mukaan edelleen käyttää maskia esimerkiksi sellaisissa sisätiloissa, joissa lähikontaktien välttäminen on vaikeaa. Tällainen tilanne voi olla esimerkiksi joukkoliikennevälineessä ruuhka-aikaan. Kasvomaski estää pisaroiden leviämistä ympäristöön. Kun käytät kasvomaskia, suojaat muita tartunnalta.

Maskia suositellaan jatkossa (12-vuotiaat ja sitä vanhemmat) erityisesti:

  • niille, jotka hakeutuvat koronaepäilyn vuoksi hoitoon tai testiin
  • niille, joilla on hengitystieinfektion oireita, mutta kodin ulkopuolella liikkuminen on välttämätöntä
  • niille, jotka tietävät altistuneensa koronavirukselle (esim. perheessä on todettu tartuntoja) ja kodin ulkopuoliset lähikontaktit eivät ole vältettävissä
  • niille, jotka vierailevat tai asioivat sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa

Oireisille suositellaan aina ensisijaisesti pysymistä kotona oireiden väistymiseen saakka.

Kasvomaski suojaa myös kantajaansa maskityypistä riippuen. Riskiryhmään kuuluvan kannattaa harkita laadukkaan maskin (FFP2- tai FFP3-tason hengityksensuojain) käyttöä, vaikka hän olisi täysin rokotettu.

Koulut ja oppilaitokset

Koulujen ja toisen asteen oppilaitosten laajasta maskisuosituksesta luovutaan. Jokainen voi oman harkintansa mukaan edelleen käyttää maskia. Kirkkonummi suosittelee, että kouluissa ja oppilaitoksissa on laadukkaita maskeja tarjolla niille oppilaille, jotka haluavat maskia käyttää.

Työpaikat

Kirkkonummen kunta luopuu maskien käyttösuosituksesta työpaikoilla. Mikäli vaarojen ja riskien arvioinnin perusteella todetaan maskien käytön olevan perusteltua työ- ja/tai asiakasturvallisuuden takaamiseksi antaa työyksikkö henkilöstölleen ohjeistuksen maskien käytöstä. Esimerkiksi palveluissa, joiden asiakaskunta on pääsääntöisesti iäkästä, tuo työntekijöiden maskinkäyttö lisää asiakasturvallisuutta. Kun koronatartuntoja esiintyy paljon ja työssä on lähikontakteja, parantaa maskien ja hengityssuojainten tarjoaminen henkilökunnalle (etenkin riskiryhmät ja rokottamattomat) työturvallisuutta.

Sosiaali- ja terveydenhuolto

Sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstö jatkaa maskin käyttöä.

Lue tarkemmin THL:n tiedotteesta

 

21.4. Lopetamme Kirkkonummen koronatilastojen julkaisemisen kunnan sivuilla

Rokotuskattavuutta, annettujen rokotteiden määriä ja covid-19 -tapausten määrää voi seurata THL:n sivuilta.

Rokotuskattavuus (%) ikäryhmittäin alueella Kirkkonummi

Annetut annokset ikäryhmittäin alueella Kirkkonummi

Tartuntatautirekisterin COVID-19-tapaukset

Neljännet koronarokoteannokset yli 80-vuotiaille ja iäkkäille hoivakodeissa asuville

Neljättä koronarokoteannosta suositellaan 80 vuotta täyttäneille ja iäkkäiden hoivakodeissa asuville. Iäkkäiden hoivakodeissa neljänsiä annoksia suositellaan kaikille ilman varsinaista alaikärajaa.

Neljäs annos voidaan antaa, kun on kulunut 3 kuukautta kolmannesta koronarokotuksesta.

Jos 80 vuotta täyttänyt tai iäkkäiden hoivakodissa asuva on saanut kolme rokoteannosta ja sen lisäksi sairastanut koronavirustaudin, hän ei toistaiseksi tarvitse neljättä rokoteannosta.

Kaksi rokoteannosta saaneelle koronavirustaudin sairastaneelle 80 vuotta täyttäneelle tai iäkkäiden hoivakodissa asuvalle suositellaan kolmatta annosta, kun 3 kuukautta sairastetusta taudista tai edellisestä rokoteannoksesta on kulunut sen mukaan, kumpi on ollut viimeisin.

Ajan koronarokotuksiin voi varata koronarokotusaika.fi-palvelussa. Mikäli sähköinen ajanvaraus ei ole mahdollista, voi takaisinsoittopyynnön terveyskeskuksen puhelinpalveluun jättää numeroon 09 296 83401 (ma-to 8-15.30 ja pe 8-15), valitse numero 2, koronarokotukset. Hoivakotien asukkaat rokotetaan hoivakodeissa.

Koronarokotuspiste Kirkkonummen ostarilla suljetaan 21.3. alkaen

Koronarokotuksia annetaan jatkossa Keskustan terveysasemalla sekä Keskustan perhekeskuksen neuvolassa.

Voit varata ajan koronarokotukseen osoitteessa koronarokotusaika.fi tai puhelimessa jättämällä takaisinsoittopyynnön numeroon 09 29683401.

14.3. AVI:n koronarajoitukset päättyvät Uudellamaalla 15.3. 

Uudenmaan alueella voimassa oleva määräys asiakas- ja yleisötilojen terveysturvallisesta käytöstä päättyy tiistaina 15.3. Yleiset hygieniavaatimukset pysyvät kuitenkin voimassa.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto ei ole jatkamassa Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella 15.3. asti voimassa olevaa määräystä, joka velvoittaa tiloista vastaavat toimijat järjestämään toiminnan tiloissa niin, että lähikontaktien aiheuttamaa tartuntariskiä voidaan ehkäistä. Keskiviikosta 16.3. alkaen missään Etelä-Suomen aluehallintoviraston toimialueella ei ole enää voimassa viraston asettamia koronarajoituksia.

Koko Suomessa on edelleen voimassa yleisiä hygieniavaatimuksia koskeva tartuntatautilain pykälä 58 c. Se koskee kaikkia yleisölle avoimia ja asiakkaille ja osallistujille varattuja toimitiloja ilman erillistä viranomaispäätöstä, ja on voimassa 30.6.2022 asti. Ravintoloita velvoittaa oma tartuntatautilain pykälänsä, jossa on vastaavat vaatimukset.

Terveysturvallisuuden parantamiseksi tiloista vastaavien toimijoiden on noudatettava seuraavia velvoitteita:

  • asiakkailla ja osallistujilla on mahdollisuus käsien puhdistamiseen
  • asiakkaille ja osallistujille annetaan toimintaohjeet riittävän etäisyyden ylläpitämisestä, käsien puhdistamisesta ja muista vastaavista käytännöistä, joilla estetään tartuntojen leviämistä
  • tilojen ja pintojen puhdistamista tehostetaan
  • asiakkaiden ja osallistujien oleskelu järjestetään toiminnan erityispiirteet huomioiden mahdollisimman väljästi. Mahdolliset asiakaspaikat sijoitetaan riittävän etäälle toisistaan.

THL suosittelee riskiryhmiin kuuluville 12–17-vuotiaille kolmatta koronarokoteannosta

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos (THL) suosittelee, että aiemmin määriteltyihin vakavan koronavirustaudin riskiryhmiin kuuluville 12–17-vuotiaille annetaan kolmas koronarokoteannos, kun toisesta rokoteannoksesta on kulunut vähintään kuusi kuukautta. Voimakkaasti immuunipuutteisille 12 vuotta täyttäneille on ohjeistettu jo aikaisemmin tarjoamaan tehosteannoksia. 

Lisäksi THL suosittelee, että mahdollisuus kolmansiin rokoteannoksiin tarjotaan myös muille kuin riskiryhmiin kuuluville 12–17-vuotiaille vähintään kuusi kuukautta toisesta rokoteannoksesta, jos se on tarpeen muusta kuin lääketieteellisistä syistä, esimerkiksi matkustamisen vuoksi.

12-17-vuotiaiden ajanvaraus kolmanteen koronarokotteeseen on avattu nyt koronarokotusaika.fi palvelussa. Mikäli sähköinen ajanvaraus ei ole mahdollista, voi takaisinsoittopyynnön terveyskeskuksen puhelinpalveluun jättää numeroon 09 296 83401 (ma-to 8-15.30 ja pe 8-15), valitse numero 2, koronarokotukset.

7.3. Uusi koronarokote Nuvaxovid saatavilla Espoon Iso Omenan koronarokotuspisteeltä myös kirkkonummelaisille

Novavaxin koronarokote Nuvaxovid on käytettävissä HUS-alueen kunnissa vko 10 alkaen. Koska rokotteen haluavia joko mRNA-rokotteen vasta-aiheen tai muun syyn takia on vähän, annetaan Novavaxin rokotetta keskitetysti vain tietyissä toimipisteissä. Kirkkonummelaisilla on mahdollisuus saada Nuvaxovid-koronarokotetta Espoon Iso Omenan rokotuspisteeltä.

Rokotetta suositellaan henkilölle, joille ei voida antaa mRNA- tai adenovirusvektorirokotetta. Rokotteita voidaan antaa myös muille 18 vuotta täyttäneille, jotka haluavat tätä rokotevalmistetta muiden valmisteiden sijaan. 

Perusrokotussarjaan kuuluu kaksi rokotusta. Suositeltu annosväli on 6–12 viikkoa. Kolmas annos annetaan jollain muulla rokotteella 3–4 kuukauden kuluttua toisesta annoksesta. Nuvaxovid-rokotetta ei toistaiseksi anneta kolmantena tai neljäntenä annoksena muuten kuin poikkeustapauksissa.

Rokotetta ei välttämättä riitä heti kaikille halukkaille. Jos rokotteen käyttöä joudutaan priorisoimaan, suurin tarve rokotteelle on täysin rokottamattomilla, 60 vuotta täyttäneillä ja lääketieteellisiin riskiryhmiin kuuluvilla. 

Nuvaxovid-rokote sopii lähes kaikille aikuisille. Esimerkiksi aiemmin sairastettu koronavirustauti ei estä rokotuksen antamista. Rokote sopii myös raskaana oleville ja imettäville.

Jos haluat Nuvaxovid-rokotteen:

Varaa aika Espoon rokotuspisteelle jättämällä soittopyyntö numeroon 09 816 34800 (ma-pe klo 8–18).

THL: Usein kysyttyä Novavaxin rokotteesta

3.3. Rokotustilastoista tiedottaminen muuttuu

Koronarokotusten ottamistahti on hidastunut niin, että muutokset eri ikäryhmien rokotuskattavuudessa ovat enintään muutama prosentin kymmenesosaa viikossa. Merkittävää kasvua on ainoastaan nuorimpien ikäryhmien kolmansissa rokotuksissa.

Muutamme rokotustilastojen tiedottamista siten, että yksityiskohtainen rokotuskattavuustaulukko julkaistaan tästä eteenpäin kerran kuussa, kuukauden viimeisellä viikolla.

Rokotuskattavuutta voi seurata omatoimisesti THL:n sivuilta: Rokotuskattavuus (%) ikäryhmittäin alueella Kirkkonummi

17.2. Koronaeristyspäätöksissä viivettä Kirkkonummella

Eristyspäätöksiä tehdään Kirkkonummella päivittäin, mutta suurien eristyspäätösmäärien vuoksi emme välttämättä ehdi toimittaa päätöstä kahden kuukauden sisällä.

Voit hakea tartuntatautipäivärahaa kahden kuukauden sisällä sairastamisesta, vaikka et ole saanut eristyspäätöstä. Päätöksen voi lähettää Kelaan jälkeen päin.

Hallitus on esittänyt lakimuutosta, joka helpottaisi tartuntatautipäivärahan myöntämistä koronavirustartunnan saaneille. Eduskunta on hyväksynyt lakiesityksen tartuntatautipäivärahan muuttamiseen, mutta laki ei ole vielä voimassa.

15.2. Kirkkonummen terveysaseman koronatestipiste sulkeutui, uusi piste avautui Nummitielle

Kirkkonummen terveyskeskuksen läheisyydessä oleva toimipiste (Virkatie 1, 02400 Kirkkonummi) sulkeutui 14.2.2022.

Jatkossa asiakkaat voivat käydä koronanäytteenotossa HUS Diagnostiikkakeskuksen alihankkija 9livesin näytteenottopisteessä Nummitien varrella olevalla parkkipaikalla Kirkkonummen keskustassa lähellä rautatieasemaa. Toimipisteessä voidaan asioida autolla tai kävellen.

Aika varataan tuttuun tapaan koronabotin kautta. Koronabotissa aikoja on varattavissa kaikista Uudenmaan koronanäytteenottopisteistä.

Näytteenottopisteen sijainti kartalla

11.02. Kirkkonummen koronaan liittyvät kokoontumisrajoitukset puretaan maanantaina 14.2.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on tänään päättänyt kumota kokonaan Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueella voimassa olevat  koronaan liittyvät kokoontumisrajoitukset maanantaista 14.2.2022 lähtien.

Alueellisen koronakoordinaatioryhmän arvion ja sairaanhoitopiirin lausunnon mukaan rajoitusten jatkaminen pidempään ei ole tasaantuvassa epidemiatilanteessa välttämätöntä. Suosituksen mukaisesti aluehallintovirasto kumoaa kokoontumisrajoitukset maanantaista alkaen.

Terveysturvallisuus on huomioitava edelleen tilojen käytössä

Koko Etelä-Suomen alueella on edelleen voimassa aluehallintoviraston määräys, joka velvoittaa laajasti erilaisten tilojen käytöstä vastaavia toimijoita ehkäisemään lähikontaktien aiheuttamaa tartuntariskiä. Määräys perustuu tartuntatautilain pykälään 58 d.

Mitään toimintaa tiloissa ei ole määräyksen myötä kielletty eikä esimerkiksi tietyn mittaisia turvavälejä edellytetä, vaan määräyksen tarkoitus on tehostaa terveysturvallisuustoimia. Toimija arvioi itse, millaisin toimin tartuntariskiä voi ehkäistä: kyseeseen voi tulla esimerkiksi asiakaspaikkojen väljä sijoittelu, ilmanvaihdon tehostaminen tai kävijöiden tulon porrastaminen.

Määräys koskee esimerkiksi liikuntatiloja, kauppoja, kirjastoja ja museoita henkilömäärästä riippuen. Myös yleisötilaisuuksiin käytetyt tilat kuuluvat määräyksen piiriin.

Sairasta hengitystieinfektio kotona – eristyskäytännöt muuttuvat

Nopeasti huonontunut koronavirustilanne edellyttää tartunnan saaneilta omaehtoista eristäytymistä ja altistumisesta ilmoittamista henkilöille, joiden kanssa on ollut lähikontaktissa. Positiivisen koronavirustestituloksen saaneille on toimintaohjeita kuntien verkkosivuilla. Tartuntatautilain mukaisista eristyspäätöksistä ensisijaisena todisteena sairastetusta koronavirustaudista luovutaan.

Uusi strategia otetaan Kirkkonummella käyttöön 24.1.2022 alkaen.

Tartuntatautiviranomaisen asettama eristys on menettänyt vaikuttavuutensa

Valtavirukseksi noussut omikronmuunnos on aiheuttanut moninkertaisen päivittäisten tartuntojen määrän joulukuun alun jälkeen ja ruuhkauttanut koronavirustestauksen, tartunnanjäljityksen ja perusterveydenhuollon palvelut vakavasti. Terveydenhuollon koronatestiin pääsy voi kestää useita vuorokausia.

Omikronmuunnos aiheuttaa merkittävästi tartuntoja jo ennen oireiden alkua ja kun viive näytteenottoon pääsyyn on pitkä, suurin osa jatkotartunnoista on jo tapahtunut siinä vaiheessa, kun testitulos tulee tartuntatautiviranomaisen tietoon. Jatkotartuntojen estämiseksi perustetta asettaa henkilöä eristykseen ei tällöin ole. Kotitestillä todetut tartunnat eivät tule tartuntatautiviranomaisten tietoon lainkaan.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen 13.1.2022 julkaiseman ohjeen mukaan koronavirustautiin sopivia oireita saaneiden  tulee välttää kontakteja muihin kuin samassa taloudessa asuviin vähintään viiden vuorokauden ajan.  Nykyisessä epidemiatilanteessa tartuntatautiviranomaiset saavat yhä useammin tiedon tartunnasta vasta eristysajan päätyttyä. Jälkikäteen tehdyillä eristyspäätöksillä ei voida ehkäistä tartuntojen leviämistä.

Kotitestit ja kontaktien välttäminen auttavat rajaamaan epidemiaa

Kuntalaisten vastuullinen toiminta on välttämätöntä oman lähipiirin suojaamiseksi, epidemian hidastamiseksi sekä sairaalahoidon kuormituksen vähentämiseksi. Lievästikin oireisena kotiin jääminen ja omien lähikontaktien nopea informoiminen altistumisen mahdollisuudesta on tärkeämpää kuin koskaan.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos on 13.1.2022 antanut uusia ohjeita koronavirustautiin liittyvästä eristyksestä. . Myös oireettomien tulee noudattaa voimassa olevia suosituksia ja rajoituksia.

Laboratoriotestillä todetun koronavirustartunnan saaneille lähetetään toimintaohjeet tekstiviestillä. Lisäksi kuntien verkkosivuilla on toimintaohjeita positiivisen testituloksen saaneelle ja heidän läheisilleen.

Riskiryhmiin kuuluvien koronavirustestit etusijalla

Viimeisimmän, koronaviruspandemiaa edeltävän kansallisen pandemian varautumissuunnitelman mukaan pandemiavaiheessa ei ole enää tarvetta tunnistaa yksittäisen potilaan taudinaiheuttajaa, vaan taudinaiheuttajan selvittely tulee kohdentaa vakavasti sairaisiin potilaisiin.

Terveydenhuollon testaus kohdennetaan tämän vuoksi tällä hetkellä muun muassa vakavan koronavirustaudin riskiryhmiin kuuluviin ja sosiaali- ja terveydenhuollossa työskenteleviin. Lisäohjeita siitä, kenelle suositellaan terveydenhuollon testiä, on kuntien verkkosivuilla.

Eristyspäätöksiä ei pääsääntöisesti enää tehdä

Tartuntatautilain mukaan kunnan tai sairaanhoitopiirin tartuntataudeista vastaava lääkäri voi päättää henkilön eristykseen asettamisesta, kun yleisvaarallisen tartuntataudin leviämisen vaara on ilmeinen eikä taudin leviämistä voida muulla tavoin estää.

Yksilön perusoikeuksia rajoittava päätös on viimesijainen keino epidemian rajaamiseksi. Perusoikeusrajoitusten tulee olla tehokkaita ja välttämättömiä tavoitteen saavuttamiseksi. THL:n 17.1. antaman lausunnon mukaan hybridistrategian testaa-eristä-jäljitä-hoida -mallilla ei enää voida hidastaa tartuntojen leviämistä. Tartuntatautilain edellyttämää epidemiologista perustetta laajamittaisille eristyspäätöksille ei siten enää ole.

Normaalit sairauspoissaolokäytännöt käyttöön

On tärkeää, että kaikki hengitystieinfektio-oireiset voivat jäädä pois töistä ilman huolta ansionmenetyksistä. Tarpeesta korvata ansionmenetys ei synny perustetta määrätä henkilöä eristykseen. Työnantajalla ei ole oikeutta vaatia työntekijältä eristyspäätöstä. Ansionmenetykset tulee korvata muilla tavoin. Korvaavia käytäntöjä voivat olla esimerkiksi normaalit sairauspäivärahakäytännöt tai työntekijän laajennettu oikeus olla poissa omalla ilmoituksella. Sosiaali- ja terveysministeriö selvittää asiaa.

Tartuntataudeista vastaavan lääkärin tekemiä eristyspäätöksiä käytetään jatkossa vain tilanteissa, joissa hallintopäätöksellä aidosti pystytään ehkäisemään jatkotartuntoja. Kuntien tartuntatautiyksiköt jatkavat epidemian torjuntaa myös muilla käytettävissä olevin keinoin.

Ajankohtaista koronarokotuksista 20.1.2022

Kirkkonummi on aloittanut kolmansien koronarokotusannosten antamisen kaikille yli 18-vuotiaille. Kolmas koronarokoteannos on mahdollista saada, kun toisesta rokoteannoksesta on kulunut 4 kuukautta. 60 vuotta täyttäneet sekä riskiryhmät voivat saada kolmannen rokoteannoksen, kun toisesta rokotuksesta on kulunut 3–4 kuukautta. Vakavasti immuunipuutteisilla henkilöillä annosten välissä pitää olla 2 kuukautta.

Kolmosrokotusten ajanvaraus on tällä hetkellä avoinna kaikille 18 vuotta täyttäneille. Ajan voi varata sähköisessä ajanvarausjärjestelmässä koronarokotusaika.fi

Neljäs koronarokoteannos annetaan niille 12 vuotta täyttäneille, joiden immuunipuolustus on voimakkaasti heikentynyt. Neljännen tehosteannoksen voi antaa, kun kolmannesta annoksesta on kulunut 3–4 kuukautta.

Aikoja koronarokotuksiin on varattavissa Keskustan (Kirkkonummen Ostari), Veikkolan (Veikkolan terveysasema) ja Masalan (Masalan terveysasema) alueella. Aikoja pyritään avaamaan järjestelmään lisää ja ajoissa on paljon liikkuvuutta. Jos siis aikoja ei heti kolmanteen rokotteeseen löydy, kannattaa järjestelmästä käydä katsomassa uudelleen myöhemmin. Kaikki tarjolla olevat rokotusajat löytyvät koronarokotusaika.fi-sivustolta. Mikäli sähköinen ajanvaraus ei ole mahdollista, voi takaisinsoittopyynnön jättää numeroon 09 296 83401 (ma-to 8-15.30 ja pe 8-15), valitse numero 2, koronarokotukset.

Rokottaminen työterveyshuollossa

Koronarokotuksia on mahdollisuus saada myös työterveyshuollon kautta. Koronarokotusten saamista työterveyden kautta voi tiedustella omalta työnantajalta.

Kolmas koronarokote ja sairastettu korona

Suurin osa ihmisistä ei tarvitse suojan kannalta kolmatta annosta, jos he ovat sairastaneet koronataudin ja saaneet kaksi rokoteannosta.

Voimakkaasti immuunipuutteiselle 12 vuotta täyttäneelle suosittelemme kolmatta rokoteannosta, vaikka hän olisi sairastanut koronataudin. Kolmatta annosta suositellaan tälle ryhmälle 3−4 kuukauden kuluttua edellisestä rokoteannoksesta tai sairastetusta taudista sen mukaan, kumpi on ollut viimeisin.

Lasten rokotukset

5-11 vuotiaiden rokotukset ovat lähteneet hyvin käyntiin. Vapaita aikoja löytyy vielä runsaasti.  Veikkolan terveysasemalla järjestetään lauantaina 5.2 lasten rokotuspäivä, ja sinne on aikoja myös vapaana.

Kirkkonummella ei järjestetä kouluterveydenhuollossa tai neuvolassa erillisiä koronarokotusaikoja, vaan rokotukset ovat keskitetty rokotuspisteelle. Huomioithan, että huoltajien suostumus alaikäisen koronarokotukselle tarvitaan rokottamisen yhteydessä. Mikäli lapsi tulee rokotukseen toisen huoltajan kanssa, on toisen huoltajan suostumus oltava kirjallisena mukana. Tässä linkki suostumuslomakkeeseen.

Jos lapsi on sairastanut koronan, hänelle voidaan antaa rokote 4 – 6 kuukautta sairastetun taudin jälkeen.

Voimakkaasti immuunipuutteisten neljäs rokotus varattavissa

Voimakkaasti immuunipuutteisten neljäs koronarokotus on nyt varattavissa.

Kaikki ajanvaraukset ensisijaisesti sähköisesti koronarokotusaika.fi. Mikäli sähköinen ajanvaraus ei ole mahdollista, voi takaisinsoittopyynnön jättää numeroon 09 296 83401 (ma-to 8-15.30 ja pe 8-15), valitse numero 2, koronarokotukset.

THL suosittaa koronarokotetta 5-11 -vuotiaille sairautensa vuoksi riskiryhmiin kuuluville lapsille

5−11-vuotiaiden lasten vaikean koronataudin riskiä voivat lisätä seuraavat sairaudet tai tilat:

  • ylipaino, lasten painoindeksi (ISO-BMI) yli 30
  • elinsiirto tai kantasolusiirto 
  • voimakas immunosuppressiivinen eli puolustuskykyä heikentävä hoito 
  • synnynnäinen tai sairaudesta johtuva immuunipuutos
  • krooniset keuhkosairaudet
  • sydänsairaudet
  • krooninen munuaissairaus
  • vaikea krooninen maksasairaus
  • neurologinen sairaus, johon liittyy hengitysvaje ja/tai lisääntynyt infektioherkkyys
  • Downin oireyhtymä
  • tyypin 1 ja 2 diabetes
  • astma, joka vaatii päivittäistä lääkitystä.

 Tarkempaa tietoa riskiryhmistä löytyy THL:n verkkosivuilta.

Kirkkonummi ottaa koronapassin käyttöön 13.12. uimahallissa ja osassa muita toimintojaan

Kirkkonummella on viimeisen kahden viikon aikana tullut ilmi 119 uutta koronatartuntaa, ja ilmaantuvuusluku on (9.12.) 297,5/100 000 asukasta.

Kirkkonummen uimahallissa edellytetään asiakkailta koronapassia maanantaista 13.12.2021 lähtien. Koronapassi vaaditaan kaikilta yli 16-vuotiailta. Henkilöllä pitää olla todistus koronarokotuksista, todistus tuoreesta negatiivisesta koronatestituloksesta tai todistus sairastetusta koronasta. Samalla tarkastetaan myös henkilöllisyystodistus. Koronapassin käyttöönotto koskee myös aukioloaikojen ulkopuolista toimintaa uimahallissa. Uimahalli tiedottaa toiminnasta tarkemmin omilla sivuillaan.

Kunta edellyttää myös liikuntapalveluiden ohjatun ryhmätoiminnan sekä nuorisoteatterin ryhmätoiminnan osallistujilta koronapassia yli 16-vuotiailta 13.12.2021 alkaen. Asiakkaita tiedotetaan erikseen.

Musiikkiopiston konserteissa sekä nuorisoteatterin esityksissä edellytetään myös koronapassia 13.12.2021 alkaen. Koronapassi tarkastetaan tilaisuuteen saapumisen yhteydessä yli 16-vuotiailta henkilöiltä. Koronapassia ei tarkasteta henkilökunnalta tai esiintyjiltä. Musiikkiopisto ja nuorisoteatteri tiedottavat toiminnasta asiakkaita erikseen.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto kielsi 4.12. heikentyneen koronatilanteen takia Uudenmaan alueella sisätiloissa järjestettävät yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset, joihin osallistuu yli 20 henkilöä. Lisäksi asiakas- ja yleisötiloista vastaavien toimijoiden on järjestettävä tilojen käyttö siten, että asiakkaiden ja toimintaan osallistuvien sekä seurueiden lähikontaktin aiheuttamaa koronatartunnan riskiä voidaan ehkäistä. Rajoitukset ovat voimassa 31.12.2021 asti. Koronapassi on vaihtoehto rajoituksille laissa määritellyissä tilanteissa.

Kirkkonummella on voimassa laaja kasvomaskisuositus

Kirkkonummella on voimassa laaja maskisuositus rokotussuojan tasosta riippumatta kaikkien 12 vuotta täyttäneiden ja tätä vanhempien osalta. Maskin käyttöä suositellaan kaikissa julkisissa sisätiloissa ja liikennevälineissä, joissa oleskelee muita ihmisiä. Maskin käyttöä suositellaan näin ollen myös oppilaitoksissa kuudennesta luokasta lähtien. Maskisuositus on voimassa 16.1.2022 asti.

EU:n koronatodistus eli koronapassi

EU:n koronatodistus eli koronapassi koostuu kolmesta eri todistuksesta:

–          todistus koronarokotuksesta,

–          todistus koronatestituloksesta,

–          todistus sairastetusta koronavirustaudista.

Suomessa koronatodistuksen saa Omakannasta. Todistuksessa on tiedot suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi.

EU:n koronatodistuksen saa kätevästi Omakanta-palvelusta (kanta.fi). Koronarokotustodistus näkyy Omakannassa rokotuksen saamisen jälkeen muutaman vuorokauden kuluessa. Todistuksessa näkyvät viimeisimpänä saadun rokotteen valmistenimi ja antopäivä sekä rokoteannosten määrä. Jos olet saanut kaksi tai kolme rokotusta, vain jälkimmäisen rokoteannoksen valmistenimi näkyy.

Jos Omakannan käyttäminen ei ole mahdollista, todistuksen voi hakea keskustan terveysaseman arkistosta (osoite: Virkatie 1, 02400 Kirkkonummi). EU:n koronatodistus voidaan tulostaa arkistossa henkilöllisyystodistusta tai Kela-korttia vastaan. Terveyskeskuksen arkisto on avoinna ma-pe klo 8-15. Puh. 040-1269465.

Lasten ja nuorten EU:n koronatodistukset

Alle 10-vuotiaan huoltaja näkee ja voi tulostaa tai ladata EU:n koronatodistuksen Omakannasta (kanta.fi).

Yli 10-vuotias saa itse ladattua tai tulostettua korontodistuksen Omakannasta, jos hänellä on käytössään vahvan tunnistautumisen mahdollisuus, esimerkiksi verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenne. Yli 10-vuotiaan alaikäisen huoltaja ei tällä hetkellä näe eikä voi ladata tai tulostaa lapsen/nuoren koronatodistusta Omakannasta.

Jos yli 10-vuotias lapsi tai nuori tarvitsee koronatodistuksen eikä hän voi itse sitä ladata tai tulostaa Omakannasta, todistuksen voi hakea tällöin terveyskeskuksen arkistosta.

Huomioithan, että EU-koronarokotustodistuksen saa siitä maasta tai kunnasta Suomessa, jossa rokotus on annettu. Suomessa koronarokotustodistuksen voi saada vain Suomessa annetuista ja Suomessa käytössä olevista rokotevalmisteista. Ulkomailla saaduista rokotteista ei tällä hetkellä pystytä myöntämään todistuksia vaan todistuksen saa siitä maasta, josta on rokotteet saanut.

Muistetaan vanhat tutut terveysturvaohjeet

Tuttujen terveysturvallisuusohjeiden noudattaminen on edelleen tärkeää epidemian kuriin saamiseksi.

Kuntalaisilta toivotaan edelleen hyvää terveysturvallista toimintaa. Käytetään maskeja, pestään käsiä, yskitään hihaan ja pidetään etäisyyttä toisiin ihmisiin. On tärkeää, että pienissäkin koronavirukseen viittaavissa oireissa jäädään kotiin ja käydään herkästi koronatestissä.

Koronarokote suojaa tehokkaasti vakavalta koronataudilta ja pienentää merkittävästi viruksen erittymistä ja sen leviämistä ihmisestä toiseen. Ottamalla rokotteet suojaat itseäsi ja muita.

Lisätietoja Perusturvan palveluista koronavirustilanteessa

Lasten asiat/neuvolat

Koululaiset/kouluterveydenhoitajat

Seniorilinja palvelee ikäihmisiä ja heidän omaisiaan ma-pe klo 8-15 numerossa 040 126 9900.

Lue tästä varhaiskasvatuksen ja opetuksen ajankohtaiset koronatiedotteet

Lue kunnan uutiset koronatilanteesta

Kaikkia pyydetään ottamaan huomioon tartuntariski ja omalla toiminnallaan estämään tautia leviämästä. Kiitos kun huolehdit tehostetusta käsihygieniasta ja pidät riittävän turvavälin toisiin ihmisiin myös ulkoillessasi poikkeusaikana!

Information about Coronavirus in Kirkkonummi

 

1 April 2020: Kirkkonummi’s social welfare and health care services during the coronavirus pandemic

9 September 2020: Coronabot Self-service appointment booking for coronavirus testing for residents of Uusimaa

Takaisin etusivulle/Go back

Ohje: Koronavirustaudin aiheuttama tukosriski

EU-koronatodistus ulkomailla saaduista rokotteista

Koronaviruksen kotitestit (THL)

Ohjeet koronaan sairastuneille ja altistuneille 18.2.2022

Koronavirustautiin sairastuneille mahdollisuus tartuntatautipäivärahaan lääkärin, sairaanhoitajan tai terveydenhoitajan todistuksella

Näin haet tartuntatautipäivärahaa (Kela)

Koronavirusepidemiatilanne, rajoitukset ja suositukset (HUS)

Epäiletkö koronavirusta? –Tee Omaolo-testi

HUS:n Koronabotti – ajanvaraus testiin itsepalveluna

Koronavirusrokotusten ajanvarauspalvelu

EU:n koronatodistus eli koronapassi – kuinka saan sen

Koronatodistus ja koronapassi (Kanta.fi)

Ulkomailta saapuvan koronatestauslomake

Todistus Husin koronatestin tuloksesta

Ask about corona vaccinations

THL: Corona information

THL: Huoltajan suostumus alaikäisen koronarokotukselle

THL:n suositus kasvomaskien käytöstä

THL:n video kasvomaskien käytöstä/youtube

HUS:n ohje: Miten toimit, kun epäilet koronavirustartuntaa?

HUS:n ohjevideot

HUS:n tuottama Mielenterveystalon Koronahuoli-chat

THL:n ajankohtaiset 

Työ- ja elinkeinoministeriön tiedotteita eri kielillä

Valtioneuvosto: Tietoa ja neuvontaa koronaviruksesta

Tietoa koronaviruksesta selkokielellä

Yle Uutiset selkosuomeksi/News in easy Finnish

Videos by HUS:  Coronavirus information in different languages​

Coronavirus test form for those arriving from abroad

Coronainfo in different languages Infofinland.fi

Finnish Government: Information and advice on the coronavirus

Coronabot self-service appointment booking

Current information in different languages on the website of the Ministry of Economic Affairs and Employment.

arabia, COVID- فيروس كورونا المستجد – 19  (pdf)

englanti, Novel coronavirus – COVID-19 (pdf)

somalia, Korona fayraska cusub – COVID-19 (pdf)

venäjä, Новый коронавирус – COVID-19 (pdf)

viro, Uus koroonaviirus – COVID-19 (pdf)

kiina, 新型冠状病毒–COVID-19 (pdf)

farsi, COVID-19 کرونادᘍجدروسᗬ (pdf)