Ajankohtaista koronaviruksesta - COVID-19

Takaisin etusivulle/Go back

Scroll down for English

Koronarokotukset etenevät uuteen ikäryhmään Kirkkonummella

Torstaina 15.4 klo 13 avataan koronarokotusaika.fi -palvelussa koronarokotusajanvaraus 1957–1961 syntyneille kirkkonummelaisille. Kaikissa jo aiemmin avatuissa rokotusryhmissä rokotukset jatkuvat ja vapaita rokotusaikoja on varattavissa.

Rokotusajan voi varata myös puhelinpalvelusta 09-29683401. Puhelimemme ovat ruuhkautuneet, joten suositamme ensisijaisesti käyttämään nettipalvelua.

Kirkkonummella rokotusvuorossa ovat:

-       tänä vuonna 60 vuotta täyttävät ja tätä vanhemmat asukkaat, eli vuonna 1961 tai aikaisemmin syntyneet

-       riskiryhmään 1 kuuluvat yli 16-vuotiaat 

-       riskiryhmään 2 kuuluvat yli 18-vuotiaat henkilöt

 

Veikkolan rokotuspisteen ajanvaraus avataan 15.4.

Veikkolan koronarokotuspiste aukeaa Veikkolan terveysaseman ja nuorisotilan tiloissa lauantaina 24.4.2021.  Ajanvaraus Veikkolan rokotuspisteeseen avataan torstaina 15.4 klo 13 koronarokotusaika.fi palvelussa, suosittelemme käyttämään ensisijaisesti nettiajanvarausta. Ajanvarauksen voi vaihtoehtoisesti tehdä puhelinpalvelumme kautta 09-29683401.

 

 

Rokotetilanne 7.4.

Pfizer BioNTechin rokotteella rokotetaan 1951 tai sitä ennen syntyneitä sekä heidän kanssaan samassa taloudessa asuvia omaishoitajia ja yli 65-vuotiaita henkilöitä. Tämän ryhmän ajanvaraus on avoinna ja olemme saamassa rokotukset valmiiksi ensi viikon aikana. Jatkossa PfizerBioNTechin rokotteella rokotetaan riskiryhmään 1 kuuluvia 16-64 vuotiaita ja riskiryhmään 2 kuuluvia 18-64 vuotiaita. Riskiryhmien ajanvaraus avataan 7.4 klo 9. Viikoille 14 ja 15 saamme auki näille ryhmille yhden rokotuslinjan ja viikosta 16 eteenpäin useita linjoja.

AstraZenecan rokotteella rokotetaan henkilöitä, jotka ovat syntyneet vuonna 1952 - 1956. Tämä koskee sekä sairautensa vuoksi riskiryhmiin 1 ja 2 kuuluvia henkilöitä että ns. perusterveitä henkilöitä.

THL on 6.4 ohjeistanut kuntia, että varovaisuusperiaatteen mukaisesti AstraZenecan koronavirusrokotetta ei anneta niille 65 vuotta täyttäneille, jotka ovat aikaisemmin sairastaneet sinustromboosin eli aivolaskimotukoksen tai hepariinihoitoon liittyvän trombosytopenian (HIT). Aikaisemmin sairastettu aivoinfarkti, aivoverenvuoto tai lukinkalvonalainen vuoto ei ole este rokotteen antamiselle. Myöskään aikaisemmin sairastettu keuhkoembolia tai syvä laskimotukos esimerkiksi alaraajoissa ei ole este rokottamiselle.

Ajanvaraus ensisijaisesti netissä

Suosittelemme varaamaan rokotusajan netistä, www.koronarokotusaika.fi. Toisen aikuisen puolesta asiointimahdollisuus verkossa on nyt myös mahdollista. Tämä edellyttää virallista valtuutusta, jonka voi tehdä suomi.fi-verkkopalvelussa.

Mikäli ajanvaraus ei ole mahdollista netissä, sen voi tehdä myös puhelimitse terveyskeskuksen takaisinsoittopalveluun 09 2968 3401. Takaisinsoittopalveluun soitettaessa valitaan puhelun aiheeksi koronarokotukset. Soitathan vain kerran, ja jää odottamaan takaisinsoittoa.

Koronarokotteita saadaan kuntaan HUSin tekemien ikä- ja riskiryhmälaskelmien mukaisesti. Kunta ei voi vaikuttaa rokote-erien suuruuteen. Rokotukset suunnitellaan näiden saatavien rokote-erien perusteella.

Rokotuspaikka on Kirkkonummen keskustassa osoitteessa Asemankaari 1, Kirkkonummen ostarin tiloissa katutasossa.  Rokotuspiste Veikkolan terveysasemalla on suunnitteilla.

Ohjeet rokotuksiin saapuville

Rokotuspaikka on Kirkkonummen keskustassa osoitteessa Asemankaari 1, Kirkkonummen ostarin tiloissa katutasossa.  Rokotuspiste Veikkolan terveysasemalla on suunnitteilla.

- Älä tule rokotukseen, jos sinulla on koronavirustautiin sopivia oireita

- Saavu rokotuspaikalle vasta hieman ennen rokotusaikaasi

- Huomioi pukeutumisessa, että rokotus annetaan olkavarteen

- Ota mukaan Kela-kortti tai henkilöllisyystodistus

- Muista kasvomaski ja turvaväli

- Rokotuksen jälkeen jäät 15 minuutiksi tarkkailuun

Koronarajoitukset Kirkkonummella 1.4.-30.4.2021

Uusimaa on edelleen koronavirusepidemian leviämisvaiheessa. Tartuntojen kasvu on hidastunut/pysähtynyt, mutta tartuntojen määrä on edelleen korkea. HUS-alueella ilmaantuvuus kahden viikon ajalta on 345/100 000 asukasta ja vastaava luku Kirkkonummella on 102/100 000 asukasta. Herkästi tarttuva virusmuunnos aiheuttaa Kirkkonummella arviolta yli puolet kaikista tartunnoista.

Useimmat aikaisemmin annetut koronarajoitukset ja suositukset jatkuvat Kirkkonummella 30.4.2021 asti.

Yleisötilaisuudet rajataan kuuteen henkilöön

Etelä-Suomen aluehallintoviraston Helsingin ja Uudenmaan sairaanhoitopiiriä koskeva kielto järjestää sisä- ja ulkotiloissa yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia on voimassa 14.4.2021 saakka. Kaikki yli kuuden hengen yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset on kielletty, ja pienempiäkin kokoontumisia tulisi välttää aina kun se on mahdollista.

Enintään kuuden hengen tilaisuuksia voi järjestää, mutta tällöin on noudatettava ehdottoman tarkasti ja kaikilta osin Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen ja opetus- ja kulttuuriministeriön ohjetta  turvaetäisyyksistä ja hygieniakäytännöistä. Enintään kuuden hengen tilaisuuksista tulisi järjestää ainoastaan aivan välttämättömimmät kokoontumiset, kuten lakisääteiset ja sääntömääräiset yhtiöiden ja yhdistysten kokoukset. Kokouksia suositellaan järjestettäväksi etäyhteydellä aina, kun se on mahdollista.

Kunnan julkiset tilat pysyvät suljettuina

Kunnan yleisölle avoimet sen hallinnoimat alla mainitut julkiset tilat pidetään suljettuina 30.4.2021 asti (perusturvalautakunta tekee asiasta erillisen päätöksen 30.3.2021). Suositellaan, että yksityiset toimijat sulkevat/pitävät suljettuina vastaavat liikunnan ja vapaa-ajan tilat.

Suljettavat tilat:

·       kirjastot

·       nuorisotilat

·       uimahalli

·       väestönsuojan liikuntahalli, muut sisäliikuntatilat ja koulujen liikuntasalien ilta- ja viikonloppukäyttö

·       kuntosalit

·       asukaspuistot

·       varhaiskasvatuksen kerhot

·       kunnantalo, asiointi ajanvarauksella tai soittamalla ovikelloa

Koulujen iltapäiväkerhotoiminta jatkuu.

Kirjasto tarjoaa lainattavan aineiston noutopalvelua ja palautusmahdollisuutta. Kirjaston sivuilta löytyy tarkemmin tietoa toiminnasta.

Kunnantalolla asiointi tapahtuu joko ajanvarauksella tai soittamalla ovikelloa. Ajanvaraukset puhelimitse numerosta 040 1269 605 (vahtimestari) tai palvelupisteestä numerosta 09 2967 2220. Ovikello sijaitsee Kirkkonummen Ostarin puoleisella sivuovella.

Rajoitukset ovat voimassa 30.4.2021 asti.

Koska poikkeuksellinen tilanne jatkunee vielä kevätkaudenkin ja rajoitukset voivat vaihdella paikallisesti, kunnan hallinnoimat suuret kokoontumistilat, mukaan lukien koulujen tilat, eivät ole vuokrattavissa 30.4.2021 saakka.

Ryhmäharrastustoiminnan rajoitukset

Kunnan järjestämä v.2007 syntyneiden ja sitä vanhempien sisä- ja ulkotiloissa tapahtuva ryhmäharrastustoiminta on keskeytetty 30.4.2021 asti.

Mahdollisuuksien mukaan harrastustoimintaa toteutetaan etämuotoisena. Kilpailuja, otteluita tai sarjatoimintaa ei järjestetä. Uusia vuoroja ei myönnetä. Myös ulkotilojen pukukopit ja huoltorakennukset pidetään suljettuina

Kunnan hallinnoimissa sisä- ja ulkotiloissa sallitaan v.2008 syntyneiden ja sitä nuorempien lasten ryhmäharrastustoiminta rajoitetusti. Näistä vuoroista on tiedotettu vuorojenhaltijoita. Harrastustoiminta tulee toteuttaa erikseen annettujen ohjeiden mukaisesti. Suurin mahdollinen ryhmäkoko on 10 henkeä. Toiminta tulee toteuttaa siten, että osallistujien välillä säilyy tosiasiallisesti 2 metrin turvaväli koko toiminnan ajan.

Kunta suosittelee, että v.2007 syntyneet ja sitä vanhemmat eivät osallistuisi harrastustoimintaan myöskään muissa tiloissa kuin kunnan tiloissa, eikä muiden kuntien alueella.

Musiikkiopisto, kuvataidekoulu ja kansalaisopisto tiedottavat asiakkaitaan tarkemmin ohjeistusten mukaisista opetuksen järjestelyistä. Myös liikuntapalvelut tiedottaa asiakkaitaan tarkemmin, joko puhelimitse tai sähköpostitse ohjatun liikunnan järjestelyistä.

Kilpa- ja huippu-urheilun harjoittelu- ja kilpailumahdollisuudet turvataan sarjalisenssisopimukseen tai urheilusopimukseen perustuvalle ammattilaisurheilulle OKM:n määritelmän mukaisesti, maajoukkuetoiminnalle, Olympiakomitean tukiurheilijoille ja OKM:n apurahaurheilijoille yhteistyössä pääkaupunkiseudun Urheiluakatemian kanssa.

Kunta suosittelee yksityisten toimijoiden noudattavan samoja rajoituksia.

Rajoitukset ovat voimassa 30.4.2021 asti.

Varhaiskasvatus ja perusopetus

Varhaiskasvatuksen toimintaan ei tule muutoksia. Esi- ja perusopetuksen vuosiluokat 1-6 jatkavat lähiopetuksessa kuten tähänkin asti. Varhaiskasvatuksen kerhot sekä asukaspuistot pysyvät edelleen suljettuna.

Perusopetuksen yläkoulujen etäopetus jatkuu 5.4. saakka

Etelä-Suomen aluehallintovirasto on 25.3.2021 määrännyt tartuntatautilain nojalla Uudenmaan sairaanhoitopiirin alueilla sijaitsevien oppilaitosten tilat suljettavaksi siten, ettei tiloja saa käyttää vuosiluokkien 7-9 opetuksen eikä perusopetuksen lisäopetuksen järjestämiseen 29.3.-5.4.2021. Täten vuosiluokkien 7-9 ja lisäopetuksen oppilaat jatkavat etäopetuksessa 5.4.2021 sakka. Koulut tiedottavat tarkemmin opetusjärjestelyistä.

Lukiokoulutus edelleen etäopetuksena

Koronaviruksen leviäminen ja tartuntatilanne vaativat nykyisten rajoitustoimien jatkamista, minkä vuoksi Kirkkonummella lukiokoulutus jatkaa etäopetuksessa 11.4.2021 saakka.

Ylioppilaskirjoitukset jatkuvat aikaisemmin tiedotetun mukaisesti. Lukion koeviikon toteutuksesta rehtorit/lukiot tiedottavat erikseen.

Ikääntyneitä ja riskiryhmiä suojellaan tarkasti

Ikääntyneet ja riskiryhmät tulee huomioida erityisen tarkasti. Vierailujen rajoitukset sosiaali- ja terveydenhuollon yksiköissä, mukaan lukien ympärivuorokautista hoitoa ja hoivaa antavat yksiköt:

· sisällä vierailijoiden määrää ja vierailujen kestoa rajataan. Näitä valvotaan. Vierailuja yhteisissä tiloissa ei sallita. Tarkempaa tietoa yksiköiden vierailukäytännöistä on yksiköiden nettisivuilla tai ottamalla yhteyttä yksikköön.

· lisäksi suositellaan vieraiden tapaamista ulkona, jos mahdollista

Rajoitukset ovat voimassa 30.4.2021 asti.

Ravitsemusliikkeitä ohjeistaa valtioneuvosto

Ravitsemusliikkeiden aukiolon, anniskeluajan ja asiakaspaikkamäärän rajoittaminen: valtioneuvoston ohjeistuksen mukaisesti.

Vahva suositus käyttää kasvomaskeja 12 vuotta täyttäneille

THL suosittelee kasvomaskin käyttöä 12 vuotta täyttäneille. Epidemian kiihtymis- ja leviämisvaiheessa maskisuositus koskee peruskouluja kuudennesta luokasta lähtien sekä toisen asteen oppilaitoksia ja korkeakouluja. Peruskoulussa maskisuositusta toteutetaan luokka-asteittain riippumatta yksittäisten oppilaiden iästä.  Kasvomaskisuositusta on syytä noudattaa. Omia maskeja voi myös halutessaan käyttää. Maskia ei tarvitse käyttää, jos sen käytölle on terveydellinen este.

Kirkkonummen kunta kehottaa noudattamaan tarkasti seuraavia Uudenmaan alueellisen koordinaatioryhmän antamia suosituksia:

Kasvomaskin käytön suositukset 12 vuotta täyttäneille

·       julkisessa liikenteessä sekä takseissa kuljettajalle ja matkustajille

·       julkisissa tiloissa ja tilaisuuksissa

·       yksityisten palveluntarjoajien tiloissa (kaupat, pankit jne.)

·       oppilaitoksissa, korkeakouluissa ja nuoristyössä

·       harrastustoiminnassa

·       työpaikoilla

·       sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstölle potilas ja asiakastyössä.

Kunta painottaa, että kasvomaskisuositusta on ehdottomasti syytä noudattaa. Maskia ei kuitenkaan tarvitse käyttää, jos sen käytölle on terveydellinen este.

Etätyösuositus ja maskin käyttö työpaikoilla

Suositellaan työnantajia järjestämään etätyötä kaikissa sellaisissa työtehtävissä, joissa se on tilapäisestikin mahdollista. Mikäli etätyö ei ole mahdollista, suositellaan, että työnantaja ohjeistaa kasvomaskin kaikissa työtiloissa, vaikka turvavälien pitäminen olisi mahdollista. Maskia ei tarvitse käyttää, jos sen käytölle on terveydellinen este. Työpaikoilla ruokailuja ja kahvitaukoja tulee porrastaa.

Joukkoliikenteessä matkustajamäärien rajoituksia

Traficom on tehnyt matkustajamäärän rajoituspäätöksen ajalle 27.3-25.4.2021. Tie- ja raideliikenteen matkustajamäärä rajoitetaan puoleen HUS-alueella.

Yksityisiä tapaamisia ei suositella järjestettäväksi

Suositellaan lähikontaktien rajoittamista saman kotitalouden tai pysyvyydeltään siihen rinnastettavien läheisten välille. Muita yksityisiä tapaamisia tai perhekokoontumisia ei suositella järjestettäväksi. Hautajaisiin tai muistotilaisuuksiin osallistuminen suositellaan edelleen rajattavaksi vain hyvin suppeaan lähiomaisten joukkoon.

Suositus on voimassa 30.4.2021 asti.

Tartunnan saaneet ja sairastunutta hoitavat henkilöt

Tartunnan saaneita ja sairastunutta hoitavia henkilöitä suositellaan noudattamaan THL:n ohjeita koronavirukseen sairastuneelle ja sairastunutta hoitaville.

 

Koronabotti:

  • Voit tehdä Koronabotissa oirearvion, josta saat tietoa koronavirustartunnan oireista ja altistumisesta.

  • Voit varata itsellesi tai lapsellesi (alle 16-vuotiaalle) ajan koronatestiin, jos olet Uudenmaan tai Kymenlaakson maakunnan asukas.

HUS koronabotti

Todistus HUSin koronatestin tuloksesta

  • Voit ladata itsellesi maksuttoman englanninkielisen todistuksen negatiivisen koronatestin tuloksesta Koronatietoni.fi-palvelusta. 
  • Palveluun kirjautumista varten tarvitset pankkitunnukset tai mobiilivarmenteen.  

Ohjeita AstraZenecan rokotteen saaneille 


Astra Zenecan koronarokotteen saaneita kehotetaan tarkkailemaan poikkeavan voimakkaita oireita, jotka voivat alkaa vasta yli kolmen vuorokauden päästä rokottamisesta. Hoitoon on hakeuduttava välittömästi, jos saa voimakkaan, selvästi jatkuvasti pahenevan päänsäryn tai erittäin voimakkaasti lisääntyviä mustelmia iholla tai limakalvoilla. 

Jos sinulla ilmenee edellä mainittuja oireita, ota yhteys terveyskeskuksen kiirevastaanottoon p. 09 2968 3400 (joka päivä klo 8-20) ja muina aikoina päivystysapuun p. 116117. Hätätapauksessa ota yhteys numeroon 112. 

Viisi valttia koronan torjuntaan:

1) jos saat oireita, mene koronatestiin (koronabotti) ja pysy muuten kotona

2) pidä 2 metrin turvaväli

3) Pese kädet, yski hihaan

4) Käytä kasvomaskia, kun et voi pitää etäisyyttä

5) Lataa Koronavilkku-sovellus – ohjeita Koronavilkun lataamiseen ja käyttöön

Terveyskeskus koronavirusasioissa puh. 09 2968 3401.

Hengitystieinfektiopotilas: Mikäli itsehoidon keinot eivät riitä, niin sovi aika hoitoarvioon etukäteen puhelimitse 09 2968 3401. Kirkkonummen pääterveysasemalla on erillinen odotusaula hengitystieinfektiopotilaille. Näiden potilaiden hoitoarviot tapahtuvat puhelimitse sovitulla ajanvarauksella.

HUS:n Päivystysapu-puhelin 116 117 on avoinna 24/7.

Valtakunnallisesta puhelinneuvonnasta saa yleistä tietoa koronaviruksesta. Neuvonnan puhelinnumero on 0295 535 535 ja se on avoinna arkipäivisin klo 8-21 ja lauantaisin klo 9-15.

Lisätietoja Perusturvan palveluista koronavirustilanteessa

Lasten asiat/neuvolat

Koululaiset/kouluterveydenhoitajat

Seniorilinja palvelee ikäihmisiä ja heidän omaisiaan ma-pe klo 8-15 numerossa 040 126 9900.

Lue tästä varhaiskasvatuksen ja opetuksen ajankohtaiset koronatiedotteet

Lue kunnan uutiset koronatilanteesta

Kaikkia pyydetään ottamaan huomioon tartuntariski ja omalla toiminnallaan estämään tautia leviämästä. Kiitos kun huolehdit tehostetusta käsihygieniasta ja pidät riittävän turvavälin toisiin ihmisiin myös ulkoillessasi poikkeusaikana!

Information about Coronavirus in Kirkkonummi

1 April 2020: Kirkkonummi’s social welfare and health care services during the coronavirus pandemic

9 September 2020: Coronabot Self-service appointment booking for coronavirus testing for residents of Uusimaa

Takaisin etusivulle/Go back

Epäiletkö koronavirusta? -Tee Omaolo-testi

Ulkomailta saapuvan koronatestauslomake

Todistus Husin koronatestin tuloksesta

HUS:n Koronabotti - ajanvaraus testiin itsepalveluna

THL:n Koronavilkku

THL:n suositus kasvomaskien käytöstä

THL:n video kasvomaskien käytöstä/youtube

HUS:n ohje: Miten toimit, kun epäilet koronavirustartuntaa?

HUS:n ohjevideot

HUS:n tuottama Mielenterveystalon Koronahuoli-chat

THL:n ajankohtaiset 

Työ- ja elinkeinoministeriön tiedotteita eri kielillä

Valtioneuvosto: Tietoa ja neuvontaa koronaviruksesta

Tietoa koronaviruksesta selkokielellä

Yle Uutiset selkosuomeksi/News in easy Finnish

Videos by HUS:  Coronavirus information in different languages​

Tietoa koronasta eri kielillä

Information about Corona in other languages:

Albanian, Amharic, Arabic, Bambara, Bengali, Chinese, Edo, English, Esan-Ishan, French, Fula, Georgian, Hausa, Igbo, Italian, Kurdish-Sorani, Mandinka, Pashto, Pidgin, Romanian, Russian, Somali, Soninke, Spanish, Tigrinya, Urdu, Wolof and Yoruba.

Coronavirus test form for those arriving from abroad

Coronainfo in different languages Infofinland.fi

Finnish Government: Information and advice on the coronavirus

Coronabot self-service appointment booking

Read more and download Koronavilkku

Current information in different languages on the website of the Ministry of Economic Affairs and Employment.

arabia, COVID- فيروس كورونا المستجد – 19  (pdf)

englanti, Novel coronavirus – COVID-19 (pdf)

somalia, Korona fayraska cusub – COVID-19 (pdf)

venäjä, Новый коронавирус – COVID-19 (pdf)

viro, Uus koroonaviirus – COVID-19 (pdf)

kiina, 新型冠状病毒–COVID-19 (pdf)

farsi, COVID-19 کرونادᘍجدروسᗬ (pdf)